ΑρχικήΟικονομίαΗ Microsoft εξαγοράζει τη Nokia: κρίνοντας τη συμφωνία με τα δεδομένα του...

Η Microsoft εξαγοράζει τη Nokia: κρίνοντας τη συμφωνία με τα δεδομένα του παρελθόντος

Η Microsoft ξοδεύει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της Nokia. Δεδομένης της προϊστορίας της, τί σημαίνει αυτή η κίνηση;

Είναι πάρα πολύ νωρίς να αξιολογήσει κανείς τις επιπτώσεις της εξαγοράς της Nokia από τη Microsoft. Το αντικειμενικό θετικό στοιχείο που εξάγει κανείς είναι ότι η Microsoft αποκτά πρόσβαση σε όλο το τεχνογνωσιακό υπόβαθρο, τις πατέντες, την υλικοτεχνική υποδομή, το ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και το κύρος της Nokia ως υψηλής αξίας και αναγνωρισιμότητας brand.

Από την άλλη πλευρά οφείλει να δει κανείς τη συστηματική αδυναμάι της Microsoft να στηρίξει εκ των έσω τις ενέργειές της για δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων, ακόμη κι όταν η ίδια εισήγαγε καινούρια concepts. Το 2003 ο Bill Gates έκανε ένα σημαντικό άνοιγμα με το form factor των tablets, αλλά η έλλειψη οράματος και οι πρακτικές αδυναμίες από πλευράς hardware και design, αποδυνάμωσαν την πρόταση αυτή.

Από την άλλη πλευρά, η Apple φαίνεται να γνωρίζει ποιες τεχνολογίες και ποια πρότυπα χρήσης συνιστούν ένα επιτυχημένο καταναλωτικό προϊόν τεχνολογίας, κι έτσι η δική της πρόταση (iPad) πέτυχε επακριβώς το στόχο της, λόγω δύο βασικών στοιχείων: του εξειδικευμένου λειτουργικού iOS και της τεχνολογίας capacitive που αποδείχθηκε καταλυτική ως προς τη χρηστικότητα κάθε touch-based συστήματος.

Η Microsoft δείχνει να έχει ένα ανησυχητικά αρνητικό παρελθόν απόρριψης προϊοντικών σειρών, στα οποία επένδυσε εξαιρετικά μεγάλα ποσά για ανάπτυξη και προώθηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπήρξαν το Zune music player, αλλά και η πολλά υποσχόμενη σειρά smartphones με την επωνυμία Kin, τα οποία, αντί να στηριχτούν και να δράσουν στοχευμένα στην αγορά των νεαρών καταναλωτών, διαγράφηκαν εν μία νυκτί, πριν καλά-καλά ξεκινήσουν την πορεία τους, το 2010.

Η ανορθόδοξη στρατηγική της Microsoft στην αγορά των φορητών συσκευών εκφράζει μια εσωτερική παθογένεια που εδράζεται στην ιεραρχική δομή της εταιρείας. Σύμφωνα με αυτή τη δομή, αντί τα μεγάλα υποσύνολα της εταιρείας να δρουν με σχετική αυτονομία, επί της ουσίας ελληλεπιδρούν αρνητικά και ανταγωνιστικά μεταξύ τους.

Κατά καιρούς αποβάλλονται από την εταιρεία στελέχη με αξία και διορατικότητα, εξαιτίας εσωτερικών συσχετισμών: περίτρανο παράδειγμα η περίπτωση του χαρισματικού James Allard, ο οποίος μπορούσε να δώσει πολύ περισσότερα στη Microsoft, αλλά ενδεχομένως υπήρξε παράπλευρη απώλεια των εσωτερικών ανακατατάξεων της εταιρείας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο J.Allard ήταν πίσω από το πρωτοποριακό concept του Courier tablet, το οποίο ο S.Ballmer απέρριψε ως μη εφικτό, τον Απρίλιο του 2010.

Η Microsoft δεν φαίνεται να έμαθε από τα παθήματά της: όπως πυροβόλησε τον εαυτό της στο πόδι πετώντας στα σκουπίδια το Zune, το Kin και το project Courier, πρόσφατα πέταξε στα σκουπίδια απόθεμα συσκευών Windows RT tablets αξίας 900 εκατομμυρίων.

Με τέτοια προϊστορία, ποιος μπορεί να πει ότι η εξαγορά της Nokia θα φέρει πνοή καινοτομίας και ορθολογισμού στη Microsoft; Ποιος δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δε θα έχουμε επανάληψη του αποτυχημένου deal της HP με την Palm;

Προηγούμενο άρθροXbox One, τώρα και χωρίς multimedia
Επόμενο άρθροHuawei Honor 2
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166