Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει άμεσα την παραγωγή μπύρας

Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει άμεσα την παραγωγή μπύρας

Όπως γνωρίζετε όλοι, η πρώτη ύλη για την δημιουργία μπύρας είναι το κριθάρι, και σήμερα, οι γεωργοί από όλο τον κόσμο παράγουν δεκάδες εκατομμύρια τόνους της συγκεκριμένης καλλιέργειας κάθε μήνα, ούτως ώστε να καλύψουν την μεγάλη ζήτηση που απαιτείται για την παρασκευή του γνωστού αλκοολούχου ποτού.

Ωστόσο το κριθάρι, όπως και πολλές άλλες καλλιέργειες, παρουσιάζουν κάποια σοβαρά μειονεκτήματα απέναντι στις καιρικές συνθήκες, δηλαδή οι αποδόσεις του πέφτουν κατά τη διάρκεια των έντονων θερμικών κυμάτων και της ξηρασίας – και οι δύο αυτές ακραίες συνέπειες έχουν την ικανότητα να καταστρέψουν ολοσχερώς και μαζικά ολόκληρες καλλιέργειες.

Το κριθάρι που θεωρείται το πρωταρχικό συστατικό της μπύρας, γνωρίζει την μεγαλύτερη απειλή από την κλιματική αλλαγή, και μάλιστα αρκετοί ειδικοί επισημαίνουν πώς θα επηρεάσει άμεσα τη μελλοντική παγκόσμια προσφορά πολλών τύπων μπύρας στην αγορά και κατά συνέπεια θα υπάρξει απροσδόκητη αύξηση του κόστους προς τον καταναλωτή.

Μια ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα που έκαναν έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν προβλέψει πώς οι συγκομιδές κριθαριού θα διαταραχθούν με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και αυτό το στοιχείο θα έχει ως αντίκτυπο να δημιουργήσει προβλήματα στη βιομηχανία της μπύρας.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Nature Plants , οι προαναφερόμενοι ομάδα ερευνητών κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εάν οι εκπομπές του θερμοκηπίου παραμείνουν ανεξέλεγκτες, οι συγκομιδές κριθαριού θα μειωθούν κατά 17% μέχρι το τέλος του αιώνα.

Εν τούτοις, οι οικονομικές αρνητικές συνέπειες που θα ακολουθήσουν εξαιτίας αυτού του ζητήματος θα είναι τραγικές για το συγκεκριμένο τομέα.

Δηλαδή, ο συνδυασμός μειωμένης παραγωγής του κριθαριού και ο αυξανόμενος πληθυσμός του πλανήτη θα αυξήσει τις τιμές της μπύρας δραματικά: Η μέση τιμή του πακέτου που περιέχει 6 φιάλες μπύρας στις ΗΠΑ κοστίζει σήμερα περίπου 16 δολάρια, και σύμφωνα με τους ερευνητές, εξαιτίας των προαναφερόμενων προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή οι τιμές της μπύρας θα αυξηθούν κατά περίπου 200%, ή ίσως μπορεί και περισσότερο ανάλογα με την χώρα που τις εισάγει.

Το κριθάρι ιστορικά ανθεί, κάτω από ένα σταθερό και εύκρατο κλίμα, αλλά με τις ακραίες καιρικές συνθήκες και την σταθερή άνοδο της θερμότητας, τα οποία τώρα αυξάνονται ολοένα και περισσότερο λόγω των υψηλών επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη, θα βλάψουν τόσο τους αγρότες που καλλιεργούν κριθάρι, όσο και την βιομηχανία της μπύρας που είναι εξαρτώμενη από αυτό το είδος καλλιέργειας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας