ΑρχικήΟικονομίαΗ επιβίωση των ελεφάντων στο Λάος είναι θέμα οικονομίας

Η επιβίωση των ελεφάντων στο Λάος είναι θέμα οικονομίας

Η επιβίωση των ελεφάντων στο Λάος είναι θέμα οικονομίας.

Οι ασιατικοί πληθυσμοί ελεφάντων στο Λάος, οι οποίοι βρίσκονται υπό διαδικασία εμπορευματοποίησης, έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 30 χρόνια.

Σύμφωνα με ερευνητές του CNRS και της Γαλλικής Ένωσης French Beauval Nature association για τη διατήρηση και την έρευνα διαφόρων ειδών, η δυναμική των πληθυσμών των ελεφάντων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις κοινωνικοοικονομικές πρακτικές της χώρας και των ιδιοκτητών των ελεφάντων.

Η δημιουργία ενός συστήματος τύπου “maternity-leave” για την αποζημίωση των ιδιοκτητών για τις απώλειες εισοδήματός τους κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου θα συνέβαλε στη μακροπρόθεσμη επιβίωση του είδους. Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας θα δημοσιευθούν (σήμερα) στο Scientific Reports στις 1η Νοεμβρίου 2017.

Μετά το άνοιγμα στην οικονομία πριν από 20 χρόνια στο Λάος, η εντατικοποίηση του φόρτου εργασίας των ελεφάντων, ιδίως για τη βιομηχανία ξυλείας, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την αναπαραγωγή τους. Η μακρά περίοδος κύησης του ελέφαντα (22 μήνες), που ακολουθείται από 2 χρόνια απαραίτητου απογαλακτισμού, καθιστά την αναπαραγωγή ασυμβίβαστη με την εργασία. Επιπλέον, η εξαγωγή ελεφάντων του Λάος σε γειτονικές χώρες για τουριστικούς σκοπούς απειλεί την επιβίωση του πληθυσμού.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα βιοοικονομικό μοντέλο για να αξιολογήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των κοινωνικοοικονομικών στρατηγικών στη βιωσιμότητα του είδους. Το μοντέλο αυτό περιλαμβάνει μια ετήσια εκτίμηση του πληθυσμού των ελεφάντων βάσει δημογραφικών στοιχείων όπως η ηλικία, το φύλο και η τοποθεσία που συλλέχθηκαν τα δεδομένα από το κτηνοτροφικό τμήμα του Λάος, καθώς και πενήντα συνεντεύξεις με θέμα τις πρακτικές αναπαραγωγής των ελεφάντων.

Προβλέπεται για μια περίοδο 100 ετών, αυτό το μοτίβο με βάση το μικροοικονομικό μοντέλο που προσομοιώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους ιδιοκτήτες των ελέφαντα ό,τι εγείρει ένα σημαντικό ζήτημα: Η αναπαραγωγής και η γέννηση ενός ελέφαντα είναι άραγε πιο επικερδής από την εργασία για την υλοτομία ή τον τουρισμό;

Χρησιμοποιώντας διάφορα σενάρια, οι επιστήμονες δείχνουν ότι εάν τα τρέχοντα ποσοστά εξαγωγής ελέφαντα δεν αλλάξουν, ο πληθυσμός των ελεφάντων θα τείνει να εξαφανιστεί.

Η μελέτη αυτή καταδεικνύει τις δημογραφικές επιπτώσεις της τιμολόγησης ενός φυσικού πόρου, όπως ενός ελέφαντα. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι πρακτικές διαχείρισης των ελεφάντων, ως επί το πλείστον να κατευθύνονται από τα οικονομικά τους συμφέροντα και τη χρηματική αξία αυτών των ζώων.

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της ενσωμάτωσης τόσο των άγριων όσο και των αιχμαλωτισμένων πληθυσμών στις πολιτικές διατήρησης, λόγω των πολύπλοκων αλληλεπιδράσεών τους, κυρίως μέσω αναπαραγωγής που έχουν μελετηθεί ελάχιστα. Η επιβίωση των ελεφάντων του Λάος εξαρτάται από την αλληλεπίδραση μεταξύ άγριων και αιχμαλωτριών ζώων, καθώς και από τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιοκτητών των ελεφάντων.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166