Η ελευθερία του διαδικτύου συνεχίζει να μειώνεται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα έκθεση

Η ελευθερία του διαδικτύου συνεχίζει να μειώνεται σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με νέα έκθεση

Ο ψηφιακός αυταρχισμός αυξάνεται, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από τον ανεξάρτητο οργανισμό Freedom House που παρακολουθεί τις ελευθερίες στο διαδίκτυο.

Η Freedom House δήλωσε: O οργανισμός μας μάχεται εδώ και χρόνια υπέρ της δημοκρατίας και των ελευθεριών στο διαδίκτυο, προφανώς γιατί σήμερα οι κυβερνήσεις επιδιώκουν όλο και μεγαλύτερο έλεγχο στα δεδομένα των χρηστών, ενώ χρησιμοποιούν παράλληλα νόμους που προορίζονται να αντιμετωπίσουν δήθεν τις «ψεύτικες ειδήσεις», αλλά ουσιαστικά το πράττουν με κύριο σκοπό την καταστολή της διαφωνίας από τους πολίτες.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός συμπλήρωσε φέτος τον 8ο χρόνο λειτουργίας του με αξιόλογα αποτελέσματα στο ενεργητικό του, που σίγουρα οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν.

Ο Mike Abramowitz, πρόεδρος της Freedom House, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το σαφές αναδυόμενο θέμα αυτής της έκθεσης είναι η αυξανόμενη αναγνώριση ότι το διαδίκτυο, που κάποτε θεωρήθηκε ως τεχνολογία που θα αναδείξει τα ιδανικά του ελεύθερου λόγου, πλέον χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για να διαταράξει τις δημοκρατικές αξίες και να προσφέρει άλλοθι στις αποσταθεροποιητικές δικτατορίες. Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση δηλητηριάζουν όλο και περισσότερο τον ψηφιακή κόσμο, και σαν να μην έφτανε αυτό, οι αυταρχικοί και λαϊκιστές πολιτικοί που βρίσκονται στην ηγεσία των κυβερνήσεων χρησιμοποιούν τον αγώνα κατά των ψεύτικων ειδήσεων ως πρόσχημα για να φυλακίσουν εξέχοντες δημοσιογράφους και προσωπικότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συχνά με νόμους που υποτίθεται πως ποινικοποιούν τη διάδοση ψευδών πληροφοριών».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η ελευθερία του διαδικτύου μειώθηκε δραστικά το 2018, λόγω της κατάργησης ορισμένων κανόνων που βοηθούσαν στην ουδετερότητα του παγκόσμιου ιστού από την Ομοσπονδιακη Επιτροπή Επικοινωνιών (Federal Communications Commission). Άλλες χώρες προχώρησαν σε πολύ χειρότερα πράγματα – δηλαδή είχαν υιοθετήσει νόμους που περιορίζουν με το χειρότερο δυνατό τρόπο να εκφράζεται ένας πολίτης στο διαδίκτυο.

Μάλιστα αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, διώκονται χιλιάδες πολίτες σε όλο τον πλανήτη για φερόμενη διάδοση ψευδών πληροφοριών που όμως είναι πλασματική. Ωστόσο το χειρότερο στοιχείο όλων είναι ότι αρκετές χώρες δέχονται εκπαίδευση και τεχνολογία από την Κίνα, την οποία η Freedom House περιγράφει ως προσπάθεια εξαγωγής ενός συστήματος λογοκρισίας και επιτήρησης σε όλο τον κόσμο.

Η παρούσα έκθεση είναι ιδιαίτερα επικριτική για τη Σρι Λάνκα και την Ινδία, όπου έχουν περιορίσει περιοδικά ή ολοκληρωτικά την πρόσβαση στο διαδίκτυο ως απάντηση στην εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις πολιτικέ,ς θρησκευτικές ή κοινωνικές συγκρούσεις.

Η διακοπή της υπηρεσίας διαδικτύου είναι μία παράλογη αντίδραση, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι πολίτες μπορεί να την χρειάζονται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Επιπλέον είναι γεγονός πως ορισμένες κυβερνήσεις δημοσιεύουν σκόπιμα στο διαδίκτυο παραποιημένο περιεχόμενο για να παραπλανήσουν το λαό τους και μετά υποτίθεται πώς ξένος δάκτυλος προσπαθεί να παραπληροφορήσει το κοινό με ψεύτικες ειδήσεις, και κατά συνέπεια δίνεται βήμα στους αυταρχικούς πολιτικούς να εδραιώσουν τον έλεγχο τους στο αγαθό της ενημέρωσης και να καταστείλουν τις οποιεσδήποτε διαμαρτυρίες.

Η έκθεση βρήκε επίσης:

  • Οι κυβερνήσεις σε 18 χώρες αύξησαν την επιτήρηση στο διαδίκτυο από τον Ιούνιο του 2017 έως σήμερα, ενώ 15 εφάρμοσαν νέους νόμους για την προστασία των δεδομένων, οι οποίοι ενδέχεται να απαιτούν από τις επιχειρήσεις να αποθηκεύουν τα δεδομένα χρηστών για να διευκολύνουν την πρόσβαση σε αυτά από τις κυβερνήσεις.
  • Οι κυβερνήσεις σε 32 χώρες χρησιμοποίησαν αυτοματοποιημένα συστήματα που σχολίαζαν κάτω από άρθρα και σε φόρουμ (bots και trolls) σε μια προσπάθεια να χειριστούν και να ελέγχουν τις διαδικτυακές συνομιλίες. Το WhatsApp όπως και άλλες εφαρμογές αποστολής ιδιωτικών μηνυμάτων, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στόχοι για την χειραγώγηση τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας