Γιατί τα Starbucks, Whole Foods και άλλοι κλείνουν καταστήματα στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο

Απάντηση
petros
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Τρί Φεβ 14, 2023 2:21 pm

Γιατί τα Starbucks, Whole Foods και άλλοι κλείνουν καταστήματα στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο

Δημοσίευση από petros »

Από το Amazon μέχρι το Gap, αλυσίδες που απευθύνονται σε καταναλωτές κλείνουν τις πόρτες τους στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο. Σύντομα, τα Starbucks θα είναι ανάμεσά τους.

Η Starbucks είναι η τελευταία εταιρεία που επανεξετάζει την παρουσία της στο Σαν Φρανσίσκο.

Από τις 22 Οκτωβρίου, ο γίγαντας του καφέ σχεδιάζει να κλείσει επτά καταστήματα στο Σαν Φρανσίσκο. Μετά από αυτά τα κλεισίματα, θα υπάρχουν 52 εναπομείνασες τοποθεσίες Starbucks στην πόλη.

Τα Starbucks δεν αποκάλυψαν τον λόγο για το κλείσιμο. Σε μια επιστολή προς τους υπαλλήλους, η Τζέσικα Μπόρτον, η περιφερειακή αντιπρόεδρος της Βόρειας Καλιφόρνια, δήλωσε: «Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που εξετάζει η Starbucks όταν αναλαμβάνει τη σκληρή απόφαση να κλείσει ένα κατάστημα, αλλά όλα είναι μέρος της διασφάλισης ενός υγιούς χαρτοφυλακίου καταστημάτων».

Τα Starbucks δεν είναι ο μόνος γίγαντας που αντιμετωπίζει τους καταναλωτές που ρίχνει μια δεύτερη ματιά στο χαρτοφυλάκιό του στο Σαν Φρανσίσκο φέτος.

Άλλες εταιρείες που έκλεισαν πρόσφατα τοποθεσίες στο Σαν Φρανσίσκο περιλαμβάνουν την Amazon ( AMZN ), η οποία έκλεισε μια Whole Foods Market μόλις 13 μήνες αφότου την άνοιξε νωρίτερα φέτος και και τα τέσσερα καταστήματα Amazon Go τον Μάρτιο. Office Depot ( ODP ), το οποίο έκλεισε ένα κατάστημα τον Απρίλιο. και Anthropologie ( URBN ), που άφησαν την Union Square μετά από δύο δεκαετίες τον Μάιο.

Η Gap ( GPS ) έκλεισε επίσης τα καταστήματα Old Navy, Banana Republic και Athleta φέτος , ενώ η Nordstrom ( JWN ) έκλεισε το ναυαρχίδα της τον Αύγουστο και η Saks Off 5th έκλεισε τις πόρτες της αυτό το φθινόπωρο.

Τα καταστήματα Starbucks που προστίθενται σε αυτήν τη λίστα βρίσκονται στα Mission and Main, Geary and Taylor, 425 Battery, 398 Market, 4th and Market, 555 California και Bush and Van Ness. Αξίζει να σημειωθεί ότι κανένα από τα καταστήματα που πρόκειται να κλείσουν δεν είναι συνδικαλιστικό και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε άλλα σημεία.

Το Σαν Φρανσίσκο καθυστερεί να επιστρέψει στα γραφεία του

Τι κρύβεται πίσω από την έξοδο; Οι υβριδικές και πλήρως απομακρυσμένες εταιρείες μπορεί να ευθύνονται εν μέρει.

«Μια μεγάλη συνιστώσα σίγουρα είναι ότι οι άνθρωποι εργάζονται εξ αποστάσεως και δεν έρχονται τόσο πολύ σε αυτά τα γραφεία», δήλωσε στο Yahoo Finance ο Τζον Ζολίδης, πρόεδρος της Quo Vadis Capital. "Αυτή πρέπει να είναι μια από τις κινητήριες δυνάμεις - λιγότερη κίνηση από τους υπαλλήλους γραφείου."

Το Σαν Φρανσίσκο έχει τον χαμηλότερο αριθμό επισκέψεων σε γραφεία από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ. Τον Αύγουστο του 2023, οι επισκέψεις στα γραφεία μειώθηκαν κατά 52,7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2019, πριν η πανδημία διαταράξει τους χώρους εργασίας.

Το Σαν Φρανσίσκο είναι «με διαφορά το πιο αργό να επιστρέψει», είπε στο Yahoo Finance ο Ethan Chernofsky, ανώτερος αντιπρόεδρος μάρκετινγκ στο Placer.ai. "Όταν σκέφτεστε τι σημαίνει αυτό για το λιανικό εμπόριο γενικότερα... πολλοί άνθρωποι εργάζονται εκεί και μετά ψωνίζουν από εκεί και τρώνε εκεί, οπότε αυτό προφανώς θα έχει αντίκτυπο... Τότε, ακόμη και [οι] άνθρωποι που έρχονται πίσω στο γραφείο [δεν] το κάνουν πέντε ημέρες την εβδομάδα».

Τα πρότυπα μετανάστευσης - όπως οι άνθρωποι που μετακινούνται έξω από την πόλη - είναι επίσης ένας παράγοντας, είπε ο Chernofsky, επηρεάζοντας πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ καθώς και στο Σαν Φρανσίσκο. Και αν οι λιανοπωλητές εγκαταλείψουν μια πόλη, μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες επισκέψεις και σε αυτήν την περιοχή, αναγκάζοντας τις εταιρείες να επανεξετάσουν περαιτέρω τα χαρτοφυλάκια ακινήτων τους.

«Βλέπουμε σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης νέων καταστημάτων σε περιοχές με ανεπαρκή διείσδυση στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων μικρότερων πόλεων, καθώς και νέες μορφές σε μεγαλύτερα μετρό», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Starbucks, Laxman Narasimhan, σε μια κλήση με επενδυτές μετά απόΑποτελέσματα κερδών τρίτου τριμήνου.

Ωστόσο, η παλίρροια μπορεί να αλλάζει για το Σαν Φρανσίσκο, με την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης να λειτουργεί ως φωτεινό σημείο για δραστηριότητα. Ακριβώς όπως ο κλάδος της τεχνολογίας ήταν ο πρώτος που μετακινήθηκε στην απομακρυσμένη εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορεί να είναι πρωτοπόρος στην επαναφορά των εργαζομένων στα γραφεία.

«Το Σαν Φρανσίσκο και η περιοχή του κόλπου γενικά είναι πραγματικά μια αγορά που καθοδηγείται από τη βιομηχανία της τεχνολογίας», δήλωσε στο Yahoo Finance ο Colin Yasukochi, εκτελεστικός διευθυντής στο Tech Insights Center του CBRE. "Τους τελευταίους έξι μήνες... αρχίζουν να βλέπουν προνόμια ανάπτυξης στον κλάδο της τεχνολογίας. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας από αυτούς τους ιδιαίτερους τομείς όπου οι εταιρείες επιδιώκουν πραγματικά να επεκταθούν — θέλουν να αναβαθμίσουν το [γραφείο] χώρο που έχουν αυτή τη στιγμή για να παρέχουν καλύτερη εμπειρία στους υπαλλήλους τους».

Ένα «δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον»

Το έγκλημα και η ασφάλεια μπορεί επίσης να παίζουν κάποιο ρόλο.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, στόχος (TGT) ανακοίνωσε σχέδιανα κλείσουν εννέα καταστήματαστα τέλη Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων τριών στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο και του Όκλαντ. Ο Target είπε ότι το έγκλημα και η κλοπή λιανικής ήταν οι λόγοι πίσω από την απόφαση να κλείσουν τα καταστήματα.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε αυτά τα καταστήματα επειδή η κλοπή και το οργανωμένο έγκλημα λιανικής απειλούν την ασφάλεια της ομάδας και των επισκεπτών μας και συμβάλλουν σε μη βιώσιμες επιχειρηματικές επιδόσεις», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση.

Σύμφωνα με στοιχεία εγκληματικότητας για τηνιστοσελίδα της πόλης, η κλοπή ήταν το κορυφαίο θέμα, ακολουθούμενη από τη διάρρηξη. Αυτό επηρέασε όχι μόνο αν οι εταιρείες ανοίγουν χώρους λιανικής στην πόλη αλλά και πού επιλέγουν να επεκταθούν.

«Τα ζητήματα επιτόπου πιθανότατα έχουν επηρεάσει το πού είναι πρόθυμες να εγκατασταθούν οι εταιρείες όσον αφορά τον χώρο των γραφείων τους», είπε ο Yasukochi, «γι' αυτό έχουμε δει μεγαλύτερη συγκέντρωση εταιρειών που αναζητούν χώρο στην κεντρική επιχείρηση περιφέρεια και λιγότερο στο South of Market ή σε περιοχές μεσαίας αγοράς».

Για τα Starbucks, ωστόσο, είναι λίγο πιο δύσκολο να καταλάβει κανείς εάν το έγκλημα ήταν πραγματικά ένας παράγοντας. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η ασφάλεια έπαιξε ρόλο στην απόφαση συγκεκριμένα.

«Δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες εμπορευμάτων για κλοπή και μεταπώληση», είπε ο Ζολίδης για τα καταστήματα Starbucks, αν και πρόσθεσε: «Είναι απλώς ένα δύσκολο περιβάλλον λειτουργίας από την άποψη της ασφάλειας των εργαζομένων».

Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες τοποθετούνται στο Golden State θα μπορούσε να είναι η προσέγγιση του ανόμος για τον κατώτατο μισθό που τίθεται σε ισχύ την 1η Απριλίου. Ο νόμος, ο οποίος αυξάνει την αρχική αμοιβή για τους εργαζόμενους στο γρήγορο φαγητό στα 20 δολάρια την ώρα, είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε, είπε ο Ζολίδης.

Αλλά, πρόσθεσε, «αν αυτό αποτελούσε καθοριστικό παράγοντα [για τα Starbucks], δεν θα ήταν επτά καταστήματα στο Σαν Φρανσίσκο [αλλά] μια πολύ ευρύτερη ομάδα καταστημάτων».

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, London Breed, παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον της πόλης, παρά τις προκλήσεις της.

«Οι άνθρωποι θέλουν ακόμα να είναι εδώ», Μπριντείπε η Yahoo Finance σε πρόσφατη συνέντευξηστο ετήσιο συνέδριο Dreamforce της Salesforce. «Ξεκινούν τις εταιρείες τους, τις επιχειρήσεις τους εδώ».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά”