ΑρχικήΟικονομίαΗ Symantec αγοράζει το λογότυπο της Verisign για $1,28 δις!

Η Symantec αγοράζει το λογότυπο της Verisign για $1,28 δις!

Ο τίτλος μάλλον τα λέει όλα, αλλά αυτό που δεν εξηγεί είναι το «γιατί» αφού δεν μιλάμε για εξαγορά εταιρείας αλλά γραφικού! Συγκεκριμένα, του σήματος με το οποίο η VeriSign στάμπαρε τα sites στα οποία παρείχε τις υπηρεσίες της. Για καλοσκεφθείτε, όμως, τι ήταν αυτό το σήμα της VeriSign και τι αντιπροσώπευε και… θα καταλάβετε!

Όταν η VeriSign ξεκίνησε να παρέχει της υπηρεσίες της, το θέμα της ασφάλειας στο Internet δεν είχε φτάσει στα σημερινά επίπεδα – ούτε καν θυμάμαι αν οι browsers παρουσίαζαν το σημερινό “κλειδάκι” που προβάλλεται δίπλα από κάθε “ασφαλή” διεύθυνση. Η VeriSign, λοιπόν, παρείχε λύσεις κρυπτογράφησης περιεχόμενου αλλά και πιστοποίησης πως η επικοινωνία ανάμεσα στο χρήστη και σε ένα site ήταν ασφαλής. Έμπαινες στο site μιας τράπεζας; Το λογοτυπάκι της VeriSign ήταν το γνωστότερο από τα λογότυπα που πιστοποιούσαν την ασφάλεια των συναλλαγών σου. Το ίδιο συνέβαινε και σε κάθε site όπου απαιτούνταν ασφαλής επικοινωνία – και όπου εμφανιζόταν είτε το λογοτυπάκι της VeriSign, είτε… κάτι άλλο. Οτιδήποτε που να λέει στον χρήστη “μην ανησυχείς, είσαι ασφαλής”.

Το σηματάκι της VeriSign, όμως, ήταν το γνωστότερο, ενώ πρόσφατα είχε φανεί σε έρευνα πως το 18% των χρηστών που το συναντούσαν σε ένα site… ένιωθαν ασφαλέστεροι. Και το “κλειδάκι” που παρουσιάζει ο browser εξακολουθεί να μην είναι αρκετή ένδειξη για την πραγματική ασφάλεια του χρήστη. Θεωρητικά, ένα κακόβουλο site που έχει στόχο να “τσιμπήσει” τα στοιχεία του επισκέπτη μπορεί επίσης να παρουσιαστεί ως ασφαλές στο χρήστη (απλά αντιγράφοντας το λεγόμενο “πιστοποιητικό ασφαλείας”, “SSL Certificate”) ενός άλλου “ασφαλούς site”. Πρακτικά, ποτέ δεν κατάλαβα τι… εμποδίζει το δημιουργό ενός τέτοιο site από το να αντιγράψει ΚΑΙ το σηματάκι της VeriSign – οπότε, δεν είναι κάπως… άτοπη ακόμη και η ύπαρξη του; Για πολλούς, όμως, είναι συνώνυμο με την ασφάλεια, σημαίνει πως ένα site είναι αξιόπιστο – ενώ, από ό,τι φαίνεται, πείθει τον χρήστη να κάνει και… περισσότερες συναλλαγές με αυτό (λες και αν έκανε μόνο μια, ΔΕΝ θα του… έκλεβε τα στοιχεία της κάρτας του αν ήταν “κακό site”).

Από ό,τι φαίνεται, η Symantec διαφωνεί, σε σημείο να καταβάλλει $1,28 δις για την αγορά του, “πακετάκι” με το σχετικό τμήμα της VeriSign που ασχολούταν με την “πιστοποίηση ασφαλείας sites”. Το “πως θα το αξιοποιήσει”, πέρα από ό,τι έχουμε δει από την ίδια τη VeriSign, θα το μάθουμε στο μέλλον. Σημειώνεται, πάντως, πως στο άκουσμα της είδησης, αρκετοί… πεσιμιστές δηλώνουν σε blogs ανά τον κόσμο απόψεις που, εν συντομία και στο σύνολο τους, αποδίδονται ως “σιγά τα αυγά, ούτε πρόσεχα ποτέ το σήμα, ούτε εμπιστεύομαι τη Symantec”.

Εσείς, είχατε προσέξει ποτέ το σηματάκι της και, το σημαντικότερο… του είχατε δώσει σημασία/σας έκανε να νιώσετε “πιο ασφαλείς”;

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166