Google Chrome Web Store. Κατάφερε να χτυπήσει την Apple

Τι Flash, Adobe και… αηδίες, η Google κατάφερε να χτυπήσει την Apple εκεί που θα την πονέσει περισσότερο: στην διάθεση και αγορά εφαρμογών. Καλωσορίσατε στο δικό της… App Store!

Το Google Web Store, όπως είναι το όνομα της νέας υπηρεσίας, δημιουργήθηκε κατά βάση για να επιτρέπει την προσθήκη εφαρμογών στο επερχόμενο Chrome OS της Google, που, με τη σειρά του, δεν είναι ένα λειτουργικό σύστημα όπως όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, μα βασίζεται εξ’ ολοκλήρου στον ομώνυμο browser της εταιρείας. Το Chrome OS φορτώνει ταχύτατα, εξαφανίζει την ανάγκη χρήσης antivirus, firewalls και λοιπών μέτρων ασφαλείας, δεν χρειάζεται ανανεώσεις drivers, είναι το ίδιο εύκολο στη χρήση με έναν browser… Αλλά είναι και το ίδιο περιορισμένο: δεν μπορείς “να βάλεις δισκάκι και να εγκαταστήσεις εφαρμογές”, δεν μπορείς (ακόμη) να παίξεις απαιτητικά 3D παιχνίδια όπως το Crysis, δεν, δεν, δεν.

Τίποτε από αυτά όμως δεν έχει σημασία για τον μέσο χρήστη που θέλει, απλά, “να μπει στο Internet, να επεξεργαστεί κάποια κείμενα και φωτογραφίες, να μιλήσει με τους φίλους του και, άντε, να παίξει και κανένα απλό παιχνιδάκι για να σκοτώσει λίγο χρόνο”. Τον ίδιο χρήστη, δηλαδή, που πάνω-κάτω καλύπτεται με το iPhone του, αν και θα του άρεσε “να είναι πιο άνετο”, “να έχει μεγαλύτερη οθόνη” και, γιατί όχι, ένα “κανονικό πληκτρολόγιο”. Με άλλα λόγια, το Chrome OS φέρνει την εντελώς ιντερνετική λογική της Google στους υπολογιστές, σε συνδυασμό με την λογική ευχρηστίας της Apple. Τι να το κάνεις, όμως, αν δεν έχεις εφαρμογές; Και εδώ έρχεται το Chrome Web Store.

(web) Εφαρμογές για όλους

Αντίθετα με το App Store της Apple, που αποτελεί το σημείο από το οποίο αγόραζε κανείς εφαρμογές για το iPhone και, τώρα πια, για το iPad, το Chrome Web Store δεν θα περιορίζεται σε μια, άντε δυο συσκευές ή πλατφόρμες. Μπορεί να έχει στο ονοματάκι του τη λεξούλα “Chrome”, που η Google χρησιμοποιούσε για τον browser της και, κατ’ επέκταση, για το βασισμένο σε αυτόν λειτουργικό της σύστημα, αλλά οι εφαρμογές που θα φιλοξενεί θα μπορούν να προβληθούν από οποιονδήποτε browser. Προσέξτε το αυτό. Ξαναπάμε: από οποιονδήποτε browser. Αρκεί να είναι σχετικά σύγχρονος (π.χ. Firefox, Opera και, για δες, Google Chrome).

Και όχι μόνο Google

Οι δε εφαρμογές δεν θα περιορίζονται σε λύσεις της Google, π.χ. GMail, Google Calendar, Google Docs, Picasa κ.λπ. (που από μόνες τους καλύπτουν ένα σημαντικό κομμάτι των αναγκών των περισσότερν χρηστών), αλλά ήδη έχουν ανακοινωθεί και παρουσιαστεί “εν δράσει” και λύσεις όπως μια καθαρά ιντερνετική εκδοχή του Tweetdeck, της λύσης επεξεργασίας γραφικών Dark Room, ακόμη και των γνωστών παιχνιδιών Lego Star Wars και Plants VS Zombies! Μοναδικός περιορισμός για τους μη…”Γκουγκλικούς” browsers, πως ίσως χρειάζεται εγκατάσταση πρόσθετων επεκτάσεων/plugins για να μπορούν να προβάλλουν γραφικά και ήχο “με επιτάχυνση” (κάτι που θα ενσωματώνεται ως δυνατότητα στον Chrome και, αναγκαστικά-αφού-δεν-θα-τρέχει-σε-υπάρχον-λειτουργικό-μα-θα-ΕΙΝΑΙ-το-λειτουργικό, στο Chrome OS).

Ένα κατάστημα, πολλοί πελάτες

Μάλλον η Apple θα πρέπει να αρχίσει να… ιδρώνει, αφού μιλάμε για μια πλατφόρμα διάθεσης εφαρμογών που θα έχει εξαρχής πιθανούς “πελάτες” εκατομμύρια χρήστες, αφού θα λειτουργεί “το ίδιο” σε Chrome OS, Windows, Mac, Linux, κινητά, tablets… Οτιδήποτε διαθέτει “σύγχρονο browser”. Με αυτό τον τρόπο παρακάμπτει ακόμη και το ίδιο το App Store, περιορίζοντας την Apple σε έναν, μονάχα, τρόπο αντεπίθεσης: να “μπλοκάρει” τη σελίδα διάθεσης εφαρμογών της Google μέσω του Safari, του “δικού της” browser σε Mac, iPhone και iPad, ή “να τον αφήσει πίσω” από τεχνολογικής άποψης. Αμφότερα θα ήταν αυτοκτονικές κινήσεις.

Αν μόνο είχαμε και μια φωτογραφία του κ. Jobs όταν είδε την παρουσίαση /ανακοίνωση..!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας