Κατάρρευση μεγάλης αμερικανικής τράπεζας τους προσεχείς μήνες

Η χειρότερη φάση της χρηματοοικονομικής κρίσης δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί, ενώ η υφήλιος και κυρίως οι αμερικανικές αρχές θα πρέπει να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο κατάρρευσης μεγάλου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας, όπως υποστήριξε ο πρώην ιθύνων οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και νυν καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Κένεθ Ρόγκοφ.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν ξεπεράσει τις συμπληγάδες. Νομίζω ότι η πιστωτική κρίση βρίσκεται μόλις στο μέσο της εξέλιξής της. Θα τολμούσα να υποστηρίξω ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας», τόνισε ο Κ. Ρόγκοφ.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο «δεν πρόκειται να δούμε μόνο καταρρεύσεις μικρομεσαίων τραπεζών στις ΗΠΑ εντός των επόμενων μηνών, θα δούμε κάποιον από τους “μαθουσάλες” του κλάδου να καταρρέει, πιθανώς και κάποια κορυφαία επενδυτική τράπεζα», υποστήριξε ο πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο οποίος εργάστηκε στον διεθνή οργανισμό μεταξύ 2001-2004.

Παράλληλα προέβλεψε ότι θα υπάρξουν και περισσότερες συγχωνεύσεις ή συνενώσεις δυνάμεων μεταξύ κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ομίλων πριν από το πέρας της πιστωτικής κρίσης.

«Πιθανώς οι Freddie Mac και Fannie Mae –σε πλήρη αντίθεση με το τι υποστηρίζει ο Αμερικανός υπ. Οικονομικών Χένρι Πόλσον– να μην έχουν την ίδια “ογκώδη μορφή” μετά από μερικά χρόνια».

Οι δηλώσεις του Κ. Ρόγκοφ καταφθάνουν το ίδιο διάστημα που οι επενδυτές φροντίζουν να “ξεφορτωθούν” από τα χαρτοφυλάκιά τους τις μετοχές των δύο κορυφαίων στεγαστικών ομίλων των ΗΠΑ, μετά και από δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Barron’s ότι πιθανώς ο μόνος τρόπος για να σωθούν είναι η επιστροφή τους στην “κρατική μηχανή”.

Αναφερόμενος στη δράση των κρατικών επενδυτικών ταμείων (SWFs) από Ασία και Μ. Ανατολή και στις συνεχείς “ενέσεις ρευστότητας” που πραγματοποιούν –φυσικά με το αζημίωτο– στις τράπεζες της Δύσης, ο Κ. Ρόγκοφ τόνισε ότι αυτό δεν θα οδηγήσει εξ ανάγκης σε βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ομίλων ή σε αύξηση της κερδοφορίας τους, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε επίπεδο επιχειρηματικής λειτουργίας.

“Στα πρώτα στάδια της πιστωτικής κρίσης υπήρχε η εντύπωση ότι τα SWFs μπορούσαν να σώσουν τους πάντες. Οι επενδυτικές τράπεζες φέρθηκαν ανόητα, χάνοντας τεράστια ποσά στη δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων των ΗΠΑ (subprime) και τότε εμφανίστηκαν τα SWFs και κέρδισαν τεράστια κεφάλαια αγοράζοντας φθηνά τις μετοχές τους”.

Καταλήγοντας ο οικονομολόγος υποστήριξε ότι η Fed «δεν έπραξε ορθά, εφαρμόζοντας τόσο “χαλαρή” πιστωτική πολιτική και προχωρώντας σε επιθετική μείωση επιτοκίων. Οι συνεχείς μειώσεις θα φέρουν αντιμέτωπη την αμερικανική οικονομία με υψηλό πληθωρισμό εντός των επόμενων ετών».