ΑρχικήΑφιέρωμαJeff Bezos (Τζεφ Μπέζος) Πληροφορίες, βιογραφία, αφιέρωμα

Jeff Bezos (Τζεφ Μπέζος) Πληροφορίες, βιογραφία, αφιέρωμα

Στο παρόν άρθρο θα εξετάσουμε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες που αφορούν τον Αμερικάνο Jeff Bezos (Ελληνικά Τζεφ Μπέζος) μέσα από ένα εκτενές αφιέρωμα και παράλληλα θα παραθέσουμε μία πλειάδα λεπτομερειών για την βιογραφία του.

Jeff Bezos πληροφορίες

Παρόλο που χρησιμοποιεί το όνομα «Jeffrey Preston Bezos», εν τούτοις το αληθινό του όνομα είναι «Jeffrey Preston Jorgensen» και είναι γεννημένος στις 12 Ιανουαρίου 1964 στην πόλη Αλμπουκέρκη που βρίσκεται στην Πολιτεία του Νέου Μεξικού στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, και είναι ένας από τους σπουδαιότερους επιχειρηματίες παγκοσμίως με τεράστια δράση στα επιχειρηματικά δρώμενα εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Ο Jeff Bezos έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό κατά κύριο λόγο επειδή είναι ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του ηλεκτρονικού καταστήματος Amazon (Amazon.com, Inc), η οποία ως μητρική εταιρεία έχει κάτω από τη σκεπή της πάρα πολλές θυγατρικές εταιρείες που και αυτές με τη σειρά τους γνωρίζουν τεράστια επιτυχία στον τομέα τους.

Αυτή η σπουδαία προσωπικότητα έχει εκτιμώμενη συνολική περιουσία περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, και είναι ένας από τους δύο πλουσιότερους ανθρώπους δίπλα στον Elon Musk.

Jeff Bezos βιογραφία

Είναι γιος της Jacklyn Gise Jorgensen και του Ted Jorgensen (1944-2015), οι γονείς του χώρισαν λίγο μετά τη γέννηση του. Όταν ο Τζέφρι ήταν τεσσάρων ετών, η μητέρα του Τζάκι παντρεύτηκε τον Κουβανό εξόριστο Μιγκέλ «Μάικ» Μπέζος (από εκεί απέκτησε το σημερινό επίθετο του ο Τζεφ Μπέζος). Η οικογένεια μετακόμισε στο Χιούστον του Τέξας, όπου ο Μάικ Μπέζος εργαζόταν για την εταιρεία πετρελαίου Exxon.

Ο Τζέφρι Μπέζος παρακολούθησε αρχικά το Δημοτικό Σχολείο River Oaks στο Χιούστον και αφού η οικογένεια μετακόμισε στο Μαϊάμι, στο Γυμνάσιο του Miami Palmetto Senior. Από το 1982 έως το 1986 σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός και επιστήμη υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον . Ο Μπέζος πήρε το πτυχίο του Bachelor of Science (B.Sc.) το 1986 με κορυφαίους βαθμούς.

Μετά από αυτό, ο Μπέζος εργάστηκε αρχικά για την ταϊβανέζικη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας FITEL, στη συνέχεια για τις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Νέας Υόρκης Bankers Trust και DE Shaw & Co. Εκεί, μαζί με τον David E. Shaw (γεννημένος το 1951), τους γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό βιβλιοπωλείο

Το 1994 ίδρυσε την εταιρεία Amazon και χώρισε με τον Shaw για να αναπτύξει την ιδέα του online trading ανεξάρτητα από τον φίλο του. Το 2000 ίδρυσε την ιδιωτική διαστημική εταιρεία Blue Origin. Τον Αύγουστο του 2013, ο Τζεφ Μπέζος απέκτησε την Washington Post για 250 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή και άλλες επενδύσεις διαχειρίζονται μέσω της εταιρείας Bezos Expeditions.

Στις 2 Φεβρουαρίου 2021, ο Μπέζος ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Amazon το τρίτο τρίμηνο του 2021, παραδίδοντας αυτή τη θέση στον Andy Jassy και αναλαμβάνοντας την εκτελεστική προεδρία του διοικητικού συμβουλίου, η οποία ως θέση υπερισχύει των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου.

Jeff Bezos καριέρα και επιχειρήσεις

Amazon

Το 1994, ο Τζεφ Μπέζος, τότε τριάντα ετών, έπιασε τον εαυτό του να μπαίνει όλο και περισσότερο στον πειρασμό για την υλοποίηση μιας τρελής ιδέας για τα δεδομένα της εποχής που του είχε γίνει εμμονή, δηλαδή να φτιάξει μία διαδικτυακή επιχείρηση που θα πουλούσε βιβλία.

Ο ίδιος είχε πει κάποια στιγμή αργότερα: «Έμαθα ότι η χρήση διαδικτύου αυξάνεται εκθετικά κατά 2.300% ετησίως. Έως εκείνη την χρονική στιγμή δεν είχα δει ή ακούσει να αναπτύσσεται ένας τεχνολογικός τομέας τόσο γρήγορα. Συνεπώς η ιδέα της δημιουργίας ενός διαδικτυακού βιβλιοπωλείου με εκατομμύρια τίτλους θα μπορούσε να έχει τις προϋποθέσεις να γίνει κάτι γιγαντιαίο, ιδίως αν αναλογιστούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να καταστεί εφικτό σε ένα φυσικό βιβλιοπωλείο, όπου εκεί υπάρχει περιορισμός στον αποθηκευτικό χώρο».

Θεωρώντας ότι αργότερα μπορεί να μετανιώσει που δεν πήρε μέρος στην περιπέτεια του Διαδικτύου, ίδρυσε το Amazon.com στις 5 Ιουλίου 1994, στο Σιάτλ (θέλοντας να χτίσει το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο). Στην αρχή της κυκλοφορίας της εταιρείας, ο Jeff Bezos εργάστηκε με τους υπαλλήλους του στο γκαράζ του, κυρίως πάνω στην ανάπτυξη του λογισμικού, το οποίο ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση, αφού εκείνα τα χρόνια δεν υπήρχε η απαιτούμενη τεχνογνωσία για να κατασκευαστεί ένα τόσο πολύπλοκο project, πόσο μάλλον όταν το λογισμικό είχε να κάνει και με συναλλαγές αληθινών χρημάτων, δηλαδή την αγορά βιβλίων από τους πελάτες μέσα από αυτό το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Για να απογειώσει την εταιρεία του, ζήτησε από τους γονείς του να επενδύσουν σε αυτήν, κάτι που έκαναν τελικά, δίνοντας του το χρηματικό ποσό των 245.573 δολαρίων, και πρόκειται πραγματικά για ένα γεγονός που τον βοήθησε ομολογουμένως να επισπεύσει τις διαδικασίες ανάπτυξης της επιχείρησης του. Η εταιρεία άνοιξε το πρώτο της γραφείο τον Ιούλιο του 1995.

Με περισσότερους από 200.000 τίτλους για αρχή και μια καινοτόμο υπηρεσία που επέτρεπε στους χρήστες να αγοράζουν βιβλία μέσω μιας επαφής μέσω email , η Amazon έγινε γρήγορα ένα επιτυχημένο εγχείρημα. Σε λίγους μήνες ο ιστότοπος κατάφερε να προσεγγίσει περισσότερους από 2000 καθημερινούς επισκέπτες και τον επόμενο χρόνο κατάφερε να πολλαπλασιάσει τον αριθμό αυτό επί 25.

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα το Amazon θεωρείται το μεγαλύτερο διαδικτυακό κατάστημα λιανικής πώλησης στον κόσμο, με καθαρά έσοδα της τάξεως των 364 δισεκατομμυρίων δολαρίων (το 2021) με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ανταγωνιστή.

Η αρχική δραστηριότητα της εταιρείας Amazon αφορούσε την εξ αποστάσεως πώληση βιβλίων ωστόσο η εταιρεία γρήγορα κατάλαβε πως έπρεπε να διαφοροποιηθεί από αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο και να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, που υπήρχε τεράστιο κενό στην αγορά, πουλώντας κι άλλα προϊόντα, κάτι που τελικά της βγήκε σε καλό, αφού αυξήθηκαν κατακόρυφα τα έσοδα της και πλέον δεν είχε ανάγκη τα χρήματα των επενδυτών, διότι είχε καταστεί οικονομικά αυτόνομη. Και πιο αναλυτικά υο 1998 άρχισε να προσφέρει μουσική και βίντεο προς πώληση και μέχρι το τέλος του έτους είχε συμπεριλάβει πολλά άλλα καταναλωτικά αγαθά στο ηλεκτρονικό κατάστημά του.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι το 2020, η εταιρεία απασχολούσε ένα εκατομμύριο άτομα σε όλο τον κόσμο και έχει δημιουργήσει, εκτός από τον αρχικό αμερικανικό ιστότοπο Amazon.com, άνοιξε και άλλες εκδόσεις ώστε να δραστηριοποιηθεί και σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα το Amazon.co.uk, Amazon.de, Amazon.fr, Amazon.es και άλλα πολλα.

Το 2021, η Amazon εξαγόρασε την κινηματογραφική εταιρεία Metro Goldwyn Mayer γνωστή και με το ακρωνύμιο MGM.

Στις 5 Ιουλίου 2021, ο Jeff Bezos παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Amazon, αλλά παραμένει εκτελεστικός πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της. Ο διάδοχός του είναι ο Andy Jassy.

Blue Origin

Το 2000, ο Μπέζος ίδρυσε την Blue Origin, μια εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή διαστημοπλοίων και μεταξύ άλλων στα διαστημικά ταξίδια με πτήσεις που συνήθως μεταφέρει απλούς πολίτες. Η εταιρεία κρατήθηκε μυστική για μερικά χρόνια. Έγινε δημοσίως γνωστή μόλις το 2006, όταν αγόρασε σημαντική γη στο Δυτικό Τέξας για εγκαταστάσεις δοκιμών.

Η πρώτη επιτυχής εκτόξευση πυραύλου πραγματοποιήθηκε το 2015. Επιπρόσθετα έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στη δημιουργία επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων, ώστε να μειωθούν δραστικά τα έξοδα της εταιρείας και να μην χρειάζεται κάθε φορά να φτιάχνει καινούργιους, ενώ συνάμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη κρυογονικών κινητήρων.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης τον υποτροχιακό πύραυλο New Shepard ο οποίος προορίζεται για διαστημικό τουρισμό. Ο Μπέζος συμμετείχε στην πρώτη επανδρωμένη πτήση του Blue Origin, στις 20 Ιουλίου 2021, έχοντας στο πλευρό του τον αδελφό του Μαρκ Μπέζος, τον Γουόλι Φανκ και τον Όλιβερ Νταίμεν.

Μάλιστα πριν λίγο καιρό είχε δημιουργηθεί μία δημοπρασία που ήταν ανοιχτή σε όλους και έδινε την δυνατότητα σε απλούς ανθρώπους να γίνουν οι πρώτοι διαστημικοί τουρίστες στο New Shepard” κερδίζοντας μία θέση, στο πλήρωμα ώστε να συμμετέχουν σε αυτήν την περίφημη πτήση.

Bezos Expeditions

Ο Bezos πραγματοποιεί προσωπικές επενδύσεις μέσω της; επενδυτικής εταιρεία Bezos Expeditions με έδρα το Mercer Island της Ουάσιγκτον και υποστηρίζει εταιρείες σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών. Μάλιστα από τους πρώτους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές της Google , όταν επένδυσε σε αυτή 250.000 δολάρια το 1998. Αυτή η επένδυση είχε ως αποτέλεσμα να αποκτήσει 3,3 εκατομμύρια μετοχές της Google, που είναι αξίας σήμερα 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχει επίσης επενδύσει στην Unity Biotechnology, μια εταιρεία έρευνας για την περαιτέρω επέκταση της ανθρώπινης ζωής που ελπίζει να επιβραδύνει ή να σταματήσει τη διαδικασία γήρανσης.

Παρακάτω ακολουθεί ένας συνοπτικός κατάλογος των εταιρειών που χρηματοδοτήθηκαν τουλάχιστον εν μέρει από το Bezos Expeditions, και περιλαμβάνει:

 • Airbnb – ενοικίαση κατοικιών μέσω διαδικτύου
 • Aviary – λογισμικό (επεξεργασία φωτογραφιών)
 • Basecamp – λογισμικό (διαχείριση έργου)
 • Behance – δίκτυο αυτοπροβολής
 • Blue Origin – Διαστημικό ταξίδι
 • Business Insider – πρόκειται για μέσο μαζικής ενημέρωσης
 • Crowdrise – πλατφόρμα crowdfunding που συγκεντρώνει φιλανθρωπικές δωρεές
 • Domo – λογισμικό (επιχειρηματική ευφυΐα)
 • D-Wave – Quantum Computing
 • General Assembly (school) – τεχνολογική εκπαίδευση
 • General Fusion – Βιώσιμη ενέργεια (Πυρηνική σύντηξη)
 • Glassybaby – υποστηρίζει ασθενείς με καρκίνο
 • Google – Μηχανή αναζήτησης
 • Juno Therapeutics – κατασκευή φαρμάκων για τον καρκίνο
 • Kongregate – διαδικτυακά παιχνίδια
 • Linden Lab – διαδικτυακά παιχνίδια (Second Life)
 • Lookout – τεχνολογία (κινητή τηλεφωνία)
 • MakerBot Industries – Εκτυπωτές 3D
 • MFG.com
 • Nextdoor – κοινωνικά δίκτυα
 • Pelago – διαδικτυακά παιχνίδια
 • Powerset – Διεπαφή χρήστη σε φυσική γλώσσα (Natural-language user interface)
 • Pro.com – αγορά οικιακών υπηρεσιών
 • Qliance – υγειονομική περίθαλψη
 • Rescale – προσομοιώσεις υπολογιστικού νέφους
 • Rethink Robotics – κατασκευή ρομπότ
 • Sapphire Energy – βιώσιμη ενέργεια
 • Skytap – Cloud Computing
 • Stack Exchange – Technology Publishing
 • TeachStreet – μηχανή αναζήτησης για εύρεση δασκάλων
 • Twitter – κοινωνικά δίκτυα
 • Uber – τεχνολογία και μεταφορές
 • Vessel – συνδρομητική υπηρεσία βίντεο
 • Vicarious – τεχνητή νοημοσύνη
 • Workday – λογισμικό για εταιρείες
 • ZocDoc – λογισμικό (ιατρικά ραντεβού)

Ο Μπέζος έχει επίσης εμπλακεί στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος περιλαμβάνει επενδύσεις σε εταιρείες Unity Biotechnology, Grail, Juno Therapeutics και ZocDoc. Τον Ιανουάριο του 2018, κυκλοφόρησε μια ανακοίνωση για τον ρόλο του Μπέζος σε μια ανώνυμη νέα επιχείρηση υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό το εγχείρημα αναμένεται να είναι μια συνεργασία μεταξύ της Amazon, της JPMorgan Chase και της Berkshire Hathaway.

Άλλες δραστηριότητες

Ο Τζεφ Μπέζος είναι ιδιοκτήτης των εξής εταιρειών, της IMDb (είναι μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων του παγκόσμιου κινηματογράφου,), της Alexa Internet (μετρούσε την κατάταξη των ιστότοπων στο διαδίκτυο, αλλά έκλεισε το 2021), της Amazon Mechanical Turk (είναι μία πλατφόρμα τύπου crowdsourcing), της Amazon SimpleDB (είναι ένα σύστημα διαχείρισης βάσεων δεδομένων), της AbeBooks (η εταιρεία ενεργεί ως μεσάζων μεταξύ αγοραστών και βιβλιοπωλών σε όλο τον κόσμο), της Sellaband, της Amazon Kindle, της Reflexive Entertainment Statistically, της LibraryThing, της StreetAmie, της 43things.com, της Audible.com, της A9.com.

Το 2012, αγόρασε την εταιρεία ρομπότ μεταφοράς Kiva Systems η οποία μετονομάστηκε σε Amazon Robotics.

Εξαγορά της Washington Post

Το 2013 αγόρασε την αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» για 250 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η εξαγορά της εφημερίδας έχει εγείρει ανησυχίες ακόμη και στο συντακτικό προσωπικό της εφημερίδας, οι οποίοι φοβόντουσαν ότι θα υπάρχουν παρεμβάσεις στη σύνταξη της ύλης, ίσως γιατί ο επιχειρηματίας ενδεχομένως να ήθελε να προβάλει τις δικές του θέσεις σε ορισμένα ζητήματα με αρνητικό αποτέλεσμα να υπάρχει λογοκρισία στους δημοσιογράφους και να μην μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Η εφημερίδα «The Washington Post» θεωρείται ιστορικό σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, και σε περίπτωση που συνέβαιναν τέτοιες παρασπονδίες θα καταστρεφόταν η φήμε μιας εφημερίδας που μετράει ενάμιση αιώνα ζωής, αφού ιδρύθηκε το 1877.

Παρόλα αυτά ο νέος ιδιοκτήτης αντιλήφθηκε το διακύβευμα αυτών των συνεπειών και θεώρησε σκόπιμο να δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή προς τους υπαλλήλους της εταιρείας, στην οποία βεβαιώνει ότι «δεν θα διευθύνει την Washington Post με απώτερο σκοπό να μην υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα, ιδίως όσον αφορά την ειδησεογραφία για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του.

Βραβεία

 • Το 1999, το περιοδικό Time τον ψήφισε ως πρόσωπο της χρονιάς.
 • Το 2012, το Fortune τον ανακήρυξε Επιχειρηματία της Χρονιάς.
 • Το 2012, ο Μπέζος εξελέγη στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών.
 • Το 2017, ο Bezos εισήχθη στο Logistics Hall of Fame.
 • Το 2018 εξελέγη στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικών.
 • Το 2018, ο Μπέζος έλαβε το βραβείο Axel Springer.

Αναγνώριση

Το 1999 ανακηρύχθηκε Πρόσωπο της Χρονιάς από το περιοδικό Time . Το 2008, επιλέχθηκε από το US News & World Report ως ένας από τους καλύτερους ηγέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μπέζος έγινε επίτιμος διδάκτορας Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon το 2008. Τον Φεβρουάριο του 2018, ο Μπέζος εξελέγη στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικής για «τον ηγετικό του ρόλο και την καινοτομία στην εξερεύνηση του διαστήματος, τα αυτόνομα συστήματα.

Το 2011, το The Economist χάρισε στον Bezos και στον Gregg Zehr ένα Βραβείο Καινοτομίας για το Kindle της Amazon.

Το 2012, ο Μπέζος ανακηρύχθηκε Επιχειρηματίας της Χρονιάς από το Fortune. Είναι επίσης μέλος της Ομάδας Bilderberg και παρακολούθησε το συνέδριο Bilderberg το 2011 στο St. Moritz , Ελβετία, και το συνέδριο του 2013 στο Watford στην Αγγλία. Διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Διεθνούς Επιχειρηματικού Συμβουλίου μεταξύ 2011 και 2012.

Το 2014, αναδείχθηκε ως ο CEO με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο από το Harvard Business Review.

Συμπεριλήφθηκε επίσης στη λίστα του περιοδικού Fortune με τους 50 μεγαλύτερους ηγέτες στον κόσμο για τρία συνεχόμενα χρόνια και ήταν στην κορυφή της λίστας το 2015. Τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Μπέζος τιμήθηκε με το Βραβείο Heinlein για τις Προόδους στην Εμπορευματοποίηση του Διαστήματος, το οποίο του απέφερε 250.000 δολάρια. Το χρηματικό έπαθλο δωρίστηκε στους φοιτητές για την εξερεύνηση και την ανάπτυξη του διαστήματος από τον ίδιο τον Μπέζος.

Πλούτος και δωρεές

Αφού πέρασε για λίγο τον Μπιλ Γκέιτς ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη το καλοκαίρι του 2017, ο Μπέζος γίνεται το Νοέμβριο του 2017 ξανά ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία που υπολογίζεται σε περισσότερα από εκατό δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (+ 34,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το 2016), μπροστά από τους Bill Gates και Warren Buffett . Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της «Μαύρης Παρασκευής» (Black Friday) του 2017, η εταιρεία του έφτασε τα 584 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, γεγονός που αύξησε την προσωπική του περιουσία κατά 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια μέρα.

Το 2018, έγινε το πρώτο άτομο που ξεπέρασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο σύμφωνα με το Forbes. Έκτοτε ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με αποκορύφωμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας τον Ιούλιο του 2020 αγγίζοντας τα 172 δισεκατομμύρια δολάρια (153 δισεκατομμύρια ευρώ). Στις 26 Αυγούστου 2020, ο Τζεφ Μπέζος έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που είχε περιουσία άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων (170 δισεκατομμύρια ευρώ) .

Έχει επικριθεί για το εσωτερικό κλίμα στην Amazon, που κρίθηκε φρικτό από έρευνα των New York Times το 2015, καθώς και για την επιθυμία του να δημιουργήσει ένα μονοπώλιο και να μην πληρώσει εταιρικούς φόρους . Μια ανεξάρτητη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2020 στο περιοδικό Forbes (Οι καλύτεροι εργοδότες στον κόσμο) κατατάσσει την Amazon στη δεύτερη θέση μεταξύ των καλύτερων εργοδοτών στον κόσμο.

Ενώ αρκετοί Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι συμμετέχουν στο μανιφέστο «The Giving Pledge», όπου υπόσχονται να αφιερώσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, όμως εκείνος αρνείται να το υπογράψει. Τέλος, συμφωνεί με τη σύζυγό του να δημιουργήσουν το 2018, ένα ταμείο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη βοήθεια των αστέγων.

Το 2020, ανακοίνωσε ότι ήθελε να χρηματοδοτήσει πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και δημιούργησε το Bezos Earth Fund για το σκοπό αυτό , προσφέροντας 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία. Αυτό το ταμείο επιχορηγεί έργα προστασίας της φύσης που εκτελούνται από επιστήμονες ή μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

Πολύ σημαντικές δωρεές, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοινώθηκαν τον Νοέμβριο του 2020 στο WWF, το Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας, το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων, το Nature Conservancy, και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων, κάτι που επικρότησαν αρκετοί ακτιβιστές, με απώτερο σκοπό να μιμηθούν αυτή την ενέργεια και άλλοι πλούσιοι άνθρωποι σε αυτό τον πλανήτη.

Τον Απρίλιο του 2022 ο Ίλον Μασκ ξεπέρασε τον Τζεφ Μπέζος σε σχέση με τον πλούτο σύμφωνα με τη κατάταξη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, όμως παραμένει ο δεύτερος πλουσιότερος στον κόσμο, με εκτιμώμενη περιουσία 188 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φιλανθρωπία

Τον Ιούλιο του 2012, ο Μπέζος και η σύζυγός του δώρησαν προσωπικά 2,5 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν το δημοψήφισμα για τον γάμο μεταξύ των ομοφυλοφίλων το οποίο πέρασε με επιτυχία στην Ουάσιγκτον. Τον Ιανουάριο του 2018, ανακοίνωσαν μια δωρεά ύψους 33 εκατομμυρίων δολαρίων στο TheDream.US, ένα ταμείο υποτροφιών για μετανάστες χωρίς έγγραφα που μεταφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ήταν ανήλικοι.

Τα μη κερδοσκοπικά έργα που χρηματοδοτούνται από την Bezos Expeditions περιλαμβάνουν:

 • Bezos Center for Innovation στο Μουσείο Ιστορίας και Βιομηχανίας του Σιάτλ – 10 εκατομμύρια δολάρια.
 • Bezos Center for Neural Circuit Dynamics στο Princeton Neuroscience Institute – 15 εκατομμύρια δολάρια
 • Bezos Family Foundation, ένα εκπαιδευτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το ίδρυμα αναφέρει επίσημα ότι χρηματοδοτείται κυρίως από τους γονείς του Bezos από τα μερίδιά τους στην Amazon ως αρχικούς επενδυτές στην εταιρεία.
 • Το ίδρυμα έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια το 2009 και 20 εκατομμύρια δολάρια το 2010 στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο Fred Hutchinson. Ο Μπέζος δώρισε επίσης 800.000 δολάρια στο Worldreader, που ιδρύθηκε από έναν πρώην υπάλληλο της Amazon.
 • Το 2021 ο Μπέζος ανακοίνωσε τη δωρεά 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ που θα εφαρμοστεί μέχρι το 2030 για τη διατήρηση του 30% του εδάφους και του νερού του πλανήτη Γη.

Επικρίσεις και αντιπαραθέσεις

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη εφημερίδα Extra!, από την ένωση Fairness and Accuracy in Reporting, τον Μάρτιο του 2014, ο Keane Bhatt κατήγγειλε μια πιθανή σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του Jeff Bezos, ιδιοκτήτη της Amazon, και της CIA , η οποία έχει πληρώσει περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια στην Amazon για διάφορα συμβόλαια που παρέμειναν μυστικά και κανένας δεν έμαθε ποτέ περί τίνος πρόκειται. Διαχειρίζεται επίσης πολλές άλλες επενδύσεις μέσω του επενδυτικού ταμείου κεφαλαίων Bezos Expeditions.

Τον Μάιο του 2014, ο Μπέζος ψηφίστηκε ως το «Χειρότερο αφεντικό» στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Στις 15 Αυγούστου 2015, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο Inside Amazon: Wrestling Big Ideas in a Bruising Workplace . Στο άρθρο, η εφημερίδα επέκρινε τις επιχειρηματικές πρακτικές της Amazon και το στυλ διαχείρισης που καλλιεργεί η εταιρεία. Ο Μπέζος, με τη σειρά του, σχολίασε το άρθρο και δήλωσε ότι δεν αναγνώριζε την εταιρεία του στην περιγραφή της εφημερίδας.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2015, σε μία δριμεία κριτική που έκανε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών του 2016, τον είχε κατηγορήσει ότι είχε αποκτήσει την Washington Post με μοναδικό σκοπό να ελαχιστοποιήσει τη φορολογική επιβάρυνση, κάτι που είχε ως αρνητικό αποτέλεσμα να αφήσει αιχμές για το ήθος του επιχειρηματία.

Στη συνέχεια, Τζεφ Μπέζος δημοσίευσε ένα σύντομο μήνυμα στο Twitter στο οποίο ειρωνικά συνεχάρη τον εαυτό του που επιτέλους στοχοποιήθηκε από τον Τραμπ και εξίσου ειρωνικά προσφέρθηκε να κρατήσει μια θέση για τον Ντόναλντ Τραμπ σε μία διαστημική πτήση του Blue Origin.

Η αιφνιδιαστική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ίδιες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2016, που είχε ως αντίπαλο τη Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον , ωστόσο ανάγκασε τον ιδρυτή της Amazon να συγχαρεί τον νέο Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στην ηγεσία της χώρας του.

Επιπρόσθετα ο εκλεγμένος, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε ευθέως την Amazon για αντιμονοπωλιακή πρακτική που καταστρέφει τον ανταγωνισμό και είναι εις βάρος της αγοράς, ένα γεγονός που επίσης προκάλεσε πολύ μεγάλο σάλο στις ΗΠΑ, Αφού ο αμερικανικός τύπος ασχολήθηκε με το θέμα για αρκετό καιρό.

Το 2019, ένας ερευνητής που προσλήφθηκε από τον Τζεφ Μπέζος κατηγόρησε τις αρχές στη Σαουδική Αραβία ότι χάκαραν το κινητό τηλέφωνο του Μπέζος για να κλέψουν τις προσωπικές πληροφορίες του.

Η Agnès Callamard , Ειδική Εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), καθώς και ο David Kaye, ειδικός εισηγητής για την ελευθερία της έκφρασης, δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια μιας σάρωσης του κινητού τηλεφώνου του Jeff Bezos, βρέθηκε ότι είχε μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό στο WhatsApp από έναν συγκεκριμένο αριθμό που προφανώς ανήκει στον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166