Το «Communication Breakdown» περιλαμβάνεται στον πρώτο δίσκο των Led Zeppelin, με τίτλο το όνομα τους, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1969.
Πρόκειται για ένα up-beat rock τραγούδι, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και proto-punk. Δημιουργοί του τραγουδιού είναι οι John Bonham, John Paul Jones και Jimmy Page, όλοι τους μέλη των Led Zeppelin.
Το riff της κιθάρας το δημιούργησε ο Jimmy Page κατά τη διάρκεια της πρώτης περιοδείας του συγκροτήματος στη Σκανδιναβία, όταν ακόμα το συγκρότημα λεγόταν New Yardbirds, και είναι εμπνευσμένο από το «Nervous Breakdown» του Eddie Cochran, που κυκλοφόρησε το 1958.
Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1968 στα Olympic Studios του Λονδίνου, με παραγωγό τον Jimmy Page. Ο Robert Plant έκανε τα φωνητικά, ο John Paul Jones έπαιξε μπάσο και έκανε δεύτερη φωνή, ο John Bonham έπαιξε drums και ο Jimmy Page έπαιξε κιθάρα και έκανε δεύτερη φωνή (από τα λίγα τραγούδια των Led Zeppelin όπου ο Page έκανε και δεύτερη φωνή).
Το τραγούδι χαρακτηρίζεται από τον μοναδικό και ξεχωριστό του ήχο. Για να βγάλει τον ασυνήθιστο για την εποχή βαρύ ήχο της κιθάρας, ο Page χρησιμοποίησε έναν μικρό ενισχυτή Supro και έπαιξε την Fender Telecaster κιθάρα του περνώντας την από ένα Vox wah πετάλι και δημιουργώντας τον ήχο που ονομάστηκε «κιθάρα μέσα σε κουτί παπουτσιών».
Σε μία συνέντευξη που έδωσε ο Page στο περιοδικό Guitar Player το 1977, είπε για την ηχογράφηση του τραγουδιού:
- Μπήκα σε ένα μικρό δωμάτιο, σε ένα μικροσκοπικό πράγμα σαν θάλαμο, και τοποθέτησα τα μικρόφωνα σε κάποια απόσταση. Βλέπετε υπάρχει ένα πολύ παλιό αξίωμα ηχογράφησης, σύμφωνα με το οποίο η απόσταση δημιουργεί βάθος. Χρησιμοποίησα αυτή την τακτική σε πολλές ηχογραφήσεις με το συγκρότημα γενικά, και όχι μόνο σε μένα. Χρησιμοποιείτε πάντα ενισχυτές και κοντινά μικρόφωνα, βάζοντας απλά το μικρόφωνο μπροστά, αλλά εγώ θα είχα και ένα μικρόφωνο από πίσω και έπειτα θα ισορροπούσα αυτά τα δύο, για να ξεφορτωθώ όλα τα προβλήματα με τη φάση, επειδή πραγματικά όταν τα όργανα ηχούν σωστά τότε δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε equalizer στο στούντιο. Όλα θα έπρεπε να γίνονται με τα μικρόφωνα. Αλλά δείτε πόσο πολύ έχουν παρασυρθεί όλοι τους από τα equalizers ώστε έχουν ξεχάσει ολόκληρη την επιστήμη της τοποθέτησης μικροφώνων. Δεν υπάρχουν πολλοί τύποι που την ξέρουν. Είμαι βέβαιος ότι ο Les Paul ξέρει πολλά. Προφανώς, ήταν για τα καλά μέσα σ’ αυτό, όπως ήταν όλοι εκείνοι που έκαναν την παραγωγή στους πρώτους ροκ δίσκους όπου υπήρχαν ένα ή δύο μικρόφωνα στο στούντιο.
Στις 10 Μαρτίου 1969 το «Communication Breakdown» κυκλοφόρησε στη β’ πλευρά του single «Good Times Bad Times». Το τραγούδι αν και δεν κατάφερε να μπει στα αμερικάνικα charts, έγινε ύμνος για την εξοργισμένη νεολαία της εποχής. Επίσης ήταν ένα από τα δημοφιλή κομμάτια των συναυλιών των Led Zeppelin, οι οποίοι το έπαιζαν σε κάθε περιοδεία που έκαναν, και το χρησιμοποιούσαν συνήθως είτε για να ανοίγουν τη συναυλία τους είτε ως encore. Μ’ αυτό έκλεισαν την τελευταία τους συναυλία στο Earls Court Arena του Λονδίνου το Μάιο του 1975 καθώς και στο Knebworth Festival τον Αύγουστο του 1979.
Το 1989 κυκλοφόρησε το bootleg των Led Zeppelin «Communication Breakdown», όπου περιλαμβάνεται μία ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού από συναυλία που δόθηκε στο Λονδίνο στις 25 Μαρτίου του 1971.
Το τραγούδι περιλαμβάνεται επίσης στα bootlegs «Royal Albert Hall» (από τη συναυλία που δόθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1970), «Whole Lotta Zep» (από τη συναυλία που δόθηκε το Μάρτιο του 1970 στο Βανκούβερ του Καναδά), «Blueberry Hill I» (από τη συναυλία που δόθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1970 στο Los Angeles), «Stairway To Heaven» (Μάρτιος 1971), «Tales Of Storms» (από τη συναυλία που δόθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1971 στο Τόκιο), «Eastern Front» (από τη συναυλία που δόθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1972 στο Τόκιο) και «Three Days After» (από τη συναυλία που δόθηκε στις 3 Ιουνίου 1973 στο Los Angeles).
Το Νοέμβριο του 1997 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «BBC Sessions», με ηχογραφήσεις που έκαναν οι Led Zeppelin για το BBC από το 1969 έως το 1971. Στο άλμπουμ περιλαμβάνονται 3 διαφορετικές ηχογραφήσεις του «Communication Breakdown».
Το Μάιο του 2003 κυκλοφόρησε το DVD «Led Zeppelin», όπου περιλαμβάνονται τέσσερις εκτελέσεις του τραγουδιού: μία εκτέλεση από συναυλία στο Royal Albert Hall (9 Ιανουαρίου 1970), ένα μουσικό βίντεο play back (Φεβρουάριος 1969), μία εμφάνιση στο Gladsaxe Teen Club στη Δανία (17 Μαρτίου 1969) και άλλη μία στο Theatre Olympia στο Παρίσι (19 Ιουνίου 1969). Η εκτέλεση από τη συναυλία στο Royal Albert Hall περιλαμβάνεται και στο DVD «Mothership», που κυκλοφόρησε το 2007. Το τραγούδι έδωσε επίσης τον τίτλο του και στο διπλό DVD «Led Zeppelin: Communication Breakdown» που κυκλοφόρησε το 2009.
Άλλες εκτελέσεις
- Ibex (1969, το συγκρότημα στο οποίο τραγουδούσε ο Freddie Mercury -ως Freddie Bulsara- πριν ιδρύσει τους Queen, έπαιξε ζωντανά το «Communication Breakdown» σε συναυλίες).
- Inner Sense (1980, στο δίσκο «Epitaph for a Legend»).
- D.O.A. (1981, στο δίσκο «Hardcore ‘81»).
- Dickies (1983, στο δίσκο «Stukas Over Disneyland»).
- Rods (1986, στο δίσκο «Heavier than Thou»).
- Paul Stanley (1989, σε συναυλίες του).
- Iron Maiden (Δεκέμβριος 1990, στη β’ πλευρά του single «Bring Your Daughter… To The Slaughter». Η εκτέλεση αυτή συμπεριλήφθηκε και στο box set «Eddie’s Archive», που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2002).
- Dread Zeppelin (1991, στο άλμπουμ «Rock’n Roll»).
- Dead Moon (1991, στο άλμπουμ «Live Evil»).
- Hunger (1993, κυκλοφόρησαν έξι εκτελέσεις του «Communication Breakdown»: Original Mix, Twang Monkey Rock Mix, Sugar Cube Trance Mix, 8-Track and a Blunt Mix, Rod Serling House Mix και Radio Edit).
- Glory (1993, στο άλμπουμ «Positive Buoyant»).
- Mr Hyde (1993, στο άλμπουμ «Mr Hyde»).
- Guns N’ Roses (1993, έπαιξαν μέρος του τραγουδιού στη συναυλία που έδωσαν στην Αθήνα).
- Michael White and the White (1994, στο άλμπουμ «Michael White Plays the Music of Led Zeppelin», που αργότερα κυκλοφόρησε ως διπλό άλμπουμ με τον τίτλο «A Tribute to Led Zeppelin – Studio Sessions»).
- Vicious Rumors (1994, στο EP «The Voice» και ως bonus track στο άλμπουμ «Word Of Mouth»).
- Soundgarden (1994, ζωντανή ηχογράφηση στο bootleg «Supermainstream»).
- Jeff Healey Band (Ιούνιος 1995, στο άλμπουμ «Cover To Cover»).
- Yardbirds Experience (1996, στο άλμπουμ «British Thunder»).
- Jason Bonham Band (Απρίλιος 1997, στο άλμπουμ «In The Name of My Father – The Zepset – Live from Electric Ladyland»).
- Sebastian Bach (2001, στο άλμπουμ «Bach 2: Basics»).
- B-Movie Rats (Ιανουάριος 2001, στο άλμπουμ «I-94 Live»).
- Diamond and Rust (2001, στο άλμπουμ «Bitterskin»).
- Flaming Lips (2002, στο άλμπουμ «Finally the Punk Rockers Are Taking Acid»).
- Tierra Santa (Νοέμβριος 2002, στη συλλογή «The Music Remains the Shame: A Tribute to Led Zeppelin»).
- Disengage (2002, στη συλλογή «Sucking the 70s»).
- Fleshtones (2003, στο άλμπουμ «Do You Swing?»).
- Paul Gilbert & John Paul Jones (2004, στο άλμπουμ «Guitar Wars»).
- Golden Cups (2004, στο άλμπουμ «Golden Cups Recital»).
- 2 Many DJs (2004, στο άλμπουμ «As Heard on Radio Soulwax Pt.7»).
- Led Zepagain (2005, στο άλμπουμ «A Tribute to Led Zeppelin»).
- Gazz (2006, στο EP «The Covers»).
- Zepparella (Μάιος 2006, στο άλμπουμ «Live at 19 Broadway»).
- Rockies (2006, στο άλμπουμ «The Music of Led Zeppelin»).
- Brutal Knights (2006, στο EP «Breakdown»).
- Wolfmother (στις 14 Νοεμβρίου 2006 το έπαιξαν ζωντανά όταν οι Led Zeppelin μπήκαν στο UK Music Hall Of Fame. Το τραγούδι το ερμήνευσαν και σε πολλές άλλες συναυλίες τους).
- Yardbirds (2007, στο άλμπουμ «Reunion Jam: Greatest Hits Live»).
- Pavic (2008, στη συλλογή «Misty Mountain Hop: A Millennium Tribute To Led Zeppelin»).
- Disguster (Ιούλιος 2009, στο άλμπουμ «Not So Sweet»).
- Slash & Myles Kennedy (Ιούλιος 2010, ζωντανή ηχογράφηση στο άλμπουμ «Live in Manchester»).
Επίσης, το ελληνικό συγκρότημα Jack Spirit έπαιξε το τραγούδι σε ζωντανές του εμφανίσεις.
Στο ντοκιμαντέρ «Ramones: The True Story», ο κιθαρίστας των Ramones, Johnny Ramone, δήλωσε ότι βελτίωσε το παίξιμό του στην κιθάρα παίζοντας ξανά και ξανά το «Communication Breakdown» στα πρώτα χρόνια της καριέρας του.
Ο Δανός τραγουδιστής King Diamond (τραγουδιστής του ομώνυμου συγκροτήματος και των Mercyful Fate) είπε σε μία συνέντευξη:
- Όταν άκουσα για πρώτη φορά τον Jimmy Page να παίζει το «Communication Breakdown», τρελάθηκα. Αυτόν ακριβώς τον ήχο ήθελα να αναπαράγω κι εγώ με κάποιον τρόπο. Ο Jimmy Page ήτανε το πρώτο μου είδωλο. Οι Black Sabbath και οι Deep Purple ήτανε εξίσου σπουδαίοι για εμένα, ο Jimmy Page είχε ωστόσο κάτι ιδιαίτερο στον ήχο του.
Το «Communication Breakdown» ακούγεται στην ταινία «Μικροί Στρατιώτες» (Small Soldiers, 1998), και χρησιμοποιήθηκε σ’ ένα επεισόδιο της αμερικανικής σειράς κινουμένων σχεδίων Simpsons (2006, όπου το παίζει μία ομάδα στρατιωτών) καθώς και στη σειρά ντοκιμαντέρ «American Masters» (2007).
Επίσης περιλαμβάνεται στο παιχνίδι «#1 Karaoke Hits: Sing Like Led Zeppelin».
Το 2003 το αμερικανικό μουσικό περιοδικό Blender συμπεριέλαβε το τραγούδι στη λίστα με «Τα 1.001 Καλύτερα Τραγούδια Που Πρέπει Να Κατεβάσετε Αμέσως Τώρα!». Το βρετανικό μουσικό περιοδικό New Musical Express κατέταξε το σόλο του Jimmy Page στο Νο 15 των 50 Καλύτερων Σόλο Κιθάρας όλων των εποχών.