ΑρχικήΕιδήσειςIAEA: Πειθήνιο όργανό τους θέλουν ως επικεφαλής οι HΠA

IAEA: Πειθήνιο όργανό τους θέλουν ως επικεφαλής οι HΠA

Σε αναβολή της απόφασης για το πρόσωπο του νέου επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) οδήγησε η χθεσινή άρνηση των ΗΠΑ ν’ ανανεώσουν -για δεύτερη φορά- τη θητεία του Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι. Οι ΗΠΑ δεν έχουν υποβάλει άλλη υποψηφιότητα και ο Ελ Μπαραντέι φαίνεται να διαθέτει ευρεία υποστήριξη που πιθανώς να οδηγήσει στην επανεκλογή του, τον προσεχή Ιούνιο πλέον. Σύμφωνα με το καταστατικό της ΙΑΕΑ, η απόφαση για το πρόσωπο του διευθυντή της Υπηρεσίας λαμβάνεται από 35 διοικητές, είτε ομοφώνως, είτε με πλειοψηφία 2/3. Επισήμως, ο λόγος της απόρριψης του ελ Μπαραντέι από την Ουάσινγκτον είναι ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο θητείες.

Αλλά καθώς το εν λόγω πρόσωπο ήταν ο επικεφαλής των επιθεωρήσεων στο Ιράκ την κρίσιμη περίοδο που αναζητούνταν εκεί όπλα μαζικής καταστροφής για να δικαιολογήσουν τη σχεδιαζόμενη εισβολή, και καθώς αυτός αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις των ΗΠΑ, εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι δεν είναι το πιο προσφιλές πρόσωπο στην Ουάσινγκτον, σε μία στιγμή μάλιστα που αναζητούνται τρόποι επίδειξης μεγαλύτερης αυστηρότητας απέναντι στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πάντως, οι διοικητές της Υπηρεσίας δηλώνουν ότι ο Ελ Μπαραντέι είναι ο μοναδικός υποψήφιος και έχει την υποστήριξη του συμβουλίου, συνεπώς περιμένουν από τις ΗΠΑ να το συνειδητοποιήσουν και να πράξουν σε πνεύμα συναίνεσης.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπίας της Τεχεράνης στις επαφές με τη διεθνή κοινότητα Χοσεΐν Μοραβιάν απέρριψε χθες τις δηλώσεις του γενικού διευθυντή της ΙΑΕΑ ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν: «Είμαστε έτοιμοι για μία ενεργή συνεργασία, αλλά η συνεργασία μας με την ΙΑΕΑ πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της Συνθήκης Μη Διασποράς των Πυρηνικών [NPT] και του πρόσθετου Πρωτοκόλλου και να μην ξεπερνά αυτό το πλαίσιο». Εξάλλου, ο Μοραβιάν χαρακτήρισε επίσης «αβάσιμες» τις κατηγορίες της Ε. Ε. για μη συμμόρφωση του Ιράν με τους διεθνείς κανόνες σε ό, τι αφορά το πρόγραμμα εμπλουτισμένου ουρανίου.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Zathura: A Space Adventure (2005)

Hoard (video game review)

Zatoichi (2003)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166