Killzone 3 (video game)

Η αγορά των shooters βρίθει τίτλων και δεν είναι λίγες οι φορές που οι gamers έχουν μείνει έκπληκτοι, χάρις στον αγώνα για την ανάδειξη του καλύτερου τεχνικού τομέα, στον οποίο έχουν μπει οι game developers. Δε χρειάζεται να «ταξιδέψει» κανείς αρκετά χρόνια στο παρελθόν, όταν η Crytek μας άφησε με το στόμα ανοιχτό στο πρώτο Far Cry ή όταν η ίδια ομάδα γονάτισε οποιοδήποτε PC κυκλοφορούσε την περίοδο λανσαρίσματος του Crysis.

Η Bungie από την πλευρά της έβαλε στο παιχνίδι την έννοια του εξαιρετικού storyline, δημιουργώντας το… γίγαντα που ακούει στο όνομα Halo και όπως ήταν φυσιολογικό, η Sony έπρεπε να απαντήσει, προσφέροντας ένα shooter που όχι μόνο θα ξεχώριζε από τα υπόλοιπα που διατίθενται για τους κατόχους PlayStation 3, αλλά και που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί system seller.

Το πρώτο Killzone απέτυχε να κερδίσει τόσο αυτή τη διάκριση όσο και το χαρακτηρισμό ως Halo-killer, με την Guerilla να μην καταφέρνει να σηκώσει το βαρύ φορτίο. Με την πάροδο των ετών, την μεγαλύτερη εμπειρία της ομάδας και τις σωστές αποφάσεις από πλευράς Sony, το Killzone 2 κατάφερε να βελτιωθεί αισθητά, ωστόσο και πάλι δεν μπόρεσε να προσφέρει αυτό το κάτι παραπάνω στη σειρά και στην κατηγορία. Στα τέλη Ιανουαρίου, το γνωστό studio προσφέρει το Killzone 3, το οποίο και βάζει τον παίκτη εκ νέου στο πεδίο της μάχης, προσπαθώντας να σώσει την ανθρώπινη φυλή από τους πανίσχυρους Helghast.

To δεύτερο μέρος της σειράς προσέφερε ένα πολύ ρηχό ιστορικό background, οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος του καταναλωτικού κοινού στο να το αγνοήσει παντελώς. Αυτή τη φορά, η Guerilla έχει ενισχύσει αρκετά αυτό το κομμάτι, με πάρα πολλά ξεχωριστά sequences που τοποθετούνται χρονικά ανάμεσα στις μάχες.

Αν και έχουμε να κάνουμε με ένα πιο «σκοτεινό» παρόν, τα γεγονότα και οι εξελίξεις δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι καταφέρνουν να «μαγέψουν» και να κάνουν τον παίκτη να παρακολουθήσει στα αντίστοιχα videos με ανυπομονησία το τι θα ακολουθήσει. Ορισμένες πτυχές της ιστορίας μάλιστα καλύπτονται ιδιαίτερα επιφανειακά και ίσως μας αφήνουν με το παράπονο γιατί δεν τους δόθηκε παραπάνω έμφαση.

Το Killzone 3 συνεχίζει από πλευράς storyline ακριβώς από το σημείο που μας άφησε το προηγούμενο «επεισόδιο», με το δικτάτορα Visari να αποτελεί παρελθόν και το στράτευμα των Helghast να ταλανίζεται από εσωτερικές διαμάχες πολιτικής φύσεως. Οι Sev και Rico βρίσκονται παγιδευμένοι και προσπαθούν να ξεφύγουν, την ώρα που ISA συγκεντρώνει τις δυνάμεις της και να αποτρέψει την επίθεση στη Γη.

Όπως ίσχυε και με τα υπόλοιπα Killzone, ο παίκτης έρχεται μπροστά σε έναν κλασικό μηχανισμό action shooter με την κάμερα να καταγράφει σε πρώτο πλάνο κάθε ενέργειά του, να παίρνει στα χέρια του μια μεγάλη γκάμα όπλων (με τα boltgun και flamethrower να επιστρέφουν), να κρύβεται πίσω από τα αντικείμενα του περιβάλλοντος και να προσπαθεί να εξοντώσει οποιονδήποτε αντίπαλο εμφανιστεί στο δρόμο του διασχίζοντας είτε μεγάλες εκτάσεις, είτε ακόμη και στενά σοκάκια.

Στη διάθεση του Sev και των συμμάχων του είναι πλέον και ένα τρίτο slot, όπου μπορεί να τοποθετηθεί ένα πιο ισχυρό και βαρύ όπλο, ιδανικό για να προκαλεί ζημιά τόσο σε μεγαλύτερης σωματοδομής αντιπάλους, όσο και σε πολυάριθμες ομάδες εχθρών που πλησιάζουν τον πρωταγωνιστή.

Ακόμη, σε ορισμένα σημεία (λιγότερα απ’ όσα θα θέλαμε) προσφέρεται και η δυνατότητα χρήσης jet-pack, έτσι ώστε να μπορέσει ο ήρωας να πετάξει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να καλύψει αποστάσεις και μεγάλα κενά και να εξοντώσει τους αντιπάλους από ύψος.

Τα όπλα και ο ήρωας δείχνουν να έχουν αυτή τη φορά το ιδανικό «βάρος», δημιουργώντας έτσι μια πιο ρεαλιστική εικόνα της μάχης και του τρόπου συμμετοχής του παίκτη σε αυτή. Ο παραμικρός πυροβολισμός μεταφράζεται αυτόματα και σε ένα εξαιρετικά λεπτομερές «κλώτσημα» που αποδίδεται τόσο οπτικά, όσο και μέσω του μηχανισμού δονήσεων του DualShock 3, ενώ αξίζει πραγματικά να δοκιμάσετε τα ειδικά πολυβόλα που είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία και σας επιτρέπουν ακόμη και να τα αποκολλήσετε για να τα μεταφέρετε μαζί σας στη συνέχεια της περιπέτειας. Ακόμη, σε διάφορα σημεία των επιπέδων θα υπάρχουν διαθέσιμα πυρομαχικά, έτσι ώστε να μπορέσετε να αναπληρώσετε και να έχετε πάντα την ομάδα σας έτοιμη για μάχη.

Κάποιοι νέοι μηχανισμοί κάνουν την εμφάνισή τους στο νέο μέρος, αφού οι ήρωες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν είτε σώμα με σώμα τους εχθρούς που θα συναντήσουν, είτε αθόρυβα και -πάνω απ’ όλα- με τακτική. Σε συγκεκριμένα σημεία θα χρειαστεί εξαιρετικά μεγάλη προσοχή για να περάσετε αθόρυβα πίσω από την πλάτη φρουρών που κάνουν περιπολία (με τους οποίους και δε θέλετε να μπείτε σε διαμάχη γιατί υπερτερούν σε αριθμό), ενώ σε άλλα θα κληθείτε να οδηγήσετε ειδικά οχήματα που διασχίζουν μια βουνοπλαγιά προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποφύγετε τα εμπόδια, να μην πέσετε στο γκρεμό και να εξοντώσετε τους αντιπάλους που έχουν ανοίξει πυρ εναντίον σας. Τέλος, ο τίτλος έχει φυλάξει και ένα μικρό sequence διαστημικής μάχης, για το οποίο ωστόσο δε χρειάζεται να πούμε και πολλές παραπάνω λεπτομέρειες.

Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο ήρωας συνοδεύεται και από μία ομάδα στρατιωτών της ISA, οι οποίοι παίζουν ενεργό ρόλο, είτε ως πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα. Η συμπεριφορά της τεχνητής νοημοσύνης είναι σχεδόν αψεγάδιαστη, αφού για πρώτη φορά οι σύμμαχοι μπορούν να εξοντώσουν μεγάλο αριθμό εχθρών αν δουν ότι δυσκολεύεστε, καθώς και να σας επαναφέρουν στη μάχη αν βρίσκονται κοντά σας την ώρα που έχει τελειώσει η μπάρα ενέργειας. Αυτός ο μηχανισμός είναι ο μοναδικός που παρουσιάζει ορισμένα μικρο-προβλήματα, καθώς δεν είναι πάντα αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο ένας σύμμαχος, αν και βρίσκεται κοντά, δεν προλαβαίνει να εκτελέσει αυτή την ενέργεια.

Εξαιρετική είναι η συμπεριφορά -ακόμη και στο normal επίπεδο- των Helghast, οι οποίοι προσαρμόζονται στο στιλ μάχης σας αν επαναλαμβάνετε το ίδιο μοτίβο, μπορούν να αποφύγουν εύκολα τις χειροβομβίδες που τους πετάτε (αν το επιτρέπει ο χώρος στον οποίο βρίσκονται) και γενικότερα δε σας δίνουν πολλές ευκαιρίες να παραμείνετε ζωντανοί αν δεν προσέξετε να καλύπτεστε όσο είσαστε σε διαδικασία ανταλλαγής πυρών.

Μία σημαντική προσθήκη στο κομμάτι του gameplay είναι η υποστήριξη του PlayStation Move, για την οποία τόσο η Sony όσο και η Guerilla Games έχουν αναφερθεί πολλάκις μέσα στους τελευταίους μήνες. Ο παίκτης έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στη μάχη με τη βοήθεια ενός PlayStation Move και ενός Navigation Controller, αλλάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμπειρία αλληλεπίδρασης.

Οι εντολές για τις κινήσεις δίνονται με το thumbstick στο Navigation Controller, ενώ η μετακίνησης της κάμερας και η στόχευση με το κύριο χειριστήριο. Η δουλειά που έχει γίνει από την ομάδα ανάπτυξης σε αυτό τον τομέα είναι εξαιρετική, κυρίως γιατί καταφέρνει να υποστηρίξει πλήρως το gameplay με όλες του τις λειτουργίες μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό σετ χειρισμού. Η μεταφορά των εντολών γίνεται άμεσα, χωρίς να δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, ωστόσο οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι θα χρειαστεί μερικές ώρες προπόνησης μέχρι να γίνει κτήμα του παίκτη αυτή η επιλογή.

Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο η Guerilla τα έχει καταφέρει θαυμάσια μέχρι στιγμής στη σειρά, αυτός είναι ο τεχνικός. Για άλλη μια φορά, δίνεται η εντύπωση ότι αξιοποιείται το 100% της «ιπποδύναμης» του συστήματος, προσφέροντας εξαιρετική απεικόνιση, σταθερό ρυθμό ανανέωσης των καρέ, ομαλή ροή και πλούσιο σε λεπτομέρεια περιβάλλον. Το εξαιρετικό draw distance δίνει πάρα πολλές φορές μια πολύ καλή εικόνα της μάχης που διεξάγεται σε ένα άλλο σημείο της περιοχής, ενώ είναι απίστευτα λεπτομερές και κάθε επίπεδο στο οποίο θα ταξιδέψει ο Sev με τους συμμάχους του, είτε μιλάμε για ένα δάσος, είτε για μια πεδιάδα, είτε για ένα χιονισμένο τοπίο, είτε ακόμη και για ένα διαστημικό σταθμό.

Το animation δείχνει πλούσιο με πάρα πολλές διαφορετικές κινήσεις διαθέσιμες στον παίκτη. Μάλιστα, το Killzone 3 προσφέρει και μία σειρά από τελειωτικές επιθέσεις που μπορούν να εξοντώσουν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα όποιον αντίπαλο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Η υποστήριξη τρισδιάστατης απεικόνισης είναι άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της νέας παραγωγής, αφού οποιοσδήποτε κάτοχος PlayStation 3 έχει στη διάθεσή του μία συσκευή τέτοιας τεχνολογίας θα μπορέσει να απολαύσει τη δράση με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βάθος γίνεται. Το user interface, το περιβάλλον και το σώμα του παίκτη με το όπλο δείχνουν να βρίσκονται εμφανώς σε διαφορετικά επίπεδα, ενώ ακόμη και οι φωτισμοί προβάλλονται στον πιο ρεαλιστικό βαθμό που έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα. Η υλοποίηση αυτής της προσέγγισης παίρνει άριστα, αν και σε ορισμένα σημεία θα περιμέναμε τα textures να δείχνουν ακόμη καλύτερα και πιο ρεαλιστικά.

Πέραν του κλασικού campaign που θα ταξιδέψει τον παίκτη μέσα από μια σειρά επιπέδων, το Killzone 3 υποστηρίζει και δυνατότητα διασκέδασης μέσω co-op ή multiplayer. Παραδόξως, το co-op υποστηρίζεται μόνο τοπικά (στο ίδιο σύστημα) και δεν επιτρέπει σε έναν παίκτη να συνδεθεί διαδικτυακά με το σύστημα ενός φίλου. Στον τομέα των multiplayer modes, κυρίαρχο ρόλο εξακολουθεί να παίζει το Warzone (σε διάφορους τύπους αναμετρήσεων, όπως team deathmatch και VIP), ενώ υπάρχουν αρκετές νέες προσθήκες. Στις online αναμετρήσεις οι παίκτες μπορούν να συμμετέχουν επιλέγοντας μία από τις πέντε διαθέσιμες κλάσεις και μέσα από ένα σύστημα επιβραβεύσεων να κερδίζουν πόντους και να ανεβαίνουν στις σχετικές βαθμολογίες.

Το νέο πόνημα της Guerilla δείχνει ότι κάνει ένα βήμα μπροστά, κυρίως στον τομέα της σκηνοθεσίας, του εντυπωσιασμού και των προσφερόμενων χαρακτηριστικών. Η ποικιλία στο περιβάλλον, στα όπλα και στους μηχανισμούς επίθεσης και απόκρυψης, σε συνεργασία με τον εξαιρετικό τεχνικό τομέα δείχνουν ότι η Guerilla έχει… πάρει το μήνυμα και κατάφερε να βελτιώσει τη σειρά σε πάρα πολλά σημεία. Από την άλλη, δε γίνεται να μη στηλιτεύσουμε την απόλυτα επιφανειακή κάλυψη ορισμένων γεγονότων στην ιστορία της σειράς που δεν καταφέρνουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του παίκτη.

Συνολικά, το Killzone 3 καταφέρνει να μεταδώσει το αίσθημα της μεγαλειώδους παραγωγής και προκαλεί τους παίκτες να δώσουν το «παρών» στην μάχη με τους Helghast με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Σίγουρα, θα περιμέναμε ακόμη περισσότερα από το νέο τίτλο, δε γίνεται όμως να μην παραδεχτούμε ότι απολαύσαμε μέχρι τελευταίου δευτερολέπτου την καταιγιστική δράση που μας προσέφερε…

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166