ΑρχικήΕπιστήμηH ερωτική ζωή του ζευγαριού μετά μετά τη γέννηση του παιδιού

H ερωτική ζωή του ζευγαριού μετά μετά τη γέννηση του παιδιού

Όχι πια σύζυγοι και εραστές. Μόνο φίλοι και γονείς; Ή κάπως έτσι. Από τότε που ο μικρός σίφουνας εισέβαλε στο σπιτικό σας, με γέλια και με κλάματα, η ερωτική σας ζωή άλλαξε ριζικά. Αντίο ιδιωτικές στιγμές, αντίο ερωτική πράξη. Όχι απαραίτητα! Δείτε πώς θα ξαναβρείτε την ερωτική χημεία που χάνεται κάπου ανάμεσα σε πάνες και μπιμπερό και θα αποκαταστήσετε τις ισορροπίες σας ως ζευγάρι μετά την πιο γλυκιά φουρτούνα στη σχέση σας που λέγεται μωρό.

Συμβαίνει σε πολλά ζευγάρια που αποκτούν παιδί, συνέβη και σε σας: μετά τη γέννηση του μωρού, η ερωτική σας ζωή πήρε την κάτω βόλτα. Άθελά του, το παιδί προκαλεί «σεισμό» στα θεμέλια της σχέσης σας. Εξακολουθείτε να αγαπιέστε, αλλά οι στιγμές χαλαρού, απρογραμμάτιστου σεξ φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το να βρεθείτε οι δυο σας μόνοι στο κρεβάτι μοιάζει με κούρσα σλάλομ ανάμεσα στο άλλαγμα της πάνας και στο επόμενο τάισμα του μωρού!

«Ενώ πολλά ζευγάρια πιστεύουν πως ο ερχομός του παιδιού θα φέρει μεγαλύτερη εγγύτητα στο ζευγάρι, οι έρευνες δείχνουν ότι μειώνεται η ικανοποίηση από τη σχέση και αυξάνονται οι εντάσεις μετά τον ερχομό του παιδιού», παρατηρεί η ψυχολόγος υγείας κ. Κυράνα, ειδικευμένη σε θέματα σχέσεων και σεξουαλικών δυσλειτουργιών, επιστημονική συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Όπως επισημαίνει, «ενώ το 68% των γυναικών που δεν έχουν παιδί δηλώνουν ικανοποιημένες από τη σχέση τους, το αντίστοιχο ποσοστό, όταν υπάρχει παιδί, είναι μόνο 38%. Η μείωση στην ικανοποίηση από τη σχέση εμφανίζεται στις γυναίκες συνήθως κατά τον πρώτο χρόνο, ενώ στους άνδρες κατά τον 2ο χρόνο του παιδιού. Ωστόσο, δεν επιβαρύνεται η σχέση όλων των ζευγαριών. Εκτιμάται πως το 18-30% των ζευγαριών βιώνουν καλύτερη ποιότητα στη σχέση με τον ερχομό του παιδιού».

Ενός μωρού μύρια έπονται…

Πολλές μελέτες διεθνώς έχουν δείξει μείωση στην ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού συνήθως 3 μήνες μετά την γέννα. Σε μελέτη στη Μεγάλη Βρετανία το ποσοστό των ανθρώπων που αξιολόγησε τη ποιότητα της σχέσης του ως «κακή» ή «όχι πολύ καλή» αυξήθηκε από 1% πριν από τη γέννα σε 20% οκτώ μήνες μετά.

«Παράγοντες που σχετίζονται με το αν θα μειωθεί η ποιότητα της σχέσης του ζευγαριού είναι κυρίως η ποιότητα της σχέσης πριν την εγκυμοσύνη, καθώς και το κατά πόσο συμφωνούσε το ζευγάρι αρχικά για την απόκτηση παιδιού», υπογραμμίζει η ψυχολόγος υγείας, προσθέτοντας ότι «η έλλειψη χρόνου για το ζευγάρι, οι επαγγελματικές δυσκολίες, η επιλόχειος κατάθλιψη, η εμπλοκή της ευρύτερης οικογένειας των γονιών (όταν οι σχέσεις έχουν άλυτα προβλήματα) και η ιδιοσυγκρασία του παιδιού, είναι παράγοντες που μπορούν να αποτελούν πρόκληση στη σχέση του ζευγαριού».

Sex and the Baby, «ούτε να το σκέφτεσαι!»

«Τώρα πια τηλεφωνώ στον Αντώνη μόνο για να του υπενθυμίσω να πάρει γιαουρτάκια από το σουπερ μάρκετ ή για να του πω το τελευταίο ‘κατόρθωμα’ της μικρής», παραδέχεται η Κάτια, μητέρα της 13 μηνών Ιωάννας. «Τα τηλεφωνήματα έτσι απλά για να τον ακούσω έχουν πια περάσει στην εποχή προ μωρού, σαν να λέμε προ Χριστού! Πού χρόνος και διάθεση για τέτοια τώρα; Γυρίζω πτώμα κάθε βράδυ από το γραφείο καθώς πρέπει να αποδείξω ότι δεν άλλαξε τίποτε τώρα με το παιδί. Όταν πια η μικρή δεήσει να κοιμηθεί, περασμένες δύο, γιατί είναι και πολύ δύσκολη στον ύπνο έχω και τον Αντώνη να έχει όρεξη για σεξ! Τι κάνω; Του το ξεκόβω αμέσως, λέγοντας: ‘Ούτε να το σκέφτεσαι!’».Όπως λέει χαρακτηριστικά η Κάτια, «όταν έχεις φτάσει πια στα όριά σου, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από έναν καλό ύπνο.

Άλλωστε, όταν κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέπτη, δεν καταλαβαίνω πώς και με βρίσκει ακόμα ελκυστική. Εγώ βλέπω ένα αρχαίο σύμβολο μητρότητας, συμπεριλαμβανομένης μπόλικης κυτταρίτιδας και δέκα παραπανίσιων κιλών από την εγκυμοσύνη. Με πιάνουν συχνά οι ανασφάλειές μου: ποιος ξέρει πόσες ωραίες γυναίκες του την «πέφτουν» ενώ εγώ είμαι σπίτι και ταΐζω το μωρό; Σε σύγκριση με πριν το παιδί, η ερωτική μου επιθυμία είναι πολύ πιο πεσμένη, για να μην πω στο ναδίρ. Για να ξανανιώσω σέξι, θα χρειαζόταν ένας μήνας διακοπές μόνοι μας σε κάποιο εξωτικό νησί ή ένα…θαύμα!»

Δυο ξένοι στην κρεβατοκάμαρα

«Ο σύντροφος με τη μεγαλύτερη σεξουαλική επιθυμία συχνά νιώθει ανεπιθύμητος, αισθάνεται απόρριψη και, κάποιες φορές, απόγνωση. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να τον κάνουν να ζητάει περισσότερο επιτακτικά ή επίμονα τη σεξουαλική επαφή. Αυτό όμως δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, διότι το άτομο με τη λιγότερη επιθυμία νιώθει πίεση να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί», εξηγεί η κ. Κυράνα. «Σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αίσθηση πίεσης, θυμό ή απόσυρση και σε μεγαλύτερη μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Συνέπεια, όχι μόνο η μείωση των σεξουαλικών επαφών, αλλά και μείωση ή απουσία άλλων μορφών ερωτικής έκφρασης, π.χ. χάδια, αγκαλιές. Η έλλειψη σεξουαλικής εγγύτητας κάποιες φορές δημιουργεί και συναισθηματική απομάκρυνση στη σχέση ή συναισθήματα θυμού και στεναχώριας».

Πώς να αποκαταστήσετε την ερωτική σχέση μετά το μωρό

  • Επικοινωνήστε. «Μέσα από την ειλικρινή επικοινωνία σε κλίμα ασφάλειας και αποδοχής, μπορεί να στηρίξει ο ένας τον άλλον και από κοινού να βρουν τρόπους διαχείρισης προβλημάτων που συντελούν στη σεξουαλική απομάκρυνση».
  • Μην πιέζετε. «Είναι σημαντικό να μην ασκείται πίεση στον σύντροφο με τη μικρότερη επιθυμία για να συμμετέχει σε σεξουαλική επαφή, αλλά ταυτόχρονα είναι εξίσου σημαντικό να λαμβάνει σεξουαλική ικανοποίηση αυτός με τη μεγαλύτερη επιθυμία. Ο σύντροφος με τη μικρότερη επιθυμία να δώσει σεξουαλική ικανοποίηση στον άλλον με τη μεγαλύτερη, με τρόπους που όμως δεν περιλαμβάνουν τη διείσδυση. Έτσι, αυτός με τη μικρότερη επιθυμία ευχαριστιέται που μπορεί να ικανοποιεί τον ή τη σύντροφο, ενώ ο άλλος με τη μεγαλύτερη αισθάνεται ότι ο ή η σύντροφος τον νοιάζεται».
  • Ρυθμίστε τον ύπνο του παιδιού, ώστε να κοιμάται μόνο του στο δωμάτιό του, όλη τη νύχτα.
  • Ζητήστε βοήθεια από ειδικούς. «Θα μάθετε τρόπους ώστε να μπορείτε να διαχειρίζεστε τα προβλήματα και να απολαμβάνετε τη σχέση και τη σεξουαλική σας ζωή»
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166