ΑρχικήΟχήματαKymco μοντέλα, λίστα με σκούτερ και μοτοσυκλέτες

Kymco μοντέλα, λίστα με σκούτερ και μοτοσυκλέτες

Έφτιαξα μία εκτενή λίστα με Kymco μοντέλα που περιλαμβάνει σκούτερ και μοτοσικλέτες που έχω οδηγήσει κατά το παρελθόν. Οπότε, έχοντας αυτήν την οδηγική εμπειρία μου δίνεται η δυνατότητα να περιγράψω αναλυτικά το κάθε μοντέλο ξεχωριστά. Σημαντική σημείωση, σε αυτή τη λίστα έχω παραθέσει μόνο τα μοντέλα που έχω οδηγήσει. Επιπρόσθετα η παρακάτω σειρά είναι εντελώς τυχαία και δεν σχετίζεται με τις τιμές, ούτε με την ισχύ του κινητήρα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Kymco Downtown 300i ABS

Το Downtown είναι ένα πολύ καλό maxi σκούτερ, από τα πιο ολοκληρωμένα μοντέλα της Kymco για να είμαστε περισσότερο ακριβείς. Η προσθήκη του ABS πολύ απλά το κάνει ακόμα καλύτερο.

Το Downtown αποτελεί φρέσκια προσθήκη στην γκάμα της Kymco και δείχνει τη νέα πορεία που ακολουθεί η εταιρεία. Έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην εξέλιξη ενός νέου κινητήρα 299 κ.εκ. με εξαιρετική απόδοση που φτάνει τους 32.4 ίππους. Παράλληλα η δέουσα προσοχή δόθηκε και στην εμφάνιση αφού ο σχεδιασμός έγινε από τον Ιταλό Massimo Zanzani. Αναμφίβολα το αποτέλεσμα είναι εμφανές και δικαιώνει την επιλογή των ανθρώπων της Kymco. Η ποιότητα κατασκευής βρίσκεται επίσης σε υψηλά επίπεδα, ενώ η προσπάθεια για την διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα (μόλις 165 κιλά άδειο) είναι φυσικά αξιοπρόσεκτη.

Όπως καταλαβαίνετε τίποτα δεν έχει αφεθεί στην τύχη. Γι’ αυτό τον λόγο η Kymco διαθέτει παράλληλα με την απλή έκδοση του Downtown 300i ακόμα μία, η οποία φυσικά είναι εξοπλισμένη με σύστημα ABS και στους δύο τροχούς. Με αυτό τον τρόπο κατά κάποιο τρόπο το εν λόγω σκούτερ “ολοκληρώνεται”.

Αυξημένη ασφάλεια

Κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί στα πλεονεκτήματα του συστήματος ABS όσον αφορά στην εφαρμογή του σε μοτοσικλέτες. Όλες οι εταιρείες πλέον διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία σχετικά με το ABS, με αποτέλεσμα την απροβλημάτιστη λειτουργία του και ταυτόχρονα την ουσιαστική αναβάθμιση της ενεργητικής ασφάλειας της εκάστοτε μοτοσικλέτας. Ειδικότερα στα σκούτερ, που απευθύνονται και σε λιγότερο έμπειρους αναβάτες, η ύπαρξη ABS μπορεί να αποβεί σωτήρια σε μία στιγμή ανάγκης.

Ολοκληρωμένο σύνολο

Όσον αφορά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Downtown ισχύουν τα όσα έχουμε γράψει πρόσφατα στην δοκιμή του. Μεγάλοι χώροι αποθηκευτικοί, απόδοση από τον κινητήρα που θα κινήσει απροβλημάτιστα το σύνολο σε ταχύτητες των 140 χιλιομέτρων, χαμηλή κατανάλωση (λίγο κάτω από τα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα), άνετη θέση οδήγησης και πολύ καλή κάλυψη από τον αέρα. Κάτι πολύ σημαντικό είναι και η σταθερότητα του, όπως επίσης και η ανάλαφρη αίσθηση που σου δίνει.

ABS power

Η διαφορά στην τιμή της έκδοσης με το ABS βρίσκεται στα 400 ευρώ επιπλέον. Πραγματικά εάν κάποιος δεν συγκεντρώνει με δυσκολία το ποσό των 4.690 ευρώ του απλού Downtown, αξίζει να δώσει το κάτι παραπάνω και να αποκτήσει την αυξημένη ασφάλεια που χαρίζει το ABS.

Kymco Xciting-R 300i

Όποιος ισχυρίστηκε ότι ένα σκούτερ που προορίζεται στην καθημερινή μετακίνηση είναι καταδικασμένο να έχει αδιάφορη αισθητική και επιδόσεις, δεν έχει παρά να ρίξει μία ματιά στο νέο XCITING-R 300i για να διαπιστώσει το λάθος του

Η σειρά XCITING της Kymco έχει αποδείξει την αξία της τα τελευταία χρόνια και έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το αγοραστικό κοινό. Πριν από δύο χρόνια περίπου κυκλοφόρησε παράλληλα η έκδοση “R”, η οποία διέθετε πιο σφιχτές ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, κοντύτερη τελική μετάδοση, καλύτερα φρένα, καθώς και εντυπωσιακότερη εμφάνιση. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετό για τους ανθρώπους της Kymco μιας και έδωσαν εντολή στο τμήμα σχεδιασμού στην Ιταλία να προχωρήσει σε περαιτέρω αισθητική αναβάθμιση.

Έτσι λοιπόν άλλαξε εντελώς το μπροστινό τμήμα του XCITING-R 300i με τους δύο μεγάλους σφηνοειδείς προβολείς να κυριαρχούν. Η φιμέ ζελατίνα συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα. Πραγματικά η σημαντική αυτή αλλαγή έχει ομορφύνει πάρα πολύ το σκούτερ χαρίζοντας του ένα άλλο “αέρα”.

Παράλληλα η σέλα τοποθετήθηκε πιο χαμηλά ώστε να πατάει καλύτερα ο αναβάτης στο έδαφος και το κεντρικό σταντ ανέβηκε ψηλότερα για να μην βρίσκει εύκολα στις στροφές.

Υψηλές επιδόσεις

Ο κινητήρας του XCITING-R 300i στην πραγματικότητα διαθέτει 271κ.εκ. Η απόδοση του ανακοινώνεται στους 23.9 ίππους στις 8.000 στροφές και η ροπή στα 2.4 χλγμ στις 6.250. Σε συνδυασμό με την κοντή τελική μετάδοση το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Διαθέτει άμεση απόκριση από χαμηλά και με ευκολία η ένδειξη στο κοντέρ θα περάσει τα 100 χιλιόμετρα.

Μάλιστα, δεν θα διστάσει καθόλου να πιάσει την τελική των 140 χιλιομέτρων βάζοντας το στροφόμετρο στο κόκκινο με τον κόφτη να επεμβαίνει. Σου δίνει την αίσθηση ότι εάν δεν υπήρχε ο κόφτης θα ανέβαζε απροβλημάτιστα τουλάχιστον μέχρι τα 160.

Ο ηλεκτρονικός ψεκασμός χαρίζει μία γλυκιά λειτουργία και ταυτόχρονα κρατάει την κατανάλωση σε χαμηλά επίπεδα.

Ζωηρή καθημερινότητα

Αναμφίβολα το στήσιμο του XCITING-R 300i κλίνει προς την στιβαρή πλευρά. Οι αναρτήσεις έχουν σφιχτές ρυθμίσεις και το πλαίσιο είναι αρκετά άκαμπτο. Αυτό μεταφράζεται σε σταθερότητα τόσο σε μεγάλες λεωφόρους όσο και σε πιο μικρούς δρόμους με καλή άσφαλτο. Χωρίς να το καταλάβετε μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να κινείται με σβέλτους ρυθμούς. Βέβαια τα διπλά αμορτισέρ έχουν και ένα τίμημα, το οποίο δεν είναι άλλο από το έντονο χτύπημα που μεταφέρουν στην μέση σε εγκάρσιες ανωμαλίες και μεγάλες λακούβες.

Τα φρένα τραβούν το βλέμμα με τους διπλούς δίσκους “μαργαρίτες” και τις κόκκινες βαμμένες δαγκάνες. Μάλιστα με το πάτημα της αριστερής μανέτας ενεργοποιείται και ο ένας μπροστινός δίσκος αυξάνοντας κατακόρυφα την ασφάλεια. Με αυτό τον τρόπο είναι πολύ δύσκολο να μπλοκάρει ο πίσω τροχός και το σκούτερ σταματάει αποτελεσματικά.

Μεγάλοι χώροι

Καταρχήν η σέλα είναι τεράστια και προσφέρει άνετο κάθισμα τόσο στον αναβάτη όσο και στον συνεπιβάτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως δεν ενοχλεί καθόλου τον οδηγό. Επίσης η νέα ζελατίνα καλύπτει ιδανικά από τον αέρα στα πολλά χιλιόμετρα κάνοντας εύκολες τις εξορμήσεις και εκτός πόλης.

Στον τομέα της πρακτικότητας αυξάνει τους βαθμούς ο μεγάλος αποθηκευτικός χώρος κάτω από την σέλα που διαθέτει και φορτιστή 12V καθώς και ειδική θήκη για κινητό. Μικρά ντουλαπάκια βρίσκονται και στο μπροστινό τμήμα της σέλας όπως και κάτω από το τιμόνι.

Exciting!

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι το XCITING-R 300i είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στην μεσαία κατηγορία σκούτερ. Με μόλις 21κ.εκ. περισσότερα από τα κλασικά 250άρια έχει εξαιρετικές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση. Η εμφάνιση του άλλαξε προς το ομορφότερο και εντυπωσιακότερο, είναι εύχρηστο μέσα στην πόλη και στιβαρό σαν σύνολο. Με μοναδική παραχώρηση την άνεση της πίσω ανάρτησης (ας είναι καλά οι ελληνικοί δρόμοι) και με την συμφέρουσα τιμή του στα 4.325 ευρώ κλείνει πονηρά του διπλούς προβολείς στους υποψήφιους αγοραστές.

Kymco Xciting 300i

Το νέο τρακοσάρι της Kymco εμπλουτίζει την οικογένεια Xciting κι έτσι, εκτός από το μεγάλο 500άρι και το 250άρι, πλέον υπάρχει και η μεσαία λύση. Πιθανότατα είναι και η ιδανική για κάποιον που οι απαιτήσεις του είναι μεγάλες. Το νέο τρακοσάρι τα έχει όλα και συμφέρει. Είναι ισχυρό από πλευράς μοτέρ, έχει τους απαραίτητους χώρους, σε αφήνει ικανοποιημένο στον τομέα της οδικής συμπεριφοράς και τα πάει εξίσου καλά τόσο μέσα στην πόλη όσο και εκτός αυτής.

Σαν σφεντόνα…

Εκρηκτικές θα χαρακτήριζε κανείς τις επιδόσεις του συγκεκριμένου Kymco κι αυτό γιατί πραγματικά το πλαίσιο και οι αναρτήσεις συνεργάζονται με τον καλύτερο τρόπο ώστε να σου δώσουν ότι χρειάζεσαι για να μετακινηθείς αστραπιαία και με ασφάλεια. Στην καλή άσφαλτο επωφελείσαι της στιβαρότητας του πλαισίου, που ακόμη και στην τελική του ταχύτητα (περνάει ελαφρώς τα 140 χλμ./ώρα) είναι σταθερό σαν βράχος. Στις ανοιχτές παρατεταμένες στροφές εμφανίζονται μικρές αναταράξεις στην ηρεμία του συνόλου που έρχονται από το εμπρός σύστημα.

Σε αυτό ίσως να συμβάλουν και τα ελαστικά της Kenda, που στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δείχνουν τα όριά τους. Είναι πιθανόν ότι με ένα καλύτερο σετ ελαστικών θα βελτιωθεί η συμπεριφορά του σε αυτόν τον τομέα. Παραμένει περίεργο, πάντως, μιας και το πιρούνι του σε γενικές γραμμές συμπεριφέρεται πολύ καλά και καταπίνει με εντυπωσιακό τρόπο τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος.

Εξίσου καλές εντυπώσεις αφήνουν και οι πίσω αναρτήσεις, που έχουν μέτρια σκληρότητα και δεν ταλαιπωρούν τον αναβάτη, ενώ συνάμα συντελούν θετικά στην οδική συμπεριφορά.

Ο κινητήρας του γεμίζει δυναμικά από το χαμηλό φάσμα των στροφών. Σχεδόν από το ρελαντί το 300άρι Kymco επιταχύνει χωρίς διχασμούς αφήνοντας πίσω του αρκετές καλοστημένες μοτοσικλέτες των 250 κ.εκ. Η απόκριση του μοτέρ στο άνοιγμα του γκαζιού είναι άμεση σε βαθμό που θυμίζει έντονα το μαχητικό Τ-Max πρώτης γενιάς. Κατά συνέπεια μπορείς να εκτελείς προσπεράσεις χωρίς δεύτερη σκέψη και να γλιστράς μέσα στην κίνηση σαν αίλουρος.

Το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού παίζει σημαντικό ρόλο όταν εκτελείς ελιγμούς ανάμεσα στις ουρές των οχημάτων και ο όγκος του δεν είναι υπερβολικός για να σε περιορίζει σε ανησυχητικό βαθμό. Η ποδιά και ο ανεμοθώρακας παρέχουν καλή προστασία από τον αέρα, γεγονός που επιβεβαιώνεται όταν κινείσαι σε υψηλή ταχύτητα.

Το χαίρεσαι…

Στις λεωφόρους ή στις εξορμήσεις εκτός πόλης θα το χαρείς και με το παραπάνω. “Κλειδώνεις” το γκάζι και ταξιδεύεις με 120-130 χλμ./ώρα με άνεση. Ωστόσο, ο κινητήρας είναι αχόρταγος κι άμεσα βλέπεις τα 140 χλμ./ώρα και κάτι ψιλά στο ταχύμετρο, την ίδια στιγμή που ο ηλεκτρονικός κόφτης εκτελεί χρέη διακόπτη, υπενθυμίζοντάς σου να κόψεις ελαφρώς. Παραμένει σταθερό προσφέροντας καλή προστασία στον οδηγό, καθώς το τιμόνι με την ανοιχτή λαβή σου κάνει εύκολη τη ζωή στην οδήγηση.

Τα φρένα του αφήνουν πολύ καλές εντυπώσεις στο σύνολό τους και στα ατού τους, πέρα από τις επιδόσεις τους, συγκαταλέγονται οι ρυθμιζόμενες μανέτες. Από πλευράς ισχύος δεν αφήνουν κανένα απολύτως παράπονο αλλά το στοιχείο που συντελεί περισσότερο στις καλές επιδόσεις τους είναι η πολύ καλή αίσθηση που παρέχουν. Κατά συνέπεια μπορείς να φρενάρεις με ασφάλεια σε οποιαδήποτε περίσταση χωρίς να κινδυνεύεις από το πιθανό κι ανεξέλεγκτο μπλοκάρισμα των τροχών.

Σπορτίφ εργονομία

Η θέση οδήγησης φέρει περισσότερα γονίδια από την σπορ κατηγορία των scooter. Η σέλα του είναι σκληρή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε ταλαιπωρεί. Αντιθέτως κουμπώνεις άμεσα πάνω της και μπορείς να γράψεις μπόλικα χιλιόμετρα χωρίς να ταλαιπωρηθούν τα μαλακά σου μόρια. Στο έδαφος πατάς κάτω μονομιάς χάρη στην ανατομική σχεδίαση της σέλας και τις πρακτικές εσοχές της ποδιάς. Το τιμόνι έχει σεβαστό πλάτος, γεγονός που σου επιτρέπει να ασκείς τους κατάλληλους μοχλούς στην επιθετική οδήγηση.

Χειριστήρια και μπουτόν βρίσκονται όλα στην κατάλληλη θέση με αποτέλεσμα να τα βρίσκεις με κλειστά τα μάτια. Οι καθρέφτες του παρέχουν καλό οπτικό πεδίο και τα φώτα του ενισχύουν σε αξιοσημείωτο βαθμό την ασφάλεια στη νυχτερινή οδήγηση. Τα πτυσσόμενα μαρσπιέ σε κερδίζουν με την αισθητική και τη λειτουργικότητά τους, ωστόσο στους επιτόπου ελιγμούς θα πρέπει να λαμβάνεις υπ’ όψιν σου τα άκρα του συνεπιβάτη.

Πρακτικό

Στην καθημερινή μετακίνηση και τις ανάγκες σου θα διαπιστώσεις ότι το φορτώνεις με άνεση είτε όταν μεταφέρεις τα απαραίτητα σύνεργα της δουλειάς είτε όταν περνάς από το supermarket στην επιστροφή. Στον βασικό αποθηκευτικό χώρο βάζεις μπόλικο πράμα (λειτουργική η υδραυλική υποβοήθηση και το φωτάκι), ενώ στο εμπρόσθιο ντουλαπάκι όλο και κάτι θα στριμώξεις. Στο κλείσιμο της σέλας σιγουρεύεσαι ότι έχει κλείσει σωστά γιατί διαφορετικά να μείνει ενεργοποιημένος ο φωτισμός και θα μείνει από μπαταρία…

Εξίσου πρακτικό είναι και το μικρό ντουλαπάκι στο εμπρόσθιο μέρος της σέλας, κυρίως για τα νομίσματα στα διόδια κλπ. Χρηστικά τα δύο σταντ, ωστόσο του λείπει ένα χειρόφρενο, μιας και λόγω βάρους το χρειάζεσαι όταν παρκάρεις σε ανωφέρεια.

«Ολοκληρωμένο πακέτο» θα χαρακτήριζε κανείς το 300άρι της Kymco που συνδυάζει την μοντέρνα αισθητική με την λειτουργικότητα και τις επιδόσεις. Στα 4.490 ευρώ που κοστίζει είναι πιθανό να προβληματίσει τον ενδιαφερόμενο καταναλωτή εφόσον το μεγάλο αδερφάκι του φτάνει τα 5.790 ευρώ.

Kymco Xciting 250

Πριν από λίγα χρόνια η Kymco είχε κάνει την είσοδό της στη μεγάλη κατηγορία των σκούτερ, παρουσιάζοντας το Xciting 500. Μία ενδιαφέρουσα πρόταση από κάθε άποψη, που τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα του ανταγωνισμού. Πάνω στην ίδια βάση, η εταιρεία έχτισε τη μικρότερη έκδοση της Xciting γενιάς, το καινούργιο 250άρι, στοχεύοντας στον αναβάτη που θα το χρησιμοποιήσει όχι μόνο μέσα στην πόλη αλλά και στις κοντινές εξορμήσεις.

Υπέροχη εργονομία

Προτεραιότητα έχει δοθεί στην καλή εργονομία του οδηγού και την άνεση του συνεπιβάτη. Ανεβαίνεις στη σέλα του και άμεσα αντιλαμβάνεσαι ότι κάθεσαι πάνω στο σκούτερ κι όχι μέσα σ’ αυτό. Τα κάτω άκρα σου σχηματίζουν ξεκούραστη γωνία και τα χέρια σου πέφτουν σωστά πάνω στη φαρδιά μπάρα του τιμονιού. Το αφρώδες υλικό της σέλας διαθέτει την κατάλληλη σκληρότητα και τα μαλακά μόρια των δύο αναβατών παραμένουν ξεκούραστα ακόμη κι έπειτα από πολύωρη οδήγηση.

Ο συνεπιβάτης δεν θα εκφράσει αρνητικά σχόλια για τη θέση του. Ωστόσο, τα μαρσπιέ του βρίσκονται εκτός πλάτους ποδιάς, στοιχείο που θα πρέπει να θυμάται ο οδηγός όταν εκτελεί ελιγμούς ανάμεσα στις ουρές των οχημάτων. Οι καθρέφτες του είναι τοποθετημένοι στη σωστή θέση και παρέχουν καλό οπτικό πεδίο.

Ο τετραβάλβιδος, μονοκύλινδρος κινητήρας του είναι «στημένος» κατάλληλα για τη χρήση και το κοινό στα οποία στοχεύει το Xciting. Πιο συγκεκριμένα, η απόδοσή του είναι ομαλή, γραμμική, σε τέτοιο βαθμό που, όσο κι αν το θέλεις, δεν θα μπεις στην πρίζα για να το οδηγήσεις σε γρήγορο ρυθμό. Η βελόνα του αναλογικού στροφόμετρου θα περάσει τις 6.000 σ.α.λ. για να ξεκινήσεις και η ισχύς των 22,4 ίππων επαρκεί για να κινηθείς αξιοπρεπώς.

Διατηρείς τις στροφές σε υψηλό επίπεδο αν θέλεις να βρίσκεσαι στη ροπή του και να εκτελείς προσπεράσεις μέσα στην πόλη. Βασικό ατού του μοτέρ αποτελεί η χαμηλή κατανάλωση, γεγονός στο οποίο συντελεί θετικά το σύστημα τροφοδοσίας ηλεκτρονικού ψεκασμού.

Η ποδιά και ο ψηλός ανεμοθώρακας παρέχουν καλή προστασία στο πλαίσιο της τουριστικής οδήγησης. Ο οδηγός δέχεται μικρή πίεση από τον αέρα μόνο ψηλά στους ώμους και ελαφρώς στο κράνος (ανάλογα με τις διαστάσεις του). Οι μαλακές του αναρτήσεις ενισχύουν περισσότερο την άνεση των αναβατών παρά την οδική συμπεριφορά του Xciting.

Στους καθημερινούς ρυθμούς μετακίνησης μένεις απόλυτα ικανοποιημένος. Από την άλλη, όταν κινηθείς εκτός πόλης με συνεπιβάτη διαπιστώνεις ότι η ηρεμία του συνόλου ταράζεται στο πέρασμα από μεγάλες καθιζήσεις της ασφάλτου, ιδίως αν αυτές βρίσκονται στο μέσον δύο συνεχόμενων στροφών, γεγονός που αναγκάζει τον αναβάτη να ανοίξει τη γραμμή του. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η μείωση της μουαγιέν.

Η σταθερότητά του στην ευθεία δεν αφήνει περιθώρια για αρνητικά σχόλια, άλλωστε το μακρύ μεταξόνιο (1.590 χλστ.) παίζει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό τον τομέα. Η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 130 χλμ./ώρα και παραμένει σταθερό σ’ αυτό το όριο.

Το μικρό Xciting είναι εφοδιασμένο με τρία δισκόφρενα που διαθέτουν σύστημα συνδυασμένης επιβράδυνσης. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τη μανέτα του εμπρός φρένου η απόκριση του αντίστοιχου συστήματος είναι περιορισμένη για λόγους ασφαλείας. Αν θέλεις να δεις φως θα πατήσεις την αριστερή που ενεργοποιεί τις δαγκάνες και στους δύο τροχούς. Τα tubeless ελαστικά της Kenda σε γενικές γραμμές παρέχουν καλή πρόσφυση, αλλά απαιτούν προσοχή στο βρεγμένο οδόστρωμα.

Σωστά εξοπλισμένη

Καλές εντυπώσεις αφήνει ο μεγάλος αποθηκευτικός χώρος, που επαρκεί για τις ανάγκες των αναβατών. Μπορεί να φιλοξενήσει ένα κράνος full face κι ένα τύπου jet. Στον αποθηκευτικό χώρο βρίσκεται και η παροχή συνεχούς ρεύματος. Πρακτικό είναι επίσης το μικρό ντουλαπάκι που ασφαλίζει στο αριστερό μέρος της ποδιάς. Εξυπηρετική είναι και η τάπα της βενζίνης που στηρίζεται σε μεντεσέ. Τα αναλογικά όργανα του ταμπλό είναι ευανάγνωστα κάτω από όλες τις συνθήκες.

Τα ισχυρά του φώτα ενισχύουν σημαντικά την ασφάλεια κατά τη νυχτερινή οδήγηση. Τον πλήρη εξοπλισμό του Kymco ολοκληρώνουν τα δύο σταντ (πλαϊνό και κεντρικό) και η ισχυρή κόρνα του. Το νέο Xciting 250 διατίθεται σε 4 χρώματα (Platinum, Ocean Blue, Coal Black και Orange/Platinum) στην τιμή των 4.635 ευρώ.

Kymco People Gti 300

Οδηγώντας το ολοκαίνουριο People ετοιμαστείτε να δείτε τις αποστάσεις στην πόλη και τα προάστια να μικραίνουν. Αυτό το σκούτερ είναι πραγματικά γρήγορο. Αμέσως μετά το φρέσκο Downtown 300 η Kymco συνεχίζει την επίθεση της με ένα ακόμα νέο μοντέλο, το People Gti 300

Ανήκει και αυτό με τη σειρά του στη νέα γενιά σκούτερ της εταιρείας και απευθύνεται σε όσους δεν έχουν πολύ χρόνο για χάσιμο! Πιο μαζεμένο σε διαστάσεις σε σύγκριση με τα υπόλοιπα 300άρια της Kymco (Downtown και Xciting), λεπτό και με ένα κινητήρα “φωτιά” αποτελεί το καλύτερο αγχολυτικό.

Λιτό και δυναμικό

Η σχεδίαση του έχει ανατεθεί στο R&D της Kymco στην Ιταλία και αυτό φαίνεται με την πρώτη ματιά. Όμορφες γραμμές, στρογγυλεμένες με τα led φωτιστικά σώματα μπροστά και τα ανάλογα φλας πίσω να δίνουν την σπορ πινελιά. Ξεχωριστός είναι και πίνακας οργάνων που διαθέτει και έναν ωραίο φωτισμό το βράδυ. Γενικά αποπνέει μία αίσθηση ποιοτικής κατασκευής που θα αντέξει στην σκληρή χρήση της καθημερινότητας.

Η σέλα είναι μεγάλη και άνετη τόσο για τον αναβάτη όσο για τον συνεπιβάτη, ο οποίος θα εκτιμήσει και τα αναδιπλούμενα πρακτικά μαρσπιέ.

Το επίπεδο πάτωμα είναι επίσης ευρύχωρο δίνοντας την δυνατότητα να τοποθετήσεις μία τσάντα ανάμεσα στα πόδια σου. Ευπρόσδεκτη είναι και η σχάρα που κάνει ευκολότερο το δέσιμο πραγμάτων. Πόντοι χάνονται όμως από τον πολύ μικρό αποθηκευτικό χώρο κάτω από την σέλα και από το εξίσου μικρό ντουλαπάκι κάτω από το τιμόνι.

Για να αντισταθμιστεί αυτή η έλλειψη, διατίθεται και έκδοση με στάνταρ top case με μία επιβάρυνση 100 ευρώ στην τελική τιμή.

Γρήγορο

Ένα από τα ατού του People είναι ο καινούριας σχεδίασης κινητήρας που έχει χρησιμοποιηθεί και στο Downtown. Πρόκειται για ένα τετραβάλβιδο, υγρόψυκτο σύνολο με χωρητικότητα 298.9κ.εκ. και απόδοση 28,7 ίππων. Φυσικά η τροφοδοσία γίνεται με ψεκασμό ενώ είναι και εξαιρετικά αθόρυβος χωρίς κραδασμούς, χάρη στα διπλά αντικραδασμικά αντίβαρα.

Η μετάδοση είναι άψογη και η δύναμη έρχεται ακαριαία από το πρώτο άνοιγμα του γκαζιού. Σε γλιστερή άσφαλτο μάλιστα το λάστιχο αδυνατεί να βρει πρόσφυση και σπινιάρει αν ξεκινήσεις απότομα. Από εκεί και πέρα η επιτάχυνση είναι ακαριαία και έντονη στέλνοντας τη βελόνα του κοντέρ με άνεση στα 140 ενώ χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία θα δείτε την ένδειξη των 160. Πιστεύω ότι δύσκολα θα βρεθεί σκούτερ ίδιας χωρητικότητας που θα σταθεί δίπλα στο People στις εκκινήσεις.

Παράλληλα, η κατανάλωσή του δεν είναι υψηλή και με μία μέση χρήση μετά βίας θα ξεπεράσει τα 4 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα.

Και σταθερό

Το ατσάλινο διπλό σωληνωτό πλαίσιο είναι αρκούντως στιβαρό και εξαφανίζει οποιαδήποτε ασάφεια ή τάση πλεύσης ακόμα και κοντά στην τελική. Στην αυξημένη αίσθηση ασφάλειας συνεπικουρούν και οι τροχοί 16 ιντσών με τα ποιοτικά ελαστικά της Michelin. Οι αναρτήσεις διαθέτουν σωστές αποσβέσεις απορροφώντας τις κακοτεχνίες με επιτυχία. Ακόμα και τα διπλά αμορτισέρ, που συνήθως στα Kymco είναι ρυθμισμένα προς την σκληρή πλευρά, προσφέρουν σταθερότητα χωρίς να χτυπάνε στη μέση τον αναβάτη.

Πολύ καλά είναι και τα φρένα, μπροστά και πίσω, με δύναμη και ανάλογη αίσθηση.

Δελεαστικό πακέτο

Το People Gti300 ελίσσεται με ευκολία στην κίνηση της πόλης, βοηθούμενο και από τις μαζεμένες του διαστάσεις. Ο πολύ δυνατός κινητήρας του αποτελεί σύμμαχο για όσους οδηγούν και σε μεγαλύτερες λεωφόρους ή περιφερειακούς δρόμους, όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με μεγάλες ταχύτητες. Εκεί ο αναβάτης του μπορεί να οδηγεί απροβλημάτιστα με ταχύτητες 140-150 χιλιομέτρων. Σημαντικό ατού αποτελεί και η τιμή του που βρίσκεται στο κάτω άκρο της κατηγορίας.

Kymco People 200i

Αρχικά πιστεύεις ότι πρόκειται για μία αναβάθμιση του κλασικού People ωστόσο πρόκειται για κάτι παραπάνω. Ένα εντελώς νέο scooter εφοδιασμένο με ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να τις καθημερινές σου ανάγκες: άνεση, μοντέρνο design, καλή ποιότητα κατασκευής και καλή οδική συμπεριφορά. Ε, λοιπόν το Kymco καταφέρνει να διατηρεί τις ισορροπίες και να μην σε αφήνει παραπονεμένο.

Είναι εφοδιασμένο με τετράχρονο, μονοκύλινδρο, υγρόψυκτο κινητήρα που την τροφοδοσία του αναλαμβάνει το σύστημα ψεκασμού από το ρεζερβουάρ των 11 λίτρων. Η ισχύς του αγγίζει τους 15,6 ίππους κι η ροπή του τα 1,51 χλγμ. Έρχεται στη ζωή είτε με την μίζα είτε, για τους παραδοσιακούς, με την μανιβέλα. Το αυτόματο κιβώτιο συνεχούς μεταβαλλόμενης σχέσης φροντίζει για την μεταφορά της ισχύος στον πίσω τροχό.

Όσον αφορά το πλαίσιο είναι σωληνωτό, κατασκευασμένο από ατσάλι και φιλοξενεί δύο αμορτισέρ στο πίσω σύστημα και συμβατικό πιρούνι. Οι αναρτήσεις του κι η γεωμετρία του συντελούν θετικά στην στιβαρότητα του συνόλου, ενώ το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού συγκαταλέγεται στα θετικά του, εφόσον δίνει ένεση ισχύος στην ευελιξία του.

Πλήρης είναι κι ο εξοπλισμός των οργάνων, ενώ την παράσταση κλέβει το εκπληκτικό πισωφάναρο. Τα φλας είναι τύπου led, διαθέτει μικρή σχάρα και παροχή ρεύματος για φόρτιση κινητού. Πρακτική κι η ποδιά που εξυπηρετεί για την μεταφορά μικροαντικειμένων. Ωστόσο, θα θέλαμε μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο κάτω από τη σέλα.

Χρηστικό και ροπάτο

Δυο είναι τα πράγματα που μένουν στο μυαλό σου μόλις καβαλήσεις το People 200i, η ευχρηστία του και ο ροπάτος κινητήρας του. Κάθεσαι πάνω στην ανατομική, σεβαστών διαστάσεων σέλα του, πατάς το μπουτόν της μίζας κι εξαφανίζεσαι. Δεν σκέφτεσαι τι να προσέξεις και πως να το οδηγήσεις, απλά σου έρχεται και το κάνεις.

Κι αυτό είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται κανείς στις συνθήκες της καθημερινής μετακίνησης είτε βρίσκεται στην μεγαλούπολη είτε στην επαρχία. Αν μη τι άλλο χρησιμοποιούμε ένα όχημα σαν κι αυτό για ευκολία κι όχι για να κάνουμε πιο δύσκολη την ήδη απαιτητική ζωή μας.

Οι μεγάλοι τροχοί κι η μέτρια σκληρότητα των αναρτήσεων καταφέρνουν να συνδυάσουν την καλή οδική συμπεριφορά με την άνεση των αναβατών, στοιχείο σημαντικό για τους χιλιομετροφάγους. Κοντά σαμαράκια, εγκάρσιες τομές κι οτιδήποτε παρόμοιο δεν καταλήγει στη μέση σου ή στους καρπούς. Οι αναρτήσεις του Kymco απορροφούν τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος χωρίς να ταράζουν την ασφάλεια του συνόλου. Το γεγονός ότι είναι εφοδιασμένο με ελαστικά που έχουν υψηλό προφίλ αποτελεί επιπλέον bonus.

Καλά φρένα

Η Kymco εστιάζει την προσοχή της στα συστήματα πέδησης κι έχει αποδειχτεί ότι ακόμη και στα παπιά της βάζει συστήματα καλά, σε ισχύ και αμεσότητα. Το People δεν αποτελεί εξαίρεση του κανόνα μια και τα δύο του φρένα του διακρίνονται για την ισχύ τους και την άμεση απόκρισή τους στις εντολές σου. Είναι σαφώς πιο άμεσα από τα φρένα που συναντάει κανείς σε άλλα scooter της κατηγορίας του, ωστόσο τονίζουν την σιγουριά σου όταν κινείσαι σε ελαφρώς πιο γρήγορο, απ’ ότι θα πρέπει, ρυθμό. Η καλή τους αίσθηση αποτρέπει το ανεξέλεγκτο μπλοκάρισμα των τροχών, εκτός κι αν το παρακάνεις.

Ο κινητήρας του ξεδιπλώνει δυναμικά την ισχύ του από το χαμηλό φάσμα των στροφών χωρίς δσταγμό. Στις πολύ χαμηλές στροφές υπάρχει μία ανεπαίσθητη καθυστέρηση, ωστόσο δεν θα πάρει κανείς το People για να συμμετάσχει σε αγώνες Dragster… Ακόμη κι όταν ξεκινάς σε απότομη ανηφόρα και μάλιστα δικάβαλος, το People δεν παραπονιέται, τραβάει προοδευτικά κι επιταχύνει άφοβα. Οι προσπεράσεις εκτελούνται με τη σκέψη χωρίς να καθυστερείς δίπλα στα μεγάλα οχήματα.

Ομοιογενές και προσιτό

Το ατσάλινο πλαίσιό του δεν διαμαρτύρεται στις εντολές σου. Παρέχει την ευστάθεια που χρειάζεσαι όταν κινείσαι σε υψηλή ταχύτητα στις λεωφόρους χωρίς να ταράζει την ηρεμία του συνόλου. Το πακέτο των αναρτήσεων και των μεγάλων τροχών δένει σωστά στο ομοιογενές σύνολο. Η γεωμετρία του παίζει σημαντικό ρόλο στην ευστάθεια, ωστόσο περιορίζει ελαφρώς την ευκολία του στο πλασάρισμα των κλειστών στροφών δίνοντας μία βαριά αίσθηση στο τιμόνι.

Καλή είναι η προστασία της ποδιάς, ωστόσο ο ανεμοθώρακας είναι κάπως χαμηλός. Οι καθρέφτες έχουν λογικό μέγεθος κι είναι τοποθετημένοι σε καλή θέση. Παράπονα δεν εκφέρει ούτε ο συνεπιβάτης εφόσον παραμένει άνετος ακόμη κι έπειτα από πολύωρη οδήγηση και συγκρατείται σωστά από τις χειρολαβές που είναι ενσωματωμένες στη σχάρα.

Σε γενικές γραμμές μένεις ικανοποιημένος από τις επιδόσεις και πάνω απ’ όλα από το πόσο πρακτικό είναι στη χρήση του. Οι ανέσεις του αφήνουν ικανοποιημένους και τους δύο αναβάτες, ενώ η προσιτή τιμή του αποτελεί πόλο έλξης για τον κάθε ενδιαφερόμενο.

Kymco Straight 150

Χωρίς αμφιβολία η Kymco είναι ένας από τους κατασκευαστές που έχουν δώσει μεγάλη έμφαση στο σχεδιασμό και την κατασκευή των παπιών. Από το παρελθόν έχει δείξει τις ανήσυχες τάσεις της όσον αφορά τη σχεδίαση παπιών με ενισχυμένο σπορ χαρακτήρα. Φέτος η εταιρεία έκανε άλλο ένα βήμα μπροστά, παρουσιάζοντας το Straight 150, εξοπλισμένο με μεγαλύτερο σε κυβισμό μοτέρ και πεντατάχυτο κιβώτιο έτοιμο να ρουφήξει τον ανταγωνισμό σε κάθε άνοιγμα του γκαζιού.

Η σέλα του κυμαίνεται σε λογικό ύψος και τα μαρσπιέ του είναι ελαφρώς πιο ψηλά τοποθετημένα. Η σκληρή της αίσθηση δένει με τη σπορ φιλοσοφία του αλλά όχι και με την άνεση των μαλακών σου μορίων. Τα χέρια σου πέφτουν στη σωστή θέση πάνω στην ανοιχτή μπάρα του τιμονιού και τα δάxτυλά σου βρίσκουν άμεσα τα αντίστοιχα χειριστήρια. Οι καθρέφτες έχουν λογικές διαστάσεις και παρέχουν καλό οπτικό πεδίο.

Το μήκος τους επαρκεί για να φιλοξενήσει το συνεπιβάτη, που, αν και θα βολευτεί από πλευράς εργονομίας, θα βρει σκληρή τη σέλα, εφόσον το αφρώδες υλικό είναι ακόμη πιο λεπτό στο πίσω μέρος της λόγω της θέσης του ρεζερβουάρ. Η ποδιά του έχει σεβαστές διαστάσεις για τα δεδομένα της κατηγορίας και παρέχει καλή προστασία από τον αέρα και το βρεγμένο οδόστρωμα.

Στην πράξη

Ο κινητήρας έρχεται άμεσα στη ζωή είτε με τη χρήση της μίζας είτε χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μανιβέλα. Οι σχέσεις στο κιβώτιο κουμπώνουν θετικά χωρίς ασάφειες, ιδίως όταν κινείσαι σε μαχητικό ρυθμό. Το κατέβασμα των σχέσεων γίνεται εύκολα, ακόμα κι αν το πραγματοποιείς με το συμβατικό τρόπο και όχι χρησιμοποιώντας το πίσω μέρος του πεντάλ.

Μόνο όταν βρίσκεσαι εν στάσει η αίσθησή του γίνεται ελαφρώς πιο σφιχτή. Η ροπή κι η ισχύς του μοτέρ δεν κρύβονται, αντιθέτως κάνουν αισθητή την παρουσία τους από το χαμηλό φάσμα των στροφών. Όταν αγγίζεις το άνω άκρο των στροφών, αυξάνονται και οι κραδασμοί, που εμφανίζονται κυρίως στα μαρσπιέ και τα σκριπ.

Η 1η του αγγίζει τα 45 χλμ./ώρα, η 2α φθάνει τα 75, η 3η μπαίνει στα 95 και η 4η, που είναι αρκετά μακριά σχέση, το εκτοξεύει στα 115 χλμ./ώρα. Η τελευταία σχέση είναι τύπου overdrive και μόνο κάτω από ευνοϊκές συνθήκες (κατηφόρα ή καλό άνεμο) η ένδειξη του ταχύμετρου θα φθάσει στα 130 χλμ./ώρα.

Από πλευράς αναρτήσεων, το Kymco εμφανίζεται με μαλακό πιρούνι και αρκετά πιο σκληρά τα πίσω αμορτισέρ. Η μαλακή λειτουργία του πιρουνιού γίνεται ιδιαίτερα αισθητή κατά την απότομη επιβράδυνση. Όταν κινείσαι σε καλή άσφαλτο, η ανομοιομορφία των αναρτήσεων δεν επηρεάζει την οδική του συμπεριφορά.

Το Kymco αλλάζει κατεύθυνση και στρίβει άψογα όσο επιθετικός κι αν είναι ο ρυθμός σου. Από την άλλη πλευρά, όταν περνάς από σημεία με αρκετές κακοτεχνίες, σαμάρια και εγκάρσιες τομές ταράζεται η ηρεμία του συνόλου και, σε συνδυασμό με τη σκληρή σέλα, περιορίζεται η άνεση των αναβατών.

Το μεγάλο κόψιμο του πιρουνιού και η γεωμετρία του πλαισίου συντελούν στην ευελιξία του συνόλου. Το Straight 150 σού επιτρέπει να ελίσσεσαι με υποδειγματικό τρόπο ανάμεσα στις ουρές των οχημάτων και να ξεφεύγεις με μοναδική ευκολία χάρη στο χαμηλόροπο κινητήρα του.

Ισχυρά φρένα

Τα φρένα του αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις, σε βαθμό που σκέφτεσαι ότι οι επιδόσεις τους είναι περισσότερες από αυτές που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη μοτοσικλέτα. Παρέχουν πολύ καλό αρχικό δάγκωμα και ισχύ, σε τέτοιο βαθμό που το σταματούν με ασφάλεια από οποιαδήποτε ένδειξη του ταχύμετρου.

Η καλή αίσθησή τους σού επιτρέπει να εφαρμόζεις την κατάλληλη δύναμη στην ανάλογη στιγμή. Το πίσω σύστημα πέδησης είναι ελαφρώς πιο απότομο, προφανώς λόγω της θέσης του πεντάλ. Κατά συνέπεια ο χρήστης μπορεί να το ρυθμίσει αντίστοιχα για να αποτρέψει το άμεσο και ανεπιθύμητο μπλοκάρισμα του τροχού.

Η ποιότητα κατασκευής κυμαίνεται σε καλό επίπεδο και την αισθητική του τονίζουν η μαύρη ματ βαφή του μοτέρ, οι χυτές ζάντες και τα σπορ γραφικά. Το ταμπλό των οργάνων περιλαμβάνει αναλογικές ενδείξεις ταχύμετρου και στάθμης καυσίμου, ολικό χιλιομετρητή και φυσικά τις απαραίτητες ενδεικτικές λυχνίες.

Ωστόσο, οι λυχνίες ένδειξης των σχέσεων δεν είναι ευδιάκριτες στην έντονη ηλιοφάνεια. Οι καλές του επιδόσεις έχουν το τίμημά τους και η υψηλή του κατανάλωση (3,2-3,7 λίτρα/100 χλμ.) θα βάλει σε σκέψεις ειδικά τον νεαρό αναβάτη.

Το νέο Kymco Straight 150 διατίθεται σε τέσσερις χρωματισμούς (Platinum/night black, Ruby red/night black, Marine blue/night black και Night black) στην τιμή των 1.917 ευρώ, κόστος λογικό για τα δεδομένα του κυβισμού του.

Kymco Agility City 150

Έχοντας σημειώσει μία αξιοσημείωτη εμπορική πορεία στην χώρα μας, το Agility City 150 συνεχίζει να μας υπενθυμίζει ότι η μετακίνηση στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είναι τόσο απάνθρωπη όσο νομίζουμε. Απλώς χρειάζεται το κατάλληλο μέσο

Η Kymco κυκλοφόρησε μία ακόμη έκδοση της σειράς Agility. Κύριο χαρακτηριστικό των “Agility City” ήταν οι μεγάλοι τροχοί 16 ιντσών. Για το 2009-2010 το Agility City 150 δέχτηκε μερικές αλλαγές σε ουσιαστικά σημεία ώστε να διορθωθούν κάποιες αδυναμίες του παρελθόντος. Καταρχήν η σέλα απέκτησε διαφορετική σχεδίαση και αφρώδες ώστε ο αναβάτης να κάθεται πιο σωστά και το σημαντικότερο σταθερά. Στην συνέχεια έγιναν επεμβάσεις στις αναρτήσεις, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί με γνώμονα την άψογη άσφαλτο των ευρωπαϊκών πόλεων αλλά για τις συνθήκες της Ελλάδας ήταν υπέρ το δέον σκληρές.

Πλέον έχουν αποκτήσει πιο μαλακές ρυθμίσεις για μεγαλύτερη άνεση. Επίσης τα ελαστικά προέρχονται από διαφορετικό προμηθευτή που είναι η εταιρεία “Kenda”. Τα ήδη πολύ καλά φρένα απέκτησαν τακάκια με διαφορετικό υλικό τριβής και η εικόνα συμπληρώνεται με αρκετές μικροβελτιώσεις σε σημεία που θα εκτιμηθούν περισσότερο από τους μηχανικούς στην προγραμματισμένη συντήρηση.

Ζει ανάμεσα μας

Το χρονικό διάστημα που κυκλοφορούσα με το Agility παρατήρησα ότι στην Αθήνα κυκλοφορούν πολλά παρόμοια μοντέλα! Η σχεδίαση του χωρίς να είναι εξεζητημένη τραβάει το βλέμμα και σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί σύγχρονη. Γενικώς η ποιότητα της βαφής και των πλαστικών βρίσκεται σε καλό επίπεδο, σίγουρα πολύ πιο πάνω από την τιμή των 1.895 ευρώ που κοστίζει το Agility. Εδώ ακριβώς κρύβεται και η επιτυχία του συγκεκριμένου σκούτερ.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης που όλοι επιζητούν ένα φτηνό και αποτελεσματικό μεταφορικό μέσο η Kymco δίνει μία απάντηση και μας λέει ότι το οικονομικό μπορεί να είναι ταυτόχρονα και καλό.

Απροβλημάτιστη μετακίνηση

Οι διαστάσεις του Agility είναι μικρές, το βάρος του χαμηλό και γενικώς ελέγχεται πανεύκολα. Όσον αφορά την πρακτικότητα, μπόνους αποτελεί το επίπεδο πάτωμα με τον απαραίτητο γάντζο που διευκολύνει πολύ το κουβάλημα πραγμάτων.

Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι και η σχάρα. Ο αποθηκευτικός χώρος κάτω από την σέλα, όπως σε όλα τα σκούτερ με τροχούς 16 ιντσών, είναι περιορισμένος και με αρκετή προσοχή ίσα που θα χωρέσει ένα jet κράνος. Το τίμημα όμως αυτό ξεπληρώνεται αμέσως χάρη στην αυξημένη ασφάλεια που χαρίζουν οι μεγάλοι τροχοί.

Δίνουν μία αίσθηση σταθερότητας διατηρώντας την πορεία του σκούτερ αναλλοίωτη σε λακκούβες και κακοτεχνίες.

Οι αναρτήσεις είναι αισθητά πιο μαλακές σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι είναι και “βούτυρο”. Σε εγκάρσιες ανωμαλίες του οδοστρώματος τα διπλά πίσω αμορτισέρ θα μεταφέρουν τον κραδασμό στην μέση του αναβάτη. Σίγουρα όμως αρκετά πιο φιλτραρισμένα συγκρίνοντας με το παρελθόν.

Ο κινητήρας έχει εξαιρετική απόκριση και ανεβάζει σπιρτόζικα τα χιλιόμετρα μέχρι την ένδειξη “80” στο κοντέρ. Πραγματικά αποτελεί πρώτης τάξεως σύμμαχο στην καθημερινή μετακίνηση. Σε ανοιχτές λεωφόρους με λίγο ζόρισμα θα φτάσει τα 100 χιλιόμετρα αλλά σε αυτή την ταχύτητα παρουσιάζονται κάποια κουνήματα.

Η μέση κατανάλωση στα 100 χιλιόμετρα βρίσκεται στα 4.8 λίτρα.

Ένας τομέας που αξίζει συγχαρητηρίων είναι τα φρένα. Εξοπλισμένο με δισκόφρενα και στους δύο τροχούς με σωληνάκια υψηλής πίεσης, το Agility φρενάρει άψογα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Φοβερή αίσθηση και δύναμη ενώ παράλληλα μπλοκάρουν με δυσκολία.

Μέσα στην κίνηση είναι αρκετά δύσκολο να μείνετε πίσω από κάποιο αυτοκίνητο. Το στενό τιμόνι κόβει πολύ και σε συνδυασμό με τις μικρές διαστάσεις η διήθηση γίνεται παιχνίδι. Πολύ καλή ορατότητα προσφέρουν και οι καθρέπτες. Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι η ύπαρξη μανιβέλας σε περίπτωση που η εξασθενήσει η μπαταρία.

Τίμιος σύντροφος

Το Agility City 150 αποτελεί μία άκρως συμφέρουσα πρόταση αν αναλογιστεί κάποιος το κόστος απόκτησης του στα 1.895 ευρώ. Βολεύει απίστευτα στις καθημερινές μετακινήσεις και σε συνδυασμό με την αξιοπιστία που έχουν επιδείξει τα σκούτερ της Kymco, δίνει την απάντηση για την επιτυχία του.

Kymco Jetix 125

Το Jetix 125 απευθύνεται σε όλους αυτούς που δεν θέλουν ένα «απλό» παπί αλλά παράλληλα δεν σκοπεύουν να ξοδέψουν μία περιουσία.

Προσφάτως είχαμε βρεθεί στην σέλα του Kymco VisaR 110 και σας μεταφέραμε τις θετικές εντυπώσεις μας από αυτό το άκρως οικονομικό και αξιόλογο παπί της Kymco.

Παρατηρώντας ότι η εταιρεία διαθέτει στην γκάμα της και ένα δεύτερο παπί με λίγο περισσότερα από 100 κυβικά, το Jetix 125 δηλαδή, αλλά με αρκετά παραπλήσια τιμή, αναρωτηθήκαμε τι περισσότερο μπορεί να προσφέρει. Η τιμή του VisaR 110 βρίσκεται στα 1.245 ευρώ, ενώ το Jetix 125 κοστίζει 1.595 ευρώ. Η διαφορά μεταξύ τους σε χρήματα αποτιμάται σε 350 ευρώ, ένα ποσό σίγουρα όχι ιδιαίτερα μεγάλο ώστε να δηλώνει εμφανώς ότι το Jetix είναι ένα παπί άλλης κλάσης.

Μετά από μία εβδομάδα συμβίωσης μαζί του όμως μπορούμε να αποφανθούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν ήταν αυτός ο σκοπός της Kymco ούτως ή άλλως.

Με απλά λόγια, το VisaR στοχεύει σε όσους επιθυμούν ένα φτηνό αλλά σε καμία περίπτωση φτηνιάρικο παπί, ενώ το Jetix 125 στους πιο μερακλήδες…δηλαδή σε αυτούς που είναι διατεθειμένοι να δώσουν λίγα παραπάνω χάριν ενός καλύτερου συνολικά πακέτου στα σημεία.

Σύγχρονη σχεδίαση

Χωρίς να χρειαστεί να εντρυφήσεις σε λεπτομέρειες και οδηγικές εντυπώσεις, αντιλαμβάνεσαι με μία ματιά ότι το Jetix 125 είναι ένα σύγχρονο αισθητικά παπί. Ειδικά το μπροστινό τμήμα του με την γεμάτη γωνίες ποδιά το κάνει να δείχνει πολύ νεανικό ξεφεύγοντας από τις κλασικές στρογγυλεμένες καμπύλες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα περισσότερα παπιά.

Διαθέτει ένα πλήρη πίνακα οργάνων με αναλογικό ταχύμετρο, στροφόμετρο, ακριβή δείκτη βενζίνης και ψηφιακή ένδειξη ταχύτητας κιβωτίου.

Η προσοχή στις λεπτομέρειες συνεχίζεται στον προβολέα αλογόνου, στα λευκά πλαστικά καλύμματα στα φλας καθώς και στα προσεγμένα μαρσπιέ συνεπιβάτη. Επίσης κάτω από την σέλα υπάρχει και ένας μικρός μεν αλλά αρκετά βαθύς χώρος για μικροαντικείμενα, που θα φιλοξενήσει άνετα κάποια κλειδαριά ή ένα ζευγάρι γυαλιά και κινητό για παράδειγμα.

Μονοσόκ ανάρτηση

Αν υπάρχει κάτι για το οποίο δικαιούται να καυχιέται (χάριν λόγου) το Jetix, είναι η ύπαρξη πίσω ανάρτησης μονοσόκ. Δεν υπάρχουν τα κοινώς διαδεδομένα διπλά αμορτισέρ αλλά αντιθέτως ένα κεντρικά τοποθετημένο στο ψαλίδι αμορτισέρ, όπως ακριβώς και στις μοτοσικλέτες. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το ευμεγέθες μπροστινό δισκόφρενο μαργαρίτα των 260 χλστ παρακαλώ, ενώ για να ολοκληρωθεί η εικόνα συναντούμε δισκόφρενο και πίσω.

Μία ακόμα αξιόλογη λεπτομέρεια είναι τα ελαστικά της Michelin, με τα οποία προσφέρεται το Jetix. Αποτελούν ιδανικό αντίδοτο για τους γνωστούς γλιστερούς δρόμους των ελληνικών πόλεων.

Ο αερόψυκτος κινητήρας των 125κ.εκ. αποδίδει 8.2 ίππους, σχεδόν τους διπλάσιους δηλαδή από το VisaR!

Ο ειδικός της πόλης

Το έχουμε πει αρκετές φορές στο παρελθόν: όταν αναζητάς το απόλυτο δίκυκλο που να μην καταλαβαίνει τίποτα από κίνηση ή μποτιλιαρίσματα, τότε το παπί δεν έχει αντίπαλο!

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το Jetix, το οποίο μέσα στην πόλη ξεδιπλώνει όλες τις χάρες του. Ο κινητήρας έχει άμεση απόκριση, αρκετό νεύρο βοηθούντος και του κοντού τελικού γραναζώματος και χαρίζει πολύ καλές επιταχύνσεις. Φτάνει πανεύκολα τα 100 χιλιόμετρα βάζοντας το στροφόμετρο βαθιά στα κόκκινα λίγο μετά τις 9.000 στροφές.

Εάν οι μετακινήσεις σας περιλαμβάνουν αρκετά χιλιόμετρα ανοιχτών δρόμων, τότε ένα μικρότερο πίσω γρανάζι κατά 1 ή 2 δόντια θα χαρίσει μεγαλύτερη τελική στο Jetix, κάτι που φαίνεται ότι μπορεί να σηκώσει με άνεση αυτός ο κινητήρας και γίνεται με χαμηλό κόστος.

Αν πάλι κινείστε αποκλειστικά στο κέντρο τότε το στάνταρ γρανάζωμα είναι ιδανικό.

Το μονό αμορτισέρ λειτουργεί πολύ καλά, όντας σφιχτό και αυξάνει κατακόρυφα την σταθερότητα του Jetix ακόμα και σε ταχύτητες κοντά στην τελική του. Το πιρούνι διαθέτει πιο μαλακές ρυθμίσεις και κάνει την δουλειά του μια χαρά.

Τώρα τα φρένα εκτός από όψη έχουν και ανάλογη απόδοση. Ειδικά το μπροστινό είναι δυνατό με ωραία αίσθηση, αλλά θέλει σύνεση στο απότομο πάτημα της μανέτας γιατί βυθίζει πολύ το πιρούνι. Επίσης χρειάζεται εξοικείωση με το πεντάλ του πίσω φρένου, το οποίο μπλοκάρει εύκολα τον τροχό. Πραγματικά μόλις συνηθίσεις μετά από λίγο την δύναμη των φρένων μπορείς να ακινητοποιείς το Jetix σε χρόνο dt!

Κάνει την διαφορά

Το Jetix 125 είναι ένα παπί που δεν έχει εκπτώσεις σε κανένα σημείο του, παρά μόνο στην ανταγωνιστική τιμή του, η οποία το καθιστά αυτομάτως ως μία από τις πλέον συμφέρουσες επιλογές στην κατηγορία.

Kymco Visa-R 110

Πρόκειται για δύο πολύτιμες αρετές που δύσκολα συνδυάζονται. Όμως το παπί της Kymco φαίνεται ότι έχει βρει αυτή την χρυσή τομή.

Η Kymco έχει εδραιωθεί για τα καλά στην μοτοσικλετιστική αγορά κυρίως με τα αξιόλογα σκούτερ της και δευτερευόντως με τα εξίσου ικανά παπιά. Μπορεί τα σκούτερ να κατέχουν την μερίδα του λέοντος, όσον αφορά τις πωλήσεις, όμως τα ιδιαίτερα αγαπητά στην Ελλάδα παπιά έχουν αρχίσει ξανά να κερδίζουν χαμένο έδαφος.

Είναι πιο φτηνά στην αγορά και συντήρηση, ενώ παράλληλα σε συνθήκες ασφυκτικού μποτιλιαρίσματος είναι απλώς άπιαστα. Το Visa-R 110 της Kymco προτάσσει όλα αυτά τα χαρίσματα, αλλά με ένα επιπλέον δυνατό χαρτί: την εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή στα 1.245 ευρώ!

Καμία έκπτωση στην ποιότητα

Πραγματικά η τιμή πώλησης είναι χαμηλή, οπότε αρκετοί θα μπορούσαν να προβληματιστούν μήπως υπάρχει κάποιος αντίκτυπος στην ποιότητα κατασκευής. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει επ’ ουδενί. Σίγουρα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Visa-R δεν είναι κάτι το εξεζητημένο, αλλά οι απλές λύσεις που έχουν επιλεχθεί ανταποκρίνονται με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων.

Η εμφάνιση είναι μοντέρνα, με το κόκκινο χρώμα να κολακεύει τις γωνίες των πλαστικών. Με μία προσεκτική ματιά τίποτα δεν φαίνεται να είναι προχείρως συναρμολογημένο, αίσθηση που επιβεβαιώνεται και στην οδήγηση. Εδώ ακριβώς πιστεύουμε ότι κρύβεται η επιτυχία του εν λόγω μοντέλου. Όταν βρίσκεσαι στην σέλα του νιώθεις μία «δεμένη» αίσθηση που σου εμπνέει εμπιστοσύνη.

Αρχηγός στην πόλη

Ο αερόψυκτος κινητήρας προέρχεται από το Activ-SR και έχει βελτιωθεί ώστε να καλύπτει τις προδιαγραφές ρύπων Euro 3. Το τελικό του γρανάζωμα επίτηδες είναι κοντό για να προσφέρει ζωηρές επιταχύνσεις μέσα στην πόλη. Το Visa-R αποδίδει γεμάτα από χαμηλά φορτώνοντας όλες τις ταχύτητες χωρίς δυσκολία, μέχρι περίπου τα 100 χιλιόμετρα ανά ώρα, όπου βρίσκεται η τελική του.

Κινείται με περίσσεια ευκολία στους δρόμους της πόλης χωρίς να επηρεάζεται από την αυξημένη κίνηση. Οι μικρές του διαστάσεις, το χαμηλό ύψος της σέλας και το μεγάλο κόψιμο του τιμονιού μεταμορφώνουν τους ελιγμούς σε παιχνίδι.

Αυτό που σε αφήνει έκπληκτο είναι η σωστή λειτουργία των απλών αναρτήσεων, οι οποίες διαθέτουν έναν ιδανικό συνδυασμό άνεσης και στιβαρότητας. Χωρίς να κοπανούν στις κακοτεχνίες διατηρούν σταθερό το σύνολο. Η μόνη προσοχή που χρειάζεται είναι σε βρεγμένο οδόστρωμα από τα νάυλον ελαστικά.

Τα φρένα, με μονοέμβολη δαγκάνα μπροστά και ταμπούρο πίσω, επιβραδύνουν με επιτυχία το σύνολο όποτε χρειαστεί.

Η δοκιμασία της εθνικής

Κατά την διάρκεια της δοκιμής οι υποχρεώσεις μας ανάγκασαν να τραβηχτούμε εκτός Αθηνών, οπότε ήταν μία πολύ καλή ευκαιρία να δούμε πως συμπεριφέρεται το Visa – R σε ανοιχτό δρόμο. Διατηρεί τα 90 χιλιόμετρα στο κοντέρ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες (με αναβάτη 74 κιλών) και σε ελαφριά κατηφόρα ξεπερνάει και τα 100. Δεν επηρεάζεται από δυνατούς ανέμους, ούτε από τους στροβιλισμούς που προκαλούν τα μεγαλύτερα οχήματα όταν σε προσπερνούν. Χωρίς υπερβολές, είναι απολύτως σταθερό.

Δεν κοστίζει αλλά αξίζει

Αναλογιζόμενος την τιμή αγοράς στα 1.245 ευρώ είναι δύσκολο να βρω κάποιο ουσιαστικό ψεγάδι στο Visa-R 110. Πρόκειται για ένα από τα τιμιότερα παπιά της αγοράς σε άκρως συμφέρουσα τιμή.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166