Με το Linux επίσης είναι εύκολο να αντιμετωπίσουμε τις λεγόμενες brute force attacks, ή dictionary attacks, καθώς δίνονται όλα τα εργαλεία στον System administrator για να προφυλάξει το σύστημα και να κλείσει τις “τρύπες” που ενδεχομένως υπάρχουν. Επίσης με το Linux είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουμε αν ένα χρήστης έχει αλλάξει το password. Υπάρχει και διαφορά ταχύτητας στον έλεγχο κάθε σταθμού εργασίας σε ένα δίκτυο μεταξύ Linux και Windows.Κατά κανόνα, ο έλεγχος χρειάζεται μόλις λίγα δευτερόλεπτα με Linux.
Γενικά το Linux στέκεται στο ύψος της κληρονομιάς του UNIX και επιτρέπει να καλύψουμε το σύστημά μας με όλες τις δυνατές παραμέτρους ασφαλείας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία σε υπολογιστικά συστήματα που αποτελούν ένα δίκτυο ή/και είναι συνδεδεμένα στο Internet. Οσον αφορά στα bugs, δεν θα πρέπει να πιστέψουμε στο “μύθο”, που λέει ότι “το Linux δεν έχει bugs”. Τουναντίον έχει, όπως κάθε software που …σέβεται τον εαυτό του.
Αλλά τα bugs που βρίσκονται στο Linux ή και σε προγράμματα που εκτελούνται στην πλατφόρμα του, συνήθως τακτοποιούνται σύντομα, με κάποιο updateπου θα κυκλοφορήσει κάποιους από τους χιλιάδες προγραμματιστές ανά τον κόσμο που γράφει κώδικα για Linux. Σε αντίθεση με τα Windows, όπου τα updates είναι αραιά και συνήθως φτιάχνουν πολλά bugs μαζί, στο Linux κυκλοφορούν σωρεία updates, συνήθως μία για κάθε bug. Πάντως αν έχετε μια “σταθερή” έκδοση του πυρήνα, κατά πάσα πιθανότητα θα έχετε πολύ λίγα βλαβερά ζωύφια στο σύστημά σας.
Φυσικά προκύπτουν και τρύπες ασφαλείας σε συστήματα που χρησιμοποιούν Linux, όπως και κάθε λειτουργικό σύστημα. Στον χώρο του Linux, ωστόσο, αξία έχει το ότι τα fixes βγαίνουν πολύ γρήγορα και το ότι η διανομή του πηγαίου κώδικα μαζί με το binary επιτρέπει στον καθένα που έχει γνώσεις προγραμματισμού να επέμβει εκεί όπου νομίζει ότι χρειάζεται επέμβαση. Τα Windows, καλώς ή κακώς, έχουν πλέον συνδυαστεί στη συνείδηση των περισσοτέρων χρηστών, με την εταιρεία-κολοσσό που τα αναπτύσσει και την τεράστια οικονομική δύναμη που τα υποστηρίζει.
Έτσι, μοιραία, αναπτύσσεται σε αρκετούς το σύνδρομο “αντιπάθειας του ισχυρού”, χωρίς κατ’ ανάγκην, αυτή η αντιπάθεια, να δικαιολογείται επαρκώς. Είναι βλέπετε η μοίρα του αδυνάτου, να συγκεντρώνει περισσότερες συμπάθειες και του ισχυρού, να αντιμετωπίζετε με αρκετή δυσπιστία και καχυποψία.
Η τελευταία, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι δικαιολογημένη, αλλά -κακά τα ψέματα- ελάχιστους χρήστες ενδιαφέρει πραγματικά, η ηθική και οι πρακτικές του οποιουδήποτε επιχειρηματία (εφόσον κινούνται μέσα σε νόμιμα και ανταγωνιστικά πλαίσια βεβαίως) και πολύ περισσότερους, το αν πραγματικά μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, με κάποιο προϊόν. Η αλήθεια λοιπόν είναι, ότι “Ναι, πράγματι κάνουμε μια χαρά τη δουλειά μας, με τα Windows” και να είστε σίγουροι, ότι αυτός είναι και ο βασικός λόγος, που έχουν διαδοθεί τόσο πολύ.
Πολλά λειτουργικά, είχαν την ευκαιρία να καθιερωθούν πριν τα προϊόντα του Μπιλ Γκέιτς και της παρέας του, όταν οι τελευταίοι δεν διέθεταν πρακτικά, καμία απολύτως οικονομική δύναμη, αλλά δεν τα κατάφεραν. Το γιατί, βρίσκεται σε όλα αυτά που προσφέρουν τα Windows. Απλότητα, ευκολία, συμβατότητα, φιλικότητα κ.λπ.. Ας δούμε λοιπόν, πιο αναλυτικά, το τι ακριβώς έχουν να προσφέρουν τα “παράθυρα” της Microsoft, που υπερέχουν και που όχι, σε σχέση με το Linux. Κόστος
Εδώ, αδιαφιλονίκητος νικητής, είναι φυσικά το Linux. Βλέπετε, έχουμε να συγκρίνουμε το “δωρεάν”, με το “κάτι”, οπότε μοιραία, το πρώτο είναι και πιο συμφέρον. Παρά την αδιαφιλονίκητη κυριαρχία του Linux σε αυτόν τον τομέα όμως, καλό θα ήταν να ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά, ώστε να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε. Ναι, το Linux διανέμεται δωρεάν, αλλά στην πράξη, είναι σχεδόν αδύνατον (τουλάχιστον για την Ελλάδα), να κατεβάσει κανείς από το Internet, ένα ολόκληρο CD, ή πολύ περισσότερο την πλήρη διανομή, μερικές εκ των οποίων έχουν πλέον φθάσει τα 6 και 7 CDs.
Φυσικά, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα προμήθειας του λειτουργικού, από τον ειδικό τύπο, με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα το συνοδευτικό CD του τεύχους που κρατάτε στα χέρια σας. Συνήθως πάντως και εφόσον χρειάζεστε μία υποτυπώδη βοήθεια, αλλά και κάποια άνεση στις επιλογές των εφαρμογών που θα εγκαταστήσετε, η αγορά μίας -φθηνής ομολογουμένως- διανομής, είναι η ενδεδειγμένη λύση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ξοδέψετε τουλάχιστον 30 Ευρώ.
Το ποσό αυτό, εξακολουθεί να απέχει μακράν, από το κόστος των Windows, αλλά δεν θα πρέπει ακόμη να ξεχνάτε, ότι με την αγορά ενός νέου PC, η εγκατεστημένη έκδοση των Windows, παρέχεται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Βέβαια, απουσιάζουν όλα τα συνοδευτικά που αποκτά κανείς, αγοράζοντας μία διανομή Linux. Αναφέρουμε όλα αυτά, για να αποδώσουμε αφενός τα εύσημα στο Linux και αφετέρου, να θέσουμε το θέμα, ακριβώς στις σωστές του διαστάσεις.
Ευκολία χρήσης
Και ο πλέον κακόπιστος κριτής των Windows, δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί, την ανωτερότητα του λειτουργικού της Microsoft, σε αυτόν τον τομέα. Είναι εξαιρετικά απλό στη χρήση του, η συντριπτική πλειοψηφία των επιλογών, βρίσκονται εκεί που θα περίμενε κανείς και ότι πραγματικά χρειάζεται ο χρήστης, είναι εύκολα προσπελάσιμο. Για να είμαστε δίκαιοι ως προς το Linux όμως, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κατάσταση έχει διαφοροποιηθεί δραματικά, σε σχέση με αυτήν που επικρατούσε πριν 2 ή 3 χρόνια, αφού τα σύγχρονα γραφικά περιβάλλοντα, είναι εξαιρετικά απλά και λειτουργικά.
Βέβαια, ένα μεγάλο μέρος της βελτίωσής τους, το οφείλουν στο ότι μοιάζουν ολοένα και περισσότερο, με τα… Windows! αλλά παρ’ όλα αυτά, καταφέρνουν να διατηρούν ένα δικό τους ύφος, συνδυάζοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα του Linux. Εγκατάσταση Υπό κανονικές συνθήκες, η εγκατάσταση δεν θα έπρεπε να αποτελεί καν, πεδίο σύγκρισης δύο λειτουργικών. Την αναφέρουμε όμως, για τον εξής απλό λόγο. Ενώ η εγκατάσταση των Windows, απαιτεί μόλις μερικά προφανή κλικ, από τη μεριά του χρήστη, αυτή του Linux παραμένει στη βάση της προβληματική, για τις περισσότερες διανομές και το κυριότερο, για τους περισσότερους χρήστες.
Αν και έχουν εξελιχθεί αρκετοί wizards εγκατάστασης, οι άπειροι χρήστες, πάντοτε θα αντιμετωπίζουν προβλήματα και θα έχουν απορίες, όταν θα φθάνουν στη φάση του partitioning για παράδειγμα, ειδικά εάν πρόκειται για εγκατάσταση Linux, σε σύστημα που διαθέτει ήδη Windows (κάτι που είναι άλλωστε και το σύνηθες). Ίσως κάποιοι διαφωνήσουν, επισημαίνοντας ότι το Linux δεν απευθύνεται σε αυτούς τους χρήστες, αλλά θα πρέπει να έχουμε πάντοτε υπόψιν, ότι αυτούς ακριβώς θα πρέπει να έχει κάποιος υπόψιν, όταν προσπαθεί να επικρατήσει σε παγκόσμιο επίπεδο. Διαφορετικά, αυτομάτως περιορίζει το δυνητικά αγοραστικό του κοινό.
Πολυγλωσσική υποστήριξη
Κατά την άποψή μας, το εν λόγω σημείο, είναι και το μεγαλύτερο “αγκάθι”, στην προσπάθεια εξάπλωσης του Linux, στο ευρύ καταναλωτικό κοινό και τους απλούς χρήστες. Αν και οι ίδιοι, έχουμε μία προτίμηση στις αγγλικές εκδόσεις των Windows οι οποίες διαθέτουν πιο προφανείς ορολογίες (όπως συνηθίσει βλέπετε κανείς), είναι αλήθεια ότι η συντριπτική πλειοψηφία των απλών και αρχάριων χρηστών στη χώρα μας, προτιμούν τις ελληνικές εκδόσεις, αφού τους κάνουν να αισθάνονται πιο οικεία.
Αυτό που για τους Ελληνες μπορεί να αποτελεί απλή προτίμηση, για κάποιους άλλους λαούς (Ιάπωνες, Κινέζους κ.λπ.), είναι ανάγκη και οι αντίστοιχες γλώσσες θα πρέπει να υποστηρίζονται πλήρως, σε κάθε πτυχή του λειτουργικού. Το Linux τα καταφέρνει περίφημα στο Internet, υποστηρίζοντας ελληνικές κωδικο-σελίδες, χωρίς προβλήματα ή έστω, με λίγα προβλήματα.
Με πολύ μεγαλύτερη δυσκολία, καταφέρνει να υποστηρίξει τα Ελληνικά, σε επίπεδο γραμματοσειρών, ώστε να μπορεί κανείς να γράφει στη μητρική του γλώσσα. Αν και η όλη διαδικασία δεν είναι και απαγορευτικά δύσκολη στο να πραγματοποιηθεί από κάποιον αρχάριο, η απουσία αυτοματοποιημένων εργαλείων, είναι καθοριστική. Βλέπετε, μιλάμε για το “σετάρισμα” μίας δυνατότητας, η οποία για τα Windows θεωρείται δεδομένη.
Με αρκετή δυσκολία και μόνον μετά την επέμβαση πιο ειδικών, η υποστήριξη των ελληνικών, επεκτείνεται στο ίδιο το γραφικό περιβάλλον, ενώ τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα, όταν αρχίσουμε να μιλάμε για εκτυπώσεις, αυτόματο ορθογράφο, συλλαβισμό κ.λπ.. Συνήθως, τέτοιου είδους προβλήματα, λύνονται χάρει στην εμπορικότητα ενός προϊόντος, αφού μία εταιρεία αναλαμβάνει να τα λύσει, έχοντας σκοπό το κέρδος από την πώληση της λύσεως της. Το όλο concept, είναι αντίθετο στην ιδέα και τη φιλοσοφία του Linux, οπότε δεν θα είναι και τόσο απλή, η λύση του για τα ελληνικά δεδομένα.
Διαθέσιμες εφαρμογές
Εδώ, τα Windows “παίζουν” στο γήπεδό τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που κυκλοφορούν ανά τον κόσμο, έχουν φτιαχτεί για τα Windows. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν εφαρμογές και για το Linux. Υπάρχουν και μάλιστα εκατοντάδες και είναι μαθηματικώς βέβαιο, ότι θα βρει κανείς αυτό ακριβώς που ζητάει. Η ειδοποιός διαφορά, είναι η λέξη “επιλογή”. Στο Linux, οι επιλογές σας είναι περιορισμένες και αυτό αυτομάτως αποτελεί μεγάλο ανασταλτικό παράγοντα.
Μπορεί να υπάρχουν αρκετά καλά εργαλεία επεξεργασίας εικόνας, αλλά δενθα βρείτε κάτι σαν το Photoshop για παράδειγμα. Επιπλέον, πολύ πιο εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως αυτές που ασχολούνται με την επεξεργασία video ή ήχου, πόρων απέχουν από το να θεωρηθούν εφάμιλλες αυτών των Windows. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι ακριβώς αυτή η τεράστια εγκατεστημένη βάση εφαρμογών, δίνει στους χρήστες των Windows, πολύ περισσότερα resources και δυνατότητες ανταλλαγής αρχείων και πληροφοριών, μεταξύ τους.
Από την άλλη μεριά, η συντριπτική πλειοψηφία των εφαρμογών Linux, διατίθενται από τζάμπα, έως… δωρεάν! Εάν λοιπόν δεν έχετε ιδιαίτερα υψηλές και εξειδικευμένες απαιτήσεις, ή εάν υπάρχει αυτή η εφαρμογή που σας ενδιαφέρει και σε έκδοση για Linux, τότε κάλλιστα μπορείτε να το επιλέξετε. Όλες αυτές οι προϋποθέσεις πάντως, θυμίζουν πολύ περισσότερο κάποιον επαγγελματία και πολύ λιγότερο τον αρχάριο χρήστη που συνήθως ενδιαφέρεται να παίζει με ότι βρει μπροστά του, στον υπολογιστή του.
Games
Αν και θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνονται στην προηγούμενη ενότητα, ταgames εξετάζονται χωριστά, καθώς αποτελούν μία ιδιάζουσα περίπτωση. Βλέπετε, αποτελούν από μόνα τους, ικανό λόγο να αγοράσει κανείς υπολογιστή. Σκεφτείτε μόνον, πόσοι και πόσοι δεν είναι αυτοί οι χρήστες που διαθέτουν κάποια κονσόλα, χωρίς να ενδιαφέρονται για υπολογιστή, ή πόσοι από τους φίλους σας, περνούν ατελείωτες ώρες παίζοντας on-line και off-line τα αγαπημένα τους παιχνίδια.
Τα games, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αυτό που ονομάζουμε killer application για μία πλατφόρμα, αλλά τα περιθώρια κέρδους είναι αρκετά μικρά, δεδομένου της χαμηλής τιμής στην οποία θα πρέπει να διατίθενται, ώστε να βρίσκουν απήχηση στις πιο νεαρές ηλικίες. Έτσι, η συμβίωσή τους με το Linux, καθίσταται σχεδόν ασύμβατη, οπότε εάν σας ενδιαφέρουν και τα παιχνίδια στον υπολογιστή, θα πρέπει να ξεχάσετε το Linux, το οποίο θα καταφέρει να σας παράσχει ελάχιστους από τους γνωστούς τίτλους του εμπορίου.
Συμβατότητα με hardware
Ραγδαία βήματα προόδου, έχουν φέρει το Linux, αρκετά κοντά στα standards των Windows τα τελευταία χρόνια, αλλά τα τελευταία εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη ένα (τουλάχιστον) βήμα μπροστά. Αν και τα περισσότερα περιφερειακά, υποστηρίζονται χωρίς προβλήματα από το Linux, κάποιες πιο “εξωτικές” λύσεις, όπως η υποστήριξη USB 2.0, τα ασύρματα περιφερειακά, οι κάρτες bluetooth, τα ενσωματωμένα chipsets γραφικών ή ήχου κ.λπ., θα έχουν σίγουρα προβλήματα, ως προς την αναγνώρισή τους. Φυσικά, ένα search στα newsgroups και τα chat rooms του Linux, δεν αποκλείεται να σας δώσει την απάντηση. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, το ότι καταφέραμε να βρούμε driver για μία PCI κάρτα TV-tuner, από έναν προγραμματιστή, χρήστη Linux, από τη Βραζιλία! Είναι όμως αυτός, ο ορθόδοξος τρόπος για να κάνεις τον εξοπλισμό που έχεις πληρώσει, να δουλέψει;
Υποστήριξη
Σε αυτό το σημείο, οι φίλοι των δύο λειτουργικών, θα μπορούσαν να διαφωνούν επί ημέρες. Το ερώτημα τελικά, είναι: “τι ακριβώς θεωρούμε υποστήριξη; “Είναι άραγε υποστήριξη, το να μπει κανείς στο site της Microsoft και να βρει λύση στα προβλήματά του; Εάν ναι, τότε γιατί να μην είναι υποστήριξη και η κυριολεκτικά “άπειρη” βοήθεια που μπορεί κανείς να βρει, μέσω Internet σε οποιοδήποτε site για Linux; Τα πράγματα είναι κάπως περίπλοκα, γιατί στην περίπτωση των Windows, κάποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για όσα προσφέρει, γι’ αυτό άλλωστε και τις περισσότερες φορές πληρώνεται. Επίσης, όσο πληρώνει κανείς, τόσο μπορεί να έχει υποστήριξη, οποτεδήποτε και αν τη χρειαστεί.
Στην περίπτωση του Linux, η απουσία κάποιας “κεντρικής διεύθυνσης”, αποτελεί μειονέκτημα για τον επαγγελματία, που ενδεχομένως χρειάζεται λύσεις “εδώ και τώρα”, αλλά κάτι τέτοιο, δεν ισχύει απαραίτητα και για τον ερασιτέχνη χρήστη, που έχει την πολυτέλεια να ψάξει αρκετό διάστημα μέχρις ότου βρει τη λύση που τον ενδιαφέρει. Αν χρειάζεστε εγγυημένη υποστήριξη, το εμπορικό προϊόν, είναι προτιμότερο. Διαφορετικά, κάποιος από τα εκατομμύρια φίλους του Linux, αργά ή γρήγορα (συνήθως, πολύ γρήγορα), θα σας βοηθήσει.
Ασφάλεια και σταθερότητα
Εν γνώση μας, εντάξαμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ίδια ενότητα, παρά το γεγονός ότι το να τα εκλάβει κανείς ως αλληλένδετα στοιχεία, είναι συνήθως λάθος. Ναι, τις περισσότερες φορές, η έλλειψη σταθερότητας ενός λειτουργικού, ίσως να σημαίνει και προβλήματα στους τομείς της ασφάλειας, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο. Αντίστροφα, προβλήματα στην ασφάλεια, ίσως προκαλέσουν αστάθεια του συστήματος, αλλά και πάλι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο.
Λέγοντας ασφάλεια, εννοούμε το κατά πόσο τα δεδομένα του υπολογιστή μας, προστατεύονται επαρκώς από εξωτερικές επιθέσεις, ενώ λέγοντας σταθερότητα, αναφερόμαστε στα περίφημα “κρεμάσματα” που μπορεί να προκληθούν σε ένα λειτουργικό (οι γνωστές μπλε οθόνες των Windows). Χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, μπορούμε να αποφανθούμε ότι το Linux είναι το πιο σταθερό από τα δύο λειτουργικά, ειδικά εάν συγκριθεί με τις home εκδόσεις των Windows.
Οι διαφορές του πάντως με τα Windows 2000, είναι σαφώς μικρότερες, σε θέματα σταθερότητας. Από την άλλη μεριά, η περίφημη ασφάλεια των λειτουργικών Unix (και κατ’ επέκτασιν του Linux), τείνει να εξελιχθεί σε έναν μύθο. Πράγματι, τα συστήματαUnix είναι πιο ασφαλή, ή ακριβέστερα, προσφέρουν περισσότερα εργαλεία διασφάλισης του απορρήτου των δεδομένων μας, αλλά όλη η “φασαρία” γύρω από την ανεπάρκεια των Windows, έγκειται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι τα τελευταία είναι πιο διαδεδομένα.
Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των συστημάτων, βασίζεται στα Windows, είναι σαφές ότι η πλειοψηφία των επιθέσεων πραγματοποιείται εναντίον τους και φυσικά, η πλειοψηφία των επιτυχών εισβολών, επίσης αφορά συστήματα Windows. Επίσης, η διάδοση των τελευταίων, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο γνωστά και όσα τα αφορούν, με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί και η σχετική “τεχνογνωσία”. Σε γενικές γραμμές πάντως, η νούμερο ένα επιλογή, σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των δεδομένων μας, παραμένει το Linux.
Απαιτήσεις σε εξοπλισμό
Οι απαιτήσεις σε εξοπλισμό hardware, από το ίδιο το λειτουργικό, αποτελούσε ανέκαθεν και το μεγάλο παράπονο όλων μας. Αποτελούσε επίσης και σημείο μεγάλης “μουρμούρας” και συζητήσεων για τα Windows, αφού η λογική “το νέο software βοηθά τις πωλήσεις νέου hardware”, λόγω των αυξημένων του απαιτήσεων, φαίνεται να έχει ακολουθηθεί πιστά, για περίπου 15 χρόνια. Είναι πραγματικά απίστευτο, το ότι με την παρουσίαση πέντε νέων εκδόσεων(95, 98, Me, 2000 και XP), από την εποχή των Windows 3.1, η Microsoft έχει οδηγήσει την αγορά, σε επεξεργαστές 2500 MHz, κάρτες γραφικών με 128 ΜΒ μνήμης και περισσότερα τρανζίστορς από αυτά των επεξεργαστών, σκληρούς δίσκους της τάξεως των 40 GB και άνω κ.ο.κ.
Θυμόμαστε με νοσταλγία πλέον, έναν ηρωικό 286, ο οποίος αναβαθμίσθηκε σε 386SX ώστε να τρέχει τα Windows 3.1, πριν από περίπου 11 χρόνια, με τη βοήθεια 2 ΜΒ RAM και ενός δίσκου των 20 ΜΒ! Κάτι ο αντικειμενοστραφής προγραμματισμός, κάτι η έλλειψη optimized κώδικα, κάτι η πίεση για ολοένα και συχνότερες παρουσιάσεις εφαρμογών, κάτι η εξάπλωση των multimedia και φυσικά, κάτι η αγαστή συνεργασία εταιρειών hardware και software, μας έχουν φέρει πλέον σε αυτήν την κατάσταση. Το Linux, έχει καταφέρει να μείνει αρκετά έξω από αυτήν την τρέλα, αφού ο κώδικάς του, δεν δημιουργείται από ομάδες προγραμματιστών που τρέχουν να προλάβουν κάποια deadlines, ή δέχονται άνωθεν εντολές.
Έτσι, καταφέρνει να “μιλά” στην “καρδιά” του hardware, εκμεταλλευόμενο πολύ καλύτερα τις δυνατότητες του τελευταίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ακόμη και ένα απλό σύστημα Pentium (ούτε καν Pentium II), μπορεί να φιλοξενήσει ένα λειτουργικό Linux με αξιοπρέπεια, κάτι τουλάχιστον αστείο για τα Windows XP Home edition, για παράδειγμα. Δεν μπορούμε λοιπόν, παρά να επικροτήσουμε, αυτή του την ιδιότητα