Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη δεν συμμετείχε στις επιθέσεις

Απάντηση
petros
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Τρί Φεβ 14, 2023 2:21 pm

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν υποστηρίζει ότι η Τεχεράνη δεν συμμετείχε στις επιθέσεις

Δημοσίευση από petros »

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, πρότεινε την Τρίτη ότι το Ιράν δεν ήταν πίσω από την εισβολή στο Ισραήλ, ενώ επαίνεσε την «ανεπανόρθωτη» στρατιωτική ήττα και τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ.

«Φιλάμε τα μέτωπα και τα χέρια των πολυμήχανων και ευφυών σχεδιαστών» της επίθεσης, είπε στην πρώτη του τηλεοπτική ομιλία αφότου Παλαιστίνιοι ένοπλοι εξαπέλυσαν μια καταστροφική διασυνοριακή επίθεση από τη Γάζα το Σάββατο.

Αλλά πρόσθεσε: «Εκείνοι που λένε ότι το πρόσφατο έπος είναι έργο μη Παλαιστινίων έχουν υπολογίσει λάθος».

Τα σχόλια ήταν η τελευταία άρνηση της ιρανικής κυβέρνησης για ανάμειξη στην εισβολή. Τη Δευτέρα, ο Nasser Kanaani, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε ότι οι προσπάθειες να κατηγορηθεί η Τεχεράνη για την επίθεση ήταν μια «πολιτική προσπάθεια να δικαιολογηθεί η υποστήριξη προς το Ισραήλ».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν δημόσια ότι δεν έχουν καθορίσει εάν το Ιράν, το οποίο παρέχει χρηματοδότηση σε παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, που ελέγχει τη Γάζα, βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Και ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχει ακόμη στοιχεία ότι η Τεχεράνη εμπλέκεται άμεσα στον σχεδιασμό ή την εκτέλεση της επίθεσης.

Το Ιράν, το οποίο δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ, έχει τοποθετηθεί ως βασικός υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης και ο κ. Χαμενεΐ εκφώνησε την ομιλία του φορώντας ένα παλαιστινιακό μαντίλι. Ανέφερε επανειλημμένα το Ισραήλ ως «σιωνιστικό καθεστώς», έναν όρο που προτιμούν οι κυβερνώντες κληρικοί του Ιράν, και προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες εάν συνεχίσει να διεξάγει θανατηφόρα χτυπήματα κατά των Παλαιστινίων.

«Οι αρχηγοί και οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων του σφετεριστικού σιωνιστικού καθεστώτος και οι υποστηρικτές του πρέπει να γνωρίζουν ότι η σφαγή και η μαζική δολοφονία του λαού της Γάζας θα τους φέρει μεγαλύτερη καταστροφή», είπε.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Στρατός και άμυνα”