Honda μοτοσικλέτες, σκούτερ, παπάκια. Λίστα με μοντέλα

Honda μοτοσικλέτες, σκούτερ, παπάκια. Λίστα με μοντέλα

Δημιούργησα μία λίστα με Honda μοτοσικλέτες, σκούτερ και παπάκια που έχω οδηγήσει κατά το παρελθόν και έκρινα σκόπιμο να μοιραστώ την εμπειρία μου μαζί σας. Να σημειωθεί πως η λίστα θα επεκτείνεται με το πέρασμα των ετών. Επίσης η σειρά που θα δείτε παρακάτω είναι εντελώς τυχαία και δεν σχετίζεται με την δυναμική του κινητήρα και τις τιμές.

Honda CBF1000 ST

Εάν επιθυμείς να κατασκευάσεις μία μοτοσικλέτα προορισμένη να διανύσει τα περισσότερα χιλιόμετρα της ταξιδεύοντας στις εθνικές οδούς και διαθέτεις ήδη στην γκάμα σου ένα μοντέλο για όλες τις χρήσεις, όπως το CBF1000, τότε η λύση είναι απλή. Του τοποθετείς ένα ολόσωμο φαίρινγκ και έχεις έτοιμο ένα δρομέα μεγάλων αποστάσεων.

Το 2006 η Honda παρουσίασε το καινούριο CBF1000, το οποίο διέθετε μισό φέρινγκ και είχε ένα all around χαρακτήρα. Μέχρι και σήμερα δεν έχει δεχτεί αλλαγές (εκτός από τις χρωματικές επιλογές) συνεχίζοντας ακάθεκτο την εμπορική του πορεία. Για το 2009 εκτός από το CBF1000 υπάρχει και μία ακόμα έκδοση με την κωδική ονομασία ST που δηλώνει τον περισσότερο εξειδικευμένο προσανατολισμό του, δηλαδή Sport Touring.

Η μοναδική διαφορά με το CBF1000 είναι η προσθήκη ενός ολόσωμου φαίρινγκ ώστε να αυξηθούν οι ταξιδιωτικές του ικανότητες. Μεγάλο ατού της συγκεκριμένης μοτοσικλέτας είναι η χρήση του τετρακύλινδρου εν σειρά κινητήρα των 998κ.εκ. από το CBR1000RR του 2006. Πρόκειται για ένα υπέροχο σύνολο το οποίο έχει δεχτεί φυσικά τις κατάλληλες επεμβάσεις με σκοπό να αλλάξει εντελώς ο τρόπος απόδοσης.

Η απόλυτη ιπποδύναμη θυσιάστηκε προς χάρη της γεμάτης και ροπάτης λειτουργίας στην χαμηλή και μεσαία κλίμακα των στροφών. Η καμπύλη της δύναμης έχει “φουσκώσει” χαμηλά χαρίζοντας ένα εντυπωσιακό τράβηγμα που κάνει την οδήγηση του CBF1000 ST παιχνίδι. Το πλαίσιο είναι μονής ραχοκοκαλιάς τύπου “διαμάντι”, κατασκευασμένο από ατσάλι.

Παλιάς σχολής είναι το ατσάλινο ψαλίδι που μαρτυρά την προσπάθεια των μηχανικών να κρατήσουν το κόστος παραγωγής σε χαμηλό επίπεδο. Στις αναρτήσεις βρίσκουμε ένα συμβατικό τηλεσκοπικό πιρούνι διαμέτρου 41 χιλιοστών χωρίς ρυθμίσεις μπροστά και ένα αμορτισέρ με μοχλικό και διαδρομή 120 χιλιοστά πίσω.

Απλές λύσεις που κατορθώνουν να συνδυάσουν μία συμφέρουσα και χαμηλή τιμή πώλησης με την άκρως ικανοποιητική οδική συμπεριφορά που ταιριάζει “γάντι” στον χαρακτήρα του CBF1000 ST.

Το φέρινγκ κάνει την διαφορά

Με το που ρίχνεις την πρώτη εξερευνητική ματιά στο CBF1000 ST διαπιστώνεις πόσο πολύ έχει αλλάξει η συνολική εμφάνιση της μοτοσικλέτας με το ολόσωμο φαίρινγκ. Ουσιαστικά διατηρείται το πάνω μισό φαίρινγκ του απλού CBF1000 και στο κάτω μέρος του “κολλάει” με δύο βάσεις το υπόλοιπο. Το αξιοπρόσεκτο της υπόθεσης είναι ότι δεν φαίνεται να αποτελείται από δύο κομμάτια ούτε δείχνει στο μάτι ότι δεν ταιριάζει.

Εξαρχής φαίνεται σα να σχεδιάστηκε ένα ενιαίο κομμάτι από λευκό χαρτί. Πέραν τούτου, κατά την άποψη μας αναβαθμίζει σημαντικά και την συνολική εμφάνιση. Η ποιότητα κατασκευής του βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, όπως και της υπόλοιπης μοτοσικλέτας.

Προσοχή χρειάζεται μονάχα όταν προσπαθήσετε να ανεβείτε κάποιο πεζοδρόμιο γιατί οι χαμηλά τοποθετημένοι λαιμοί της εξάτμισης έκαναν αναγκαία και την χαμηλή εφαρμογή του κάτω τμήματος του φαίρινγκ που τους καλύπτει. Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκει σχετικά εύκολα με κίνδυνο να ξεκουμπώσει το πάνω μέρος από την θέση του.

Hit the road

Η σέλα του CBF1000ST είναι ευμεγέθης και εξαιρετικά άνετη. Το σώμα τοποθετείται σε μία φυσική θέση, σχετικά όρθια με λίγη κλίση προς τα εμπρός και η ζελατίνα προσφέρει ικανοποιητική κάλυψη σε ένα αναβάτης ύψους 1.75. Είναι πολύ σημαντικό για μία μοτοσικλέτα που προορίζεται για ταξιδιωτική χρήση να χαρίζει ίδιο επίπεδο άνεσης με τον αναβάτη και στον συνεπιβάτη και το CBF κάνει ό, τι καλύτερο μπορεί για να το επιτύχει.

Διανύσαμε με δεύτερο άτομο αρκετά χιλιόμετρα για να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι θα μπορέσετε να καλύψετε μεγάλες αποστάσεις χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Στις εθνικές οδούς ο καλύτερος σύμμαχος σας όμως θα αποδειχτεί ο κινητήρας. Μπορεί οι 96 ανακοινώσιμοι ίπποι να μην φαντάζουν πολλοί σαν νούμερο αλλά τα 9.5 χιλιογραμμόμετρα ροπής στις μόλις 6.500 στροφές φανερώνουν την πραγματική του αξία. Με φορτίο ή χωρίς το CBF επιταχύνει δυνατά χωρίς να χρειάζεται να χορέψετε κλακέτες με το κιβώτιο ταχυτήτων για να πάρετε το μέγιστο της απόδοσης.

Τις περισσότερες φορές αρκεί η έκτη ταχύτητα για να προσπεράσετε γρήγορα οποιοδήποτε όχημα. Βέβαια αν επιμείνετε και ανεβάσετε τις στροφές ψηλά επιζητώντας την ωμή δύναμη ενός τετρακύλινδρου χιλιαριού θα καταλάβετε ότι το CBF δεν είναι η κατάλληλη μοτοσικλέτα για τέτοιου είδους συμπεριφορές. Απεναντίας, αφήστε τον κινητήρα να δουλέψει πιο χαμηλά και θα αναγνωρίσετε αμέσως την αξία του.

Αυτή η πλουσιοπάροχη ροπή κάνει το ταξίδι ξεκούραστο και απροβλημάτιστο. Με το ρεζερβουάρ των 19 λίτρων θα διανύσετε περίπου 280 χιλιόμετρα, αναλόγως φυσικά του τρόπου οδήγησης σας. Οι αναρτήσεις έχουν μαλακή λειτουργία συνεισφέροντας στην συνολική άνεση.

Παρότι δεν ρυθμίζονται, αποδίδουν εξαιρετικά και θα ανταπεξέλθουν μια χαρά ακόμα και σε γρήγορη οδήγηση. Βέβαια αν το παρακάνετε θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους οι ελαστικότητες του ατσάλινου πλαισίου, χωρίς όμως να γίνονται ανησυχητικές. Εξάλλου, παρόλο που το CBF1000 ST δεν απευθύνεται σε “θερμόαιμο” κοινό, δεν θα πει όχι στις πιο σπορ ανησυχίες του αναβάτη του, όπως αναφέραμε, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του.

Σύμμαχος ABS-CBS

To μοντέλο που είχαμε στην διάθεση μας ήταν εξοπλισμένο με το συνδυασμένο σύστημα πέδησης CBS και με ABS. Τα μεσαία έμβολα των δύο μπροστινών τριέμβολων δαγκάνων ενεργοποιούνται με το πάτημα του πίσω φρένου. Μόλις πατήσετε την μανέτα του μπροστινού φρένου ενεργοποιούνται και τα υπόλοιπα έμβολα. Πρόκειται για ένα σύστημα που χρησιμοποιεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια η Honda.

Η σταθερότητα που χαρίζει στο φρενάρισμα είναι υπεράνω κριτικής. Κάπου εδώ έρχεται και το τελειωτικό χτύπημα με την χρήση του ABS και η υπόθεση ασφαλές φρενάρισμα κλείνει μία και καλή. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσο αγχολυτικό και σίγουρο γίνεται το φρενάρισμα ακόμα και στους δρόμους γυαλί της πόλης.

Μάλιστα, το ABS δεν είναι υπερευαίσθητο στην λειτουργία του και ενεργοποιείται όταν πραγματικά είναι αναγκαίο. Σίγουρα αξίζει να δώσετε τα παραπάνω χρήματα που απαιτούνται για αυτή την έκδοση.

Σε διακοπές και πόλη

Ένα κρυφό ταλέντο του CBF1000 ST που έρχεται στην επιφάνεια εξαιτίας του απλού CBF πάνω στο οποίο βασίστηκε, είναι η ευκολία χρήσης στην πόλη και σε μικρούς δρόμους όπως αυτούς που συναντούμε σε ένα νησί. Τα 250 κιλά του εξαφανίζονται αμέσως μόλις ξεκινήσετε και ο χειρισμός του γίνεται παιχνίδι.

Θα κινηθείτε χωρίς πρόβλημα μέσα στην πόλη, αφού ακόμα και ο κινητήρας δεν εκλύει μεγάλα ποσά θερμότητας στα πόδια σε συνθήκες μποτιλιαρίσματος. Μας δόθηκε η ευκαιρία για μία σύντομη επίσκεψη σε κοντινό νησί και διαπιστώσαμε με έκπληξη πόσο βολικό ήταν το CBF1000 ST και στους εξαιρετικά στενούς δρόμους που συναντήσαμε. Δεν θα διστάσει μάλιστα να διανύσει και τον χωματόδρομο που θα βρεθεί στο διάβα σας μέχρι την απομακρυσμένη παραλία.

Ίδιο μα συνάμα διαφορετικό

Αρκεί τελικά η προσθήκη ενός φαίρινγκ για να βελτιώσει τόσο πολύ την χρηστικότητα ενός ήδη υπάρχοντος πετυχημένου μοντέλου; Στην περίπτωση του CBF1000 ST αναμφίβολα ναι. Διατηρεί την ικανότητα και την ευκολία καθημερινής χρήσης βελτιώνοντας ταυτόχρονα σε σημαντικό βαθμό τις τουριστικές του δυνατότητες. Και όλα αυτά σε μία συμφέρουσα τιμή της τάξεως των 10.230 ευρώ

Honda SH 150i

Πρόκειται για ένα από τα πιο καλοπουλημένα σκούτερ της Honda που συντέλεσε στην διαμόρφωση της τάσης στα 150 κ.εκ. Πλέον επανασχεδιάστηκε σε όλους τους τομείς και φιλοδοξεί να συνεχίσει την best seller πορεία του.

Όταν η Honda παρουσίασε για πρώτη φορά το 2001 το τετράχρονο SH 150 έπιασε πολλούς κατασκευαστές στον «ύπνο». Προσεγμένο στις λεπτομέρειες, ικανό και αξιόπιστο, το SH αποτέλεσε ιδανικό σύμμαχο για πολλούς αναβάτες στις επιταγές της καθημερινής μετακίνησης.

Δεν ήταν τυχαία λοιπόν η εμπορική του επιτυχία. Μία επιτυχία που απλώς αυξήθηκε όταν άλλαξε ριζικά το 2005 και απέκτησε ηλεκτρονικό ψεκασμό PGM. Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια πορείας λοιπόν έφτασε η κρίσιμη στιγμή που απασχολεί πάντα τα τμήματα εξέλιξης των εργοστασίων: πως κάνεις το καλό καλύτερο;

Η απάντηση δόθηκε από την Honda με το νέο SH 150i., το οποίο σχεδιάστηκε από λευκό χαρτί και βελτιώθηκε σε όλους τους τομείς, από το νέο κινητήρα με idle stop, μέχρι το πλαίσιο, τα φρένα τους τροχούς, την εμφάνιση και τους αποθηκευτικούς χώρους.

Με σύστημα idle stop

Πολύ μεγάλη σημασία (ίσως η περισσότερη) έχει δοθεί στο νέο υγρόψυκτο κινητήρα 153 κ.εκ., ο οποίος χρησιμοποιείται και στο PCX. Η Honda του έχει δώσει το χαρακτηρισμό “eSP (enhanced Smart Power” ), δηλαδή πιο απλά υποδηλώνει τον προσανατολισμό του στην χαμηλή κατανάλωση σε συνδυασμό με τις αξιόλογες επιδόσεις.

Φοβερή προσοχή έδειξαν οι μηχανικοί προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις εσωτερικές τριβές του κινητήρα σε πολλά εξαρτήματα (κύλινδρος – πιστόνι, ρουλεμάν, μετάδοση). Μέχρι και η χωρητικότητα λαδιού μειώθηκε κατά 36% εξαλείφοντας τις απώλειες από το «άφρισμα» του λαδιού εντός των κάρτερ. Όλα αυτά αποσκοπούν σε χαμηλούς μηχανικούς θορύβους και φυσικά σε καλύτερη απόδοση.

Για την μείωση της κατανάλωσης κατά 17% (σύμφωνα με την Honda) έγινε επαναπρογραμματισμός του ψεκασμού PGM, βελτιώθηκε ο θάλαμος καύσης και ο αυλός εισαγωγής του αέρα έγινε πιο λείος για να βοηθηθεί η ροή του καυσίμου. Η Honda ανακοινώνει ότι σε μεικτό κύκλο οδήγησης η κατανάλωση με το idle stop είναι 2.2 λίτρα στα 100 χλμ. Η απόδοση βρίσκεται στους 14.7 ίππους στις 8.250 σ.α.λ. με ροπή 1.42 χλγμ στις 6.500 σ.α.λ.

Αλλαγές παντού

Από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση για ένα νέο SH 150i, η εμφάνιση δε θα μπορούσε με τίποτα να παραμείνει ίδια. Χωρίς να έχει ακολουθηθεί κάποια «ριζοσπαστική» σχεδιαστική οδός, δόθηκε βάση στην κομψότητα των απαλών γραμμών. Έξτρα πόντους χαρίζουν οι νέοι όμορφοι αλουμινένιοι τροχοί με tubeless ελαστικά, οι οποίοι πλέον έχουν δέκα λεπτές ακτίνες.

Το πλαίσιο επανασχεδιάστηκε για καλύτερη ακαμψία, μειώθηκε κατά 1 κιλό το βάρος του αλλά το σημαντικό αφορά στην πρόβλεψη που έγινε για μεγάλο αποθηκευτικό χώρο κάτω από την σέλα. Τα σκούτερ με τροχούς 16 ιντσών δεν φημίζονται για τους χώρους τους αλλά το νέο SH θα μπορεί να φιλοξενήσει ένα full face κράνος!

Εκτός από την στάνταρ έκδοση με CBS θα υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης του SH με σύστημα ABS (τριέμβολη μπροστινή δαγκάνα με το CBS ή διέμβολη με το ABS).

Τέλος, τα διπλά πίσω αμορτισέρ μπορούν να ρυθμιστούν σε 5 θέσεις ως προς την προφόρτισή τους αντί για 3 του προηγούμενου μοντέλου.

Με σημαντικές περγαμηνές

Από τις πρώτες τεχνικές λεπτομέρειες που ανακοινώθηκαν λοιπόν από την Honda, φαίνεται ότι το νέο SH 150i έχει τα φόντα να συνεχίσει την επιτυχημένη εμπορική πορεία του προκατόχου του. Η διάθεσή του θα αρχίσει μέσα στο φθινόπωρο.

Honda PCX 125

Η αρετή της οικονομίας, ειδικά στις μέρες μας, είναι μία από τις πολυτιμότερες και το PCX αποτελεί την επιτομή αυτής.

Τα σκούτερ, που κατά γενική ομολογία ο προορισμός τους είναι καθαρά πρακτικός, έχουν αποτελέσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μία πρώτης τάξεως βάση για την εξέλιξη νέων τεχνολογιών σχετικά με την οικονομία καυσίμου και τις χαμηλές εκπομπές ρύπων. Έτσι, έχουμε δει σκούτερ ηλεκτρικά ή υβριδικά, ακόμα και με κυψέλες υδρογόνου. Βέβαια τίποτα από όλα αυτά δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα ώστε να μπορέσει να παραχθεί σε μαζική βάση και με χαμηλό κόστος παραγωγής.

Η Honda λοιπόν αποφάσισε να κινηθεί σε διαφορετικό δρόμο. Προκειμένου να πετύχει την πολυπόθητη οικονομία στην κατανάλωση και την χαμηλότερη εκπομπή ρύπων εξέλιξε στο έπακρο το σύστημα ψεκασμού στο νέο PCX και παράλληλα το εξόπλισε με σύστημα idle – stop, επιτυγχάνοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη οικονομία

Idle Stop

Πρόκειται για ένα σύστημα που έχει τύχει ευρείας εφαρμογής στα αυτοκίνητα αλλά δεν συμβαίνει κάτι παρόμοιο και στον χώρο των δίτροχων. Το νέο PCX λοιπόν πρωτοπορεί και χρησιμοποιεί idle stop, το οποίο σβήνει τον κινητήρα εάν το σκούτερ παραμείνει ακινητοποιημένο για 3 δευτερόλεπτα. Με το παραμικρό άνοιγμα του γκαζιού το PCX έρχεται άμεσα σε λειτουργία. Στην πράξη το σύστημα λειτουργεί αψεγάδιαστα και οποιαδήποτε σκέψη ή ενδοιασμός για τυχόν χρονική καθυστέρηση μέχρι να εκκινήσει ο κινητήρας είναι άκυρη. Με το idle stop η οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου βελτιώνεται κατά 5%.

Βέβαια αν ο αναβάτης το επιθυμεί μπορεί με ένα διακόπτη δεξιά στο τιμόνι να το απενεργοποιήσει.

Μία ακόμα λύση που έδωσε η Honda στο idle stop αφορά στην μίζα. Για να μην ταλαιπωρείται από το συνεχές σταμάτα – ξεκίνα, εξόπλισε το PCX με ένα σύστημα που το ονομάζει ACG, το οποίο διαφέρει από τις απλές μίζες. Έχει διπλό ρόλο, εκτός από το να θέτει σε λειτουργία τον κινητήρα παράγει ρεύμα για το μπουζί και τα φώτα! Οι εσωτερικές τριβές είναι χαμηλότερες και ως σύστημα είναι πιο μαζεμένο σε διαστάσεις, επιτρέποντας την συνολική μείωση σε όγκο και βάρος του κινητήρα.

Ξεχνάς το βενζινάδικο

Το PCX στην εμφάνιση έχει χρησιμοποιήσει φουτουριστικά στοιχεία από το DN-01 και έχει επίσης πολύ καλή ποιότητα κατασκευής. Ο κινητήρας των 125 κ.εκ. εκπλήσσει με τις επιδόσεις του, αφού μπορεί άνετα να συγκριθεί με αυτούς των 200 κ.εκ.. Διαθέτει δύναμη από χαμηλά και επιτρέπει στο PCX να ανεβάζει γρήγορα τα χιλιόμετρα. Σχετικά εύκολα φτάνει τα 110 και θα μπορούσε μερικά ακόμα αλλά εκεί επεμβαίνει ο κόφτης.

Το πιο σημαντικό στοιχείο του όμως είναι η πολύ χαμηλή κατανάλωση που όντως κατάφεραν να του χαρίσουν οι μηχανικοί της Honda. Ακόμα και με χρήση στην Αττική οδό, όπου το γκάζι έμεινε ανοιχτό στο τέρμα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η μέση κατανάλωση κυμάνθηκε στα 2.9 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα. Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για μία από τις χαμηλότερες καταναλώσεις σε σκούτερ γενικώς.

Επίσης είναι πολύ εύκολο σε συνθήκες αυξημένης κίνησης, αφού οι μαζεμένες του διαστάσεις σου επιτρέπουν να περνάς από παντού. Οι τροχοί 14 ιντσών δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα στην σταθερότητα και προσφέρουν βαθύ αποθηκευτικό χώρο κάτω από την σέλα (ο οποίος χωράει full face κράνος ARAI). Οι αναρτήσεις του PCX είναι άνετες, όπως εξάλλου και η σέλα του. Ο συνεπιβάτης μόνο θα παραπονεθεί γιατί του αντιστοιχεί ένα μικρό τμήμα της.

Εύσημα πρέπει να δοθούν στα φρένα, που με το συνδυασμένο σύστημα πέδησης της Honda κάνουν θαύματα. Μπλοκάρουν με δυσκολία και επιτρέπουν έντονο πάτημα κυρίως στην αριστερή μανέτα, η οποία ενεργοποιεί το πίσω φρένο και ένα έμβολο από την δαγκάνα του μπροστινού.

Στόχος επετεύχθη

Τελικά το PCX με απλούστερες και ήδη δοκιμασμένες λύσεις πέτυχε τον σκοπό του. Διαθέτει ένα σύγχρονο κινητήρα με πολύ καλές επιδόσεις, χαμηλή κατανάλωση και όλα αυτά σε ένα ποιοτικό πακέτο περιφερειακών.

Προηγούμενο άρθροPeugeot 207 1.4 vs Citroën C3 1.4 VTi Σύγκριση
Επόμενο άρθροChevrolet μοντέλα. Λίστα με αυτοκίνητα
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας