Κερατώνω, άρα υπάρχω

Κερατώνω, άρα υπάρχω

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου

Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια και κάποιες φορές, όσο ωραία κι αν είναι τα πορτοκάλια του κήπου σου, θέλεις να δοκιμάσεις και άλλες ποικιλίες. Αν όλα πάνε καλά, τότε απλά ανακαλύπτεις ότι τόσο καιρό τρως τα καλύτερα. Κι όμως, το κέρατο είναι κατά περιπτώσεις ευεργετικό.

Η πρώτη μου σχέση ήταν μια ώριμη πορτοκαλιά με γυαλιστερά φύλλα. Τον γούσταρα τόσο, που για χρόνια δεν έβρισκα κανένα ενδιαφέρον σε οποιοδήποτε άλλο αρσενικό – κανένας δεν ήταν τόσο όμορφος, έξυπνος, ο τέλειος για μένα. Σας μύρισε πρόβλημα;

Φυσικά. Στα μάτια μου ήταν τόσο εξιδανικευμένος, που πολλές φορές δεν το άντεχα. Όταν νιώθεις ότι του ανήκεις 100%, φτάνει η οριακή στιγμή που κάτι πρέπει να κάνεις γι’ αυτό. Τώρα ήρθε η ώρα να σας μυρίσει κέρατο. Είχα βαρεθεί να νιώθω το αδύναμο κοριτσάκι που το έκανε ό,τι ήθελε. Γιατί καλή, χρυσή η πορτοκαλιά μου, αλλά μην τρελαθούμε, μια χαρά την εκμεταλλευόταν την αδυναμία που της είχα. Τον κεράτωσα λοιπόν με έναν καλό μου φίλο.

Κερατώνω, άρα υπάρχω

Το αρχικό σοκ προήλθε από την ευκολία με την οποία το έκανα. Όχι μόνο δεν ένιωσα τύψεις, αλλά μου άρεσε κιόλας, ίσως γιατί ήταν η πρώτη φορά που έμπαινα εγώ στη θέση του θύτη και κάποιος άλλος στη θέση του θύματος. Και για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με τις ευεργετικές παρενέργειες του κερατώματος: το αγόρι μου έπαψε πια να είναι ο θεός που ήταν στο μυαλό μου και πλησίασε κάπως την έννοια του κοινού θνητού (όχι πολύ, αλλά η διαφορά ήταν αισθητή).

Έχουμε να κάνουμε με ένα προμελετημένο, καλοσχεδιασμένο κέρατο, που με γέμισε αυτοπεποίθηση, με έκανε να καταλάβω πως τα πορτοκάλια είναι ένα ωραίο φρούτο που φυτρώνει και σε άλλους κήπους (μέχρι τότε δεν είχα περάσει καν το φράχτη) και στο τέλος να γυρίσω με άλλον αέρα στην πορτοκαλιά μου, η οποία έπαψε να με θεωρεί ιδιοκτησία της (γιατί έπαψα πρώτη εγώ). Να προσθέσω ότι όλα αυτά έγιναν χωρίς η πορτοκαλιά να μάθει για το κέρατο, αλλά το διαισθάνθηκε (το μεγαλείο της φύσης!).

Με πλήγωσες; Kάτι να φυτρώνει στο κεφαλάκι σου!

Πέρασαν τα χρόνια, άρχισε να σιτεύει το πρώτο μου δέντρο και μετά από εξονυχιστική έρευνα στράφηκα σε μια νέα διασταύρωση. Μια ψηλή, λεπτή, ιδιόρρυθμη σαγκουινιά, στην οποία έπεσα με τα μούτρα – ούτε σοκολατιά να ήταν. Έπαιρνα όρκους στους Pearl Jam τους ίδιους ότι δε θα ξαναδοκίμαζα ποτέ άλλο φρούτο και κατά έναν τρόπο δε δοκίμασα.

Όμως αυτό το μυστήριο δέντρο τη μια μάς αγαπούσε, την άλλη μάς μισούσε, την παράλλη μάς έκανε έξωση παίρνοντας όρκο ότι δεν ήθελε να μας ξαναδεί. Μετά από μια τέτοια όμορφη σκηνή σηκώθηκα κι έφυγα. Ήταν μια κλασική περίπτωση, απ’ αυτές που είσαι τόσο πληγωμένη επειδή αυτός που λατρεύεις σου φέρεται σαν να σε μισεί, που δεν ξέρεις αν πρέπει να μην του ξαναμιλήσεις ποτέ ή να τον σκοτώσεις. Πήρα το τρένο και πήγα να βρω την παλιά, σιτεμένη μου πορτοκαλιά, να με παρηγορήσει.

Σε αυτό το σημείο ανάβει η φωτεινή επιγραφή ΚΕΡΑΤO στην οθόνη. Στη μέση της παρηγοριάς, ξαφνικά φρίκαρα κι έγινα η «ποια είμαι, πού πάω, τι κάνω εδώ μ’ αυτόν και γιατί δεν είμαι με το μωρό μου;». O παρηγορητής μου φάνταζε τελείως βλάκας, χοντρός, άσχημος και βαρετός – αυτό ήταν αποκάλυψη για μένα.

Ήταν η στιγμή που κατάλαβα πόσο πολύ ερωτευμένη ήμουν με το αγόρι μου, όσα προβλήματα κι αν είχαμε μεταξύ μας. Σηκώθηκα (ντύθηκα) κι έφυγα. Χωρίς πολλές εξηγήσεις. Απλά, όταν η παλιά μου πορτοκαλιά τόλμησε να ξεστομίσει κάτι προσβλητικό για την τωρινή μου σαγκουινιά, τον ενημέρωσα ότι κι εκείνος είχε υπάρξει ελάφι, και μάλιστα βάσει σχεδίου. Για το τι ακολούθησε νομίζω ότι χρειάζομαι ξεχωριστό άρθρο.

Γύρισα λοιπόν τρέχοντας στην αγκαλιά της σαγκουινιάς. Δεν ομολόγησα τίποτα, αλλά η διαίσθηση του φυτού (πόσο σοφή είναι η φύση, πείτε μου, πόσο) λειτούργησε και φάνηκε ότι κάτι είχε αλλάξει οριστικά προς το καλύτερο. Λίγες ώρες κέρατου λοιπόν μέσα σε πολλά χρόνια σχέσης μπορούν να σου δώσουν αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι για να θυμάσαι κάθε φορά που ξινίζεις τη φάτσα σου και λες «μα γιατί τα ανέχομαι όλα αυτά;». Γιατί τον λατρεύεις και με κανέναν άλλο δε θα είναι το ίδιο (όπως ήδη ανακάλυψες). Να γιατί.

Είμαι πολύ καλά, δεν σε σκέφτομαι συχνά

Όταν με τα πολλά ξεπέρασα κάποτε το κόλλημά μου με τη σαγκουινιά, αποφάσισα να αρχίσω να ξαναπίνω πορτοκαλάδες γιατί είχα αρχίσει να πάσχω από έλλειψη βιταμίνης C. Στράφηκα σε ένα απλό εσπεριδοειδές, το οποίο με εξέπληξε. Ήταν τέλειος. Με φρόντιζε, ανεχόταν την γκρίνια μου, μου μαγείρευε, μου έκανε δώρα, ήταν ερωτευμένος και το έδειχνε, μου έφτιαχνε τη διάθεση όποτε ήμουν πεσμένη (δηλαδή συνέχεια) και για πρώτη φορά ένιωθα χαρούμενη και ασφαλής σε μια σχέση χωρίς άγχος. Εσύ για ποιο λόγο θα κεράτωνες κάποιον όταν όλα πάνε καλά; Κι όμως, εγώ βρήκα! Με την πρώτη ευκαιρία τον κεράτωσα με έναν πολύ καλό φίλο (οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται). Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν το πολυσκέφτεσαι.

Έχεις μια καλή σχέση που σου δίνει τέτοια αυτοπεποίθηση και σε γεμίζει τόσο πολύ, που νιώθεις ότι τίποτα δεν μπορεί να σας βλάψει, άρα γιατί να καταπιεστείς άμα σου τύχει (και είναι και κούκλος); Ως σκέψη σοκάρει το ότι μπορεί ένας άντρας να σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο όμορφα, που να σπεύσεις να το εκμεταλλευτείς κερδίζοντας άλλους άντρες, αλλά εμπεριέχει και μια δόση ανασφάλειας. Το ζητούμενο είναι να σε βάλει σε σκέψεις μια τέτοια, φαινομενικά αλλοπρόσαλλη κίνηση. Είναι μια καλή αφορμή για να αρχίσεις να προβληματίζεσαι σχετικά με τις αδυναμίες σου. Να αρχίσεις να βλέπεις με μεγαλύτερη επιείκια αυτά που συνήθιζες να κράζεις και να κουτσομπολεύεις με τις φίλες σου.

Να συνειδητοποιήσεις ότι μερικές φορές άνθρωποι είμαστε και σφάλματα κάνουμε. Το αποτέλεσμα; Έγινα πιο επιεικής με τις ανθρώπινες αδυναμίες – και αυτός λίγο πιο ευτυχισμένος μαζί μου. ‘Aρχισα να προσφέρω κι εγώ σ’ αυτή τη σχέση και να μη θεωρώ δεδομένα τα καλά πράγματα που μου δίνονταν από μέρους του. Α, να προσθέσω ότι δεν έμαθε ποτέ για το κέρατό του, έτσι;

Τα πορτοκάλια του μάγου Μέρλιν

Τώρα φροντίζω μια πορτοκαλιά που ακούγεται ότι την είχε μπολιάσει ο μάγος Μέρλιν, το Μεσαίωνα. Τα πορτοκάλια της περιέχουν μια εθιστική ουσία που δε σου επιτρέπει να δοκιμάσεις άλλες ποικιλίες και αν ανακατέψεις τους χυμούς της με άλλους, υποδεέστερους, μετατρέπεσαι σε ρακούν. Τα πορτοκάλια αυτά, παγκοσμίως διάσημα για τη γλυκιά τους γεύση, πωλούνται στην Καλιφόρνια και τα αγοράζω μόνο εγώ.

Εγώ είμαι στρατηγός και τα λέω τσεκουράτα

Το κέρατο γίνεται σωστά (θα πέσει φωτιά να μας κάψει) όταν κρατάει λίγο, δεν έχει συναίσθημα και σε ωθεί στο να διορθώσεις τα λάθη της σχέσης σου ή να θέλεις τον γκόμενό σου ακόμη περισσότερο. Όταν τα παραπάνω δεν ισχύουν, τότε δεν ορίζεται ως κέρατο. Oρίζεται ως η αφορμή που θα σε κάνει να χωρίσεις και πιθανότατα ως η αρχή της επόμενης σχέσης σου. Λίγες ώρες κέρατου σε μια σχέση πολλών χρόνων μπορούν να σου δώσουν την απάντηση στο ερώτημα «μα γιατί τον ανέχομαι;». Έχω ένα μυστικό (που δε θα το μάθεις ποτέ).

  • Μην παραδεχτείς ποτέ ότι τον κεράτωσες. Να σε κρεμάσει ανάποδα, να σε απειλήσει με καταστροφή των CD σου, εσύ βράχος. Έγινα κατανοητή; Φωτογραφίες και βίντεο να έχει από εσένα με τον άλλο, εσύ θα αρνηθείς τα πάντα και θα υποστηρίξεις ότι όλα είναι μια συνομωσία της CIA εναντίον σου.
  • Μη γίνεις απότομα υποδειγματική στη συμπεριφορά σου από τις τύψεις. Τα περιοδικά τούς έχουν υποψιάσει για φαινόμενα τέτοιου τύπου και σίγουρα θα τον βάλεις σε σκέψεις.
  • Να θυμάσαι ότι όσες φορές σου έρθει να αποκαλύψεις το κέρατο, δεν το κάνεις από ειλικρίνεια, αλλά για να διώξεις το βάρος από πάνω σου.
  • ‘Aμα έχεις τύψεις που το έκανες, τότε απλά μην το ξανακάνεις. Αν παρ’ όλ’ αυτά έχεις τύψεις που του το κρύβεις, τότε μία λύση υπάρχει: να το ξεχάσεις κι εσύ!
Προηγούμενο άρθροCitroën C5 1.6 THP vs Ford Mondeo 1.6T vs Peugeot 508 1.6 THP
Επόμενο άρθροΒαρέθηκες να του βγάζεις τις λέξεις με το τσιγκέλι;
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας