ΑρχικήΕιδήσειςΗ ηθική πυξίδα του μυαλού μας

Η ηθική πυξίδα του μυαλού μας

Επιστήμονες ανακάλυψαν μία πραγματική «ηθική πυξίδα» στον εγκέφαλο, που ελέγχει το πως κρίνουμε τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων.

Η περιοχή, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το δεξί μας αυτί, παρουσιάζει μεγαλύτερη δραστηριότητα όταν σκεφτόμαστε τις κακές ή καλές πράξεις των άλλων.

Σε ένα εκπληκτικό πείραμα, οι ερευνητές κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν ισχυρούς μαγνήτες για να αποδιοργανώσουν αυτή την περιοχή του εγκεφάλου και να κάνουν προσωρινά τους ανθρώπους λιγότερο ηθικούς.

Η μελέτη τονίζει πώς η αίσθηση που έχουμε για το καλό και το κακό δεν βασίζεται μόνο στην ανατροφή, τη θρησκεία ή τη φιλοσοφία του κάθε ανθρώπου, αλλά εξαρτάται και από τη βιολογία του εγκεφάλου μας.

Η Δρ. Liane Young, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Θεωρούμε την ηθική ως μία συμπεριφορά πολύ υψηλού επιπέδου. Είναι πραγματικά εκπληκτικό να μπορείς να εφαρμόσεις ένα μαγνητικό πεδίο σε μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και να αλλάζεις τις ηθικές κρίσεις των ανθρώπων.»

Η ηθική πυξίδα βρίσκεται στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται δεξιά κροταφο-βρεγματική σύνδεση και βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια του εγκεφάλου, ακριβώς πίσω από το δεξί αυτί.

Οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) χρησιμοποίησαν μία μη επεμβατική τεχνική, που ονομάζεται Διακρανιακή Μαγνητική Διέγερση, προκειμένου να αποδιοργανώσουν την περιοχή του εγκεφάλου.

Η τεχνική παράγει ένα μαγνητικό πεδίο σε ένα μικρό τμήμα του κρανίου, που δημιουργεί ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα στον εγκέφαλο. Τα κύματα αυτά παρεμβάλλονται των κοντινών εγκεφαλικών κυττάρων και τα εμποδίζουν από τη φυσιολογική τους ενεργοποίηση.

Στο πρώτο πείραμα, 12 εθελοντές εκτέθηκαν στο μαγνητικό πεδίο για 25 λεπτά, πριν τους δοθεί μία σειρά από διάφορα σενάρια «αμφιβόλου ηθικής.»

Για κάθε ένα από τα 192 σενάρια, έπρεπε να κρίνουν τις πράξεις του χαρακτήρα, σε μία κλίμακα από το 1 (εντελώς απαράδεκτο) μέχρι το 7 (εντελώς αποδεκτό). Στο δεύτερο πείραμα, οι επιστήμονες παρήγαγαν μαγνητικό πεδίο τη στιγμή που τους ζητούσαν να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά των χαρακτήρων στο κάθε σενάριο.

Και στα δύο πειράματα, το μαγνητικό πεδίο έκανε τους εθελοντές λιγότερο ηθικούς.

Το ένα σενάριο περιέγραφε έναν άντρα, που άφησε τη σύντροφό του να περπατήσει σε μία γέφυρα που ο ίδιος ήξερε ότι δεν ήταν ασφαλής. Η γυναίκα τα κατάφερε, χωρίς να πάθει τίποτα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι περισσότεροι άνθρωποι αξιολογούν τη συμπεριφορά του άνδρα ως απαράδεκτη. Μετά τα μαγνητικά ρεύματα, όμως, οι εθελοντές είχαν την τάση να μην βλέπουν κάτι το επιλήψιμο στις πράξεις του -και έκριναν τη συμπεριφορά του καθαρά εκ του αποτελέσματος ότι η γυναίκα επέζησε.

Ένα άλλο σενάριο περιέγραφε δύο κορίτσια που επισκέφτηκαν ένα εργοστάσιο χημικών και η μία κοπέλα ζήτησε από την άλλη να της βάλει ζάχαρη στον καφέ της. Η δεύτερη κοπέλα χρησιμοποίησε σκόνη από ένα βάζο που έγραφε «τοξικό» -αλλά τελικά η σκόνη ήταν ζάχαρη.

Οι εθελοντές με την αποδιοργανωμένη ηθική πυξίδα είχαν την τάση να αξιολογούν τη συμπεριφορά της κοπέλας ως επιτρεπτή γιατί η φίλη της δεν είχε πάθει κάτι -παρόλο που γνώριζε ότι η σκόνη προερχόταν από ένα βάζο που έφερε την επιγραφή «τοξικό».

Κατά τη διεξαγωγή του πειράματος, οι ανεύθυνες ή εσκεμμένες ενέργειες, που θα μπορούσαν να είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση σωματικής βλάβης, θεωρήθηκαν ως ηθικά αποδεκτές, εάν η ιστορία είχε αίσιο τέλος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν τμήματα του εγκεφάλου που εξειδικεύονται στην ηθική και την ηθικότητα. Πέρυσι, Αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίστηκαν πως βρήκαν «το σημείο του θεού» – μία περιοχή στον εγκέφαλο που ελέγχει τα θρησκευτικά πιστεύω.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166