Η Seagate προτείνει… «υβρίδια»

Το κόστος των SSDs (Solid State Drives) μειώνεται με τραγικά αργές ταχύτητες, και μάλλον θα χρειαστούν… δεκαετίες μέχρι να μπορούν να προσφέρουν αποθηκευτικό χώρο αντίστοιχο των “τυπικών” σκληρών δίσκων σε… ρεαλιστικές τιμές. Αντίθετα, οι “κλασσικοί” σκληροί δίσκοι είναι πολύ αργοί σε σχέση με τους SSDs, και μάλλον δύσκολα θα καταφέρουν να φτάσουν αντίστοιχες επιδόσεις.

Πολλοί χρήστες λοιπόν προτιμούν να συνδυάζουν τις δυο τεχνολογίες στον υπολογιστή τους, κερδίζοντας ταχύτητα από τους SSD (όπου εγκαθιστούν το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές τους) και άνετο αποθηκευτικό χώρο (από τους “κλασσικούς” σκληρούς δίσκους). Και τώρα, η Seagate αποφάσισε να ακολουθήσει και αυτή την προσέγγιση του συνδυασμού των δύο τεχνολογιών – αλλά ενσωματώνοντας τις ταυτόχρονα σε μια συσκευή: τον Momentus XT.

Ο Momentus XT είναι ένας νέος σκληρός δίσκος που ναι μεν λειτουργεί με τον “κλασσικό” τρόπο, αλλά εμπεριέχει 4GBs μνήμης Flash – την ίδια που χρησιμοποιείται στους δίσκους SSD. Αντί, όμως, να παρουσιάζεται στον υπολογιστή ως “ανεξάρτητος σκληρός δίσκος”, η μνήμη Flash του Momentus XT χρησιμεύει για την αποθήκευση των δεδομένων που χρησιμοποιεί συχνότερα ο χρήστης από το… “κλασσικό” κομμάτι του δίσκου – ουσιαστικά, ως πρόσθετη μνήμη cache ή ως μια hardware εκδοχή του swap file.

Το αποτέλεσμα είναι, θεωρητικά, ένας συνδυασμός των καλύτερων στοιχείων από δυο διαφορετικούς κόσμους σε μια, και μόνο, συσκευή. Πρακτικά… δεν γνωρίζω τι επιδόσεις έχει στην πραγματικότητα, αφού δεν έχω το προνόμιο να διαθέτω μια τέτοια συσκευή. Σίγουρα θα είναι “λίγο γρηγορότερος” από τους “κλασσικούς” δίσκους και “λίγο πιο περιορισμένος” από τους SSD, αλλά το πόσο… μάλλον θα πρέπει να μου το πει όποιος τυχερός (ή τυχερή) τον αγοράσει. Τα υπάρχοντα reviews, πάντως, τον εκθειάζουν. Τον αγόρασε κανείς; Εντυπώσεις; Επιδόσεις; Αξίζει;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας