Jeff Scott Soto

Ο άνθρωπος που εκτός από την προσωπική του καριέρα με την μπάντα του, JSS, έχει τραγουδήσει μεταξύ άλλων και με τους W.E.T, Axel Rudi Pell, Τransiberian Orchestra, Journey, Talisman, Takara, Yngwie J. Malmsteen, Eyes, Kuni, και εσχάτως με τους εναπομείναντες Queen, σίγουρα δεν θέλει ιδιαίτερες συστάσεις!…

Jeff Scott Soto

Καλησπέρα Jeff, ξεκινώντας αυτή τη συνέντευξη θα ήθελα να σε ρωτήσω, επειδή αρκετοί από τους αναγνώστες μπορεί να μην το γνωρίζουν, πώς ξεκίνησε αυτή η σχέση σου με τους δικούς μας, Danger Αngel, με τους οποίους συνεργάζεστε τα τελευταία χρόνια;

Aρχικά όλο αυτό ξεκίνησε από την σχέση μου με τον manager τους, Aλέξη Πολίτη. Γνωρίζω τον Αλέξη από τότε που ήμουν εδώ με τους Talisman μερικά χρόνια πριν, δούλευε για το show μας και έτσι γίναμε πολύ καλοί φίλοι. Είναι από τους ανθρώπους που τους γνωρίζεις τώρα και νιώθεις ότι τους ξέρεις μια ζωή. Ο κουνιάδος του είναι ο drummer των Danger Angel, και μετά από μερικά χρόνια από την συναυλία των Talisman, μου ζήτησε αν ήθελα να τραγουδήσω ένα κομμάτι των Danger Angel, από τον ομώνυμο δίσκο. Δεν ήταν του στυλ μου ακριβώς η μουσική αυτή αλλά το έκανα σαν χάρη στον Αλέξη, αφού σήμαινε πολλά γι’ αυτόν και ήθελε με πάθος να βοηθήσει τον κουνιάδο του και την μπάντα του. Και έτσι ξεκίνησε η ενασχόλησή μου με τους Danger Angel.

Τώρα μεταφερόμαστε 2 χρόνια αργότερα όταν δημιουργούσαν το δεύτερο album και μου είπε έχουμε νέο τραγουδιστή, ο ήχος έχει αλλάξει τελείως και θα μας τιμούσε να έρθεις και να βοηθήσεις στην παραγωγή του album. Έπρεπε να του πω ότι έπρεπε να ακούσω το υλικό γιατί αν ήταν σαν το προηγούμενο τότε δεν θα ήμουν ο κατάλληλος γι’ αυτή τη δουλειά.

Μου είπε όχι, όχι είναι τελείως διαφορετικό και νομίζω θα σ’ αρέσει το νέο στυλ… Από δύο πρώτα κομμάτια που άκουσα κατάλαβα ότι ήθελα να εμπλακώ σε αυτό… Έτσι μου στείλανε όλα τα κομμάτια, έκανα όλες τις παρατηρήσεις μου, τους είπα αλλάξτε αυτό αλλάξτε το άλλο και πήγαν στο studio να ηχογραφήσουν τα κομμάτια πριν έρθω να τελειώσω την δουλειά. Ήταν πριν από ένα χρόνο που ήμουν στην Ελλάδα για ένα μήνα για να δουλέψουμε στο studio και να ηχογραφηθεί ο δίσκος.

Έκανα όλα τα backing vocals στο album και ήταν πολύ ευχάριστο για μένα γιατί μουσικά έχουν προοδεύσει πάρα πολύ, έχουν πια πολύ καλύτερο τραγουδιστή κατά την δική μου γνώμη, και το μουσικό τους υλικό, από το πρώτο album, είναι πολύ πιο ώριμο. Είμαι χαρούμενος που συμμετείχα σε όλο αυτό και χαίρομαι που άλλαξαν κατεύθυνση.

Βρίσκεις ότι οι ελληνικές μπάντες γενικότερα έχουν βελτιωθεί; Mουσικά πάντα μιλάμε… Ξέρεις άλλες ελληνικές μπάντες;

Δεν γνωρίζω και πολλές ελληνικές μπάντες να σου την αλήθεια. Γνωρίζω τους Firewind και τους Danger Angel. Στον έξω κόσμο δεν ακούμε και πολλές μπάντες που προέρχονται από την Ελλάδα οπότε αυτές οι δύο μπάντες είναι που γνωρίζω. Και με τoυς Firewind δεν ήξερα το υλικό τους μέχρι πρόσφατα που γνώρισα τον Gus και γίναμε καλοί φίλοι.

Ναι αυτό συμβαίνει γιατί λίγες είναι οι ελληνικές μπάντες οι οποίες έχουν βγει «παραέξω», και αυτές δεν παίζουν hard rock… Oι ελληνικές μπάντες που είναι πιο γνωστές στο εξωτερικό έχουν ένα πιο extreme ήχο, με μερικές εξαιρέσεις βέβαια…

Θέλω να σε ρωτήσω, αν κάποιος κοιτάξει αυτά που έχεις κάνει στην καριέρα σου και κυρίως με πόσους καλλιτέχνες έχεις συνεργαστεί, πολλές φορές και ταυτόχρονα, το συμπέρασμα που βγάζει κάποιος είναι ότι είσαι εργασιομανής. Πώς το βλέπεις αυτό και πως μπορείς να τα καταφέρνεις να τα οργανώσεις όλα αυτά στο το μυαλό σου και τον χρόνο σου.

Δηλαδή πώς μπορείς εύκολα να είσαι παραγωγός στους Danger Angel, την ίδια στιγμή να ετοιμάζεις νέο album με τους W.E.T., να γυρίζεις από περιοδεία με τους εναπομείναντες QUEEN, να φεύγεις περιοδεία με τους Τransiberian Οrcherstra και να έχεις και το προσωπικό σου σχήμα; Eξήγησέ μου λίγο πώς γίνεται αυτό και ας μην τα λέω με την απόλυτη χρονολογική σειρά…

Ένα μέρος της απάντησης είναι ότι η μουσική είναι σαν τον αέρα που αναπνέω. Αναπνέω αέρα γιατί πρέπει να επιβιώσω. Η μουσική για μένα λειτουργεί μ’ αυτόν τον τρόπο. Δεν χρειάζεται να το σκέφτομαι, το νιώθω. Είναι κομμάτι από μένα, όπως είναι να αισθάνεσαι το ίδιο σου το δέρμα όταν το ακουμπάς, να ξέρεις ότι βρίσκεται εκεί, είναι να ξέρεις τι περιμένεις από τη ζωή σου κάθε μέρα … Δεν έχει να κάνει με το αν δουλεύω σκληρά. Αν κάποιος μου έλεγε ότι είμαι εργασιομανής, θα του έλεγα ότι είμαι «εθισμένος σ’ αυτό που θεωρώ αναπνοή» (σ.σ. ελεύθερη μετάφραση, breath- acholic είπε συγκεκριμένα) , δηλαδή να ξυπνάς το πρωί και «ν’ αναπνέεις» όσο πιο πολύ αέρα μπορείς! Δεν το σκέφτομαι σαν δουλειά.

Ενας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες είναι ο Prince, και είναι από τους καλλιτέχνες που πάντα δημιουργούσε, πάντα ηχογραφούσε μουσική απλά επειδή ήταν κομμάτι της ψυχής του… Γιατί άμα δεν το έκανε θα ένιωθε ότι κάτι έλειπε. Εμπνεύστηκα πάρα πολύ από κάτι σαν και αυτό, να το «βγάζω έξω», να το κάνω πάρα πολύ… Δεν είναι ότι θα τα έκανα καλύτερα αν ήμουν μακρυά από όλα κάποιο διάστημα.

Δεν το βλέπω έτσι… Το άφησα να συμβεί. Το άφησα να κυλήσει. Πιστεύω ότι τώρα έχω αποκτήσει μεγαλύτερη ποιότητα στη μουσική, είτε κάνω την παραγωγή, είτε την γράφω, είτε τραγουδάω απ’ ότι έκανα 20 χρόνια πριν, και έκανα λιγότερα πράγματα 20 χρόνια πίσω. Πιστεύω είναι απαραίτητο για μένα να παραμένω με έμπνευση, συνέχεια να έχω νέες προκλήσεις σαν καλλιτέχνης…

Λοιπόν θα ήθελα τώρα να κάνουμε κάτι διαφορετικό αφού θέλω να σε ρωτήσω πολλά πράγματα για την καριέρα σου αλλά έχουμε πολύ περιορισμένο χρόνο… Οπότε θα ήθελα να σου αναφέρω ορισμένα ονόματα και θα ήθελα να μου τα περιγράψεις με μία φράση…

(γέλια)…… Μ’ αρεσει πολύ αυτό!!

Χαίρομαι γι΄ αυτό… Λοιπόν… Πρώτο όνομα… Υngwie J. Malmsteen…

Ιδιοφυία… (σ.σ. πριν καν τελειώσω τη φράση μου…)

Οκ προφανώς έχει μια άσχημη φήμη, όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι και ο πλέον εύκολος άνθρωπος να δουλεύεις μαζί του, έχει αυτό που έχει… το εγώ πες το, πες το όπως θες… Αλλά είναι πρωτοπόρος σ’ αυτό που έκανε, πρωτοπόρος όπως ήταν ο Jimi Ηendrix, πρωτοπόρος σαν τον Jimmy Page, είναι πρωτοπόρος σ’ αυτό που έκανε παίζοντας κιθάρα και κανένας δεν μπορεί να τον αγγίξει.

Marcel Jacob…

(σ.σ. ξεφύσησε με το που άκουσε το όνομα…)… Ω, Θεέ μου!

Τόσα πολλά πράγματα… Καλύτερος φίλος, ένας από τους καλύτερος μουσικούς, ήταν αδερφός μου και μου λείπει κατάφορα αυτός ο τύπος… Δεν νομίζω ότι καταφέραμε αυτά που θέλαμε να κάνουμε όταν ξεκινήσαμε μαζί πριν αφαιρέσει ο ίδιος τη ζωή του, και αυτό πάντοτε θα με στενοχωρεί δηλαδή αυτά που θα μπορούσαν να είχαν καταφέρει οι Talisman .

Paul O ‘ Neil…

Ω, Θεέ μου!… ιδιοφυία πάλι αλλά πρέπει να βρω μια καλύτερη λέξη να τον περιγράψει.

Δεν μπορώ κανέναν να σκεφτώ που θα μπορούσε να κάνει αυτά που έχει δημιουργήσει. Όλοι τον αγαπάνε αυτόν τον άνθρωπο για την τρέλα που είχε να κάνει αυτά που έχει κάνει. Επένδυσε τα πάντα, όλη του τη ζωή και εννοώ τα πάντα για να κάνει αυτό που έκανε και για να δουλέψει αυτό που έκανε, τη ζωή του, όλα του τα λεφτά… Ακόμα κ εγώ όταν μου είπε στις αρχές ο Al Pitrelli, που ήμασταν πολλοί καλοί φίλοι το τι πάει να γίνει στις αρχές (σ.σ. αναφέρεται στους Τransiberian Orchestra) του είπα…… «Καλή τύχη…..» (σ.σ. σε στυλ δύσκολο να γίνει αυτό που του είπε ο Pitrelli)…

Και κοίτα σε τι έχει μετατραπεί όλο αυτό. Είναι φαινόμενο.

Νeal Schon….

(σ.σ. «σατανικό» γέλιο του Jeff που ακολουθείτε από μια παύση σιωπής 20 δευτερολέπτων περίπου)

Θα προσπαθήσω να είμαι διπλωματικός αλλά είναι πολύ δύσκολο, γιατί θέλω να πω κάτι καλό για αυτόν.

Σαν κιθαρίστας είναι και αυτός ένας από τους λίγους τα τραγούδια του το ίδιο. Αλλά οι εμπειρίες που είχα μαζί του άφησαν πολύ άσχημη γεύση στο στόμα μου… Όσο και αν προσπαθήσω να του δώσω θετικό πρόσημο είναι αδύνατο να το κάνω.

Jeff Scott Soto…

Eυτυχισμένος. 29 χρόνια βγάζω το ψωμί μου μ’ αυτόν τον τρόπο… Γάμησε το! Έχω βρεθεί σε φοβερά μέρη στη ζωή μου!

Υπάρχει και η βιογραφία σου…

Nαι, ο tour μανατζέρ μου την έχει γράψει…

Οπωσδήποτε έχεις ήδη μεγάλη καριέρα αλλά τι θα κάνεις αν θες να γραφεί κάτι αντίστοιχο σε 10 – 15 χρόνια… Θα υπάρξει part 2 βιογραφίας?

Υπάρχει σε e-book αυτή τη στιγμή, και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο μας έχει πάρει 7 χρόνια να το κυκλοφορήσουμε αφού συνεχώς πρέπει να ανανεώνεις και να βάζεις καινούργια πράγματα, ήταν έτοιμο από τότε να φανταστείς.

Έτσι όταν πηγαίναμε να το κυκλοφορήσουμε κάτι άλλο συνέβαινε και λέγαμε πως πρέπει να περιμένουμε, αφού θα έπρεπε να το γράψουμε και αυτό. Άμα δεν το κάναμε τώρα λοιπόν δεν θα το κάναμε ποτέ, αλλά είναι σε μορφή ebook οπότε μπορούμε πάντα να το ανανεώνουμε και να προσθέτουμε πράγματα, όχι κάθε μήνα… αν πρόκειται να κυκλοφορήσει σαν κανονικό βιβλίο θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως όλα είναι μέσα.

Δεν είναι αυτοβιογραφία, είναι μια βιογραφία και έχει να κάνει με την καριέρα μου και τα πράγματα που έχω κάνει…

Ε ναι, αφού την έγραψε ο μάνατζέρ σου, όχι εσύ…

Ακριβώς, οπωσδήποτε βοήθησα και εγώ για περισσότερες πληροφορίες όμως όλα είναι εκεί, οτιδήποτε έχω κάνει είναι εκεί. Αυτοί που νομίζουν έχουν τα πάντα γύρω από την δουλειά μου, όλα τα cd κτλ. Θα δουν ότι υπάρχουν ακόμα και άλλα…

Και πότε θα κυκλοφορήσει υπό μορφή βιβλίου αυτό;

Αυτό εξαρτάται από το ενδιαφέρον του κόσμου, θα το δούμε… Τα πάντα αλλάζουν, όλα αυτή τη στιγμή, στη μουσική ο καθένας μπορεί να «κατεβάσει» αυτό που θέλει… Το ίδιο συμβαίνει και με τα βιβλία … ο κόσμος χρησιμοποιεί το e – book , το ipad και όλα αυτά.

Υπάρχει και άλλος ένας τρόπος που χρησιμοποιεί το Amazon. Δηλαδή ανάλογα με τις παραγγελίες των e-book αν κάποιος πελάτης το θέλει και σε υλική μορφή το βιβλίο, τότε το παραγγέλνει και ουσιαστικά του το φτιάχνουν, πάει δηλαδή ανάλογα με το πόσοι το θέλουν και σε υλική μορφή.

Έτσι δεν στέλνεις κουτιά και κουτιά και τελικά να μην πωλούνται τα βιβλία, με τόσο κόστος δηλαδή… Kαπως έτσι θα το κάνουμε… Και το κόστος για να γίνει κάτι τέτοιο δεν είναι μεγαλύτερο από το κόστος του ίδιου του βιβλίου αν το εκδώσουμε εμείς. Πολύ καλή ιδέα νομίζω…

Πώς διαχωρίζεις την ιδιότητά σου και ως καθηγητής μουσικής και ως ερμηνευτής; Μου είπες πριν ότι είναι στο «πετσί σου η μουσική»… Πώς νιώθεις όταν διδάσκεις κιόλας μέσα σε όλα αυτά που κάνεις;

Για μένα δεν μπορώ να διδάξω κάτι που δεν μου διδάχθηκε. Δεν θα πάρω τα λεφτά κάποιου και θα του πω αφού μπορώ να το κάνω εγώ, μπορείς και εσύ. Υπήρχε πάντα μέσα μου αυτό που ήθελα να κάνω… Πάντοτε παρατηρώ, πάντοτε μαθαίνω και είναι δύσκολο να διδάξω αυτό το πράγμα το οποίο λειτουργεί με φυσικό τρόπο σε μένα για μένα.

Πες μου για τα επόμενα πλάνα σου, μετά την Ελλάδα… Τι έχεις σχεδιάσει;

Μετά την Ελλάδα, σπίτι για ξεκούραση… Έχω δυο συναυλίες με τους W.E.T. στην Σουηδία και το καλοκαίρι θα έχω λίγο χρόνο να περάσω με την οικογένεια μου. Εντωμεταξύ θα δουλεύω και για το επόμενο solo άλμπουμ το οποίο θα είναι αρκετά πιο heavy μπορώ να πω. Μετά θα έχω μερικές εμφανίσεις ακόμη με τους W.E.Τ. μέχρι το τέλος της χρονιάς και πριν γυρίσω πάλι στους Transiberian Orchestra.

Τελευταία ερώτηση θα ήθελα να μου σχολιάσεις λίγο το πώς βλέπεις την κατάσταση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή με όλα τα πολίτικο – οικονομικά θέματα που υπάρχουν… Ποια είναι η άποψή σου…

Έμαθα πολύ περισσότερα πράγματα από τη στιγμή που ασχολήθηκα το album των Danger Angel το οποίο ονομάζεται “Revolutia”, και όλοι στίχοι έχουν να κάνουν με το τι συμβαίνει εδώ, με τον ελληνικό λαό , με τα πολιτικό σκέλος και το οικονομικές δομές… Την άνθηση και την παρακμή αν θα μπορούσε να πει κάποιος… Το είδα να συμβαίνει εδώ, που όλοι μιλούσαν γι αυτά τα πράγματα, και υπήρχαν οι διαδηλώσεις….

Είδα πως είναι πραγματικά τα πράγματα εδώ και όχι όπως τα παρουσιάζουν τα media έξω. Φυσικά σήμαινε περισσότερα για μένα ότι ήμουν μέρος αυτού του album γιατί ένιωθα σαν να ήμουν κομμάτι σ’ όλο αυτό που γινόταν με τις διαμαρτυρίες και τις διαδηλώσεις και δεν το άκουγα ή το διάβαζα μόνο από τα νέα… Πιστεύω ότι αυτό το album είναι ένα κομμάτι της ζωής μου όπως είναι και εκείνων για τη ζωή τους.

Με άγγιξε προσωπικά δεν είναι ότι έκανα την δουλειά και αυτό ήταν. Είμαιαι πιο πολύ συναισθηματικά δεμένος πια όταν έρχομαι εδώ και με τους Έλληνες γενικότερα εξαιτίας της ενασχόλησής μου με το άλμπουμ και με τους Danger Angel…

Σε ευχαριστώ πολύ Jeff…

Εγώ ευχαριστώ…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας