Η εξάρτηση από το ψέμα δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα

Όταν βέβαια ξεκινάς από τόσο υψηλού επιπέδου στοχασμούς, η συνέχεια είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Μετα τον Ζωρζ, πού να πας; Να κοιτάξεις γύρω σου και να δεις τι; Την Άννα Νταλάρα να τραβάει από το χέρι τον Χόρχε Νταλάρα, ον κάμερα; Ολόκληρο Πρεσβευτή Καλής Θέλησης του ΟΗΕ. Λες και επρόκειτο για κανένα δωδεκάχρονο παιδάκι, που θα μπερδευότανε και δεν θα έδινε τις σωστές απαντήσεις στον δημοσιογράφο. Να κοιτάξεις γύρω σου και να δεις τι; Τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλέξη Τσίπρα, να λέει «έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας»;

Κι από πού προκύπτει αυτό; Πήγε σε τίποτα μάγισσες και χαρτορίχτρες; Και με ποιον τρόπο θα γίνει αυτή η ανάκαμψη; Θα ανέβουμε όλοι μαζί στον Κωλοσούρτη; Να κοιτάξεις γύρω σου, να δεις τι; Τους δύο γίγαντες της πολιτικής, Κουμουτσάκο και Γεροβασίλη, να διασταυρώνουν τα ξίφη τους; Πες ότι λαχαίνει να βρεθείς ή με την κυρία ή με τον κύριο δίπλα δίπλα στο αεροπλάνο. Κι όχι σε καμιά κοντινή πτήση, αλλά σε κανένα Λονδίνο. Υπάρχει περίπτωση ν’ αλλάξεις έστω και μια κουβέντα; Πέρα από τον καιρό, να τους πεις τι και να σου πούνε τι; Αφορμής δοθείσης, να θυμίσουμε ότι οι πολιτικοί δεν είναι κανονικοί άνθρωποι.

Με την πάροδο των χρόνων έχουν μεταλλαχθεί. Δεν είναι μόνο τα κάθε είδους ναρκωτικά ή το αλκοόλ σε υψηλές ποσότητες που αλλοιώνουν την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Εξίσου, αν όχι ακόμα χειρότερες, είναι οι συνέπειες της καθημερινής και πολύχρονης κατάχρησης στο ψεύδος. Η εξάρτηση στο ψέμα δημιουργεί μια εικονική πραγματικότητα.

Μια ψευδαίσθηση που κάνει όλους αυτούς να μπορούν να επικοινωνούν, έστω και διαφωνούντες, μόνο μεταξύ τους. Με έναν κώδικα που είναι εντελώς άγνωστος στους κανονικούς ανθρώπους. Οποιος όμως είχε την τύχη να πέσει το μάτι του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό iTELE, θα αισθανόταν αμέσως εθνική ανάταση. Οταν θα άκουγε τον Σόιμπλε και τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν να στάζουν μέλι: «Εμπιστευόμαστε τον Αλέξη Τσίπρα. Πριν από την τωρινή κυβέρνηση, υπήρξαν άλλες κυβερνήσεις που δεν έκαναν τις απαραίτητες προσπάθειες. Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση που προσπαθεί. Θα πρέπει να προχωρήσει μέχρι τέλους».

Τι καταλαβαίνεις; Είναι ποτέ δυνατόν ένας πρωθυπουργός και μια κυβέρνηση να είναι καλοί και για τον Σόιμπλε και για τη χώρα τους; Αν ωστόσο κοιτάξεις γύρω σου και πέσεις απάνω στην Ειρήνη Παπαδοπούλου (φωτό), χορταίνει το μάτι σου. Από φωνή, κορμάρα. Στην πρεμιέρα της, μάλιστα, σε γνωστό πολιτιστικό κέντρο, στο πλευρό του Γιάννη Πλούταρχου, έσκισε χασέδες. Με το φόρεμα χωρίς εσώρουχο που είχε επιλέξει. Ετσι πάει. Τι να το κάνεις το βρακί την ώρα της δουλειάς; Για να σε μποδάει; Στην πίστα απάνω, ό,τι έχεις πρέπει να το δείχνεις. Να φαίνεται. Τόσα λεφτά πληρώνει ο πελάτης, και εν καιρώ κρίσης μάλιστα. Αν ο άλλος ήθελε να ακούσει μουσική, δεν θα πήγαινε στα μπουζούκια. Θα καθότανε σπίτι του και θα έβαζε τη Μαρία Κάλλας. Αυτά.

Ο μεγάλος Ελληνας χριστιανός και πατριώτης που πρόλαβε το Πάσχα και αναστήθηκε

ΜΙΡΑΚΟΛΟ: «Θαύμα», στα ελληνικά. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο μεγάλος Ελληνας χριστιανός και πατριώτης, που πρόλαβε το Πάσχα. Κατάφερε να αναστηθεί και να βγει από τον πολιτικό τάφο πριν από τον Λάζαρο. Κι εύλογα δημιουργείται η απορία: Το μπαμπάκι, όπως λένε στην Πτολεμαΐδα, ποιος θα το βάλει; Ενα κόμμα έχει έξοδα. Χρειάζονται λεφτά. Πολλά λεφτά: Για γραφεία και για τον εξοπλισμό τους. Για τα λειτουργικά έξοδα και τους μισθούς του προσωπικού. Αύριο θα γίνουν εκλογές. Διαφημιστική καμπάνια κ.λπ. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά; Θα τραβήξει από τις οικονομίες που έχει στην άκρη στις οφ σορ ο Καρατζαφέρης; Ή μήπως θα τσοντάρουν ο Ψωμιάδης, ο Νικολόπουλος, ο Μπαλτάκος και τα άλλα επιφανή στελέχη του κόμματος; Οι πολιτικοί δεν είναι για να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Είναι για να το απλώνουν.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η Ζίμενς, που στήριζε το πολιτικό σύστημα και τον κοινοβουλευτισμό, δεν δύναται πλέον να συνεισφέρει, από πού θα βρεθούν τα λεφτά; Οταν μάλιστα και οι εγχώριοι χορηγοί, οι επιχειρηματίες δηλαδή, που βοηθούσαν ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς την ομαλή λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τώρα με την κρίση ζορίζονται σφόδρα. Επειδή όμως ο Γιώργος είναι πονηρός, θα την έχει βρει την άκρη. Φως φανάρι είναι, άλλωστε, ποιος κερδίζει από την πολιτική νεκροφάνεια του «χέρι χέρι». Και ποιος χάνει. Και δεν είναι απαραίτητο να μπει στη Βουλή. Και 2% να πάρει στις εκλογές, δεν είναι μικρό ποσοστό. Για το κόμμα, δηλαδή, που θα χάσει αυτές τις ψήφους.

Έχει μεγάλη ανάγκη να ακούει τη φωνή του, γι’ αυτό τους καλεί όλους

Μίκρο, μεγάλο, παστρεύει: Από τη ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ στην Ορίτζιναλ. Περί του Χαράλαμπου Σταύρου Κοντονή ο λόγος. Μιλάμε για γίγαντα. Για θεό. Τίποτα δεν αφήνει να πέσει κάτω. Ολα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει. Ζήλεψανε τα αλάνια της Ορίτζιναλ τη δόξα της «13» κι είπανε να βγούνε κι αυτοί στον δρόμο για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το τι έχουνε κάνει άλλωστε για το καλό της ΑΕΚ, είναι γνωστό: Διαλύσανε την Ερασιτεχνική, χρεοκοπήσανε το μπάσκετ, μπουκάρανε μέσα με τον Πανθρακικό για να ρίξουνε στα σίγουρα την ομάδα. Μέχρι και τον Δρόσο είχανε εμφανίσει για σωτήρα στο μπάσκετ. Αυτόν που απόχιασε με διεθνές ένταλμα σύλληψης η Ιντερπόλ.

Έμαθε, λοιπόν, ο Σιορ Κοντονής ότι διαδηλώνουν έξω από το γραφείο του καμιά σαρανταριά της Ορίτζιναλ κι είπε μόλις τελειώσουμε με ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ, να περάσουν δυο τρία από τα παιδιά μέσα. Κι έτσι κι έγινε. Κι έδωσε και ρεπορτάζ μάλιστα. Τι του είπανε και τι τους είπε. Πράγματι. Δεν υπάρχει το άτομο. Κι εύλογο είναι το ερώτημα που προκύπτει: Πώς είναι δυνατόν να πάρεις στα σοβαρά τον Κοντονή, όταν δεν παίρνει αυτός στα σοβαρά τον εαυτό του;

Όταν ο κόσμος καίγεται κι αυτός βρίσκει τον χρόνο και τη διάθεση να φωνάξει στο γραφείο του τους δυο τρεις αργόσχολους της Ορίτζιναλ. Τόσο μεγάλη είναι η ανάγκη που έχει για να ακούει τη φωνή του; Κι αν αύριο πάει η 7 για το ενδεχόμενο του Γκρέξιτ, θα τους φωνάξει κι αυτούς στο γραφείο του. Τον Χάρο και τον Υποβρύχιο! Μεθαύριο ο «Σούπερ 3» για το θέμα της εκκαθάρισης του Άρη, οι «Μόνστερς» για τη Λάρισα και πάει λέγοντας. Κι είναι προφανές: Οποιος δεν έχει δουλειά να κάνει, μιλάει. Οποιος δεν έχει τι να κάνει, πιάνει κουβέντα. Βρίσκει κάτι να ασχολείται για να περνάει την ώρα του. Αλλοι το κάνουν αυτό στα καφενεία κι άλλοι στα υπουργεία. Και πληρώνονται κι από πάνω.

Ερώτηση: Αφού στις μαθητικές παρελάσεις δεν υπάρχει θέμα κατανάλωσης βενζίνης, για ποιον λόγο

θέλει να τις καταργήσει ο Φίλης;

Χρόνια πολλά στους μισούς και παραπάνω Ελληνες.

-Observer