ΑρχικήHow toΜετατρέψτε το PC σε παιχνιδομηχανή (Old school εξομοίωση παλαιών συστημάτων και διαχείριση...

Μετατρέψτε το PC σε παιχνιδομηχανή (Old school εξομοίωση παλαιών συστημάτων και διαχείριση ROMs)

Το σύγχρονο PC καθιστά δυνατή την εξομοίωση των περισσότερων παλαιότερων πλατφορμών, επιτρέποντας την πρόσβαση σε χιλιάδες παιχνίδια. Μέσα από αυτό το project θα δούμε πώς θα μπορέσετε να δείτε όλους αυτούς τους τίτλους στην οθόνη σας.

Πρώτες συστάσεις

Πριν προχωρήσετε στο στάδιο της εξομοίωσης, πρέπει να οργανώσετε τα αρχεία που έχετε στη διάθεσή σας, ταξινομώντας τα σε φακέλους ανάλογα με το σύστημα με το οποίο σχετίζονται. Δημιουργήστε ένα φάκελο στο δίσκο σας που θα αφιερώσετε στο θέμα της εξομοίωσης. Μέσα σε αυτόν, δημιουργήστε δύο άλλους φακέλους, έναν με όνομα Systems όπου θα βάζετε τους εξομοιωτές και έναν με όνομα ROMs όπου θα βάζετε τα παιχνίδια.

Μετά από αυτά, έρχεται η ώρα να επιλέξετε τα συστήματα τα παιχνίδια των οποίων θέλετε να δείτε, και τους αντίστοιχους εξομοιωτές. Για την ώρα, εξετάζουμε δύο “γενιές” συστημάτων, 8bit και 16bit, που χωρίζονται σε υπολογιστές και κονσόλες. Τα 16bit (SNES, Megadrive / Genesis) είναι εντυπωσιακότερα από τα 8bit (Spectrum, Amstrad, Commodore, NES, Master System), με πλουσιότερα γραφικά και ήχο, αν και όλα έχουν να επιδείξουν σωρεία εθιστικών τίτλων.

Οι δυσκολότεροι σε χρήση εξομοιωτές είναι αυτοί των υπολογιστών, δηλαδή οι WinVice-CCS64, WinAPE, EmuZWin και Spin, και έτσι προτείνουμε να τους αφήσετε τελευταίους μέχρι να αποκτήσετε κάποια εξοικείωση με το… χόμπι. Προτιμήστε έναν εξομοιωτή κονσόλας για αρχή (π.χ. Nintendulator, Meka, Gens-Kega-Fusion34, ZSnes-Snes9x) και, ακόμη καλύτερα, μιας παλαιότερης πρότασης 8bit, αφού αυτά είναι απλούστερα συστήματα με ευκολότερους στη χρήση εξομοιωτές.

Επίσης, για τα συστήματα όπου αναφέρουμε περισσότερους από έναν εξομοιωτές (Commodore, Genesis/Megadrive και SNES) οι CCS64, Gens και ZSnes είναι οι πλέον ολοκληρωμένοι και συμβατοί – αλλά όχι κατ’ ανάγκη και οι ευκολότεροι σε χρήση.

Εξομοιωτές

Ανάλογα με το σύστημα στους τίτλους του οποίου θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση, πρέπει να έχετε στη διάθεσή σας και τους κατάλληλους εξομοιωτές. Στη λίστα που ακολουθεί παραθέτουμε τις καλύτερες προτάσεις για κάθε σύστημα:

  • Commodore 64/128: WinVice, CCS64
  • Amstrad 464/6128: WinAPE
  • Spectrum: EmuZWin, Spin
  • Nintendo Entertainment System: Nintendulator
  • SEGA Master System: Meka
  • SEGA Megadrive / Genesis: Gens, Kega, Fusion34
  • Super Nintendo Entertainment System: ZSnes, Snes9x

Βήμα 1

Από τον Commodore στο SNES

Μετά τη δημιουργία των φακέλων αποσυμπιέστε κάθε εξομοιωτή στο δικό του υποφάκελο, μέσα στο φάκελο Systems. Στη συνέχεια δημιουργήστε υποφακέλους για κάθε σύστημα και στο φάκελο ROMs. Αντίθετα με τους εξομοιωτές, απλώς αντιγράψτε τα συμπιεσμένα αρχεία των παιχνιδιών (ROMs) μέσα σε αυτούς και μην τα αποσυμπιέζετε. Οι περισσότεροι σύγχρονοι εξομοιωτές όχι μόνο αναλαμβάνουν μόνοι τους την αποσυμπίεση των παιχνιδιών, αλλά -σε ορισμένες περιπτώσεις- δέχονται και μόνο συμπιεσμένα formats! Μόλις ετοιμάσετε τους εξομοιωτές και τα παιχνίδια, μπορείτε να αρχίσετε το παιχνίδι! Ας δούμε πώς.

  • Φορτώστε έναν από τους εξομοιωτές μέσω του εκτελέσιμου αρχείου του. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τον Gens για το Megadrive/Genesis της SEGA.
  • Από το μενού “File” επιλέξτε το “Open Rom/Game” ή “Load Rom/Game” (ανάλογα με τον εξομοιωτή) και διαλέξτε ένα από τα παιχνίδια του συστήματος από το δίσκο σας.
  • Το παιχνίδι θα φορτωθεί στον εξομοιωτή και θα μπορείτε να το δείτε μέσα στο παράθυρό του, όπως θα το βλέπατε στην οθόνη του εξομοιωμένου συστήματος πριν από αρκετά χρόνια!

Βήμα 2

Τι πατάω;

Με τη φόρτωση ενός παιχνιδιού θα παρατηρήσετε κάτι… ας πούμε “ενοχλητικό”: το παιχνίδι θα σας παρακινεί να πατήσετε κάποιο πλήκτρο που δεν θα υπάρχει στο πληκτρολόγιο ή που θα φαίνεται σαν να μη λειτουργεί. Πού είναι το “Start”; Γιατί το “A” δεν λειτουργεί, ενώ το παιχνίδι λέει “Press A key to start”; Πού είναι το “Fire”; Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι κάθε παιχνίδι θα αναφέρεται στο χειριστήριο της κονσόλας ή στο joystick του υπολογιστή – δεν μπορεί να “καταλάβει” ως διά μαγείας ότι τρέχει σε διαφορετικό υπολογιστή.

Όπως, όμως, το παιχνίδι “μεταφράζεται” από έναν υπολογιστή σε έναν άλλο, έτσι είναι δυνατή η μετάφραση των κινήσεων του δικού σας υπολογιστή σε κινήσεις “κατανοητές” από το παιχνίδι. Ας δούμε πώς μέσα από τον εξομοιωτή Snes9x.

  • Έχοντας φορτωμένο τον εξομοιωτή, βρείτε την επιλογή που σχετίζεται με τα Controllers (χειριστήρια) ή το Input (είσοδο δεδομένων). Στο Snes9x βρίσκεται στο Joypad Configuration του μενού Input.
  • Στην οθόνη σας θα εμφανιστεί η σειρά των πλήκτρων που ήταν διαθέσιμα στο χειριστήριο της κονσόλας/του υπολογιστή, ενώ σε εξομοιωτές όπως ο Snes9x, παρουσιάζεται και εικόνα με την αντιστοιχία τους.
  • Αντιστοιχίστε πλήκτρα από το πληκτρολόγιό σας στο χειριστήριο της κονσόλας/του υπολογιστή, απλώς επιλέγοντάς τα και πατώντας το αντίστοιχο πλήκτρο στο πληκτρολόγιο. Αν θέλετε, μπορείτε να τα αντιστοιχίσετε και σε ένα joypad/joystick του PC.

Βήμα 3

Μέσα στα (αποθηκευτικά) μέσα!

Κατά την προσπάθεια εκτέλεσης κάποιων παιχνιδιών σε κάθε εξομοιωτή, πρέπει πρώτα απ’ όλα να γνωρίζετε τους περιορισμούς κάθε αποθηκευτικού μέσου που χρησιμοποιούνταν από το εξομοιωμένο σύστημα. Αν παίζετε παιχνίδια σε εξομοιωτή κονσόλας που δεχόταν cartridges, δεν θα συναντήσετε πρόβλημα.

Αν, όμως, παίζετε σε εξομοιωτή υπολογιστή που δεχόταν κασέτες/δισκέτες, ίσως κάποια στιγμή σας ζητηθεί να “αλλάξετε πλευρά στη δισκέτα/κασέτα”! Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε στο δίσκο σας περισσότερα αρχεία σαν αυτό που φορτώθηκε αρχικά, τα οποία θα αντιστοιχούν σε άλλες δισκέτες ή στη δεύτερη πλευρά μιας δισκέτας/κασέτας.

Θα πρέπει, λοιπόν, να εισέλθετε στο μενού του εξομοιωτή και να επιλέξετε τη δεύτερη (ή τρίτη ή τέταρτη κ.λπ.) δισκέτα / πλευρά, χωρίς όμως να επανεκκινήσετε την εξομοίωση του παιχνιδιού. Απλώς επιστρέφετε σε αυτό και δηλώνετε ότι “την αλλάξατε”. Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζετε είναι η ευκολία και η ταχύτητα κάθε μέσου.

Μπορεί, για παράδειγμα, να συναντήσετε το παιχνίδι Last Ninja 2 για τον Commodore 64 σε έκδοση κασέτας και δισκέτας. Αξίζει να προτιμήσετε την έκδοση δισκέτας, αφού θα φορτώνει πολύ γρηγορότερα απ’ ό,τι η έκδοση κασέτας. Αντίστοιχα, μπορεί να βρείτε το Last Ninja 3 σε έκδοση δισκέτας και cartridge. Προτιμήσετε την έκδοση cartridge, που όχι μόνο (ως “μνήμη”) φορτώνει γρηγορότερα, αλλά και δεν έχει “πλευρές”, όπως οι δισκέτες.

Ειδικά στην περίπτωση του Commodore64 (και της Amiga, όπως θα δούμε στο επόμενο τμήμα του project) μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ένα εξομοιωμένα drives παράλληλα. Τρέχοντας τον εξομοιωτή CCS64, πατήστε F10 για να εισέλθετε στις επιλογές του και στο μενού Options αυξήστε τον αριθμό των drives από 1 σε 4.

Κατόπιν, αντί να εισαγάγετε μία δισκέτα/πλευρά δισκέτας στο πρώτο drive, τοποθετήστε διαδοχικά μέχρι και τέσσερα τμήματα ενός παιχνιδιού στα τέσσερα εξομοιωμένα drives, πηγαίνοντας πάνω από το καθένα (1541 device 8, 9, 10 και 11), πατώντας Εnter και επιλέγοντας το κατάλληλο αρχείο. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, θα γλιτώσετε από την ανάγκη αλλαγής πλευράς/δισκέτας κατά την εξέλιξη ενός παιχνιδιού.

Βήμα 4

Καλύτερα από ποτέ

Όλοι οι εξομοιωτές των παλαιότερων συστημάτων λειτουργούν όπως είδαμε μέχρι τώρα, και έτσι ήδη θα έχετε πρόσβαση σε ένα τεράστιο σύνολο παιχνιδιών που κυκλοφόρησαν για αυτούς. Η λογική είναι απλή: φορτώνετε τον εξομοιωτή, αντιστοιχείτε (την πρώτη φορά που θα τον εκτελέσετε) τα πλήκτρα των χειριστηρίων του σε αυτά που επιθυμείτε στο PC σας, φορτώνετε (από ένα μενού που συνήθως έχει όνομα “File”) το παιχνίδι που θέλετε και… παίζετε!

Από εκεί κι έπειτα, όποτε χρειάζεται, ακολουθείτε τις οδηγίες που εμφανίζονται στην οθόνη. Να θυμάστε πάντα ότι αναφέρονται στα χειριστήρια του εξομοιωμένου συστήματος και όχι σε εκείνα του υπολογιστή σας.

Οι πιο φανατικοί του gaming, που θέλουν μία πραγματικά πιστή εμπειρία εξομοίωσης, μπορούν να αγοράσουν και original joypads/joysticks της εξομοιωμένης κονσόλας και ειδικούς αντάπτορες που επιτρέπουν τη σύνδεσή τους στα σύγχρονα PCs, από εξειδικευμένα δικτυακά καταστήματα, όπως το Lik Sang, και να αντιστοιχίσουν τα εξομοιωμένα στα “πραγματικά” πλήκτρα κάθε κονσόλας!

Ακόμη ένα θετικό χαρακτηριστικό της εξομοίωσης είναι το ότι τα παιχνίδια που μπορείτε να δείτε στην οθόνη του υπολογιστή σας δέχονται δύο πολύ σημαντικές βελτιώσεις. Η πρώτη εντοπίζεται στα γραφικά: τα παλιά συστήματα χαρακτηρίζονταν από αναλύσεις πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες των σύγχρονων PCs – η πραγματική ανάλυσή τους καλύπτει ένα μικρό μόνο τμήμα της οθόνης σας.

Ακριβώς επειδή οι σύγχρονες οθόνες μπορούν να παρουσιάζουν μεγαλύτερες αναλύσεις, τα pixels των χαμηλών αναλύσεων είναι εντονότερα – δηλαδή τα γραφικά των παλιών παιχνιδιών φαίνονται πιο τετραγωνισμένα. Μπορείτε, ωστόσο, να ενεργοποιήσετε ένα από τα modes βελτίωσης που περιέχουν οι περισσότεροι εξομοιωτές.

Μπορείτε να τα βρείτε σχεδόν σε όλους τους εξομοιωτές, σε ένα μενού με τα ονόματα “Video”, “Display” ή κάτι παραπλήσιο. Για παράδειγμα, στον εξομοιωτή ZSnes εντοπίζονται στο μενού Video Config. Με την ενεργοποίηση ενός από αυτά (π.χ. του 2xSAI ή του Super Eagle) ο εξομοιωτής θα προσπαθήσει να εξομαλύνει τα γραφικά, βελτιώνοντας το απεικονιζόμενο αποτέλεσμα.

Η δεύτερη σημαντική βελτίωση αφορά στα saves. Οι περισσότεροι εξομοιωτές επιτρέπουν την αποθήκευση της προόδου σας, ακόμη και όταν κάτι τέτοιο δεν υποστηρίζεται από το εξομοιωμένο παιχνίδι. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αποθήκευσης όλων των δεδομένων που βρίσκονται στη μνήμη του εξομοιωτή, ενώ η δυνατότητα έχει καθιερωθεί να ονομάζεται “savestates”.

Τα saves συνήθως βρίσκονται στο μενού File, η δε χρήση τους είναι απλή: αποθηκεύετε την πρόοδό σας επιλέγοντας Save State (ή την παραπλήσια επιλογή του εξομοιωτή) και, όταν στο μέλλον θελήσετε να συνεχίσετε από το σημείο στο οποίο είχατε μείνει, επιλέγετε Load State.

Καλή διασκέδαση, λοιπόν, μέχρι τον επόμενο μήνα, οπότε στο δεύτερο τμήμα αυτού του project θα δούμε τους κάπως πιο σύνθετους και αρκετά πιο απαιτητικούς εξομοιωτές νεότερων συστημάτων – συγκεκριμένα της Amiga, του Nintendo64 και του PlayStation. Θα σας δείξουμε πώς να τους προσαρμόσετε στον δικό σας υπολογιστή, ώστε να παρουσιάζουν τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις, αποκτώντας πρόσβαση στους περισσότερους τίτλους αυτών των συστημάτων.

Παράλληλα, θα εξετάσουμε το Gamebase, ένα πρόγραμμα που λειτουργεί ως front-end για πολλούς εξομοιωτές, παρουσιάζοντάς σας έναν κοινό χώρο μέσα από τον οποίο θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα παιχνίδια σας, άσχετα από τον εξομοιωτή που απαιτείται για την εκτέλεσή τους.

Βήμα 5

Τίτλοι στη διάθεση σας

Μπορείτε να βρείτε παιχνίδια για τα περισσότερα παλαιά συστήματα, ψάχνοντας στο Internet για “όνομα συστήματος + ROMs” – π.χ. “Genesis ROMs” ή “Spectrum ROMs”. Μερικά sites στα οποία μπορείτε να βρείτε εκτενείς συλλογές παιχνιδιών είναι τα εξής:

  • Commodore 64: http://www.c64.com
  • Spectrum: http://www.worldofspectrum.org
  • NES: http://www.freeroms.com, http://www.coolrom.com
  • SMS: http://www.smspower.org
  • SNES: http://www.freeroms.com, http://www.coolrom.com
  • Genesis/Megadrive: http://www.freeroms.com, http://www.coolrom.com

Επίσης, αν θέλετε να δείτε κάποια από τα διασημότερα παιχνίδια του παρελθόντος χωρίς εξομοιωτή, αλλά και με βελτιωμένα γραφικά και ήχο, μπορείτε να ανατρέξετε στη διεύθυνση http://www.smspower.org, όπου φανατικοί οπαδοί του retro gaming παραθέτουν σύγχρονα, αναβαθμισμένα remakes παλαιότερων τίτλων.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Αφήστε ένα σχόλιο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166