Κεϊνσιανά μέτρα προωθεί ο Σαρκοζί

Ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε χθες πολυάριθμα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας. Πρόκειται για την «τρίτη δέσμη μέτρων» ύστερα από τα «πακέτα» διάσωσης του τραπεζιτικού τομέα και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο Σαρκοζί ζήτησε από την κυβέρνηση μέτρα «κεϊνσιανής» κατεύθυνσης: να αυξήσει κατά 330.000 τον αριθμό προσλήψεων μέσα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2009, να χρηματοδοτήσει 100.000 επιπλέον από όσα είχαν προβλεφθεί βοηθητικά συμβόλαια εργασίας από τον προϋπολογισμό, να επεκτείνει τη χρήση βοηθητικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, να χαλαρώσει τους περιορισμούς στη χρήση μεσοπρόθεσμων συμβολαίων εργασίας από μικρές ή μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να διευκολύνει την απασχόληση τις Κυριακές.

«Η απασχόληση θα βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης», εξήγησε, «ενώ ο αριθμός ανέργων στη Γαλλία είναι ένας από τους πιο υψηλούς στην Ευρώπη. Τον Αύγουστο σημειώθηκε η πιο υψηλή αύξηση 15ετίας». Το ποσοστό ανεργίας ανέρχεται στο 7,2% του ενεργού πληθυσμού. Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε τις εταιρείες να μην προβαίνουν σε αδικαιολόγητες απολύσεις, τη στιγμή που προκαλούν έντονη ανησυχία οι προετοιμαζόμενες μαζικές απολύσεις σε μεγάλες γαλλικές εταιρείες και στον οικοδομικό τομέα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία πραγματοποίησαν χθες μαχητική διαδήλωση στο Στρασβούργο για να διαμαρτυρηθούν για τις προετοιμαζόμενες απολύσεις και προγραμματίζουν νέες διαδηλώσεις. Επίσης, οι αγρότες θα κατέβουν στον δρόμο στις 7 Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενοι για τη «θεαματική πτώση των τιμών γεωργικών προϊόντων».

Τα νέα μέτρα συνάντησαν θετικές αντιδράσεις στη Δεξιά και αρνητικές στην αντιπολίτευση. Ο σοσιαλιστής ηγέτης Φρανσουά Ολάντ εκτίμησε ότι ο Σαρκοζί κάνει προεκλογική εκστρατεία με πολλές λεκτικές υποσχέσεις και δεν προτείνει κανένα ουσιαστικό μέτρο. Οι σοσιαλιστές τονίζουν ότι ο πρόεδρος αναγγέλλει τη δημιουργία 100.000 θέσεων παραπάνω, αλλά ήδη έχουν καταργηθεί 200.000 τα τελευταία χρόνια και ο προϋπολογισμός προβλέπει την κατάργηση 30.000 δημοσιοϋπαλληλικών θέσεων. Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ εκτιμά ότι αναγγέλλοντας ένα νέο «πακέτο» μέτρων κάθε δύο ημέρες ο Σαρκοζί κατέληξε να χάσει την αξιοπιστία του.

Ο ηγέτης της Ακροαριστεράς Ολιβιέ Μπεζανσενό φοβάται «κοινωνικό κατακλυσμό» και ζητεί απαγόρευση των απολύσεων.

Τα συνδικάτα εκτιμούν ότι τα μέτρα «δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων και μετά τα δισεκατομμύρια που μοίρασε στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, η βοήθειά του προς τους ανέργους ισοδυναμεί με μηδέν».