Η καλύτερη άμυνα είναι η… πρόληψη σε απειλές

Η απειλή για επίθεση από μεμονωμένους τρομοκράτες με εκρηκτικά, χημικά ή βιολογικά όπλα κυριαρχεί περισσότερο από ποτέ άλλοτε δημιουργώντας κλίμα αβεβαιότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό δημιουργεί μεγάλο αίσθημα ευθύνης για τους διοργανωτές γεγονότων μεγάλης κλίμακας, καθώς έχουν χρέος να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την προστασία των παρευρισκομένων από τα πρώτα κιόλας στάδια του σχεδιασμού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 πλησιάζουν και σαφώς δεν μπορούν να αποτελέσουν εξαίρεση, καθώς την περίοδο των δύο εβδομάδων του Αυγούστου θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα κορυφαίοι αθλητές, ηγέτες κρατών και πλήθος κόσμου.

Οι αρχές ασφαλείας, αναμφισβήτητα, θα τεθούν σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, καθώς τα μάτια ολόκληρου του κόσμου θα είναι στραμμένα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Eτσι, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να λάβουμε ως χώρα κάθε δυνατό μέτρο για την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών, ακριβώς όπως έκαναν πρόσφατα οι διοργανωτές σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων, μεταξύ άλλων, του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου και του Super Bowl των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόσφατες ανακαλύψεις έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη συστημάτων τεχνολογίας αιχμής, με υψηλή ικανότητα να εντοπίζουν και να προλαμβάνουν πιθανές απειλές.

Eνα τέτοιο σύστημα, που αναπτύχθηκε στη μονάδα του Τέξας από τη Βρετανική Βιομηχανία Άμυνας και Αεροδιαστημικής BAE SYSTEMS, έχει ήδη επιλεγεί από το αμερικανικό υπουργείο Aμυνας για την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας τα επόμενα 20-25 χρόνια. Το σύστημα JCAD (Joint Chemical Agent Detector) είναι κατάλληλο και για εφαρμογές εθνικής άμυνας και δημόσιας τάξης, όπως φωτιά και περιπτώσεις διάσωσης.

Το JCAD μπορεί να ανιχνεύει, να ταυτοποιεί, να προσδιορίζει ποσοτικά και να δηλώνει την παρουσία απειλών, που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα και προκαλούν εξανθήματα, καθώς και την παρουσία βιομηχανικών χημικών τοξικών ουσιών σε μια ευρεία γκάμα επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Είναι ένα από τα εξειδικευμένα συστήματα, του οποίου η χρήση εξετάζεται από την ομάδα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Ο Μικτός Ανιχνευτής Χημικών Ουσιών (JCAD) αποτελεί ένα από τα καινούρια εξειδικευμένα προϊόντα της BAE SYSTEMS, της εταιρίας Παγκοσμίων Συστημάτων Aμυνας και Αεροδιαστημικής και είναι η πιο εξειδικευμένη συσκευή ανίχνευσης χημικών ουσιών που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα και η οποία κατασκευάζεται στις ΗΠΑ. Το σύστημα βρίσκεται ήδη σε παραγωγή μετά από παραγγελίες 270.000 μονάδων από τις Αμερικανικές Eνοπλες Δυνάμεις.

Με βάρος λιγότερο του ενός κιλού, αναπτύχθηκε για την αντιμετώπιση απειλών από χημικούς πολέμους αλλά μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί και από μη στρατιωτικούς οργανισμούς, όπως την αστυνομία ή την πυροσβεστική για την ανίχνευση επικίνδυνων χημικών ουσιών.

Ο JCAD παρέχει γρήγορα και αξιόπιστα στις Eνοπλες Δυνάμεις, στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία, καθώς και σε Εταιρίες κοινής ωφέλειας, τη δυνατότητα ανίχνευσης επικίνδυνων ουσιών, σε πραγματικό χρόνο. Μπορεί να ανιχνεύει με ακρίβεια ακόμη και τις πιο μικρές ποσότητες σύνθετων χημικών ουσιών με ταυτόχρονη ένδειξη σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Είτε στη φορητή του μορφή, είτε φορεμένος σε εξάρτυση, ο JCAD είναι σχεδιασμένος να προσφέρει απόλυτη προστασία στον χρήστη.

Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε ένα υπόβαθρο με κατάλληλη σύνδεση ώστε να μπορεί να παρέχει προστασία σε αεροσκάφη, πλοία και οχήματα ξηράς. Λειτουργώντας μέσα σε δικτυακό περιβάλλον, ο JCAD μπορεί επίσης να λειτουργεί συμπληρωματικά για περιμετρικά αμυντικά συστήματα των Αρχηγείων Στρατού, των πρεσβειών και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Ο JCAD λειτουργεί με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες οι οποίες παρέχουν 12 ώρες συνεχούς λειτουργίας στο πεδίο μάχης. Το συγκεκριμένο σύστημα θα αντικαταστήσει όλα τα συστήματα ανίχνευσης χημικών ουσιών που υπάρχουν μέχρι σήμερα στην Αμερική.

Ο JCAD αξιοποιεί την τεχνολογία ακουστικού εντοπισμού Surface Acoustic Wave προκειμένου να εντοπίσει τις επικίνδυνες ουσίες και η BAE SYSTEMS έχει επενδύσει στην πείρα που αποκτήθηκε από τα σονάρ για εντοπισμό υποβρυχίων κ.λπ., ώστε να την ενσωματώσει στον JCAD. Χρησιμοποιεί συστοιχία φίλτρων τα οποία, ουσιαστικά, παράγουν το ακουστικό αποτύπωμα των γνωστών επικίνδυνων ουσιών. Το παραγόμενο σήμα αναλύεται από την ειδική Μονάδα Επεξεργασίας.

Ο JCAD είναι ιδιαίτερα ευέλικτος εφόσον μπορεί να “εκπαιδευθεί” με άλλα ακουστικά αποτυπώματα, ακόμη και για εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών.