Βανδαλισμός εβραϊκού εστιατορίου στο Λονδίνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ

Απάντηση
petros
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Τρί Φεβ 14, 2023 2:21 pm

Βανδαλισμός εβραϊκού εστιατορίου στο Λονδίνο μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ

Δημοσίευση από petros »

Ο Σαντίκ Καν είπε ότι δεν υπάρχει «ανοχή στο μίσος» στο Λονδίνο μετά τον βανδαλισμό ενός εστιατορίου κοσέρ στο Γκόλντερς Γκριν και τα γκράφιτι «Ελεύθερη Παλαιστίνη» επικολλήθηκαν σε δύο κοντινές γέφυρες στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ .

Η γυάλινη είσοδος του εβραϊκού εστιατορίου Pita έσπασε το πρωί της Δευτέρας σε κάτι που οι κάτοικοι υποψιάζονται ότι ήταν αντισημιτική επίθεση , ενώ η ταμειακή μηχανή επίσης φέρεται να έχει κλαπεί.

Η αστυνομία είπε ότι είχε εξετάσει το υλικό CCTV και το περιστατικό δεν αντιμετωπίζεται ως έγκλημα μίσους σε αυτό το στάδιο. Όπως έγινε αντιληπτό υπήρξαν παρόμοιες διαρρήξεις στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, Εβραίοι κάτοικοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, καθώς και ένας τοπικός βουλευτής, λένε ότι η επίθεση ήταναπίθανο να είναι «σύμπτωση”.

Ο κ. Khan, ο δήμαρχος του Λονδίνου, ανάρτησε στο Twitter μετά τη διάρρηξη στο κατάστημα σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχημένες κοινότητες. Είπε: «Δεν υπάρχει καμία ανοχή στο μίσος στην πόλη μας. Παραμένω σε στενή επαφή με την Met Police. Όποιος το έκανε αυτό θα αντιμετωπίσει την πλήρη ισχύ του νόμου. Στέκομαι δίπλα στους Εβραίους Λονδρέζους, σήμερα και πάντα».

Η Suella Braverman, η υπουργός Εσωτερικών, έστειλε επιστολή και στους 43 αρχηγούς της αστυνομίας στην Αγγλία και την Ουαλία, καλώντας τους να εντείνουν τις περιπολίες και να χρησιμοποιήσουν «όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις» για να αποτρέψουν την αναταραχή και την αγωνία στις εβραϊκές κοινότητες μετά τις επιθέσεις στο Ισραήλ.

Είπε ότι οι αξιωματικοί πρέπει να καταπολεμήσουν «άμεσα» την εγκληματικότητα και να υιοθετήσουν μια προσέγγιση μηδενικής ανοχής στην παράνομη υποστήριξη της Χαμάς, μιας απαγορευμένης οργάνωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, έχουμε δει τα τελευταία χρόνια πώς τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για να υποδαυλίσουν το μίσος εναντίον των βρετανικών εβραϊκών κοινοτήτων. Δεν υπάρχει χώρος για διαδηλώσεις, νηοπομπές ή κυματισμό σημαιών στους βρετανικούς δρόμους που εξυμνούν την τρομοκρατία ή παρενοχλούν την εβραϊκή κοινότητα».

Γράφοντας στο The Telegraph, παρακάτω, ο Chris Philp, ο υπουργός αστυνόμευσης, είπε ότι συνεργάζεται στενά με την αστυνομία για να «διασφαλίσει την ασφάλεια των Εβραίων και των εβραϊκών τοποθεσιών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Είπε ότι οι Βρετανοί Εβραίοι αισθάνθηκαν «φοβισμένοι και ανήσυχοι», προειδοποιώντας ότι «η παρενόχληση και ο εκφοβισμός» δεν θα γίνουν ανεκτές.

Και πρόσθεσε: «Το μήνυμά μας είναι σαφές: είμαστε εδώ για αυτούς. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλή. Και όποιος απειλεί την ασφάλειά του θα πρέπει να περιμένει να αντιμετωπίσει την πλήρη ισχύ του νόμου».

Κάτοικοι του Golders Green, το οποίο έχει μια μεγάλη εβραϊκή κοινότητα, επεσήμαναν ότι την Κυριακή εκτοξεύτηκαν κακοποίηση από αυτοκίνητα σε Εβραίους στην περιοχή.

Η Claudia Mendoza, η διευθύνουσα σύμβουλος του Εβραϊκού Συμβουλίου Ηγεσίας, δήλωσε: «Δεν θα θέλαμε να αντικρούσουμε αυτά που λέει η αστυνομία, αλλά ο χρόνος της επίθεσης, σε συνδυασμό με τα γκράφιτι και το τι συμβαίνει στο Ισραήλ, έχει αφήσει νιώθοντας στην κοινότητα ότι αυτή η [επίθεση] απευθύνεται σε αυτούς».

Τα σχόλιά της απηχήθηκαν από τον διευθυντή ενός άλλου εστιατορίου kosher στο Golders Green, το οποίο δεν δέχθηκε επίθεση.

Ο άνδρας, που είναι γύρω στα 20 αλλά δεν θέλησε να κατονομαστεί, είπε για τη «φρικιαστική» επίθεση: «Λοιπόν, η γέφυρα [έχει βάλει γκράφιτι με] «Ελεύθερη Παλαιστίνη», δεν είναι και αυτό έγκλημα μίσους; Είναι μεγάλη σύμπτωση».

Ο Melvyn Smallman, κάτοικος της περιοχής, είπε: «Αυτό πρέπει να είναι το αποτέλεσμα αυτού που συνέβη το Σαββατοκύριακο, δεν υπάρχει αμφιβολία. Έχουμε "Ελεύθερη Παλαιστίνη" [γκράφιτι] εδώ πάνω. Δεν μπορώ να δω ότι είμαι τοξικομανής».

Τη Δευτέρα, ο Tom Tugendhat, υπουργός Ασφαλείας, επισκέφθηκε την Πίτα για να προσφέρει «διαβεβαίωση» σε όσους έμειναν συγκλονισμένοι από το περιστατικό.

Ο κ. Tugendhat εθεάθη να μιλάει σε ένα πλήθος Χασιδών Εβραίων εφήβων, ορισμένοι από τους οποίους είπαν στον υπουργό την απογοήτευσή τους για την επίθεση.

Ο Mike Freer, ο βουλευτής των Finchley και Golders Green, δήλωσε στην Telegraph ότι η τοπική εβραϊκή κοινότητα ήταν «φοβισμένη» και «πολύ ανήσυχη» λόγω της αυξημένης εχθρότητας, προσθέτοντας: «Όποτε υπάρχουν φωτοβολίδες στο Ισραήλ, βλέπουμε πάντα μια άνοδο του αντι -Σημιτικές επιθέσεις στο Golders Green.

Η αστυνομία είπε ότι δεν είχε κάνει «καμία σύλληψη» κατά την έρευνά της.

Ωστόσο, ο κ. Freer είπε: «Δεδομένου αυτού που συμβαίνει στο Ισραήλ, νομίζω ότι είναι κάτι παραπάνω από τυχαίο και ότι δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από αντισημιτικό».

Έρχεται καθώς ο διευθυντής του Εβραϊκού Ελεύθερου Σχολείου στο Κέντον του Βόρειου Λονδίνου είπε στους μαθητές του ότι δεν χρειάζεται να φορούν μπλέιζερ με το λογότυπο του σχολείου τους καθώς «το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των μαθητών μεταξύ σπιτιού και σχολείου».

Εκπρόσωπος της Met είπε ότι οι περιπολίες της αστυνομίας έξω από εβραϊκά σχολεία έχουν αυξηθεί μετά τη σφαγή στο Ισραήλ.

Ο Ρόμπερτ Κάπλαν, 43, οικονομικός σχεδιαστής, από το East Finchley, είπε ότι η κόρη του «άρχισε να κλαίει λέγοντας ότι φοβόταν» όταν της είπαν για την πολιτική του blazer και ότι «τα μικρότερα παιδιά του το είδαν αυτό».

Ο κ. Caplan, ο οποίος έχει τρία παιδιά σε εβραϊκά σχολεία, είπε ότι του είχε βαρύνει το να «δει τον αντίκτυπο που έχει πάνω τους, καθώς ένας πατέρας τα βάζει να κάνουν αυτές τις συζητήσεις, για να τους κάνει να καταλάβουν γιατί τους λένε να μην φορέστε το μπλέιζερ τους».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά”