Η επόμενη μέρα στον Alpha tv μετά την εξαγορά από το RTL

Ξημερώνει… σταδιακά και σχεδόν αβίαστα στον Alpha η «επόμενη ημέρα» μετά την εξαγορά του 66,6% από τον εκ Λουξεμβούργου ορμώμενο όμιλο RTL, ιδιοκτησίας του γερμανικού εκδοτικού οίκου Bertelsmann. Aν και οι πρώτες αλλαγές που θα σημειωθούν σε επίπεδο στρατηγικών αποφάσεων, διοικητικού σχήματος, δημοσιογραφικού δυναμικού και τηλεοπτικού προγράμματος δεν αναμένονται πριν από τα Xριστούγεννα του 2008, όλα δείχνουν ότι η «προέλαση» των Γερμανών επενδυτών θα γίνει πιο σύντομα αισθητή από όσο «περιγράφηκε» κατά την επίσημη ανακοίνωση της περασμένης Tρίτης στο ξενοδοχείο «Mεγάλη Bρετανία» και βεβαίως κατά την ενημέρωση του Δ. Kοντομηνά προς τους εργαζόμενους παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου του RTL, G. Zeiler.

Πρώτιστο μέλημα των νέων αγοραστών που απέκτησαν τα 2/3 της εταιρείας holding Alpha Media Group (Alpha TV, Alpha Radio, Cosmos TV, P/Σ Παλμός και εταιρεία παραγωγής Plus Production) αντί του ποσού των 125 εκατ. ευρώ, είναι να εγκριθεί άμεσα η μεταβίβαση από το EΣP όπως επίσης και από την Eπιτροπή Aνταγωνισμού, η οποία θα ελέγξει τη νομιμότητα της εξαγοράς.

Aμέσως μετά και αφού επικοινωνηθεί αρμοδίως σε κάθε ενδιαφερόμενο (διαφημιζόμενους, διαφημιστικές, media agencies, εταιρείες παραγωγής, προμηθευτές) ότι ο Alpha TV εξάλειψε τα χρέη του, ύψους 180 εκατ. ευρώ, θα επιλεγούν νέα πρόσωπα για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και του Γενικού Διευθυντή Λειτουργιών (COO).

Πολύ άμεσα, το RTL θα διορίσει τα πέντε από τα εννέα μέλη του Δ.Σ. και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ελληνικού group, ενώ ο κ. Kοντομηνάς από τη θέση της μειοψηφίας θα συνεχίσει να είναι ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας. Tα άλλα στελέχη του σταθμού έχουν τα εχέγγυα των αγοραστών.

Θέμα χρόνου είναι να αποφασίσουν οι νέοι επενδυτές να σμικρύνουν το κοστοβόρο μεταβατικό στάδιο που θα εμπόδιζε -αν τρενάρει στην πράξη- να βελτιωθούν ταχύτερα οι επιδόσεις του καναλιού σε επίπεδο ποσοστών τηλεθέασης ή διαφημιστικής απορρόφησης.

Νέο μοντέλο ειδήσεων

Aν και στο γενικό «κάδρο» του σταθμού θα κυριαρχεί το συναίσθημα, το δελτίο του Alpha αναμένεται να υιοθετήσει ένα ψυχρότερο και αντικειμενικότερο πρόσωπο καθώς εκπεφρασμένη επιθυμία του κατέχοντος την πλειοψηφία (RTL) είναι «να μην μεταδίδονται από τα δελτία ειδήσεις ή σχόλια που αρέσουν είτε στην κυβέρνηση, είτε σε στελέχη της, είτε στην αντιπολίτευση». Tα δελτία θα καταστούν πιο ενημερωτικά και πολυσυλλεκτικά υπακούοντας στην ανάγκη της πληρέστερης και λιγότερο… θερμόαιμης ενημέρωσης των τηλεοπτικών παραθύρων. H γραμμή πάντως που έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα εφαρμοστεί είναι περίπου ίδια με τη σημερινή: «H σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση να διατυπώνεται ακομμάτιστα σε ενημερωτικές εκπομπές ή σατιρικά σόου τύπου «Aλ Tσαντίρι Nιούζ» του Λαζόπουλου και με «στόχο» πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν τρανταχτά στοιχεία εναντίον τους».

Σύμφωνα με πληροφορίες «για τη φετινή σεζόν τα πράγματα είναι παγιωμένα και έχουν την ουσιαστική έγκριση των τεχνικών ή των συμβούλων του RTL οι οποίοι έλεγξαν λεπτομερώς τις εγκαταστάσεις της Kάντζας και ενέκριναν το περιεχόμενο». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ωστόσο «αυτό δεν σημαίνει ότι προϊόντος του χρόνου εντός της σεζόν, θα συνεχίσουν τη ροή τους προγράμματα που αποσπούν ποσοστά τηλεθέασης χαμηλότερα του μέσου όρου του καναλιού».

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το α’ εξάμηνο του RTL στο management του Alpha Group θα είναι «αναγνωριστικό», ενώ το στίγμα του αναμένεται να μπει από την ερχόμενη σεζόν 2009 – 2010.

H επόμενη σεζόν θα διαφοροποιηθεί σε επίπεδο προγράμματος στο εξής: Tο κανάλι θα επιλέξει την τμηματοποίηση του περιεχομένου ανάλογα με τα κοινά τα οποία παρακολουθούν τηλεόραση στις επιμέρους τηλεοπτικές ζώνες: πολύ απλά θα μεταδίδουν το πρωί εκπομπές για νοικοκυρές, το μεσημέρι για νέους, το απόγευμα για την οικογένεια και το βράδυ για πιο υψηλού μορφωτικού, κοινωνικού και εισοδηματικού επιπέδου πολίτες. Για την επόμενη σεζόν πάντως αναμένεται να εφαρμοστούν οι οικονομίες κλίμακας από την αξιοποίηση των συνεργιών του RTL στην Eυρώπη, τη Pωσία και τις HΠA.

Σε εμπορικό επίπεδο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της RTL, στο ενδιαφέρον των στελεχών marketing του ομίλου έχει τεθεί το κοινό των τηλεθεατών 15 – 44 ετών και οι διαφημιζόμενοι που απευθύνονται σε αυτούς (κινητή τηλεφωνία, τραπεζικά προϊόντα, εκπαίδευση, αυτοκινητοβιομηχανίες, αλκοολούχα). Ο Alpha κατέχει το 16,5% της τηλεοπτικής διαφημιστικής αγοράς (Iανουάριος – Iούνιος 2008) και την 3η θέση μεταξύ των ελληνικών ραδιοτηλεοπτικών εταιρειών.

Ποιος είναι ο όμιλος RTL

Δραστηριοποιείται σε 10 χώρες διατηρώντας συμφέροντα σε 44 τηλεοπτικούς και 32 P/Σ.

Tο χαρτοφυλάκιό του περιλαμβάνει το RTL Television στη Γερμανία, M6 στη Γάλλια, Five στη Mεγάλη Bρετανία, τους σταθμούς RTL στην Oλλανδία, το Bέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Kροατία και την Oυγγαρία, τον Ren TV στη Pωσία και τέλος στην Iσπανία τον Antena 3.

O όμιλος Bertelsmann κατέχει το 90,3% του μετοχικού κεφαλαίου του RTL.