Jacques Nasser: Ηγέτης με το σπαθί του

Ο Jacques Nasser είναι αυτό που θα λέγαμε: «πολυταξιδεμένος επιχειρηματίας». Ανήσυχο μυαλό από το εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε αρχικά με την κατασκευή ποδηλάτων, που πούλαγε στους φίλους του ενώ αργότερα ασχολήθηκε με τον τομέα της διασκέδασης ανοίγοντας μία Discotheque.

Προέρχεται από μία οικογένεια που γνώριζε καλά το εμπόριο. Ο πατέρας του ήταν πετυχημένος επιχειρηματίας στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος ο Jacques Nasser γεννήθηκε στο Λίβανο αλλά ανδρώθηκε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το γεγονός ότι στα 18 χρόνια μιλούσε πέντε γλώσσες, ήταν το στοιχείο που τον βοήθησε να διευρύνει τον επαγγελματικό του ορίζοντα και κανείς από την οικογένεια του, δεν εξεπλάγη όταν το 1968 μπήκε στην Ford ως οικονομικός αναλυτής.

Η «ειδική αποστολή» της Αυστραλίας

Ο νεοφώτιστος Jacque επέδειξε γρήγορα το ταλέντο του στη διαχείριση και στην επικοινωνία και αξιοποιήθηκε από τη Ford Motor Company σε ειδικές αποστολές που είχαν ως σκοπό τις περιφερειακές συμφωνίες με προμηθευτές και εργατικά συνδικάτα στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

Όσο πιο δύσκολη ήταν η αποστολή που του ανέθεταν τόσο πιό μεγάλη πρόκληση ήταν γι’ αυτόν. Έτσι δεν ήταν διόλου παράδοξο όταν το 1990 έπειτα από 17 χρόνια καρριέρας στην Ford Motor Company είχε ραντεβού με τη θέση του προέδρου της Ford Αυστραλίας. Ωστόσο η θέση αυτή αποδείχθηκε ηλεκτρική καρέκλα για τους προκατόχους του Nasser αφού οι πωλήσεις είχαν αρχίσει να πέφτουν ενώ δημιουργήθηκαν προβλήματα με τα εργατικά συνδικάτα στα τοπικά εργοστάσια.

Κανένα στέλεχος της Ford Motor Company δεν ήθελε να πάρει αυτή τη θέση και πιθανά να συνδέσει το όνομα του με την αποτυχία. Όλα τα δεδομένα ήταν αρνητικά για τη Ford που έφθασε στο σημείο να μελετά και την αναστολή των δραστηριοτήτων της στην Αυστραλία.

Ο Nasser δεν φοβήθηκε το ρίσκο. Αντίθετα μάλιστα συνηθισμένος σε μία τέτοια νοοτροπία ανέλαβε την Ford Αυστραλίας παρουσιάζοντας ενεργητικό στα χρόνια που ακολούθησαν. Μάλιστα εκτιμήθηκε δεόντως ότι ήταν ένα από τα λίγα υψηλόβαθμα στελέχη της Ford που δεν προερχόταν από την Αμερική, την Αγγλία και τη Γερμανία.

Ωστόσο επιχειρηματικά ο Nasser έκανε ορθές εκτιμήσεις και σωστές κινήσεις διότι μόνο με το πάθος και το θράσος του νεοφώτιστου τίποτα δεν μπορούσε να γίνει. Η Ford Αυστραλίας έγινε και πάλι κερδοφόρα επιχείρηση και ο Nasser διεκδίκησε μία σχέση εμπιστοσύνης με τα εργατικά συνδικάτα.

Το κύμα που σήκωσε ο Nasser στα εσωτερικά της Ford Motor Company άρχισε να υψώνεται απειλητικά απέναντι σε προέδρους της Ford άλλων χωρών. Ήταν το φαβορί για την μεγαλύτερη θέση στην εταιρεία και αυτό δεν το ήθελαν πολλοί δελφίνοι.

Η επιβεβαίωση ήρθε μετά 31 χρόνια

Επειτα από 31 χρόνια μέσα στην εταιρεία, ο Jacques Nasser κατέλαβε τελικά τη θέση του απόλυτου άρχοντα στη Ford Motor Company. H ανάληψη αυτής της θέσης συνέπεσε με μία παρατεταμένη κρίση κυρίως στην αγορά της Ford στην Αμερική. Ο Nasser ξεκίνησε μία σειρά αντικαταστάσεων και μεταγραφών υψηλόβαθμων στελεχών ενώ παράλληλα έδωσε το πράσινο φως για σχεδίαση και κατασκευή νέων μοντέλων με οικουμενικό χαρακτήρα. Η εμπειρία του από την Αυστραλία τον βοήθησε στην αναδιοργάνωση της Ford Motor Company σχεδόν με τον ίδιο τρόπο. Η κερδοφορία επανήλθε και ο Nasser βγήκε στην διεθνή αγορά με ένα χοντρό πορτοφόλι για να αγοράσει εταιρείες και τεχνογνωσία.

Πρόσφατα η Ford Motor Company επανήλθε στο παλιό σύστημα διαχείρισης όπου ο πρόεδρος της εταιρείας είναι μέλος της οικογένειας Ford και συναποφασίζει με το διευθύνοντα σύμβουλο. Ο Nasser λοιπόν τυπικά συναποφασίζει με τον Bill Ford αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο πρώτος καθορίζει την πολιτική και τους στόχους της εταιρείας.