Η Ιαπωνία επιδιώκει τη μερική επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας.
Η Ιαπωνία θα επιδιώξει τη μερική επανέναρξη της εμπορικής φαλαινοθηρίας στη συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (αγγλικά: International Whaling Commission) που θα διεξαχθεί σε λίγους μήνες, δήλωσαν ανώτατοι αξιωματούχοι της Κυβέρνησης σήμερα (Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018).
Το Τόκυο έχει επιδιώξει αρκετές φορές και μάλιστα πολύ τακτικά τη χαλάρωση του μορατόριουμ της IWC για την εμπορική φαλαινοθηρία και συνεχίζει να σκοτώνει τις φάλαινες ως μέρος αυτού που αποκαλεί πρόγραμμα «επιστημονικής έρευνας» παρά τις διεθνείς επικρίσεις.
«Κατά τη συνάντηση του Σεπτεμβρίου πού θα γίνει η συγκεκριμένη εκδήλωση στη Βραζιλία, η Ιαπωνία θα προτείνει να της επιτραπεί να προβεί σε τούτη την ενέργεια σε κάποιο ποσοστό που δεν φαντάζει υπερβολικό, δήλωσε η Hideki Moronuki, αξιωματούχος της Κυβέρνησης που επιμελείται το θέμα της αλιείας.
Η Hideki Moronuki είπε ότι η πρόταση δεν θα διευκρινίσει ποια είδη φαλαινών και πόσα θηλαστικά θα έχει τη δυνατότητα να θανατώσει για επιστημονικούς λόγους στην Ιαπωνία, αλλά δήλωσε ότι η IWC θα της δώσει το πράσινο φως για εκείνα τα είδη που δεν θεωρούνται υπό εξαφάνιση.
Το μορατόριουμ έχει τεθεί σε ισχύ από το 1986 και οι προηγούμενες προσπάθειες της Ιαπωνίας να κερδίσει μερική ανύψωση απέτυχαν.
Η Ιαπωνία θα προτείνει επίσης μέτρα για την αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στο διεθνή οργανισμό, προφανώς για να φέρει της συμφωνίας στα μέτρα της.
«Η IWC λειτουργεί με λάθος γνώμονα, οπότε πρέπει να ενωθούμε για να οικοδομήσουμε ένα πιο συνεργατικό σύστημα», δήλωσε ο Moronuki.
Το Τόκιο συνέχισε όλα τα προηγούμενα χρόνια να κυνηγάει φάλαινες παρά το μορατόριουμ, εκμεταλλευόμενο ένα κενό που επιτρέπει την “επιστημονική έρευνα”. Η κυβέρνηση της χώρας αναφέρει πως η έρευνα για επιστημονικούς λόγους είναι απολύτως απαραίτητη, και πώς θα κυνηγήσουν μόνο τα είδη των φαλαινών που δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο για εξαφάνιση, κάτι όμως που αντιβαίνει το ηθικό κομμάτι της υπόθεσης, αφού σχεδόν καμία πολιτισμένη χώρα δεν παραβαίνει το συγκεκριμένο κανονισμό.
Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι το κρέας των φαλαινών από αυτές τις αποστολές καταλήγει στα τραπέζια των εστιατορίων, παρά τη σημαντική μείωση της δημοτικότητας του κρέατος φάλαινας.
Οι φάλαινες ήταν μια σημαντική πηγή πρωτεϊνών στα χρόνια αμέσως μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η χώρα ήταν απελπιστικά φτωχή, αλλά οι περισσότεροι Ιάπωνες πλέον λένε ότι σπάνια ή ποτέ δεν τρώνε φάλαινα.
Ωστόσο, η πίεση που ασκείται στην Ιαπωνία για να σταματήσει την φαλαινοθηρία έχει γίνει ισχυρότερη όσο ποτέ, τόσο από τους ακτιβιστές, όσο και από τους πολιτικούς.