Η κλιματική αλλαγή έχει βαθιές, άμεσες και επιδεινούμενες επιπτώσεις στην υγεία

Η κλιματική αλλαγή έχει βαθιές, άμεσες και επιδεινούμενες επιπτώσεις στην υγεία

Η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα βαθιές, άμεσες και επιδεινούμενες επιπτώσεις στην υγεία, και καμία χώρα δεν είναι άτρωτη, ανέφερε μία νέα έκθεση που διεξήχθη σε συνεργασία 120 ερευνητών.

Η φετινή ετήσια έκθεση του «The Lancet Countdown» για την υγεία και την αλλαγή του κλίματος, που κυκλοφόρησε σήμερα, παρουσιάζει τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από ένα μεταβαλλόμενο κλίμα που πιθανόν θα χειροτερέψει κατά τα επόμενα χρόνια αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα από όλες τις κυβερνήσεις του πλανήτη.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων της, η έκθεση διαπίστωσε ότι υπήρχαν 296.000 πρόωροι θάνατοι που σχετίζονται με τη θερμότητα σε άτομα άνω των 65 ετών το 2018 (αύξηση 54% τις τελευταίες δύο δεκαετίες) και ότι η απόδοση των καλλιεργειών μειώθηκε κατά 1,8-5,6% μεταξύ του 1981 και 2019 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι «είμαστε μέρος της υπο-ομάδας εργασίας του Lancet Countdown που εστιάζει στην ανθρώπινη μετανάστευση εξαιτίας της θερμότητας και εκτιμούμε ότι, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα για τον παγκόσμιο πληθυσμό, περίπου 145 εκατομμύρια άνθρωποι θα έχουν προβλήματα με την αύξηση της στάθμης της θάλασσας, οι οποίοι θα αναγκαστούν να φύγουν από τον τόπο τους».

Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, οι επιπτώσεις στην υγεία από την κλιματική αλλαγή θα επιδεινωθούν. Μια παγκόσμια συντονισμένη προσπάθεια αντιμετώπισης του COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής από κοινού είναι ζωτικής σημασίας και θα σημαίνει τριπλή νίκη: καλύτερη δημόσια υγεία, πιο βιώσιμη οικονομία και προστασία του περιβάλλοντος.

Ξηρασία, πυρκαγιές και υπερβολική ζέστη

Η παρούσα έρευνα έχει συλλέξει δεδομένα από μια σειρά τομέων, όπως η επιστήμη του κλίματος, η γεωγραφία, τα οικονομικά, η δημόσια υγεία, η οποία επικεντρώθηκε σε 43 παγκόσμιους δείκτες, όπως η μεταβαλλόμενη γεωγραφική εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών, τα οφέλη για την υγεία λόγω χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τη μετανάστευση εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών, τους θανάτους που σχετίζονται με τη θερμότητα και άλλα πολλά.

Τα πέντε πιο καυτά έτη που συνιστούν ρεκόρ θερμότητας έχουν συμβεί από το 2015 έως το 2020.

Στην έκθεση «The 2020 Lancet Countdown» διαπιστώθηκε ότι η ακραία θερμότητα συνεχίζει να αυξάνεται σε κάθε περιοχή της Γης και επηρεάζει ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους, ιδίως εκείνους στην Ιαπωνία, τη βόρεια Ινδία, την ανατολική Κίνα και την κεντρική Ευρώπη. Είναι επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα για όσους έχουν ήδη υφιστάμενα προβλήματα υγείας, όπως και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε υπαίθριους χώρους και είναι εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία στους τομείς της γεωργίας και των κατασκευών.

Αν και η απόδοση των θανάτων που σχετίζονται με τη θερμότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής δεν είναι τόσο απλή, όπως πιστεύουν ορισμένοι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καλά το ζήτημα, και αυτό γιατί εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες που επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση, όπως είναι ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών με υψηλή υγρασία, τα οποία θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο με την πάροδο των ετών.

Η κλιματική αλλαγή είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στην ξηρασία. Η έκθεση διαπίστωσε ότι το 2019 η υπερβολική ξηρασία επηρέασε πάνω από το διπλάσιο της παγκόσμιας επιφάνειας της γης, σε σύγκριση με το 1950 έως το 2005.

Η ξηρασία και η υγεία είναι αλληλένδετες. Η ξηρασία μπορεί να προκαλέσει μειωμένη παροχή πόσιμου νερού, μείωση της παραγωγικότητας των ζώων και των καλλιεργειών και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η ψυχική υγεία κινδυνεύει επίσης, όπως επιβεβαίωσε μια νέα αυστραλιανή έρευνα που δημοσιεύτηκε στις αρχές αυτού του έτους, η οποία βρήκε συσχετισμό της κακής ψυχικής υγείας των αγροτών που πλήττονται από την ξηρασία στη λεκάνη Murray-Darling εδώ και 14 χρόνια.

Επιπλέον, η έκθεση The Lancet Countdown διαπίστωσε ότι μεταξύ του 2015 και του 2019, ο αριθμός των κρατών που εκτέθηκαν σε πυρκαγιές αυξήθηκε σε 128.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας