Καλύτερες γραμματοσειρές στο Internet (με τη βοήθεια της Google)

Ακόμη πιο ενδιαφέρον από το API του Google buzz, το Google Font API είναι μια πρόταση της μεγάλης εταιρείας που ελπίζει να λύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στο Internet: τη χρήση συγκεκριμένων και περιορισμένων σε αριθμό γραμματοσειρών.

Το βασικότερο πρόβλημα όσον αφορά στις γραμματοσειρές είναι πως για να προβληθούν πρέπει και να… υπάρχουν, όχι “γενικώς και αορίστως” αλλά στο δίσκο του υπολογιστή του χρήστη. Και πόσες πιθανότητες υπάρχουν ανάμεσα στα εκατομμύρια χρηστών, που “μπαίνουν” στο web μέσω Windows, Mac, Linux, BSD ή και… Workbench (ή οποιουδήποτε άλλου λειτουργικού συστήματος, υπολογιστή ή browser) να έχουν τις ίδιες γραμματοσειρές; Ναι, δεν είναι και πολλές. Για αυτό και στο παρελθόν βρισκόμασταν στη θέση να πρέπει να κατεβάσουμε κάποιες γραμματοσειρές “για να δούμε σωστά” κάποια πράγματα, για αυτό και μέχρι πρόσφατα οι χρήστες Linux προσέθεταν και… “γραμματοσειρές Windows” σε αυτό “για να παρουσιάζονται καλύτερα τα sites” κ.λπ.

Η λύση της Google έχει ως κύρια βάση μια “πατέντα” που κάποιοι web designers χρησιμοποιούν εδώ και αρκετό καιρό: “φορτώνει” γραμματοσειρές μέσω μιας JavaScript library (καλούμενης “WebFont Loader”), έτσι ώστε να μπορούν να προβληθούν ακόμη και αν δεν “κατοικούν” στον υπολογιστή του χρήστη. Ενώ, όμως, αυτό μέχρι σήμερα γινόταν ξεχωριστά για όποιο site επιθυμούσε να προβάλλει “κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα” (διαβάστε το ως “τις δικές του γραμματοσειρές”), η Google προχωρά ένα βήμα παραπέρα, αφού δημιούργησε και ένα online αποθετήριο γραμματοσειρών ελευθέρας χρήσης.

Για την ώρα, σε αυτό συναντώνται μονάχα 18 γραμματοσειρές, που καλύπτουν μονάχα “κωδικοποίηση” (“γλώσσες”) Δυτικής Ευρώπης. Είναι όμως σίγουρο πως ακόμη και αν η πρόταση της Google δεν γνωρίσει ευρεία αποδοχή, ο αριθμός τόσο των γραμματοσειρών όσο και των υποστηριζόμενων “κωδικοποιήσεων” θα αυξηθεί στο κοντινό μέλλον.

Προηγούμενο άρθροIWC Schaffhausen: Επιχείρηση Red
Επόμενο άρθροΓιατί ΔΕΝ θα δούμε αξιόλογο 3D σε PS3 και Xbox 360;
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας