Κυβερνητικές «ασπιρίνες» για τον καρκίνο της κρίσης

Μέτρα ασπιρίνες για την προστασία των εργαζομένων από τις επιπτώσεις της κρίσης ετοιμάζει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δειχθεί ότι «αντιστέκεται» σε όλα τα μέτωπα που ανοίγουν ή πρόκειται να ανοίξουν (τράπεζες-απολύσεις).

Ηκυβέρνηση επιδιώκει να δείξει -με τα υπό επεξεργασία μέτρα- ότι διαθέτει και «κοινωνικό προφίλ», το οποίο απλώς υποβιβάστηκε επικοινωνιακά για να προωθηθεί ως σημαντική προτεραιότητα η δημοσιονομική διαχείριση. Ενώ την τελευταία έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, το «δίχτυ κοινωνικής προστασίας» έχει αναλάβει να δημιουργήσει η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά.

Ομως, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις και πληροφορίες, τα μέτρα δεν θα ενοχλούν καν τις επιχειρήσεις που ετοιμάζονται -ακριβέστερα αναδεύονται νωχελικά αυτή τη στιγμή- να προχωρήσουν σε απολύσεις. Δεν καταρτίζεται κανένα πλαίσιο δυσχέρανσης των απολύσεων, το οποίο θα δρούσε προληπτικά.

Αντίθετα, ετοιμάζεται «πλαίσιο» ρυθμίσεων που θα δρα «κατόπιν εορτής» ή θα ενισχύει τις επιχειρήσεις χρηματοδοτικά, ώστε να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Βοηθήματα αντί εξασφάλισης

Κυριότερες από τις ρυθμίσεις θα είναι η αύξηση του επιδόματος ανεργίας, η επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας και η επέκταση του θεσμού των stage, δηλαδή των προσλήψεων νέων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Δεν είναι βέβαιο ότι θα τεθούν και πάλι σε εφαρμογή ρυθμίσεις για τη χρήση προσυνταξιοδοτικών καθεστώτων.

Η κυβέρνηση εφαρμόζει «πιστά» στο θέμα αυτό τις αρνητικές κοινοτικές επιταγές, γενόμενη πολλές φορές βασιλικότερη του βασιλέως. Ομως, όποτε θέλει (και εκεί η πολιτική βούληση εκκινά από ιδεολογικές αντιλήψεις) να διευκολύνει υποψήφιους επενδυτές-αγοραστές δημόσιου πλούτου προχωρεί σε ρυθμίσεις (π.χ. Ολυμπιακή).

Στο πλαίσιο της άσκησης κοινωνικής πολιτικής η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει και πάλι τον ΟΑΕΔ (που έχει κυριολεκτικά αποτύχει να εξεύρει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας μόνιμου χαρακτήρα) καθώς και το πολυδιαφημισμένο -πλην ανύπαρκτο μέχρι στιγμής- Ταμείο κατά της Φτώχειας. Οι ειδικές δράσεις του (οι γνωστές μέχρι στιγμής) θα είναι το επίδομα θέρμανσης και πιθανώς ενισχύσεις σε εργαζομένους επιχειρήσεων που φθίνουν ή έχουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης (Siemens, Λαναράς κ.λπ.).

Μέτρα θα ληφθούν, σύμφωνα με όσα γενικόλογα προκύπτουν από κυβερνητικά χείλη, και για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Δεν είναι βέβαιο αν τα μέτρα στήριξης θα αφορούν τη δομή της επιχείρησης (χρηματοδοτήσεις, δωρεάν βοήθεια από κοινοτικά προγράμματα π.χ. για συγχωνεύσεις, αγορά πληροφοριακών συστημάτων κ.λπ.) ή θα στοχεύουν στην προστασία των εργαζομένων σ’ αυτές με επιδότηση θέσεων εργασίας.

Επιμένουν στα ατελέσφορα

Η επιδότηση των θέσεων εργασίας είναι θεσμός που ήδη εφαρμόζεται αλλά δεν έχει παραγάγει αποτελέσματα όσον αφορά τη διατήρηση των εργαζομένων στη δουλειά μετά τη λήξη του χρόνου επιδότησης. Ο επιδοτούμενος χάνει τη δουλειά του και προσλαμβάνεται άλλος στη θέση του για να λάβει νέα επιδότηση η επιχείρηση.

Αν τα μέτρα είναι έτοιμα θα συζητηθούν και θα εγκριθούν στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η Επιτροπή θα προχωρήσει και στον σχεδιασμό των κυβερνητικών θέσεων που θα προβληθούν στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση της Βουλής για την Οικονομία μεθαύριο Παρασκευή. *