ΑρχικήHow toΚάνε διάλειμμα. Βρες ελεύθερο χρόνο

Κάνε διάλειμμα. Βρες ελεύθερο χρόνο

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Αν στη ζωή σου αγχώνεσαι με το παραμικρό, αν οι εξετάσεις, η καριέρα, οι φιλίες, οι άντρες, το μέλλον διαγράφονται αβέβαια έως γκρίζα, χαλάρωσε και κάνε ένα διάλειμμα. Σιγοψιθύρισε εκείνο το τραγουδάκι που λέει «don’t worry, be happy», φόρεσε το καπελάκι σου στραβά και σκέψου πως δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Για την ακρίβεια, το τέλος του κόσμου αργεί ακόμα.

Η αλήθεια είναι πως από μικρές εθιζόμαστε στη σπίντα. Η σκηνή είναι γνωστή: μια μαμά που τρέχει πανικόβλητη το παιδί της από κολυμβητήριο σε μπαλέτο κι από γαλλικά σε μαθήματα κιθάρας (το παιδί είσαι εσύ, εγώ, κάποια από μας). Η σκηνή συνεχίζεται με τη μαμά να έχει φύγει από το πλάνο κι εσύ να τρέχεις από μόνη σου: φροντιστήρια, διάβασμα, αγγλικά, κομπιούτερ, να πας και μια βόλτα το βράδυ, όσο για την κιθάρα και τα βιβλία γαλλικών, είναι σε χαρτόκουτα στο πατάρι.

Oι σκηνές που ακολουθούν είναι επίσης γνωστές και αγχωτικές: εξετάσεις, προετοιμασία, Λόουερ, Προφίσιενσι, Πανελλήνιες, σχολή, πρόοδοι, εξεταστικές, πτυχίο, μεταπτυχιακό, ανεύρεση δουλειάς, καριέρα, άγχος, υπερωρίες. Και σ’ όλα αυτά πρόσθεσε και τις φιλίες, τους άντρες, τις σχέσεις, τους χωρισμούς, τις αλλαγές, το γάμο και δε συμμαζεύεται. Αυτή είναι η συνηθισμένη πορεία μιας απλής, καθημερινής κοπέλας. Σου φτάνει μια ζωή για να τα προλάβεις όλα;

Σπιντάρω, άρα υπάρχω

Η αλήθεια είναι ότι δεν είσαι η μόνη που τρέχει. Oι μισές από εμάς που δουλεύουμε στο περιοδικό κάνουμε δυο και τρεις δουλειές ταυτόχρονα και τρελαινόμαστε ώσπου να φέρουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας όσο καλύτερα και τελειότερα γίνεται. Τα περισσότερα κορίτσια σήμερα κάνουν τη ζωή τους λάστιχο για να τα προλάβουν όλα. Δεν είναι θέμα επιλογής, είναι η ζωή έτσι. Αν δε σπιντάρεις, δεν προλαβαίνεις τους άλλους που τρέχουν σαν τον Καρλ Λιούις, χωρίς να ξέρουν το γιατί, και αν αλλάξεις ταχύτητα, χάνεις το τρένο που λέγεται επιτυχία.

Δεν μπορείς όμως να έχεις και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο. Δηλαδή, δε γίνεται να είσαι σε όλα άψογη, και άριστη εργαζόμενη και τέλεια φίλη και ονειρεμένη γυναίκα. Κάτι θα κόψεις από δω, κάτι θα χάσεις από κει, από κάπου θα ξεκλέψεις χρόνο και θα χαλαρώσεις. Το μυστικό για να διατηρείσαι σε φόρμα είναι να κατεβάσεις τους ρυθμούς, να μειώσεις για λίγο στο ρελαντί, ώστε να ξαναπάρεις φόρα για τη συνέχεια.

Με λίγα λόγια, η σπίντα θέλει καλοπέραση, αλλιώς σε βλέπω στον Ευαγγελισμό, με δυο ορούς στα χέρια, τρεις γιατρούς πάνω από το κεφάλι σου και τη διάγνωση της υπερκόπωσης να αιωρείται πάνω απ’ το κρεβάτι σου.

Κάνε ένα διάλειμμα στη δουλειά

Όχι φυσικά για Κit Kat. Το διάλειμμα είναι συμβολικό. Σημαίνει τη διακοπή της προσπάθειας, την παρένθεση για διασκέδαση, την αποσυμπίεση. Κανείς δεν κατάφερε τα πάντα σε μια νύχτα, κι αν τα δίνεις όλα από την αρχή, στο τέλος δε θα σου μείνουν δυνάμεις για το δρόμο. Το σχολείο, τα μαθήματα, η σχολή, γενικώς η προετοιμασία για καριέρα και η ίδια η καριέρα απορροφούν τεράστιο μέρος της ενεργητικότητάς σου και είναι σίγουρο ότι πολύ συχνά στο τέλος της μέρας αισθάνεσαι μια κούραση, μια εξάντληση, χωρίς λόγο και αιτία (έτσι νομίζεις εσύ, να ο λόγος).

Από την άλλη, το άγχος να βρεις δουλειά αλλά και οι συνθήκες της δουλειάς είναι μεγάλη φθορά. Μια φίλη μου, που δεν πέρασε στις Πανελλήνιες, έφυγε για Αγγλία, όπου σπούδασε βιολογία σε μεγάλο πανεπιστήμιο, έγινε βοηθός καθηγητή, ειδικεύτηκε στη μοριοβιολογία και δούλεψε σε εργαστήριο γενετικής έρευνας. Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν, μετά από δέκα χρόνια, αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα. Γιατί ενώ στην Αγγλία είχε μια πολύ καλή δουλειά, με ακόμη καλύτερα λεφτά, με τόσα πτυχία στο χέρι και με τέτοια προϋπηρεσία, εδώ δεν μπορούσε να βρει πουθενά δουλειά. Δεν τη δέχονταν ούτε ως ταμία σε τράπεζα, επειδή, όπως της είπαν, είχε περισσότερα προσόντα απ’ όσα απαιτούσε η θέση.

Το αποτέλεσμα είναι η κοπέλα να πανικοβληθεί και να φτάσει να σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Αγγλία, όπου μπορεί ο καιρός να είναι γκρίζος και μελαγχολικός, αλλά εκείνη θα έχει δουλειά και λεφτά και όλα θα της φαίνονται χαρούμενα και ροζ. Τι της λες λοιπόν; Της λες να χαλαρώσει. Να έχει υπομονή. Να περνάει καλά όσο περιμένει. Αν δει ότι τα σχέδιά της δεν τη βγάζουν πουθενά, να αλλάξει στόχο. Να ελίσσεται σαν το φίδι (με την καλή έννοια). Να κατεβάσει από τετάρτη σε δευτέρα. Να χασμουρηθεί.

Κάνε ένα διάλειμμα στις παρέες

Μήπως αγχώνεσαι το ίδιο και με τις παρέες σου; Μήπως δηλαδή πιστεύεις ότι δεν έχεις φίλους ή ότι αυτοί που έχεις δε σου ταιριάζουν, δε σε καταλαβαίνουν και συνεχώς νιώθεις ανικανοποίητη και ανεπαρκής, ενώ ζηλεύεις τις κοπέλες που έχουν πάντα μια φίλη στο τσεπάκι; Μήπως όμως βλέπεις τη φιλία από λάθος πρίσμα; Όπως λέει και το τραγούδι του Πορτοκάλογλου, η φιλία «θέλει παιχνίδι και ταξίδι κι αλητεία, θέλει ξενύχτι κι αμπελοφιλοσοφία, καβγάδες, μπελάδες και παιδικά αστεία».

Oι φίλοι, όπως και όλες οι σχέσεις, θέλουν χρόνο και μέρος από τον εαυτό σου και πολλές φορές απομακρύνεσαι χωρίς να το θέλεις, λόγω σπουδών ή αλλαγών στη ζωή σου. Oι άνθρωποι που διαλέγεις να κάνεις παρέα δεν είναι πάντα οι ιδανικοί, συχνά μάλιστα δεν ταιριάζετε σε πολλά σημεία. Αλλά τι σημασία έχει; Τους φίλους τους μοιράζεις. ‘Αλλοι για κουσκούς, άλλοι για ξενύχτια, άλλοι για τα σοβαρά. Με άλλους συζητάς, με άλλους γελάς, με άλλους ακούς, άλλοι είναι ανεκτίμητοι, άλλους δε σε νοιάζει κι αν τους χάσεις. Είναι πολύ σπάνιο να βρεις την τέλεια φίλη, που να τα συνδυάζει όλα.

Όλες συμπληρώνουμε τα κενά μας με διαφορετικά άτομα και όλοι αλλάζουμε φίλους στο πέρασμα του χρόνου. Oι αριθμοί λένε πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα μέσο όρο φίλων γύρω στα 14 άτομα: οι δύο είναι κολλητοί, άτομα με τα οποία δε χάνεις ποτέ επαφή, ενώ οι υπόλοιποι είναι περιστασιακοί, που αλλάζουν ανάλογα με τη φάση όπου βρίσκεσαι. Γιατί λοιπόν να αγχώνεσαι;

Ακόμη κι αν η κολλητή σου κάνει νερά, ακόμη κι αν ο κολλητός σου έκανε σχέση και εξαφανίστηκε, ακόμη κι αν δε βρίσκεις κανένα να βγείτε Σάββατο βράδυ, κάνε αυτό που λέει το τραγουδάκι: Don’t worry, be happy. Πάρε το «χάπι» της χαλάρωσης, βρες κάτι που να σου αρέσει, π.χ. μαγειρική, ψάξιμο στο διαδίκτυο, beaute, και ασχολήσου μ’ αυτό. Σταμάτα να πιέζεις τον εαυτό σου για τις κοινωνικές σου σχέσεις. ‘Ανθρωποι για παρέα υπάρχουν παντού. Μήπως δεν τους βλέπεις εσύ;

Κάνε ένα διάλειμμα και στους άντρες

Εδώ χρειάζεται να κάνεις ένα μεγάλο διάλειμμα, για να μην ξαναπείς «Tι θέλω εγώ και μπλέκω μαζί τους;». Συνήθως περιμένεις το τέλειο πακέτο να έρθει καβάλα στο άσπρο άλογο, να τον λένε Αλέξανδρο, να είναι κούκλος, να φιλάει υπέροχα χωρίς να είναι Ιούδας, να έχει λεφτά και να περάσετε μαζί ζωή και κότα.

Συνήθως βέβαια ούτε τα μισά από αυτά τα όνειρα βγαίνουν αληθινά. Η ζωή συνεχώς σε εκπλήσσει. O Αλέξανδρος θα είναι Λιάκος, θα βγάζει μέτρια λεφτά, θα έχει και μια μικρή καράφλα, αλλά θα σ’ αγαπάει τρελά, ή ο Αλέξανδρος θα είναι θεός, θα τον αγαπάς εσύ, αλλά θα νταλαβερίζεται και με άλλες δέκα. Τίποτα δεν είναι σίγουρο στις σχέσεις. Από κάπου παίρνεις κι από κάπου χάνεις (όχι στο μυαλό ελπίζω). Όταν η σχέση που ονειρεύεσαι δεν έρχεται, όταν ο αγαπημένος σου ζητάει χρόνο και ελευθερία, κοινώς σε χωρίζει, όταν γνωρίζεις πάντα τα λάθος άτομα, όταν όλα πάνε στραβά, κάνε ένα διάλειμμα.

Σταμάτα να κυνηγάς το άπιαστο, βάλε το φακό στην τσέπη, κλείσε τα μάτια και κινήσου σαν τη χελώνα, αργά και χαλαρά, χωρίς να κατηγορείς τη μοίρα και την κοινωνία για το κακό που σε βρήκε, χωρίς να γίνεσαι επιθετική με τους άντρες με αποτέλεσμα όταν σου κάθεται κανένας καλός, να έχεις τόσο τρακ, που να τον διώχνεις από μόνη σου. ‘Αφησε για λίγο τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους και στρέψε αλλού τον προβολέα. Μη χάνεις το δάσος για το δέντρο. Συνήθως η καλή σχέση έρχεται όταν δεν την περιμένεις.

Χαλάρωσε τώρα

Η κοπέλα που ετοιμαζόταν να κλείσει τις βαλίτσες της και να πετάξει για τη θέση της ερευνήτριας γενετικής βιολογίας στο Λονδίνο αποφάσισε να σταματήσει το χρόνο. Ακύρωσε το εισιτήριο, κρέμασε τα ρούχα της πίσω στην ντουλάπα και είπε κάτι σαν «Τόσα χρόνια διάβαζα και δούλευα σαν τρελή.

Ήρθε η ώρα να χαλαρώσω». Έψαχνε δώδεκα μήνες να βρει δουλειά χωρίς αποτέλεσμα, απογοητεύτηκε, αλλά δεν έφυγε και αποφάσισε να διαθέσει τον καινούριο χρόνο στον εαυτό της, κι ό,τι βγει. Μετακόμισε στο σπίτι μιας φίλης της στο Παγκράτι, ξεκίνησε να παραδίδει ιδιαίτερα αγγλικών για να πληρώνει τα μισά έξοδα του σπιτιού και είπε ότι φέτος θα περάσει όσο πιο ξένοιαστα γίνεται.

Στη φάση όπου βρίσκεται είναι καλά. Έχει πάει σε πολλά πάρτι, έχει γνωρίσει κόσμο, συνήλθε από το χωρισμό της με τον Ινδό συμφοιτητή της λόγω απόστασης και βγαίνει με έναν πολύ ωραίο άντρα. Δεν ξέρω αν θα ξαναγυρίσει στο Λονδίνο. Oύτε εκείνη το ξέρει. Όλα θα εξαρτηθούν από τις προοπτικές της δουλειάς της. Πάντως το διάλειμμα της έκανε καλό. Ξαναβρήκε τον εαυτό της, ηρέμησε και είναι έτοιμη να πάρει μεγάλες αποφάσεις με καθαρό μυαλό.

Δεν έχω χρόνο για άλλο πόνο;

Πώς όμως θα καταφέρεις να αποσυμπιέσεις μέσα σου το στρες από τις πολλαπλές απαιτήσεις; Πώς θα βγεις από το μαραθώνιο των στόχων που δεν τελειώνουν ποτέ; Πώς θα ξεαγχωθείς από το κυνήγι του τέλειου άντρα; Έτοιμη λύση δεν υπάρχει, γιατί εσύ χαλαρώνεις διαφορετικά από μένα κι εγώ λιγότερο ή περισσότερο από μια άλλη. Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση που ισχύει για όλες τις περιπτώσεις: να βρεις χρόνο. O χρόνος είναι το χρήμα των πλουσίων του μέλλοντος. Γιατρεύει πολλά πράγματα, από πληγές του χωρισμού μέχρι αυχενικά από το άγχος.

Μην υποτιμάς τον ελεύθερο χρόνο όταν σου παρουσιάζεται. Στην αρχή ίσως σου φανεί τρομακτικό να διαχειριστείς ένα κομμάτι χρόνου, π.χ. μισή μέρα, ειδικά αν έχεις συνηθίσει να τρέχεις σαν τον Βέγγο, αλλά μετά την απορία «Ωραία, τι κάνουμε τώρα;» θα διαπιστώσεις πόσα πράγματα έχεις ανάγκη να κάνεις και πόσο οι ρυθμοί της ζωής σου σε εμποδίζουν. Νιώθοντας χαλαρή, κάνοντας πράγματα που σε ισορροπούν και σε γεμίζουν, καταφέρνεις περισσότερα απ’ ό,τι αν ήσουν συνεχώς στη σπίντα.

O ελεύθερος χρόνος προσφέρεται για όνειρα, διασκέδαση, ενδοσκόπηση, σε βοηθάει να καταλάβεις αν έχεις κάνει κάποιο λάθος στις σχέσεις σου, να δεχτείς τη ζωή όπως έρχεται και να χαλαρώσεις τα λουριά, ακόμη κι αν η επόμενη προσπάθεια είναι πάλι αποτυχημένη. Δεν πειράζει, ξαναπροσπάθησε. Ίσως αυτή τη φορά ο Χατζηγιάννης έχει πέσει έξω. Δεν έχεις χρόνο για άλλο πόνο; Όχι, χρειάζεσαι χρόνο, ακόμη κι αν είναι για πόνο. Κάποια στιγμή θα έρθει αυτό που ψάχνεις. Ή, τουλάχιστον, κάτι που να του μοιάζει.

10 λόγοι για να κατεβάσεις ταχύτητα

  1. Για να μην κάνεις ρυτίδες από τα 20 τόσα σου.
  2. Για να έχεις φίλους από αγάπη κι όχι από ανάγκη.
  3. Για να καταλαβαίνεις πώς περνάνε οι ώρες, οι μέρες, ο χρόνος…
  4. Για να λες «Τι ωραία που πέρασα» και να το εννοείς.
  5. Για να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου.
  6. Για να γελάς με την ψυχή σου.
  7. Γιατί μια αγχωτική γυναίκα είναι πιο απωθητική από μια άσχημη γυναίκα.
  8. Γιατί δε θέλεις να εθιστείς στη σπίντα και στα 40 σου να σε τρέχουν στους γιατρούς.
  9. Γιατί αγνοείς κλισέ του τύπου «Μέχρι τα 25 μου πρέπει να έχω κάνει αυτά».
  10. Γιατί έτσι σου αρέσει.
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166