«Ήρθα, παρά τις αντιδράσεις στην Άγκυρα»

Την ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας στον τομέα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και την αποφυγή των εντάσεων, χωρίς να παραγνωρίζονται οι όποιες διαφωνίες, τόνισαν οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Σβεντί Γκιονούλ.

Χθες, μαζί με τις συζύγους τους, πήραν το πρωινό στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς» και για περίπου μισή ώρα συζήτησαν για τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης και τις διμερείς σχέσεις. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι αποφάσισε να κάνει το ταξίδι στη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν στην Αγκυρα και εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Τουρκία ο Ελληνας ομόλογός του.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας επισκέφθηκε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, στο τουρκικό προξενείο, και στο βιβλίο επισκεπτών έγραψε «να κοιμάσαι ήσυχος, η κληρονομιά που άφησες είναι σε καλά χέρια».

Παράλληλα ο γενικός γραμματέας εξοπλισμών του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) Κυριάκο Λινάκη και συζήτησαν για το πρόγραμμα συμπαραγωγής ενός μέρους της ατράκτου των νέων αεροσκαφών F16 που θα προμηθευτεί η Τουρκία στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

  • Η συμμετοχή της Κύπρου στο Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών που δημιούργησε το 2004 το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, διασφαλίστηκε με τη διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Κύπριος ομόλογός του Κώστας Παπακώστας.

Το Κέντρο έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας ή βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή με 12 χώρες και προσφέρει ειρηνευτικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια, υπό την ομπρέλα του ΟΗΕ, σε περιπτώσεις φυσικών και άλλων καταστροφών. *