Η Google αποκαλύπτει το Google TV

Εδώ και χρόνια η τηλεόραση και το Internet φέρονταν ως ανταγωνιστές, με ελάχιστους να έχουν προσπαθήσει να συνδυάσουν τους δυο αυτούς κόσμους. Οι πιο ρεαλιστές αναγνώρισαν πως όπως ο κόσμος βλέπει ταινίες στην τηλεόραση του, έτσι βλέπει, πια, και βιντεάκια στο Internet. Αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα πόσο κοντινοί είναι οι δύο κόσμοι νομίζω πως είναι κυρίως οι φοιτητές που έχουν περιστασιακά χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή τους ως το βασικό “κέντρο ψυχαγωγίας” τους, μη έχοντας διαθέσιμη μια τηλεόραση λόγω περιορισμένου χώρου ή… τσέπης. Και τώρα η Google ανακοίνωσε στην παρουσίαση της, Google I/O 2010, την επίσημη προσπάθεια συνένωσης των δυο αυτών κόσμων, υπό το όνομα Google TV (τι άλλο;!).

Το Google TV είναι ένας συνδυασμός υπηρεσιών και συσκευών που αναλαμβάνουν να αλλάξουν τον τρόπο που ψυχαγωγούμαστε και… όχι, αυτό δεν είναι και τόσο σωστό. Ας το δούμε αλλιώς: η Google είναι η πρώτη που αναγνώρισε και επίσημα πως ψυχαγωγούμαστε πια τόσο μέσω της τηλεόρασης όσο και μέσω του Internet. Πόσοι γνωστοί μας έχουν “κατεβάσει ταινίες από το Internet”, μόνο και μόνο για να τις… “κάψουν” σε δισκάκια και να τις δουν στο σαλόνι τους; Ναι, δεν είναι νόμιμο – αλλά ούτε και το DivX χρησιμοποιήθηκε, αρχικά, για τόσο… νόμιμους σκοπούς. Και εδώ η Google αναγνώρισε ένα σημαντικό κενό: πως δεν υπήρχε “δίοδος” για “νόμιμα διαθέσιμο περιεχόμενο” που να μπορεί να “φύγει” από τον υπολογιστή και να “φτάσει” στην τηλεόραση μας. Μόνο οι κλασσικές, όχι-και-τόσο-νόμιμες μέθοδοι που όλοι, λίγο-πολύ, γνωρίζουμε. Και έτσι, αποφάσισε να συνεργαστεί με άλλα μεγαθήρια του χώρου για να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

Από το Internet στην TV

Στην Ελλάδα μπορεί να μας φαίνεται πολύ περίεργο το ότι θα μπορούσε κανείς νομιμότατα να δει στον υπολογιστή του ό,τι και στην τηλεόραση του – εξάλλου, μόλις πρόσφατα τα Ελληνικά κανάλια έδειξαν να αναγνωρίζουν την ύπαρξη του Internet (που μέχρι πέρυσι παρουσίαζαν σχεδόν αποκλειστικά ως το… κτήνος με τις εννιά ουρές, ού, 666!). Σίγουρα θα έχει πάρει το αυτάκι σας την ατάκα “δείτε το και στο site μας, ου-ου-ου, τελεία, όνομα σταθμού, πάυλα, ουέμπ τιβί”. Ε, αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό στο εξωτερικό, και κυρίως σε Αμερική και Αγγλία. Π.χ. το BBC διαθέτει συχνά επεισόδια δημοφιλών σειρών του και μέσω του site του, ενώ στην Αμερική υπηρεσίες όπως η Hulu παρέχουν πρόσβαση σε πλήθος επεισοδίων σειρών και ταινιών.

Θέλετε πιο… “underground“ παράδειγμα; Όταν “έσπασε” το πρώτο Xbox, μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές για αυτό ήταν το XBMC, το “X-Box media Center“. Ήταν μια υπερπλήρης εφαρμογή αναπαραγωγής αρχείων βίντεο και ήχου, η οποία, επιπλέον, μπορούσε να επεκταθεί και μέσω plugins. Το XBMC μπορούσε να “τραβά” και “προβάλλει” αρχεία βίντεο από ένα τοπικό δίκτυο -π.χ. από το PC ή έναν δικτυακό δίσκο- στην τηλεόραση, ενώ υπήρχαν και επεκτάσεις RSS και BitTorrent που του επέτρεπαν να… κατεβάζει αυτόματα τα νέα επεισόδια σειρών που διατίθονταν παράνομα στο Internet. Απλά, δεν υπήρχε -και ως ένα βαθμό, ακόμη δεν υπάρχει- τίποτε αντίστοιχο. Έλα μου που έπρεπε να είσαι… “πειρατής” για να χαρείς αυτές τις δυνατότητες! Το XBMC σήμερα έχει “μεταπηδήσει” στο Linux και τα Windows και είναι μια από τις πληρέστερες λύσεις του είδους, τώρα πια με… “νομιμότατο” πρόσωπο. Δεν υπάρχει, όμως, ακόμη, κανένα “κουτί” που να μπορεί να κάνει όσα έκανε ο συνδυασμός του παλιού XBMC με ένα “σπασμένο” Xbox.

Η πρόταση της Google

Η Google, λοιπόν, αναγνώρισε αυτό το κενό, και αποφάσισε να το καλύψει με το παραπάνω, με νέους και πρωτότυπους τρόπους. Για παράδειγμα, η Google TV όχι μόνο θα “παίζει” μέσα από “κουτιά”, σαν το πρώτο Xbox, που θα είναι διαθέσιμα μέσα στο έτος και θα μπορεί κανείς να βάλει κάτω από την τηλεορασούλα του, αλλά θα συνεργάζεται και με υπάρχουσες συσκευές – με το “σταθερό” PC, το laptop και, για δες, το… Android κινητό που θα έχει κανείς στη διάθεση του. Με μια κίνηση θα μπορεί κανείς να μεταβεί από την “live“ τηλεόραση στο YouTube και από αυτό στα βιντεο που πιθανότατα έχει στο (Android) κινητό του. Έτσι, ένα κινητό με Android δεν θα παίζει μόνο το ρόλο τηλεκοντρόλ (όπως έχουμε δει και στο παρελθόν), αλλά πραγματικής “πηγής περιεχόμενου”.

Φυσικά, δεν είναι “τα πάντα βίντεο”: ο χρήστης που έχει πρόσβαση στην Google TV θα μπορεί να κάνει κανονικότατα browsing (σημειώνεται πως η Google αναγνώρισε και ανέφερε πως κάθε προσπάθεια “να έρθει το web στην τηλεόραση” μέχρι σήμερα ήταν υποδεέστερη της “πραγματικής εμπειρίας browsing μπροστά σε έναν υπολογιστή” και το Google TV δεν θα έχει τέτοια προβλήματα), αλλά και με… Picture-In-Picture, δηλαδή, εκεί που βλέπει μια εκπομπή, να μπορεί να την “πετάξει” σε ένα μικρό thumbnail “που συνεχίζει να παίζει” ενώ κάνει browsing στη μεγαλύτερη έκταση της οθόνης, αλλά και το αντίστροφο.

Τα σημαντικότερα “χτυπήματα” στον… ανύπαρκτο (τουλάχιστον, εμπορικά) ανταγωνισμό της Google; Πρώτον, οι συσκευές που κατασκευάζονται με υποστήριξη Google TV θα εμπεριέχουν και δυνατότητα παρουσίασης τρισδιάστατων γραφικών – κάτι που δεν ισχύει με τα (περισσότερα) σημερινά αντίστοιχα “κουτιά”, αφού δεν υπάρχει ανάγκη παρά για διαχείριση βίντεο. Η πρόταση της Google θα επιτρέπει και την προβολή εντυπωσιακών 3D γραφικών και, γιατί όχι, ακόμη και παιχνιδιών. Ακόμη σημαντικότεροι, όμως, είναι οι συνεργάτες της.

Δυνατή ομάδα

“Επί σκηνής” Google I/O εμφανίστηκαν και αντιπρόσωποι της Sony, Logitech, Intel και NBA. Τα “κουτιά” της Google θα “τρέχουν” σε τεχνολογία Intel, ενώ η Logitech αναλαμβάνει την κατασκευή κάποιων από αυτά καθώς και του συστήματος διαχείρισης τους – που θα συμπεριλαμβάνει συνδυασμό πληκτρολόγιο, τηλεκοντρόλ και “συσκευής που σημαδεύει” (σκεφθείτε κάτι αντίστοιχο με τα χειριστήρια του Wii). Ειδικά στην περίπτωση της Sony, η συνεργασία είναι σημαντική, αφού ανακοινώθηκαν ήδη blu Ray players και τηλεοράσεις με υποστήριξη Google TV, που μάλιστα αναμένεται να κυκλοφορήσουν το αργότερο μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους!

Φυσικά, η Google δεν τα κάνει όλα αυτά (μονάχα) για να αναβαθμίσει “την οικιακή εμπειρία ψυχαγωγίας και browsing”, αλλά και διότι… “έχει χρήμα η διαφήμιση”. Ενώ όλοι την έβλεπαν να κυριαρχεί στην web διαφήμιση, και να προσπαθεί να “χωθεί” στην τηλεφωνία και, όλως περιέργως, στους χάρτες (GPS), για να παράσχει διαφήμιση και εκεί, αυτή “έπαιξε έξυπνα” και έκανε… μεταβολή 180 μοιρών, επιστρέφοντας και χτυπώντας στο πρώτο και σημαντικότερο σημείο από το οποίο βλέπουμε διαφημίσεις, πριν καν… αποκτίσουμε πρόσβαση στο Internet: στην τηλεόραση. Έτσι, αν καταφέρει να κερδίσει και σε αυτό της το στοίχημα, θα μετατραπεί στην απόλυτη εταιρεία διαχείρισης και προβολής διαφημιστικού περιεχόμενου, καλύπτωντας σχεδόν κάθε πτυχή της… πραγματικότητας μας “όπου θα μπορούσαμε να δούμε διαφημίσεις”, ενώ οι ανταγωνιστές θα συνεχίζουν να παλεύουν μονάχα για… υποσύνολα της “πίτας”.

Να θυμίσουμε πως ενώ η Google εξαρχής στόχευε να κυριαρχήσει στο διαφημιστικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας ως “δούρειο ίππο” τις υπηρεσίες της, ο ανταγωνισμός έμοιαζε να εθελοτυφλεί, προσπαθώντας να κερδίσει “στη διάθεση προϊόντων”. Τώρα η Google έχει ήδη όχι μόνο ένα τεράστιο σύνολο ιντερνετικών υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ως βάση για αυτό το σκοπό, αλλά και την κατάλληλη υποδομή για τον εμπλουτισμό τους με διαφημίσεις. Το Google TV είναι, απλά, μια τελική… σφραγίδα στην κυριαρχία της, ενώ ο ανταγωνισμός εξακολουθεί “να βγάλει μια καλή search engine”, “να αναβαθμίσει τη σουίτα γραφείου του”, “να βγάλει ένα καλύτερο κινητό”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας