ΑρχικήΕιδήσειςΜάτια: Ο καθρέφτης της ψυχής μας;

Μάτια: Ο καθρέφτης της ψυχής μας;

Κάποιοι λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Πολλοί άλλοι έχουν ταυτίσει τα μάτια με την ειλικρίνεια και την φανέρωση των πραγματικών μας σκέψεων και διαθέσεων. Όλες τις παραπάνω διαπιστώσεις σήμερα έρχεται να επιβεβαιώσει και η επιστήμη καθώς Σουηδοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η προσωπικότητα ενός ατόμου είναι πιθανόν να σκιαγραφηθεί με τη βοήθεια των ματιών.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι έχουν ανακαλύψει μεθόδους με την βοήθεια των οποίων μπορούν να ανιχνεύσουν και να αναγνωρίσουν διάφορα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ατόμου, όπως η νευρικότητα, η παρορμητικότητα και η ευγένεια.

Η ερευνητική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Orebro μελέτησε τις ίριδες των ματιών 428 εθελοντών.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι αυτή η έρευνα έδειξε ότι ορισμένες πτυχές της προσωπικότητας του ατόμου προσδιορίστηκαν μέσω της γενετικής.

Κατά τη διάρκεια της πειραματικής διαδικασίας τραβήχτηκαν φωτογραφίες της ίριδας του ματιού των συμμετεχόντων και συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια τα οποία αφορούσαν την προσωπικότητα τους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις ρυτιδώσεις, κρύπτες και πτυχές που σχηματίζει η ίριδα σε κάθε άτομο ξεχωριστά.

Μετά από τις παραπάνω εξετάσεις βρέθηκε ότι κατά μέσο όρο τα άτομα τα οποία διέθεταν περισσότερες κρυπτές στην ίριδα του ματιού τους ήταν ευγενικά, ένθερμα και έμπιστα ενώ τα άτομα τα οποία είχαν μεγαλύτερο ποσοστό ρυτιδώσεων στην ίριδα του ματιού τους ήταν πιο αγχωτικά, περισσότερο παρορμητικά και πιο επιρρεπείς σε καταχρήσεις.

Οι ερευνητές πρότειναν επίσης ότι πολύ σημαντικό ρόλο στην όλη διαδικασία της αναγνώρισης έχει ένα γονίδιο που ονομάζεται PAX6.

Είναι γνωστό ότι αυτό το γονίδιο βοηθάει στον έλεγχο της ανάπτυξης της ίριδας του ματιού σε ένα έμβρυο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η διαφοροποίηση αυτού του γονιδίου σχετίζεται με την αυξημένη παρορμητικότητα και της έλλειψη κοινωνικής συμπεριφοράς σε ένα άτομο.

Η παραπάνω ερευνητική ομάδα, της οποίας ηγείται ο ηθολόγος Δρ. Matt Larsson, είπε: «Τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας υποστηρίζουν ότι άτομα με διαφορετικούς σχηματισμούς της ίριδας τείνουν να διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας».

«Οι διαφορές στην ίριδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες διαφοροποίησης ανάμεσα στον χαραχτήρα των ατόμων».

Ο Δρ. George Fieldman, ψυχολόγος από το Buckinghamshire Chilterns University College, είπε: «Η έρευνα αυτή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, αποδεικνύει ότι μερικές πτυχές της προσωπικότητας μας έχουν γενετική βάση ενώ η αναγνώριση πιο συγκεκριμένων χαρακτηριστικών μέσω της ανατομίας των ματιών είναι πολύ σημαντική».

«Είναι εκπληκτική αυτή η δυνατότητα. Όπως φαίνεται λοιπόν το παλιό ρητό το οποίο αναφέρει ότι τα μάτια αποτελούν τον καθρέπτη της ψυχής μας, έχει κάποια επιστημονική βάση».

Πρόσθεσε επίσης ότι η παραπάνω έρευνα είναι μονάχα η αρχή για την μελλοντική ανάπτυξη ασφαλών τεχνικών οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση της ανθρώπινης ψυχολογίας.

Τα αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Heathrow, του Manchester και του Gatwick εφαρμόζουν ήδη αυτή την τεχνική για την αναγνώριση ατόμων, δεν έχουν προχωρήσει όμως ακόμα στην ανίχνευση των χαρακτηριστικών της ανθρώπινης προσωπικότητας.

Παρόλα αυτά ο Fieldman σχολιάζει: «Οι υπηρεσίες ασφαλείας θα πρέπει να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους τεχνολογίες με σύνεση. Δε θα ήταν λογική μια σύλληψη η οποία θα βασίζεται μόνο στον εντοπισμών ορισμένων ύποπτων χαρακτηριστικών».

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166