ΑρχικήΨυχαγωγίαGamesΗ Sony επιδιώκει να γίνει κυρίαρχος στο gaming

Η Sony επιδιώκει να γίνει κυρίαρχος στο gaming

Αν εξαιρέσουμε το Wii U (που αντικειμενικά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως τέτοιο), το PlayStation 4 ήταν η πρώτη κονσόλα επόμενης γεννεάς που αποκαλύφθηκε. Ή, τουλάχιστον… Το joypad της, αφού η ίδια η κονσόλα ήταν άφαντη. Μάλλον, όμως, η Sony είχε δίκιο τελικά: σημασία δεν έχουν τα κουτιά και τα ονόματα, αλλά τα παιχνίδια.

Πριν αποκαλυφθεί το PlayStation 4, όλοι αναρωτιόντουσαν για το όνομα που θα επέλεγε τελικά η Sony. Το πιο διαδεδομένο από όλα μάλλον ήταν το Orbis, ενώ οι πιο… ψαγμένοι ήταν σίγουροι πως με τίποτα δεν θα είχε τον αριθμό 4 στο επίσημο όνομα του. Βλέπετε, στα Ιαπωνικά το “τέσσερα” ακούγεται αρκετά όμοιο με τη λέξη… “θάνατος”. Κάτι τέτοιο, έλεγαν, θα ενοχλούσε την εκεί αγορά, που θεωρείται πολύ σημαντική για την ίδια τη Sony, ενώ δεν θα είχε και καμία πρωτοτυπία από άποψη marketing. Και να που αυτό ήταν και… η πρώτη έκπληξη από πλευράς Sony: η κονσόλα όντως θα είχε το τελευταίο όνομα που θα περίμενε κανείς, αλλά και το πιο… λογικό: PlayStation 4 ή, εν συντομία, PS4. Ούτε κωδικοί, ούτε υπότιτλοι, ούτε περίεργα ονόματα που αρχικά φαίνονται… cool ή/και ενδιαφέροντα και μετά από λίγο καιρό ακούγονται πραγματικά… ανόητα (360; Next; Wii U;!).

ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ: ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΟΣΟ… ΠΕΡΙΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ

Η Sony, για τους λόγους που αναφέραμε στο παράλληλο αφιέρωμα για την παρουσία του Xbox One στην E3, βιάστηκε να παρουσιάσει πριν από τη Microsoft τη δική της πρόταση, και τα κατάφερε. Με προσεκτικά σχεδιασμένο διαφημιστικό υλικό, ανακοίνωσε πως θα μαθαίναμε… που οδεύει η οικογένεια PlayStation, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της, τι θα δούμε από αυτή στο κοντινό μέλλον. Όλοι είχαν καταλάβει πως μιλούσε για το PlayStation 4, αλλά η ίδια δεν είχε αναφέρει πουθενά κάτι για την ίδια την κονσόλα. Αναφερόταν γενικώς και αορίστως στο όνομα PlayStation. Και αφού έφτασε και στο σημείο να παρουσιάσει μια σειρά από βιντεάκια, που άρχιζαν από το πρώτο PlayStation, περνούσαν από το PlayStation Portable και κατέληγαν στο πιο πρόσφατο PlayStation 3, την ημέρα της αποκάλυψης της κονσόλας ανέβασε ένα τελευταίο βίντεο που μιλούσε για το χειριστήριο της νέας της κονσόλας και, κυρίως, τα παιχνίδια της. Προφανώς, υπήρχε λόγος που δεν μιλούσε για το ίδιο το… κουτί PlayStation 4, και τον καταλάβαμε μετά από λίγες ώρες, κατά την επίσημη “αποκάλυψη” του.

Η Sony, όπως είπαμε, δεν έδειξε την ίδια την κονσόλα, αλλά εστίασε στο χειριστήριο της – που θα δούμε στο αμέσως επόμενο κομμάτι του αφιερώματος μας – και, κυρίως, στα παιχνίδια της. Η εταιρεία αποκάλυψε μια σεβαστή συλλογή τίτλων, δίνοντας έμφαση στα exclusives, τους λεγόμενους first party τίτλους, που δημιουργούν παρακλάδια της ή εταιρείες που χρηματοδοτεί η ίδια (με αντάλλαγμα την αποκλειστικότητα των τίτλων τους στην δική της κονσόλα). Ανάμεσα τους, επιλογές για όλους, που κάλυπταν όλο το φάσμα του gaming. Από το… αναγκαίο family-friendly Knack, που θα μπορούσε να είναι και… ταινία της Pixar, μέχρι το Killzone: Shadow Fall, τόσο οι casual όσο και οι hardcore gamers μπορούσαν να βρουν έστω έναν τίτλο στην νέα πρόταση της Sony που να τους μιλά.

Και ως απόδειξη για το ότι αντιμετωπίζει το gaming ως… τέχνη, και το αγαπά για αυτό που είναι, ανάμεσα σε άλλα η Sony αφιέρωσε ένα σεβαστό χρονικό κομμάτι της παρουσίασης της στο Puppeteer της Media Molecule, ένα παιχνίδι του οποίου η ίδια η παρουσίαση δεν… βοήθησε το κοινό να καταλάβει με τι έχει να κάνει, και που θα μπορούσε να παρομοιαστεί μόνο με… θέατρο σκιών! Ναι, αυτό στα ελληνικά θα το λέγαμε πως εν μέσω της “παράστασης” του PlayStation 4 και της παρέλασης των τίτλων του, έμοιαζαν να “χώθηκαν” λίγα λεπτά από μια παράσταση του… Καραγκιόζη, του Ευγένιου Σπαθάρη!

Προηγούμενο άρθροNintendo και Next Generation Gaming
Επόμενο άρθροXbox One, τώρα και χωρίς multimedia
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166