Καιρός για τρίο, η συγκίνηση μιας καινούριας περιπέτειας

Καιρός για τρίο, η συγκίνηση μιας καινούριας περιπέτειας

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Τι συμβαίνει όταν η Σάλι γνώρισε τον Χάρη, αλλά δεν άφησε τον Άρη; Αν η επιλογή συντρόφου είναι ήδη πολύ δύσκολη υπόθεση, τι μπορεί να πει κανείς για την επιλογή του αναπληρωτή του;

To 24% των γυναικών παραδέχονται ότι απατούν το σύντροφό τους. Υπάρχει λοιπόν ένα 76% που δεν το κάνει καθόλου ή παριστάνει ότι δεν το κάνει. Αντίστοιχα, το ποσοστό των αντρών που απατούν τη σύντροφό τους και το παραδέχονται είναι 39%. Το μέχρι πρότινος καθαρά αντρικό προνόμιο της πολυγαμίας τείνει να γίνει στη συνείδησή μας unisex. Γιατί τι περισσότερο έχει ο κόκορας από τη μέλισσα (όχι την εργάτρια, την εστεμμένη);

Λίγο οι θεωρίες με τις ορμόνες, που απενοχοποιούν την απιστία, λίγο η επέλαση του επιθετικά ηδονιστικού lifestyle, η ισότητα, η ανεξαρτησία, η μόδα, η Μπρουκ Λόγκαν από την Τόλμη και γοητεία, η αχαριστία και λίγο που το λέει η περδικούλα σου, δεν θέλει πολύ να ενδώσεις σαν την Μαρία με τα κίτρινα, που δεν ξέρει ποιον αγαπάει καλύτερα, τον άντρα της ή το γείτονα…

Από δικαιολογίες πολλές: η συγκίνηση μιας καινούριας περιπέτειας, η ένταση μιας απαγορευμένης σχέσης, η ανάγκη για ανανέωση, ο ναρκισσισμός, τα προβλήματα στην κύρια σχέση, η έλλειψη πάθους, ο ανάδρομος Ερμής, ακόμη και η εκδικητικότητα σε ωθούν να γευτείς το γλυκό καρπό της αμαρτίας. Προσοχή όμως γιατί καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια.

Η διπλή ζωή της Τασίας

Μη σταματάς να λες πως μ’ αγαπάς κι ας είναι από συνήθεια… Συμβαίνει όταν: Βρίσκεσαι σε μια κρίσιμη φάση της ζωής σου, όπως μετά από μια εγκυμοσύνη, πριν τα 30, 35 ή 40 (μπορεί και τα 20), πριν παντρευτείς, πριν χωρίσεις, μετά τις διακοπές, κατά τη διάρκεια των διακοπών… Η σχέση σου διαδραματίζεται πάνω σ’ έναν καναπέ μπροστά από την τηλεόραση -με περιβολή κλοσάρ- κάτω από παρατεταμένες σιωπές. Τίποτε συναρπαστικό, τίποτε καινούριο, τίποτε ενδιαφέρον.

Η λέξη «έρωτας» αναφέρεται μόνο κάθε Τετάρτη, που στηνόσαστε στο Filmnet για το Sex and the City. Η επανάληψη εκτός από μητέρα της μάθησης είναι και μητέρα της πλήξης (δηλαδή η πλήξη και η μάθηση είναι αδέλφια). Όλα μοιάζουν ίδια, μέχρι που εμφανίζεται εκείνος… Εσύ απλά πέφτεις σαν το σύκο.

Η Ντίνα, 33 ετών, δημόσιος υπάλληλος, θυμάται: «Μετά τη γέννηση της κόρης μου ένιωσα ότι έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος στη ζωή μου. Παράλληλα ένιωθα πολύ άβολα με το σώμα μου, εννιά μήνες σε αναγκαστικό τυμπανισμό, και ήθελα κάτι να τονώσει την αυτοπεποίθησή μου.

O άντρας μου είχε το μυαλό του στο καινούριο μας παιχνίδι -την κορούλα μας- και δε μου έδινε σημασία. Όταν γράφτηκα στο γυμναστήριο για να φτιάξω το σώμα μου, ο πρώτος που με φλέρταρε έγινε και εραστής μου. Πέρασα τρεις μήνες με ένταση, πάθος και ψέματα, αλλά όταν σκέφτηκα καλύτερα τι θέλω, ανακάλυψα ότι ο άντρας μου μου ταίριαζε πολύ περισσότερο και ότι αν δεν είχα πρόβλημα με το γάμο μου, ούτε που θα γυρνούσα να κοιτάξω τον εραστή μου…».

Τι λέει ο ψυχολόγος: Δε χρειάζεται να είσαι ο Φρόιντ -ούτε καν ο Γούντι Άλεν- για να υποθέσεις ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση ναρκισσιστικής ανάγκης, που ωθεί τις γυναίκες να ζητούν επιβεβαίωση έξω από τη σχέση τους αν αυτή δεν τις καλύπτει. Η ανάγκη αυτή δημιουργείται στις γυναίκες, όπως λένε οι ειδικοί, επειδή από τη φύση ο ρόλος τους είναι να διαιωνίσουν το είδος, πράγμα που δημιουργεί μια υστερία. Δεν είναι τυχαία η ρίζα της λέξης (υστέρα σημαίνει μήτρα).

Συνέπειες: Μια σύντομη ερωτική ιστορία μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση, τη χαμένη σου χαρά, αλλά σίγουρα όχι τη χαμένη σου τιμή. Όσο περνά ο καιρός, αρχίζεις να νιώθεις σαν κομπολόι δίχως χάντρες (μια γυναίκα, δύο άντρες, όπα!). Πολύ πιθανόν να μην αντέξεις τη «σχίζα» της διπλής ζωής, γιατί δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι πιο αναλυτικές από τους άντρες, φθείρονται ευκολότερα από τις πολλαπλές σχέσεις και παίρνουν πιο γρήγορα αποφάσεις.

Συμβουλή: Αν η σχέση σου δεν πάει καλά, πριν πέσεις στην αμαρτία ή την κατάθλιψη και ριχτείς με τα μούτρα στον πρώτο τυχόντα, καλύτερα σκέψου τι φταίει. Καλά θα κάνεις να προσέχεις να μη χάσεις και τα αβγά και τα πασχάλια, παρασυρμένη από την ουτοπία ότι η απιστία τονώνει τη σχέση σου. Αυτή είναι φτηνή δικαιολογία, που ταιριάζει μόνο στους άντρες.

O καλύτερός του φίλος

Συμβαίνει όταν: O φίλος του έχει γίνει χειρότερος κι από σώγαμπρος. Ζείτε σχεδόν όλοι μαζί σαν χίπηδες, αφού εκείνος είναι συνέχεια μαζί σας, παίζει τάβλι και με τους δύο, τρώει-κοιμάται σπίτι σας (του), σας αντιμετωπίζει σαν δικούς του ανθρώπους και γενικώς με τη συμπεριφορά του εφαρμόζει στην πράξη την έννοια της κοινοκτημοσύνης. Έτσι, ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι η κόκκινη γραμμή μεταξύ φιλίας και έρωτα έχει καταπατηθεί χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Η Κορίνα, 27 ετών, αρχιτέκτων, εξομολογείται:

«O φίλος τού φίλου μου ήταν συνέχεια μαζί μας και σιγά σιγά άρχισα να τους αντιμετωπίζω σαν πακέτο. Επιπλέον διασκέδαζα που ήμουν η μόνη γυναίκα στην παρέα και με φρόντιζαν κι οι δυο. Συνειδητοποίησα ότι το ενδιαφέρον μου είχε γίνει παραπάνω από φιλικό όταν ο φίλος μας έβαλε στην παρέα μας μια κοπέλα. Ζήλεψα κι ένιωσα σαν απατημένη. Η επόμενη φορά που βρεθήκαμε μόνοι μας ήταν μοιραία… Αρχίσαμε μια παθιασμένη κρυφή σχέση, για την οποία κάποια στιγμή όλοι μας μετανιώσαμε…».

Τι λέει ο ψυχολόγος: Παρ’ ότι η κατάσταση αυτή σημαίνει διπλή καταπάτηση ηθικών αξιών -και απατάς το φίλο σου και τον προδίδεις με δικό του άνθρωπο- ωστόσο είναι πολύ συνηθισμένη περίπτωση. Γιατί το κάνεις; Αφενός, είναι η εύκολη λύση -τον έχεις μες στα πόδια σου- και, αφετέρου, σου δημιουργεί μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, αφού γίνεται μέσα από το άμεσα κοντινό σου περιβάλλον, που έχεις τσεκάρει ότι σε αποδέχεται γι’ αυτό που είσαι. Το να ερωτεύεσαι κάποιον που είναι πολύ κοντά σου ή το να φοβάσαι να ψάξεις έξω από το στενό σου κύκλο στην ουσία υποδηλώνει μια ενδογαμική τάση.

Συνέπειες: Στην καλύτερη για σένα περίπτωση, η φιλία των δύο αντρών καταστρέφεται ολοσχερώς και το νέο ζευγάρι που ίσως δημιουργηθεί θα κουβαλάει τις συνέπειες αυτής της προδοσίας έχοντας να αντιμετωπίσει αντίποινα από κοινούς φίλους, αλλά και ενοχές και καχυποψία μεταξύ τους. Στη χειρότερη για σένα περίπτωση, οι δύο φίλοι θα κάνουν κόμμα και θα σε φτύσουν αμφότεροι.

Συμβουλή: Το γεγονός ότι δεν είσαι Αφγανή σου εξασφαλίζει απλώς τη βεβαιότητα ότι δε θα σε λιθοβολήσουν. Κατά τα άλλα, ξεκινώντας μια τέτοια ιστορία δεν μπορείς να έχεις καμία εγγύηση για τη συνέχεια, ούτε για τη σωματική σου ακεραιότητα ούτε για την ψυχική σου ισορροπία ούτε γενικώς για τη δημιουργία μια υγιούς σχέσης, πόσο μάλλον για μια καραμελένια ζωή…

O εραστής του διπλανού γραφείου

Συμβαίνει όταν: Το γραφείο σου θυμίζει ζούγκλα και το αγαπημένο σπορ των συναδέλφων σου είναι η τοξοβολία με φαρμακερά βέλη. Η μόνη σου παρηγοριά είναι τα διαλείμματα για καφέ με το διευθυντή του τμήματος, με τον οποίο απομονώνεστε και πίνετε μαζί νερό μακριά από τα άλλα ζώα της στέπας. Ένα ωραίο μεσημέρι αποφασίζετε να παρακάμψετε τα μικρογεύματα «Γρηγόρης» και να βρείτε ένα μέρος να παίξετε «You Tarzan, me Jane».

Η Σόνια, 25 ετών, διαφημίστρια, εξομολογείται: «Κάθε φορά που γινόταν κάτι άσχημο στο γραφείο, εκείνος ήταν εκεί για να με στηρίξει, να μου συμπαρασταθεί και να με κάνει να γελάσω. Δεν άργησα να κάνω μαζί του μια σχέση και ταυτόχρονα τη ζωή μου κόλαση. Στο σπίτι ήμουν όλο δικαιολογίες και στο γραφείο είχα να αντιμετωπίσω τα πικρόχολα σχόλια των συνεργατών, που το μυρίστηκαν και με αντιμετώπισαν σαν σπιούνο, νομίζοντας ότι προσπαθούσα να αναρριχηθώ επαγγελματικά χρησιμοποιώντας τον έρωτα».

O ψυχολόγος: Η συνουσία του λευκού κολάρου είναι σίγουρα μια ευχάριστη διέξοδος από τη ρουτίνα του γραφείου. Από εκεί και πέρα, αν μιλάμε για δεύτερη σχέση, κάνεις ήδη δύο παραβάσεις: και απέναντι στο σύντροφό σου αλλά και απέναντι στους συναδέλφους σου, αφού είναι δεδομένο ότι δεοντολογικά δεν είναι και τόσο σωστό να κάνεις κουτσουκέλες μέσα στο εργασιακό σου περιβάλλον. Παρ’ όλα αυτά, το 21% των παράνομων σχέσεων ξεκινούν στο γραφείο.

Συνέπειες: Στην αρχή έχεις την ψευδαίσθηση μιας ασφάλειας και μιας στήριξης στο μοναχικό περιβάλλον της δουλειάς. Η αίσθηση της διπλής παράβασης το κάνει πιο έντονο, ενώ η απειλή του κινδύνου που ελλοχεύει δίνει σε όλα τα πράγματα γύρω σου άλλη διάσταση. Κοιτάς με άλλο μάτι το ασανσέρ, το φωτοτυπικό, τις τουαλέτες. Εκτός αυτού, δεν ξενιτεύεσαι και επιπλέον, αν το εξασκείς σε ώρα δουλειάς, το πληρώνεσαι κιόλας.

Πέρα απ’ αυτό όμως, αν σε τσακώσουν, κινδυνεύεις να γίνεις ρόμπα και στη δουλειά και στο φίλο σου και να βρεθείς ξαφνικά σαν το σπουργίτι, δίχως αγάπη και δίχως σπίτι (για να μην πούμε δίχως προαγωγή).

Συμβουλή: Αν σε φτιάχνει καλά και ντε το τραπέζι των συνεδριάσεων και το γρήγορο έρωτα μεταξύ δύο ραντεβού, καναπέ και μοκέτας, τηλεφώνου και μίτινγκ, κάνε τουλάχιστον την υπέρβαση και βρες κάποιον από άλλη εταιρεία, να γλιτώσεις τον ψόγο των συναδέλφων σου.

Η εκδίκηση που τρώγεται ζεστή

Συμβαίνει όταν: Oι ορμές του φίλου σου δε γνωρίζουν τέλος. Κοντές, χοντρές, γριές, καραφλές, Ρωσίδες, πλαδαρές, καχεκτικές, για όλες έχει ο Θεός και ο Γιάννης σου επίσης. Δε σταματάει να σε απατάει ούτε πίσω ούτε μπροστά από την πλάτη σου με ό,τι τού κάτσει.

Oι φίλοι, οι συγγενείς και οι συνάδελφοί σου σε αντιμετωπίζουν με συμπόνια και καλοσύνη, που στην ουσία είναι μεταμφιεσμένος οίκτος και καταφρόνια. Έχεις πήξει από τα ψέματα, τις δικαιολογίες και τη σιωπηλή κοινωνική κατακραυγή. Η Μαριάννα, 26 ετών, πωλήτρια, λέει: «Είχα βαρεθεί να πλένω τα κραγιόν από τα πουκάμισα, να σηκώνω βουβά τηλέφωνα και να κάνω πως χάφτω τις πιο απίθανες δικαιολογίες. Συνειδητοποίησα πως καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και έκανα ακριβώς ό,τι και ο φίλος μου.

Ξαφνικά δηλαδή άρχισα κι εγώ να αργώ να πάω σπίτι (πάλι είχε κίνηση), να μην πιάνει το κινητό μου (καταραμένη Τελεστέτ) και να βγαίνω με κάτι κοπέλες (με μουστάκι) από τη δουλειά…O φίλος μου κάποια στιγμή κάτι κατάλαβε -αυτή ήταν εξάλλου και η πρόθεσή μου- αλλά απέφυγε να κάνει συζήτηση. Αντ’ αυτού κανόνισε να πάμε ένα ταξίδι στο εξωτερικό, όπου δεν ξέρω πώς και γιατί αρχίσαμε ξανά τη σχέση μας, σαν να μη συνέβη ποτέ τίποτα».

O ψυχολόγος: Oι άντρες απατούν τις γυναίκες τους πολύ πιο εύκολα και χωρίς αναγκαία να συνειδητοποιούν πόσο θα τους πονούσε το αντίστροφο. Oι κοινωνίες όπου οι άντρες έχουν περισσότερες από μία γυναίκες είναι πολλές. Η εξήγηση είναι ανθρωπολογική και κρατάει από παλιά: Η γυναίκα κάθεται στον καταυλισμό με τα παιδιά, ενώ ο άντρας πηγαίνει για να φέρει τροφή. Στην πηγεμό του για την Ιθάκη κανονίζει και καμιά γειτόνισσα στην πάνω σπηλιά. Και εδώ η ζωή είναι άδικη. Δεν κοιτάει ο άνθρωπος του Νεάντερταλ τα χάλια του, μου θέλει και ποικιλία.

Άλλη εξήγηση -το ίδιο φαλλοκρατική- έχει να κάνει με την ανάγκη του άντρα να κάνει φιγούρα, δηλαδή να επιδείξει σε μεγάλο αριθμό γυναικών την ύπαρξη και τη λειτουργία του φαλλού του (μην ξεράσω).

Συνέπειες: Το να κάνεις κάτι μόνο και μόνο για να τον πληρώσεις με το ίδιο νόμισμα, και χωρίς καν να το θέλεις, μόνο κακό μπορεί να κάνει και στην ψυχολογία και στη σχέση σου. Αν σε τσακώσει, το πιο πιθανό είναι να σε χωρίσει. Αν δε σε χωρίσει, το πιο πιθανό είναι να σέρνετε τη δυστυχία σας σε μια κατεστραμμένη σχέση, χωρίς εμπιστοσύνη. Αν δε σε τσακώσει, τσάμπα ο κόπος σου…

Συμβουλή: Η κατάσταση είναι μάλλον αδιέξοδη, αφού δυστυχώς η δική σου απιστία βαρύνει περισσότερο στη συνείδησή του, αλλά και της κοινωνίας. Αν η πρόθεσή σου είναι να τον κάνεις να ζηλέψει, διάλεξε πιο ήπιους τρόπους. Αν θέλεις απλά να τον πληγώσεις -αδιαφορώντας για τις συνέπειες- είσαι σε καλό δρόμο…

Γκαρσονιέρα για δέκα

Το να απατάς τον άντρα σου είναι συνηθισμένο, το να απατάς τον εραστή πού το ‘χεις δει γραμμένο; Συμβαίνει όταν: Πιθανότατα περνάς κάποια φάση επανάκαμψης από μια σχέση που σε πλήγωσε και αντιδράς υπερβολικά: Δεν αρκείσαι στην ηρεμία μιας σχέσης, αλλά σχοινοβατείς ανάμεσα σε πολλές. Σου αρκεί να σε θέλουν όλοι.

Η Νότα, 24 ετών, φοιτήτρια, εξομολογείται: «Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί πρέπει να είμαι απόλυτα πιστή σε έναν άντρα αν δεν καλύπτει όλες μου τις ανάγκες. Προκειμένου να είμαι ευτυχισμένη, έχω αποφασίσει να κάνω καταμερισμό εργασίας. Είμαι με τρεις άντρες ταυτόχρονα: με τον έναν κάνω καλό έρωτα, με τον άλλο διασκεδάζω γιατί έχει φοβερό χιούμορ και με τον τρίτο αισθάνομαι πολύ τρυφερά, γιατί είναι πολύ καλό παιδί και με φροντίζει. Γιατί θα πρέπει όλοι να είμαστε δέσμιοι της τρέχουσας ηθικής αν νιώθουμε κι αλλιώς ευτυχισμένοι;»

Τι λέει ο ψυχολόγος: Μπορεί να αισθάνεσαι θεά του έρωτα και του καράτε όταν αποθεώνεσαι από το μπουλούκι των εραστών σου, αλλά στην ουσία διακατέχεσαι από φόβο για τη δέσμευση και τον έρωτα. Η άστατη συμπεριφορά σου οφείλεται στο ότι δεν κατάφερες πιθανόν να απαλλαγείς από το οιδιπόδειο σύμπλεγμα όταν ήσουν κοριτσάκι ή έφηβη «cause your hart belongs to daddy, da da da da da da…».

Συνέπειες: Το να συμπεριφέρεσαι έτσι για καιρό καταντάει παθολογικό. Στην αρχή μπορεί να ενθουσιαστείς, αλλά στην πορεία ο ενθουσιασμός σου θα ξεφουσκώσει. Αν γλιτώσεις το ξύλο και συνεχίσεις έτσι, η αίσθηση του ανικανοποίητου θα σε καταλάβει και δε θα σε αφήσει να ευτυχήσεις αν δεν ψάξεις να βρεις τη λύση μέσα σου.

Συμβουλή: Πήγαινε στο γιατρό μόνη σου, πριν οι κληρονόμοι σου φωνάξουν εκείνους που θα σου φορέσουν το άσπρο πουκαμισάκι που δένει πίσω…

Tα λόγια της πλώρης

Θετικά σχόλια για το κέρατο, σε περίπτωση που δε σε έπεισαν όσα είπαμε και έχεις βάλει πλώρη… γι’ αλλού.

 • «Η σαρκική πράξη είναι το μόνο πράγμα που σε διασκεδάζει τόσο πολύ χωρίς να γελάς».
  • Γούντι Άλεν
 • «Δύο ειδών άντρες μού αρέσουν, οι ντόπιοι και οι αλλοδαποί».
  • Μέι Γουέστ
 • «Oι καλύτεροι εραστές είναι οι σύζυγοι που απατούν τις γυναίκες τους».
  • Μέριλιν Μονρόε
 • «Δεν υπάρχει τίποτα στον κόσμο όπως η αφοσίωση μιας παντρεμένης γυναίκας. Κρίμα που κανένας σύζυγος δεν την έχει γνωρίσει».
  • Όσκαρ Oυάιλντ
 • «Όσοι είναι πιστοί ξέρουν μόνο την ασήμαντη πλευρά του έρωτα. Είναι οι άπιστοι που γνωρίζουν την τραγωδία του».
  • Όσκαρ Oυάιλντ
Προηγούμενο άρθροΝομίζω ότι ερωτεύομαι τον φίλο του
Επόμενο άρθροThe Stooges: Πληροφορίες για το Rock συγκρότημα
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας