ΑρχικήΕργασίαΚάνε τον απολογισμό στα εργασιακά σου

Κάνε τον απολογισμό στα εργασιακά σου

Πριν από την τελευταία κουβέντα της εργασιακής σεζόν που θα διεξάγεις με το αφεντικό σου, κάνε το δικό σου απολογισμό, αυτός που στα αλήθεια μετράει, και δες την απόδοση που έχεις πιάσει, και αν δικαιούσαι κάτι παραπάνω από αυτά παίρνεις έως τώρα από την δουλειά σου. Δες παρακάτω το συλλογισμό του Texnologia.Net.

Άλλος ένας χρόνος έφυγε. Καθώς ο ετήσιος χιλιομετρητής αλλάζει πάλι ψηφία και ήρθε ο καιρός να εκτιμήσουμε την Εσύ Α.Ε. Όπως με κάθε εταιρεία, όλα καταλήγουν σε ένα και μόνο ερώτημα: εσύ έπιασες τους επιθυμητούς στόχους σου και τα νούμερα που είχες θέσει εκ των προτέρων;

Τι είναι το αυτό; Εύκολο. Είναι η μέση βάση του στόχου που έθεσες για τον εαυτό σου τέτοιον καιρό πέρυσι. Είναι εν μέρει οικονομική κι εν μέρει προσωπική, αλλά όλα αυτά δίνουν ένα σύνολο: κι αυτό είναι το νούμερό σου. Τα κατάφερες; Ας πάρουμε λοιπόν τις προσθαφαιρέσεις σου γραμμή γραμμή για να δούμε.

Τα έσοδα είναι στην κορυφή κάθε ισολογισμού. Σκέψου τη Microsoft, τη Volkswagen, την Google, όποια θες. Όλες ξεκίνησαν ως μικρές επιχειρήσεις και έφτασαν σε εξωπραγματικούς αριθμούς ανάπτυξης, πριν καταλήξουν να συμβιβαστούν με οποιαδήποτε τάση υπήρχε στον τομέα που κυριαρχούσαν.

Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει και με εμάς, έτσι δεν είναι; Δες πώς θα έπρεπε να μοιάζει η Πρώτη Πράξη.

Πράξη 1: Ηλικία εναντίον εισοδήματος

H αύξηση του εισοδήματος, παρότι είναι ασήμαντη στην απόλυτη νιότη και στα χρόνια ενός άντρα στις αρχές των 20 του, αρχίζει να αυξάνεται εκθετικά στο τελευταίο κομμάτι της τρίτης δεκαετίας του (το οποίο σημαίνει πριν φτάσεις τα 30, για όποιον έχει ένα μικρό πρόβλημα να μετρά δεκαετίες). Τα αληθινά κέρδη τα βλέπουν όσοι φτάνουν σε σημαντικές διοικητικές θέσεις στα 50 τους, αλλά χτίζονται, παρότι δεν έχουν ιδιαίτερη ανάπτυξη, κατά τη διάρκεια της πιο καταθλιπτικής δεκαετίας ενός άντρα: αυτής των 40.

Η ανάπτυξη συνεχίζεται σε έναν καλό ρυθμό κατά τη διάρκεια των δυνατών χρόνων των 60, αλλά πέφτει απότομα κατά τη διάρκεια των εύθραυστων 70, περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι ζουν από τα συνταξιοδοτικά προγράμματά τους και διηγούνται τα περασμένα μεγαλεία τους. Οσοι επιβιώνουν αυτά τα επικίνδυνα χρόνια επιστρέφουν δυναμικά για να απολαύσουν αυξημένη δύναμη και υγεία και μία τεράστια σεξουαλική δραστηριότητα, μέχρι που εκτοξεύονται περίπου στην ηλικία των 100.

Οπότε, έχουμε και λέμε: εσύ που βρίσκεσαι σε αυτήν την κλίμακα; Πόσα έβγαλες τον περασμένο χρόνο; Αν είσαι αυτός που νομίζω πως είσαι, έθεσες ένα στόχο για τον εαυτό σου τον περασμένο Ιανουάριο, ή κάπου εκεί τέλος πάντων, όταν ακόμη το κεφάλι σου γύριζε από τη σαμπάνια. Ελπίζω να τα κατάφερες.

Στη συνέχεια έρχεται ένα ζευγάρι θεμάτων, που έχει σημασία για όλους τους αναγνώστες αυτού του περιοδικού: υγεία και προσωπική εμφάνιση. Η Δεύτερη Πράξη δείχνει πώς γερνά ένας άντρας και η σταθερή αξία αυτών των δύο μέτρων γίνεται αντίστροφη. Αυτό σημαίνει πως, όταν είμαστε 20, η προσωπική μας εμφάνιση σημαίνει τα πάντα και το όλο θέμα περί υγείας και υγιούς εικόνας μοιάζει τουλάχιστον αστείο. Μόλις φτάσεις στην ηλικία του Καριερογίγαντα, όμως, το χρήμα αντικαθιστά τη γοητεία και την ομορφιά και η υγεία γίνεται η προτεραιότητά σου.

Πράξη 2: Υγεία εναντίον ομορφιάς

Μπορείς να τρέξεις δύο χιλιόμετρα χωρίς να φτύσεις αίμα; Όταν κοιτάζεσαι στον καθρέπτη, αναγκάζεσαι να πνίξεις μια κραυγή; Για να βρεις το νούμερό σου, πρέπει να είσαι λίγο πιο όμορφος από ό,τι περίμενες στην ηλικία σου και μια ιδέα πιο υγιής από ό,τι σου αξίζει να είσαι.

Μη νομίσεις πως κάθε στοιχείο του νούμερου σου θα είναι τόσο εύκολο να υπολογιστεί όμως. Κάποια έχουν να κάνουν με την πιο συναισθηματική, διαπροσωπική πλευρά της επαγγελματικής ζωής σου. Σε ό,τι αφορά σε αυτό, πρέπει να σκεφτείς το πηλίκον των εχθρών που έχεις αφήσει πίσω σου με τον αριθμό από φιλίες, που είτε έχεις κάνει είτε έχεις διατηρήσει.

Οι νεότεροι άντρες κάνουν μία συγκεκριμένη δουλειά: μαζεύουν άλλους ανθρώπους. Κάνουν φίλους κι επαφές, επηρεάζουν ανθρώπους και πιέζουν συνεργάτες για τους δικούς τους σκοπούς. Εως στα 30 μας, αν δεν έχουμε κάνει έναν κύκλο αρκετών δεκάδων επαγγελματικών γνωριμιών και δεν μεγαλώνουμε αυτόν τον κύκλο με πραγματικό ζήλο, τότε χάνουμε σε μια κρίσιμη στρατηγική, που κρίνει το νούμερο ενός νέου άντρα.

Καθώς ωριμάζουμε και αφήνουμε άλλους ανθρώπους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, όπου μπορούν απλώς να τρώνε τη σκόνη μας, μαγικά αρχίζουμε να μαζεύουμε όσους δεν μας συμπαθούσαν και πολύ. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που με ρώτησαν για έναν τύπο με τον οποίο παλαιότερα δουλεύαμε μαζί και ο οποίος, εκτός του ότι μου ήταν εντελώς αντιπαθητικός, ζήλευε τη δουλειά μου και τη θέση μου. Δεν το σκέφτηκα στιγμή.

Απάντησα στο αφεντικό πως ο τύπος δεν έκανε για τη δουλειά κι έτσι του στέρησα μία πολύ καλή ευκαιρία για την καριέρα του και μία πολύ καλή ευκαιρία για να μου σπάσει τα νεύρα και να μειώσει τη δική μου αποδοτικότητα. Δεν έχω φανεί κακός με πολλούς ανθρώπους ούτε έχω κόψει τα φτερά ή τις δουλειές αυτών που έχουν βρεθεί κάτω από μένα πολλές φορές. Αλλά ακόμη θεωρώ πως εκείνη η κίνησή μου με έκανε να πατάω καλύτερα στα πόδια μου πάνω σε αυτήν τη Γη.

Σε ό,τι αφορά το νούμερο μου, λοιπόν, υπολογίζω πως αυτή η κίνηση απόσβεσε το κεφάλαιο της σε μία περίοδο πέντε ετών, δηλαδή από την πρώτη μέρα, από την οποία άρχισα να απολαμβάνω τα κέρδη της. Δες τώρα πώς λειτουργεί και η Τρίτη Πράξη.

Πράξη 3: Εσύ εναντίον του Νίκου

Θα πρόσεξες πως τα πλεονεκτήματα της εξολόθρευσης ενός εχθρού χτίζονται δραματικά μες στο χρόνο, φτάνουν σε μια κορυφή και μετά εξαφανίζονται, καθώς νέοι, ενοχλητικοί εχθροί εμφανίζονται για να προκαλέσουν την κατάστασή σου – και θα το κάνουν. Γι’ αυτό ένας έξυπνος άντρας πρέπει να μαζεύει και τα καλά σαν να είναι αποδείξεις: δέσε τους αληθινούς φίλους σου με ατσάλινα δεσμά!

Το μόνο που απομένει είναι μία ειλικρινής ματιά στο Πηλίκον της Εκτίμησης, το οποίο μπορεί να καθοριστεί από τις προαγωγές, τις τιμές και τα υπόλοιπα γεγονότα, που ανέβασαν ή κατέβασαν το κασέ σου στα μάτια των άλλων. Αυτό μπορεί να είναι κοινωνικό (πάντα με την επαγγελματική έννοια φυσικά), προσωπικό (άλλες σχέσεις που συνήθως δεν έχουν να κάνουν με την επαγγελματική κατάστασή σου, αλλά είναι απαραίτητες για την ευτυχία σου) ή ξεκάθαρα βγαλμένο από την καριέρα σου (πωλητής της χρονιάς, μετακίνηση από στέλεχος σε διευθυντής και πάει λέγοντας).

Παραγοντοποιημένο μέσα σε αυτήν την αναζήτηση του νούμερού σου είναι κι ένα στοιχείο-κλειδί, που κάποιοι έχουν δυσκολία να εκτιμήσουν με ακρίβεια: ας το ονομάσουμε ελπίδα. Καθώς η χρονιά τελειώνει βρίσκεις τον εαυτό σου να νιώθει χαρούμενος για την επόμενη μέρα; Γεμάτος φόβο; Όπως και να είσαι, αυτό μετράει. Πολύ. Στην πραγματικότητα, η ελπίδα είναι το σημαντικότερο κομμάτι του Πηλίκου Εκτίμησης. Δες πώς λειτουργεί η Τέταρτη Πράξη.

Πράξη 4: Συντελεστές Πηλίκου

Επιτέλους, φτάσαμε στο τέλος. Δεν μπορώ να σου πω τι σημαίνει αυτό για σένα. Θα έπρεπε να έχεις καταλήξει σε ένα λογικό, επιτεύξιμο νούμερο στο τέλος της χρονιάς, μετά από συναντήσεις με το αφεντικό σου, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας σου, τους φίλους σου, τη γυναίκα σου, τις γκόμενες σου, τους φίλους σου στο πόκερ, τον κολλητό σου, και όχι απαραιτήτως με αυτήν τη σειρά.

Αν έπιασες το νούμερο σου, συγχαρητήρια! Δώσε στον εαυτό σου ένα μεγάλο, γενναιόδωρο μπόνους και μην το ξοδέψεις σε μια μεριά! Και αν δεν το έπιασες; Τώρα ξέρεις τι είναι το νούμερο σου. Την επόμενη χρονιά χτύπα το.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166