Ο συνιδρυτής της FTX καταθέτει κατά του Bankman-Fried, λέει ότι διέπραξαν εγκλήματα

Απάντηση
petros
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Τρί Φεβ 14, 2023 2:21 pm

Ο συνιδρυτής της FTX καταθέτει κατά του Bankman-Fried, λέει ότι διέπραξαν εγκλήματα

Δημοσίευση από petros »

Ο Gary Wang λέει στους ενόρκους ότι η εταιρεία είπε ψέματα στο κοινό σχετικά με τη διάπραξη απάτης, καθώς οι ερευνητές στρέφουν τον «εσωτερικό κύκλο» εναντίον του έκπτωτου βασιλιά κρυπτογράφησης

Οι εισαγγελείς έφτασαν στο επίκεντρο της υπόθεσής τους εναντίον του ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried, την Πέμπτη, καθώς ο συνιδρυτής της εταιρείας ξεκίνησε την κατάθεσή του, λέγοντας στους ενόρκους της Νέας Υόρκης ότι αυτός και ο Bankman-Fried διέπραξαν οικονομικά εγκλήματα και είπαν ψέματα. το κοινό πριν από την κατάρρευση της πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων πέρυσι.

Ο Gary Wang, 30 ετών, είπε ότι διέπραξε απάτη με σύρματα, χρεόγραφα και εμπορεύματα ως επικεφαλής τεχνικός διευθυντής στην FTX, αφού μοιράστηκε επίσης την ιδιοκτησία στην Alameda Research, ένα hedge fund κρυπτονομισμάτων που ξεκίνησε ο ίδιος και η Bankman-Fried το 2017 και τελικά χρησιμοποίησαν για ανάληψη 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η FTX χρηματοδοτεί παράνομα. Είπε ότι ο Bankman-Fried κατεύθυνε τις παράνομες κινήσεις.

Οι ισχυρισμοί του έγιναν τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσης σε μια δίκη που αναμένεται να διαρκέσει έως και έξι εβδομάδες, καθώς οι εισαγγελείς προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο Bankman-Fried έκλεψε δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές και πελάτες για να αγοράσει πολυτελή ακίνητα στην παραλία, να εμπλουτιστεί και να βγάλει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές συνεισφορές με στόχο να επηρεάσουν τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

Ο Bankman-Fried, 31 ετών, ο οποίος είναι φυλακισμένος από τον Αύγουστο, μεταφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις Μπαχάμες τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού κατηγορήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν. Ο ίδιος έχει δηλώσει αθώος.

Πριν από την έναρξη της δίκης την Τρίτη, οι εισαγγελείς υποσχέθηκαν να χρησιμοποιήσουν τη μαρτυρία από τον «έμπιστο εσωτερικό κύκλο» του Bankman-Fried για να αποδείξουν ότι έκλεβε σκόπιμα από πελάτες και επενδυτές και στη συνέχεια είπε ψέματα γι' αυτό. Οι δικηγόροι υπεράσπισης λένε ότι ο Bankman-Fried δεν είχε εγκληματική πρόθεση καθώς έλαβε μέτρα για να προσπαθήσει να σώσει τις επιχειρήσεις του μετά την κατάρρευση της αγοράς κρυπτονομισμάτων.

Σε λίγο περισσότερο από μισή ώρα κατάθεσης, ο Wang είπε ότι αυτός και ο Bankman-Fried επέτρεψαν στην Alameda Research να αποσύρει απεριόριστα κεφάλαια από την FTX «και είπαμε ψέματα στο κοινό».

Ο Wang είπε ότι όχι μόνο επιτράπηκε στην Alameda Research να διατηρεί αρνητικά υπόλοιπα και απεριόριστες ανοιχτές θέσεις, αλλά ο κώδικας του υπολογιστή που έλεγχε τις δραστηριότητές της γράφτηκε για να παρέχει μια πιστωτική γραμμή 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αριθμός τόσο μεγάλος που ο δικαστής Lewis A. Kaplan ανέκρινε για λίγο τον Wang για να διασφαλίσει ότι μιλούσε για δισεκατομμύρια αντί για εκατομμύρια.

Ο Γουάνγκ κατέθεσε ότι τα ειδικά χαρακτηριστικά κωδικών υπολογιστή κατευθύνθηκαν από τον Bankman-Fried, έναν άντρα που γνώρισε πριν από μια δεκαετία σε καλοκαιρινή κατασκήνωση γυμνασίου, αφού μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Κίνα και μεγάλωσε στη Μινεσότα.

Ο Γουάνγκ είπε ότι πληρώθηκε 200.000 δολάρια σε μισθό, μαζί με το να κατέχει το 10% της Alameda και το 17% της FTX, αρκετές μετοχές για να γίνει δισεκατομμυριούχος πριν καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις.

Είπε ότι τα χρήματα έρεαν τόσο ελεύθερα στην Alameda που μπόρεσε να δανειστεί ένα εκατομμύριο δολάρια για ένα σπίτι και μεταξύ 200 και 300 εκατομμύρια δολάρια για να κάνει επενδύσεις.

Ο Wang είναι ο πρώτος από μια τριάδα πρώην ανώτατων στελεχών που σχεδιάστηκε να καταθέσει εναντίον του Bankman-Fried αφού ομολόγησε την ενοχή του για κατηγορίες απάτης σε συμφωνίες συνεργασίας που θα μπορούσαν να τους κερδίσουν ουσιαστική επιείκεια στην καταδίκη.

Οι άλλοι είναι η Carolyn Ellison, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Alameda Research και πρώην φίλη του Bankman-Fried, και ο Nishad Singh, πρώην διευθυντής μηχανικών στο FTX.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, οι ένορκοι άκουσαν τη μαρτυρία του Adam Yedidia, ο οποίος είπε ότι ανέπτυξε λογισμικό για την FTX πριν εγκαταλείψει την εταιρεία όταν έμαθε τον περασμένο Νοέμβριο ότι η Alameda είχε χρησιμοποιήσει χρήματα από επενδυτές για να πληρώσει τους πιστωτές.

Είπε ότι ζούσε με τον Bankman-Fried και άλλα κορυφαία στελέχη τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2022, όταν είπε στον Bankman-Fried μια μέρα ότι ανησυχούσε ότι η Alameda όφειλε στην FTX ένα μεγάλο χρέος. Είπε ότι ήθελε να μάθει αν τα πράγματα ήταν εντάξει.

«Ο Σαμ είπε κάτι σαν, «Δεν ήμασταν αλεξίσφαιροι πέρυσι. Δεν είμαστε αλεξίσφαιροι φέτος», θυμάται. Όταν ρώτησε πόσο καιρό μπορεί να χρειαστεί για να γίνει ξανά αλεξίσφαιρο, είπε ότι ένας φαινομενικά νευρικός και ανήσυχος Bankman-Fried απάντησε ότι μπορεί να χρειαστούν τρεις μήνες έως τρία χρόνια.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Οικονομία”