Κλείδωσαν οι συμμετοχές στο διάλογο στις επιτροπές της Βουλής

Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ξεκινούν οι συζητήσεις στις επιτροπές της Βουλής.

Συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Απασχόλησης Γιώργο Αλογοσκούφη και Βασίλη Μαγγίνα είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και συζήτησαν για τον διάλογο σχετικά με το ασφαλιστικό.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Μαγγίνας ανέφερε ότι “μετά τη θετική εξέλιξη της αποδοχής εκ μέρους των κοινωνικών εταίρων της πρόσκλησης της κυβέρνησης για συμετοχή στο διάλογο για την αντιμετώπιση του Ασφαλιστικού, συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό και τον κ. Αλογοσκούφη διάφορα στοιχεία γύρω από την καλύτερη οργάνωση αυτού του διαλόγου”.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα ότι η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θα είναι πιο ήπια και θα ισχύσει από το 2017 με επίπτωση και στους εργαζόμενους που είναι σήμερα περίπου στα 50, ο κ. Μαγγίνας δήλωσε “ό,τι γράφεται, γράφεται με την ευθύνη του γράφοντος. Η κυβέρνηση επ’ αυτού δεν έχει τίποτα να πει. Οταν έρθει η στιγμή, όλα θα είναι στο φως”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης δηλώνει ότι θα παραιτηθεί αν ισχύσουν οι προτάσεις Γκαργκάνα, ο κ. Μαγγίνας δήλωσε ” δεν έχω κανένα σχόλιο, ο κ. Μανώλης διατύπωσε τις απόψεις του και δεν είπε τίποτα από αυτά. Εν πάσει περιπτώσει, κάθε βουλευτής έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τις απόψεις του”.

Ενα εικοσιτετράωρο μετά την απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να συμμετάσχει στο διάλογο για το Ασφαλιστικό και η ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε αντίστοιχη κίνηση. Πλέον, όλα δείχνουν ότι από τις επόμενες ημέρες η Βουλή θα γίνει το επίκεντρο του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Χθες, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου της Ανώτατης Διοικητικής Ενωσης των Δημόσιων Υπαλλήλων, οι επικεφαλής του τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού φορέα αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία, να συμμετάσχουν στις συζητήσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις αρμόδιες Διαρκείς Κοινοβουλευτικές Ομάδες Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, με «στιλ ΓΣΕΕ». Από την ΑΔΕΔΥ, στο τραπέζι του διαλόγου θα κάτσουν τα μέλη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, ενώ οι προσκείμενες στα κόμματα της Αριστεράς συνδικαλιστικές παρατάξεις θα προγραμματίζουν κινητοποιήσεις έξω από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα, η ΠΑΣΚ του Δημόσιου Τομέα, βαδίζοντας στα ίδια χνάρια με την ΠΑΣΚΕ Ιδιωτικού Τομέα της ΓΣΕΕ, θα θέσει μια σειρά δικών της αιτημάτων, με κυρίαρχα τη χρηματοδότηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και την καθιέρωση λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων για τους δημόσιους υπαλλήλους. Φυσικά, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, οι συνδικαλιστές του Δημοσίου δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι από την κυβέρνηση. «Απλά να θυμούνται ότι αυτές οι συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι οι ίδιες με αυτές που σταμάτησαν τη μεταρρύθμιση του κ. Σημίτη», πρόσθεσε με νόημα ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Η ΔΑΚΕ του Δημοσίου θα μεταβεί στις αίθουσες της Βουλής χωρίς προϋποθέσεις. Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά χθες με δηλώσεις του στον ΕΤ ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ και ένα από τα ανώτερα στελέχη της προσκείμενης στη Ν.Δ. συνδικαλιστικής παράταξης, Ηλίας Ηλιόπουλος, «κανένας Δακίτης δεν θα δεχθεί δυσμενείς αλλαγές». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι προχθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ και προέδρου της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, Κώστα Πουπάκη.

Τη στάση των συνδικάτων, έστω και μετά τις κατά πλειοψηφία αποφάσεις τους, σχολίασε θετικά ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του συνδικαλιστικού κινήματος. Ο κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο οποίος θα μεταβεί στη Βουλή ως πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), εκτίμησε ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αντιμετωπίζουν με μεγάλη υπευθυνότητα το μείζον θέμα του ασφαλιστικού. «Βεβαίως, η ΓΣΕΕ δεν θέλει ένα διάλογο για το διάλογο… Θέλει διάλογο ουσίας. Γι’ αυτό και έβαλε τις θεματικές ενότητες (χρηματοδότοση, ενίσχυση μικρών – μεσαίων συντάξεων και μητρότητας, ενοποιήσεις ομοειδών Ταμείων και λειτουργικά ζητήματα)», κατέληξε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδος.

Οι πρώτες συνεδριάσεις των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών θα γίνουν στα μέσα της εβδομάδας και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο υπουργός Απασχόλησης, Βασίλης Μαγγίνας, θα ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.