Η τιμή και το τίμημα

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, δέχθηκε κι απάντησε -αν και στο εξωτερικό- σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την υπόθεση Siemens, τη Δικαιοσύνη, το αίτημα της αντιπολίτευσης για Εξεταστική Επιτροπή, τις πολιτικές επιπτώσεις. Το απόλυτο κενό, στο οποίο κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε δύο κρίσιμα θέματα, την ακρίβεια και το ιρλανδικό «όχι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας, είναι μια εξήγηση για την ενασχόληση του πρωθυπουργού, στις Βρυξέλλες, με την υπόθεση Siemens. Η δεύτερη είναι ότι, στην παρούσα φάση, η δικαστική εξέλιξη ευνοεί την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.

ΕΔΕΙΞΕ ΜΕΓΑΛΟΨΥΧΟΣ ο πρωθυπουργός. «Δεν είναι στις προθέσεις μου να αναζητήσω κομματικά οφέλη από αυτό το θέμα, παρότι -το καταλαβαίνουμε όλοι- πολύ εύκολα θα μπορούσα σήμερα να το επιχειρήσω». Μετάφραση: τα κομματικά μου οφέλη είναι πρόδηλα, τα καταλαβαίνετε όλοι, τι παραπάνω έχω να κερδίσω με ρητορικές κορόνες;

Η ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ στη Δικαιοσύνη είναι η πάγια, διαχρονική θέση του, είπε ο κ. Καραμανλής. Ζητούσε, όμως, Εξεταστική Επιτροπή, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Το δικαστικό άλλοθι είναι πάγια θέση των εκάστοτε πρωθυπουργών, όχι του κ. Καραμανλή, προσωπικά. Ωστε να μην αναζητούνται οι πολιτικές ευθύνες, στον δικό τους χώρο, που είναι η Βουλή πρώτα, η κάλπη έπειτα. Με δύο δεδομένα: Η Δικαιοσύνη αργεί, και σωστά, ενώ η πολιτική τρέχει και έτσι η κυβέρνηση κερδίζει χρόνο. Επειτα, με διαχρονική δικομματική συναίνεση συνταγματικού επιπέδου, υπουργοί και υφυπουργοί είναι στο απυρόβλητο, ενώ οι βουλευτές έχουν έτσι κι αλλιώς την ασυλία τους.

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ της Δικαιοσύνης είναι το πρόσχημα. Την υποστηρίζει πάντα η εκάστοτε κυβέρνηση, που αμερόληπτα διορίζει την ηγεσία της, και την αμφισβητεί η αντιπολίτευση. Για «ποιοτική διαφορά» μίλησε στις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής. Μετάφραση: Τώρα είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη, άλλοτε δεν ήταν…

ΔΥΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ προέβαλε ο πρωθυπουργός εναντίον της Εξεταστικής Επιτροπής που ζητάει η αντιπολίτευση:

  • Πρώτον, η δικαστική έρευνα πρέπει να ολοκληρωθεί και αμέσως μετά -όχι στο μακρινό μέλλον- μπορεί να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τις πολιτικές ευθύνες.
  • Δεύτερον, ο κ. Καραμανλής δεν φοβάται τίποτα και «ακόμη λιγότερο σε τέτοια ζητήματα», άλλωστε, η «Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με την υπόθεση αυτή».

ΠΟΣΟ ΠΕΙΣΤΙΚΑ είναι, όμως, τα επιχειρήματα αυτά; Η ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας απαιτεί πολύ χρόνο. Πότε ολοκληρώνεται άραγε; Με το να κληθεί κάποιος ως ύποπτος, να διωχθεί, να παραπεμφθεί, να καταδικαστεί, σε πρώτο, σε δεύτερο βαθμό, να απορριφθεί και η αναίρεσή του από τον Αρειο Πάγο; Αν δεν μπορεί να συνυπάρξει Εξεταστική Επιτροπή και δικαστική εκκρεμότητα, η πρώτη παραπέμπεται στο πολύ μακρινό μέλλον.

ΑΠΟ ΠΟΙΑ δικαστική έρευνα προέκυψε, έπειτα, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση με την υπόθεση Siemens; Από τις καταθέσεις των στελεχών της γερμανικής εταιρείας έχει αντιθέτως στοιχειοθετηθεί ότι το πολιτικό χρήμα, 2% του τζίρου της, η Siemens το διοχέτευε και στα δύο κόμματα της εξουσίας. Η Ν.Δ. στην αντιπολίτευση άλλοτε, στην κυβέρνηση από το 2004, δεν ήταν κόμμα εξουσίας; Το ΠΑΣΟΚ, μόνο, στις ευρωεκλογές του 1999 ενίσχυσε η Siemens;

Η ΕΡΕΥΝΑ, σε βάθος, της υπόθεσης αυτής από τη Βουλή, περιορισμένη έστω στον έλεγχο των συμβάσεων της Siemens με υπουργεία ή ελεγχόμενες από το Δημόσιο επιχειρήσεις και στην επανεξέταση των εκλογικών δαπανών κομμάτων και βουλευτών, επιβάλλεται. Δεν εμποδίζει τη δικαστική έρευνα και δεν εμποδίζεται από αυτήν.

Η ΤΙΜΗ του πολιτικού κόσμου όταν ανταλλάσσεται από μερικούς με τίμημα, σε μάρκα ή σε ευρώ, δεν μπορεί να προστατευθεί από τη Δικαιοσύνη. Οι ίδιοι οι πολιτικοί πρέπει να προσπαθήσουν να τη διασώσουν συλλογικά και διακομματικά. Στη Βουλή.