Η χώρα δεν παραιτείται

Έχουν πλέον όλα ειπωθεί και όλα έχουν συντελεστεί. Η χώρα μας δεν μπορεί πλέον μόνη της να τα βγάλει πέρα σε ένα τόσο μεγάλο συλλογικό πρόβλημα. Θα ήταν βέβαια πολύ καλύτερο το ηθικό μας αν η κυβέρνηση Παπανδρέου (και τελευταία ο Ε. Βενιζέλος) είχε επιδείξει στοιχειώδεις ικανότητες εμψύχωσης της κοινωνίας, ώστε σε συνεργασία μαζί της να έχει κάποια αποτελέσματα που θα μας έδιναν τα ηθικό δικαίωμα να το φωνάξουμε σε όλους τους τόνους «το φορτίο που μας έλαχε δεν μπορούμε μόνοι μας να το σηκώσουμε». Αλλά η κυβέρνηση δεν το έκανε. Το δυστύχημα είναι πως και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα (με ελάχιστες προσωπικές εξαιρέσεις) κινήθηκε σε χειρότερη κι από την κυβέρνηση κατεύθυνση. Έτσι το εθνικό αδιέξοδο στο επίπεδο πολιτικής διαχείρισης είναι απόλυτο.

Αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τα πράγματα είναι εξ ίσου τραγικά· η διαχείριση της ευρωζώνης σήμερα, από τις συντηρητικές ηγεσίες που κυριαρχούν, είναι από όλες τις απόψεις αδιέξοδη. Τώρα πλέον, ούτε καν κερδίζουν καν χρόνο. Πήραν την απόφαση της 21ης Ιουλίου και τη βούλιαξαν στις αντιφάσεις τους. Πιέζουν μέχρι ασφυξίας τις μικρές χώρες ενώ μόνο με ευρωπαϊκών διαστάσεων λύσεις μπορεί πλέον αυτές να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Είναι λογικό ως εκ τούτου, να διαμορφώνονται στην κοινή γνώμη απαισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον ενός από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα της σύγχρονης ιστορίας. Και οι Ευρωπαίοι πολίτες γνωρίζουν, από την ιστορική τους πείρα, ότι η καταστροφή τέτοιων δημιουργημάτων δεν αφορά μόνο, και δεν αφορά κυρίως, την οικονομική πλευρά της ζωής τους. Και για μας, καλό είναι να θυμηθούμε την ρήση του Κ. Καραμανλή του κανονικού ότι η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έγινε πρωτίστως για λόγους πολιτικούς και εθνικούς. Επίσης, ο ρόλος της χώρας μας στην ΕΕ (και τη δύση) δεν αφορά μόνο την οικονομία της (μόλις 2%) ή τον τουρισμό. Εν συντομία, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για κανέναν.

Σε αυτό το αδιέξοδο τοπίο, στην μεγάλη κλίμακα, το μόνο καλό νέο προέρχεται από την Αμερική. Ο πρόεδρος Ομπάμα (Obama) φαίνεται πως προσπαθεί να οργανώσει ένα γενικό σχέδιο στρατηγικής αντιμετώπισης της κρίσης που κινείται στον αντίποδα των σπασμωδικών ενεργειών της Μέρκελ (Merkel) και των άλλων συντηρητικών ηγετών της Ευρώπης. Η φιλοσοφία Ομπάμα συμπεριλαμβάνει την Ευρώπη ως σύνολο και στηρίζεται σε μια λογική οικονομικής ανάκαμψης, ως αιχμής των προσπαθειών, χωρίς να παραγνωρίζεται η ανάγκη νοικοκυρέματος και μεταρρυθμίσεων των καθέκαστα χωρών. Αλλά περισσότερα επ’ αυτού σε πιο αναλυτικά κείμενα.

Στη μικρή κλίμακα, στο εθνικό επίπεδο, το φως, ως πυγολαμπίδα στην άκρη του τούνελ, έρχεται από την φοιτητική νεολαία. Δεν γνωρίζουμε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα κινήματα για ανοικτά πανεπιστήμια. Αλλά θέλουμε και ελπίζουμε να είναι το άλας. Αυτός είναι ο ιστορικός ρόλος της νέας γενιάς. Στη σημερινή συγκυρία με τέτοιες απλές πρωτοβουλίες μπορεί να επανακάμψει η ελπίδα, ότι η χώρα δεν παραιτείται.

Ας σκεφτούμε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, και πόσο διαφορετικά μπορούν να γίνουν:

  • αν υπάρξουν μικρές πρωτοβουλίες, από λίγους έστω δημόσιους υπαλλήλους, για την επαναλειτουργία της δημόσιας διοίκησης , παρά την οριζόντια οικονομική αφαίμαξη επί δικαίων και αδίκων. Γιατί ο τόνος τώρα δίνεται από τους άδικους.
  • αν στο συνδικαλιστικό πεδίο διαμορφώνονταν ρωγμές ενάντια στην τόσο πεπαλαιωμένη και στερεότυπη πρακτική των περιπάτων, ηλικιωμένων πια δημοσίων υπαλλήλων, τύπου διαδηλώσεων, στο κέντρο της πόλης.
  • αν οι εύπορες πραγματικά κοινωνικές ομάδες της χώρας (οι επιχειρηματίες) έπαιρναν πρωτοβουλίες επενδύσεων και κινούνταν στο παράδειγμα Μπάφετ (Buffet).
  • Ή, ακόμα, αν εκδηλώνονταν πρωτοβουλίες αυτοδιάθεσης από στελέχη του πολιτικού μας συστήματος, έξω από τις κατεστημένες κυνικές πρακτικές.

Όσο δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απίστευτες, άνευ νοήματος πια, καθημερινές πιέσεις ενός πολιτικού συστήματος που παραπαίει και πνιγόμαστε στην απογοήτευση, πρωτοβουλίες λειτουργίας της κοινωνίας, παραδείγματα αλληλεγγύης, προσπάθειες ανοίγματος διαδρόμων ελπίδας, καθίστανται απόλυτα σημαντικές. Ανάσες επιβίωσης, σε εφιαλτικό τοπίο!

Προηγούμενο άρθροΝέα λύση (στα Windows) για άτομα χωρίς φωνή
Επόμενο άρθροΗ Google αποκαλύπτει το Google TV
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας