ΑρχικήΕπιστήμηΗ στάση σώματος ενός άνδρα, τι σημαίνει για τη γυναίκα

Η στάση σώματος ενός άνδρα, τι σημαίνει για τη γυναίκα

Είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε τη γλώσσα του σώµατος, αφού σχετικές έρευνες απέδειξαν ότι στις ανθρώπινες σχέσεις, µέχρι το 93% της αποτελεσµατικότητας της επικοινωνίας, οφείλεται στην περίφηµη «µη λεκτική επικοινωνία». Πάνω από όλα, βεβαίως, αυτό ισχύει στις ερωτικές σχέσεις…

Όλοι γνωρίζουµε πως στο φλερτ, µετράει πολύ η πρώτη εντύπωση, για να δώσουµε συνέχεια σε µια γνωριµία. Έτσι, στη βραδινή µας έξοδο προσέχουµε πάντα την εξωτερική µας εµφάνιση, πιστεύοντας πως είναι το κλειδί της ευτυχίας. Ωστόσο, το κατάλληλο παρουσιαστικό δεν αρκεί από µόνο του για να καθορίσει την εξέλιξη της βραδιάς. Σηµαντικό ρόλο παίζει και η γλώσσα του σώµατος, καθώς και ο τρόπος µε τον οποίο χρησιµοποιείται. Το χαµόγελο, το βλέµµα, το άγγιγµα, η στάση του σώµατος, µπορούν να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης αλλά και απώθησης.

Ρωτήσαμε τους ειδικούς στον τομέα της ψυχολογίας και μας αναφέρουν πως «τα µη λεκτικά σήµατα υπάρχουν παντού και πάντα, ακόµα κι όταν δεν µιλάµε ή κοιµόµαστε. Η γνώση της µη λεκτικής επικοινωνίας ανοίγει δρόµο για µεγαλύτερη αυτογνωσία, αλλά και κατανόηση των συνανθρώπων µας. Παρέχει πολύτιµες πληροφορίες για την προσωπικότητα, τις σκέψεις και τα συναισθήµατα -των άλλων και τα δικά µας φυσικά- σχετικά µε την εργασία, το φλερτ, την οικογένεια τις κοινωνικές σχέσεις. Με την κατάλληλη χρήση αυτής της γνώσης, µπορούµε να βελτιώσουµε τις σχέσεις µας και τη ζωή µας γενικότερα».

Πως υποδηλώνει, όµως, τα συναισθήµατά του π.χ. ένας άνδρας, µέσω της µη λεκτικής επικοινωνίας;

Αν ενδιαφέρεται τότε…

Πρώτο και βασικό σηµείο που προδίδει την ερωτική διάθεση ενός άνδρα, είναι τα µάτια του και συγκεκριµένα η κόρη. Όσο πιο ανοιχτή είναι την ώρα που κοιτάζει, τόσο πιο ερωτικά αισθάνεται. Το δεύτερο σηµείο που πρέπει να παρατηρήσουµε είναι η στάση του σώµατος του. «Στη διάρκεια του φλερτ, χαρακτηριστικές είναι οι κινήσεις αλαζονείας και καλλωπισµού, τις οποίες κάνει για να νιώσει έτοιµος και δυνατός να διεκδικήσει τη γυναίκα που επιθυµεί.

Φουσκώνει το θώρακά του για να δείχνει δυνατός και κυριαρχικός, ισιώνει τη γραβάτα του ή το γιακά του, κάνει µια κίνηση για να διώξει τη σκόνη (πραγµατική ή φανταστική) από τα ρούχα του και κυρίως τους ώµους του, στρώνει τα µαλλιά του και φτιάχνει τα κουµπιά του πουκαµίσου του» µας εξηγούν οι ειδικοί. Στη συνέχεια, τοποθετώντας τους αντίχειρες στη ζώνη του, τονίζει το επίµαχο σηµείο (καβάλο), χαρακτηριστικό του ανδρισµού του, θέλοντας να δηλώσει διαθέσιµος. Ταυτόχρονα, φανερώνει και µια επιθετικότητα που γίνεται πιο έντονη, παρουσία άλλων «ανταγωνιστών». Αν η στάση αυτή συνοδεύεται και από µια µικρή κλίση των ώµων του προς εµάς, τότε δηλώνει ξεκάθαρα το ερωτικό του ενδιαφέρον.

Φυσικά, και η γυναίκα µε τη σειρά της µπορεί να επιστρατεύσει από το «οπλοστάσιό» της, ένα ευρύ φάσµα κινήσεων και συµπεριφορών, προκειµένου να προκαλέσει το φλερτ.

Ενδεικτικά παραδείγµατα είναι το τίναγµα των µαλλιών προς τα πίσω µε το χέρι, για να τονίσει το πρόσωπό της, αλλά και να προκαλέσει το θαυµασµό. Επίσης, το σούφρωµα των χειλιών σε συνδυασµό µε το άγγιγµα του λαιµού της, δίνει ένα διακριτικό αλλά ξεκάθαρο µήνυµα ενδιαφέροντος και σεξουαλικής έλξης. Άλλο ένα ενδεικτικό στοιχείο φλερτ είναι η έκθεση του καρπού, που αποτελεί µια ερωτογενή ζώνη του γυναικείου σώµατος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που οι γυναίκες βάζουν στο σηµείο αυτό το άρωµά τους ή το στολίζουν µε βραχιόλια για να τραβούν την προσοχή των αντρών.

Τέλος, σε αντιστοιχία µε τους άνδρες και την επίδειξη του καβάλου, το δυνατό σηµείο των γυναικών είναι το λίκνισµα των γοφών και της λεκάνης. Όταν κατά τη διάρκεια ενός χορού, η γυναίκα φροντίζει να εκµεταλλεύεται τις συγκεκριµένες περιοχές και να τις τονίζει στις κινήσεις της, τονίζει την θηλυκότητά της και αφήνει υπόνοιες για µίµηση ερωτικής πράξης.

Είναι σηµαντικό, σύµφωνα µε την με τους ειδικούς, για να σιγουρευτούµε πως αρέσουµε σε κάποιον, να παρατηρήσουµε τουλάχιστον τέσσερα ερωτικά σήµατα, τα οποία βέβαια χρειάζεται να κατευθύνονται προς εµάς. Μόλις τα αντιληφθούµε, τότε υπάρχει προοπτική εξέλιξης µιας σχέσης…

Ερωτικά µηνύµατα χωρίς… διακρίσεις

Μεγάλο ενδιαφέρον, εκτός από τις κινήσεις του κάθε φύλου ξεχωριστά, παρουσιάζουν και τα κοινά ερωτικά σήµατα που χρησιµοποιούν και εκπέµπουν ανάλογα µε την κάθε περίπτωση. Όταν υπάρχει η επιθυµία να υπάρξει προσέγγιση µεταξύ τους, γίνεται φανερή από το βλέµµα «οικειότητας». Ένα βλέµµα που δείχνει ερωτικό ενδιαφέρον και επιθυµία, αλλά αν η µατιά είναι επίµονη- λάθος που γίνεται συνήθως από τους άνδρες- µπορεί να ενοχλήσει και να θεωρηθεί υποτιµητική.

Το χαµόγελο, µε τη σειρά του, είναι ένας ακόµα τρόπος εκδήλωσης του ενδιαφέροντος που χρησιµοποιείται και από τα δύο φύλα. Στην πρώτη οπτική επαφή, το χαµόγελο είναι µισό και συχνά ανεπαίσθητο, αλλά καθώς προχωρά η γνωριµία, γίνεται πιο συχνό και αυθεντικό. Ένα ακόµα κοινό στοιχείο, είναι η στάση µας. Kατά τη διάρκεια του φλερτ, είναι ανοιχτή και ο προσανατολισµός τού σώµατος και των δύο πλευρών είναι άµεσος, δηλαδή πρόσωπο µε πρόσωπο, όταν είναι αυτό εφικτό. Άλλες φορές µπορεί να είναι στο πλάι, όµως και πάλι, το κάτω µέρος του σώµατος του ενός «κοιτάζει» προς τον άλλον.

Πως θα καταλάβω ότι τα πράγµατα δεν πάνε καλά;

Αν γνωρίζουµε τα θετικά ερωτικά µηνύµατα που στέλνει ένας άνδρας, τότε είµαστε σε θέση να αντιληφθούµε πότε πρέπει να φύγουµε από ένα ραντεβού. Δηλαδή, δύο άτοµα που δεν έχουν µεγάλο ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον, θα εµφανίσουν την ακριβώς αντίθετη από την παραπάνω συµπεριφορά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως, «αν αρχίσει να σταυρώνει τα χέρια του, να βάζει φυσικά εµπόδια ανάµεσά µας, να βουλιάζει βαριεστηµένα στη θέση του και το σώµα του να είναι προσανατολισµένο προς την έξοδο, µάλλον το πρώτο ραντεβού θα είναι και το τελευταίο. Το ίδιο κι αν αρχίσει να γνέφει πολύ έντονα µε το κεφάλι, αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν ακούει τίποτα απ’ όσα λέγονται. Χασµουρητά, νευρικές κινήσεις στην καρέκλα, συχνές µατιές στο ρολόι και φτωχή οπτική επαφή, ενώ το βλέµµα περιπλανιέται στο χώρο, είναι αρνητικά σηµάδια για την εξέλιξη του ραντεβού».

Και αν µου λέει ψέµατα;

Tο να επινοήσεις ένα ψέµα δεν είναι δύσκολο, το να το αντιληφθείς όµως απαιτεί δουλειά. Πώς µπορούµε να καταλάβουµε πότε κάποιος µας κοροϊδεύει; Στη γλώσσα του σώµατος θα βρούµε πολλές ενδείξεις, που µας πληροφορούν ότι, ο συνοµιλητής µας ψεύδεται. Βέβαια, είναι σηµαντικό « για την πιο εύστοχη ερµηνεία της γλώσσας τού σώµατος, να µην βλέπουµε το κάθε στοιχείο της ως µεµονωµένο γεγονός, αλλά ως µέρος ενός συνόλου τη δεδοµένη στιγµή. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να ψάχνουµε για κινήσεις, χειρονοµίες ή εκφράσεις που µοιάζουν µεταξύ τους ή σχηµατίζουν µια οµάδα, επικυρώνοντας η µία την άλλη».

Η κάλυψη του στόµατος, το άγγιγµα της µύτης, το τρίψιµο του µατιού και τα δάχτυλα στο στόµα, είναι οι κυριότερες χειρονοµίες που γεννούν την υποψία ότι ο συνοµιλητής µας λέει ψέµατα. Επίσης, νευρικές κινήσεις των δαχτύλων ή των χεριών, ειδικότερα µε τη χρήση αντικειµένων (µολύβι, στιλό), µαρτυρούν ότι υπάρχει ένταση, που µπορεί να προέρχεται από την προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας.

Ωστόσο, χρειάζεται κάποιες φορές να «αντιπαραβάλλουµε τα στοιχεία της γλώσσας του σώµατος µε τον προφορικό λόγο, για να δούµε, αν υπάρχει συµφωνία και συνέπεια. Για παράδειγµα, όταν κάποιος καλύπτει το στόµα µε το χέρι του δεν είναι απαραίτητο ότι λέει ψέµατα. Μπορεί να έχει αµφιβολίες γι’ αυτά που λέει, να µην θέλει να ακουστεί, να είναι µυστικοπαθής ή να νιώθει άσχηµα για την κακοσµία του στόµατός του. Για να δηλώνει εξαπάτηση, χρειάζεται η κίνηση να είναι αντανακλαστική, ανεπαίσθητη και σύντοµη και να συνοδεύεται πιθανόν και από κάποιες νευρικές κινήσεις των κάτω άκρων και από µια έκφραση προσώπου παγωµένη, αφού το άτοµο προσπαθεί να ελέγξει τις εκφράσεις του για να µην προδοθεί».

Όταν ένας άνδρας ενδιαφέρεται για μία γυναίκα

  • Χαµογελά.
  • Διατηρεί τακτική οπτική επαφή.
  • Φέρεται αµήχανα (παίζει µε το ποτήρι ή µε το στιλό).
  • Έχει τους ώµους γερµένους προς τα πίσω και το στήθος εξέχει.
  • Κάνει αρκετά σχόλια για τις επιτυχίες του στη ζωή (δουλειά, χρήµατα, αυτοκίνητο).
  • Μπορεί να έχει το ένα χέρι στη τσέπη, µε το ένα δάχτυλο να εξέχει ή να χτυπά τα δάχτυλα στη ζώνη του.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166