ΑρχικήΑπόψειςΚόμμα Πειρατών στη Γερμανία, ποιοι είναι και τι ρόλο παίζουν

Κόμμα Πειρατών στη Γερμανία, ποιοι είναι και τι ρόλο παίζουν

Κόμμα διαμαρτυρίας, ομάδα απροσάρμοστων κομπιουτεράδων, ακόμα και φάρσα! Έτσι περιγραφόταν στο Βερολίνο το «κόμμα των πειρατών» πριν τις τοπικές εκλογές της Κυριακής. Στο κάτω-κάτω, ποιος μπορούσε να πάρει στα σοβαρά ένα μονοθεματικό κόμμα, που αποτελούνταν ως επί το πλείστον από εικοσάρηδες νεαρούς άνδρες;

Αυτά τότε. Τώρα, που 15 «πειρατές» εισέρχονται στο τοπικό κοινοβούλιο, αφού ψηφίστηκαν από το εκπληκτικό 8.9% του εκλογικού σώματος, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας στρέφουν την προσοχή τους σε μια από τις πιο καταπληκτικές πολιτικές επιτυχίες που γνώρισε η Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Και βλέπουν πως αυτή η ομάδα «βρήκε» μια πολιτική φλέβα που τα περισσότερα κατεστημένα γερμανικά κόμματα ούτε καν ήξεραν πως υπήρχε.

«Είναι σαφές πως χτύπησαν ένα νεύρο αυτής της πόλης» παραδέχτηκε η υποψήφια των «πράσινων» Ρενάτε Κίναστ (Renate Künast) μετά την καταμέτρηση.

Ο πολιτικός επιστήμων Λόταρ Προμπστ (Lothar Probst) του πανεπιστημίου της Βρέμης πάει πιο μακριά: «για πολλούς νέους ψηφοφόρους ή όσους ψήφιζαν για πρώτη φορά, αυτό το κόμμα εκφράζει κάτι φρέσκο και περιπετειώδες», δήλωσε στην εφημερίδα «σιντόιτσε τσάιτουνγκ».

Κόμμα Πειρατών στη Γερμανία. Περισσότερο από ανοικτό

Φυσικά το κόμμα παραμένει εν πολλοίς άγνωστο. Έστω κι αν προεκλογικά προσπάθησε να είναι όσο πιο διαφανές γίνεται, σε βαθμό που οι ψηφοφόροι να μαθαίνουν ποιος υποψήφιος φοράει «αντίντας», ποιος «νάικς» και ποιος επιλέγει τα «νιου μπάλανς», ενώ τη Δευτέρα εκδηλώθηκε μια αντίρρηση στο να δημοσιοποιούνται όλα όσα αφορούν τα κομματικά στελέχη: «δεν πρόκειται να κυκλοφορώ δικτυωμένος τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Κρίστοφερ Λάουερ (Christopher Lauer).

Όπως και να ‘ναι, το κόμμα ήταν περισσότερο από ανοικτό όσον αφορά τις ελλείψεις του. Το πρόγραμμά του δεν περιορίζεται πια αυστηρά σε ζητήματα σχετικά με τις ελευθερίες του διαδικτύου και την ψηφιακή ιδιωτικότητα. Το κόμμα επίσης διεκδίκησε δωρεάν μέσα μαζικής μεταφοράς, ελάχιστο κοινό εισόδημα για όλους και την καθιέρωση μιας σχέσης 15 μαθητών ανά δάσκαλο στα σχολεία.

Αλλά ο ηγέτης τους Αντρέας Μπάουμ (Andreas Baum) έσπευσε να ομολογήσει πως οι προγραμματικές θέσεις του κόμματός του χρειάζονται ακόμα πολύ δουλειά. «Είναι σαφές πως υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να τα επεξεργαστούμε περισσότερο», παραδέχτηκε τη Δευτέρα ο Μπάουμ. «Αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο για ένα κόμμα που δε διαθέτει ούτε έναν υπάλληλο».

Προς το παρόν, το κόμμα συγκρίνεται συχνά με τους «πράσινους». Πράγματι, οι «πράσινοι» είχαν για πολύ καιρό τη φήμη του νεοφερμένου «αντάρτη» της γερμανικής πολιτικής σκηνής, ακόμα κι αν η φήμη αυτή δε δικαιολογούνταν πλέον από την πραγματικότητα. Τώρα αυτός ο τίτλος πέρασε στους «πειρατές»: «οι “πειρατές” υποστηρίχτηκαν σε χώρους που άλλοτε ανήκαν στους “πράσινους”», σημειώνει ο πολιτικός επιστήμων Προμπστ.

Ελκυστικοί στους νέους ψηφοφόρους

Τα «έξιτ πολ» της Κυριακής επιβεβαιώνουν αυτή την αίσθηση. Σύμφωνα με το ινστιτούτο «ίνφρατεστ», 17,000 πρώην ψηφοφόροι των «πράσινων» ψήφισαν την Κυριακή τους «πειρατές», περισσότεροι από κάθε άλλο κόμμα. Οι σοσιαλδημοκράτες του SPD απώλεσαν 14,000 ψηφοφόρους και το ακροαριστερό κόμμα «η αριστερά» 13,000.

Αλλά ο κορμός των ψηφοφόρων του νέου κόμματος ήταν οι 23,000 πολίτες που δεν είχαν ξαναψηφίσει. Οι «πειρατές» υπερψηφίστηκαν στο ανατολικό Βερολίνο, όπου έλαβαν 10.1%, σε σχέση με το πρώην Δυτικό Βερολίνο. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι του είναι νέοι με υψηλή μόρφωση, σαν τους 14 από τους 15 νέους τοπικούς βουλευτές του.

Το κόμμα δεν πρωτοεμφανίστηκε σε εκλογές την περασμένη Κυριακή. Το 2009, ο Σουηδός Κρίστιαν Ένγκστρομ (Christian Engström) εξελέγη ευρωβουλευτής. Και στις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2009, το κόμμα έλαβε σχεδόν 2% στο Βερολίνο.

Τα κατεστημένα κόμματα όμως εξακολουθούν να μην παίρνουν στα σοβαρά τους «πειρατές». Οι κεντροαριστεροί σοσιαλδημοκράτες κατηγορούν το κόμμα για έλλειψη ουσίας. Και η χριστιανοδημοκράτης ‘Ανγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) εκτίμησε πως το εκλογικό αποτέλεσμα που έλαβαν οι «πειρατές» είναι αποτέλεσμα μιας «κλασικής ψήφου διαμαρτυρίας».

«Παλιόγρια!»

Αν κάποιος όμως πρέπει να φοβάται τους «πειρατές», αυτός δεν είναι άλλος από τους «πράσινους». Αν και οι περισσότεροι ηγέτες των «πράσινων» είναι πια μάλλον γκρίζοι και πλησιάζουν την ηλικία της συνταξιοδότησης, το κόμμα δεν είχε ακόμα απολέσει την εικόνα του ριζοσπαστικού, που είχε αποκτήσει από τότε που ο Γιόσκα Φίσερ (Joshka Fischer) είχε ορκιστεί υπουργός περιβάλλοντος στην Έσση φορώντας φθαρμένα αθλητικά παπούτσια.

Αλλά τώρα πια οι «πειρατές» μοιάζει να μπορούν να αναδειχθούν σε εκφραστές της αντικουλτούρας στη χώρα. Έστω κι αν οι πολιτικοί αναλυτές προς το παρόν επιμένουν πως το φαινόμενο των «πειρατών» δεν πρόκειται να επαναληφθεί εκτός Βερολίνου, η εμφάνιση ενός κόμματος πιο νεανικού και ριζοσπαστικού από τους ίδιους, δύσκολα καταπίνεται από τους «πράσινους».

«Αυτοί είναι νέοι και φρέσκοι, ενώ εμείς οι “πράσινοι” γίναμε κατεστημένο», διαπίστωσε η ηγέτιδα της νεολαίας των «πράσινων» Γκεζίνε ‘Αγκενα (Gesine Agena).

Μπορείς να το πεις και «κατεστημένο». Αν και οι ίδιοι οι «πειρατές» το λένε κάπως αλλιώς. Την Κυριακή το βράδυ, όταν η «πράσινη» Κίναστ, με το βλέμμα καρφωμένο στην κάμερα διαβεβαίωνε τους τηλεθεατές για το πόσο πολύ το κόμμα της κατανοεί και εκτιμά το διαδίκτυο, η αίθουσα όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι οπαδοί των «πειρατών» στο Κρόιτσμπεργκ για τα επινίκια, δονήθηκε από γέλια και ιαχές: «Πα-λιό-γρια γριά! Πα-λιό-γρια!».

Δύσκολο να έχει αντίρρηση κανείς σε αυτό, μετά τις εκλογές της Κυριακής

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166