Μετοχές προτείνουν τώρα οι οικονομικοί αναλυτές

Το κλίμα αισιοδοξίας που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τις αρχές Μαρτίου δείχνει να τονώνεται μετά και τη σύγκληση του G20 που ουσιαστικά δημιουργεί ένα μεγάλο μέτωπο αντιμετώπισης της κρίσης.

«Αυξήστε τις θέσεις σας σε μετοχές» συστήνουν τώρα οι επαγγελματίες της αγοράς, καθώς θεωρούν ότι μάλλον τα χειρότερα έχουν περάσει και ότι τα περισσότερα ελληνικά blue chips κατέγραψαν ήδη τα χαμηλά τους και απομένει τώρα να δουν καλύτερες ημέρες.

Οι εγχώριοι παράγοντες θεωρούν ότι πλέον ο μεγάλος κίνδυνος έχει απομακρυνθεί και ότι οι ελληνικές εισηγμένες ξεπέρασαν την κρίσιμη φάση της «χρηματοπιστωτικής ασθένειας» και βρίσκονται σε φάση «απλής ίωσης». Οι Ελληνες αναλυτές θεωρούν ότι η σταδιακή υποχώρηση των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις θα απελευθερώνει σταδιακά κεφάλαια που θα στρέφονται κυρίως σε μετοχικές τοποθετήσεις αναλαμβάνοντας έτσι μεγαλύτερο ρίσκο.

Σημαντική άνοδος παρατηρείται επίσης και στις τοποθετήσεις σε καλά εταιρικά ομόλογα εξαιτίας των χαμηλών τιμών τους λόγω της προηγούμενης διόρθωσης αλλά και της σταδιακής αύξησης των αποδόσεών τους.

Ωστόσο παρά τη βελτίωση των επενδυτικών συνθηκών που παρατηρείται διεθνώς, οι αναλυτές θεωρούν ότι παραμένει αναγκαία η διακράτηση κάποιας ρευστότητας και μάλιστα σε ορίζοντα διετίας, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2010.

Κρίση

Το κλίμα αισιοδοξίας που είχε αρχίσει να διαφαίνεται από τις αρχές Μαρτίου δείχνει να τονώνεται μετά και τη σύγκληση του G20 που ουσιαστικά δημιουργεί ένα μεγάλο μέτωπο αντιμετώπισης της κρίσης.

Η νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ καθιστά ακόμη πιο ελκυστικές τις μετοχικές τοποθετήσεις και έτσι ερμηνεύθηκε η μεγάλη άνοδος της Πέμπτης. Τα πρώτα δείγματα καλυτέρευσης της κατάστασης ήταν στις 9 Μαρτίου τα θετικά στοιχεία διμήνου της Citigroup, που ουσιαστικά δρομολόγησαν το bear market rally. Σε εγχώριο επίπεδο, το μίνι ράλι των τραπεζικών μετοχών έδειξε ότι αρκετά μεγάλα χαρτοφυλάκια εκτιμούν ότι τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών φαίνεται να απομακρύνονται, έστω και προσωρινά, και ότι σε επίπεδο αποτιμήσεων οι μετοχές δικαιούνταν καλύτερες αποτιμήσεις.

Στο τμήμα Analysis της Alpha Finance το χαρτοφυλάκιο που προτείνεται από τον υπεύθυνο ανάλυσης κ. Μ. Σταθουδάκη στην παρούσα συγκυρία είναι κατ’ εξοχήν μετοχικό (περίπου 90% σε μετοχές) και στις καλύτερες επιλογές του (top list) περιλαμβάνονται οι τίτλοι των μετοχών ΕΥΑΘ, Forthnet, Φουρλής, Ελλάκτωρ, Jumbo, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έχει υπερ-αποδώσει του Γενικού Δείκτη στο διάστημα από την αρχή του χρόνου.

Ο Γενικός Διευθυντής της ATTIKHΣ ΑΕΔΑΚ, κ. Θ. Κρίντας, διακρίνει το τελευταίο διάστημα αύξηση των μετοχικών τοποθετήσεων και ένα γενικότερο «άνοιγμα» των μικρο-επενδυτών προς τις μετοχές. Θεωρεί καλή την περίοδο αυτή για τοποθετήσεις με στόχο αυξημένες αποδόσεις, αφού «οι μεγάλες αποδόσεις έρχονται μετά από μεγάλες υποχωρήσεις».

Για ένα μοντέλο συντηρητικού χαρτοφυλακίου, αυξάνει τις μετοχές στα επίπεδα του 30 , διατηρεί μετρητά σε ποσοστό 30% και επιλέγει ομόλογα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό (τα γνωστά inflation linked bonds) σε ποσοστό 20% και το υπόλοιπο 20% σε σταθερά ομόλογα. Ο κ. Κρίντας παρατήρησε ότι η άνοδος δεν θα είναι παρατεταμένη αλλά σταδιακή και με ενδεχόμενες στάσεις για συσσώρευση.

Συστάσεις

Ο υπεύθυνος wealth management της Τράπεζας Πειραιώς κ. Β. Ντουνιάς, συστήνει αύξηση θέσεων σε μετοχές από στρατηγικής σκοπιάς και μάλιστα το τμήμα είχε τοποθετηθεί από τις 24/3 σε μετοχές που κατέγραψαν σημαντική άνοδο. «Το πρόσφατο rebound στις μετοχές ήταν σχετικά αναμενόμενο και το είχαμε δει κατά τις τελευταίες εβδομάδες.»

Για ένα επενδυτή μέσου επενδυτικού κινδύνου, ο κ. Ντουνιάς προτείνει τοποθετήσεις σε ποσοστά 35%-40% σε μετοχές, 20% σε κρατικά ομόλογα και 20% σε εταιρικά ομόλογα. Σε ό,τι αφορά τα ρευστά διαθέσιμα, προτείνει μείωση της ρευστότητας λόγω πτώσης επιτοκίων και σε επίπεδα που κυμαίνονται σε περίπου 10%. Ο διευθύνων σύμβουλος της Capital ΑΧΕ κ. Τριανταφυλλάκης είναι αισιόδοξος ότι έχουμε δει τα χειρότερα στο χώρο των μετοχών και γι’ αυτό προτείνει αύξηση μετοχών στα χαρτοφυλάκια. «Η σύγκληση του G20 δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομική κοινότητα είναι αποφασισμένη να αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα.

Τα εταιρικά νέα στην Αμερική είναι κάπως καλύτερα, ενώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη βελτίωση των τιμών των ακινήτων σε Αμερική και Αγγλία». Για ένα χαρτοφυλάκιο μέσου επενδυτικού κινδύνου προτείνει μετοχές όπως ΕΤΕ, Alpha, ΓΕΚ, Ελλάκτωρ, Mυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ. Στο συνολικό χαρτοφυλάκιο θεωρεί ότι το 50% θα πρέπει να είναι τοποθετημένο σε τράπεζες και μόλις το 10% σε μετρητά. «Αισιοδοξούμε ότι το τέλος του χρόνου, θα δείξει ετήσια μεταβολή του Γενικού Δείκτη πολύ υψηλότερη απ’ όλες τις υπόλοιπες επενδυτικές επιλογές», μας λέει χαρακτηριστικά.

Πληθωρισμός και αποτελέσματα

Μπορεί το κλίμα να έχει βελτιωθεί σημαντικά, ωστόσο οι φόβοι παραμένουν στις διεθνείς αγορές, αφού η ύφεση παραμένει. Πιθανή αναζωπύρωση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τα προβλήματα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και την πιστωτική «ασφυξία» που υπάρχει στην ελληνική αγορά, δημιουργούν φόβους για διατήρηση ενός παρατεταμένου κλίμακος αβεβαιότητας.

Με άνοδο ξεκίνησε ο Απρίλιος

«Εαρινή» άνοδος για το Χ.Α. καθώς οι 3 πρώτες συνεδριάσεις του Απριλίου συνοδεύτηκαν από δύο μεγάλες ανοδικές κινήσεις που οφείλονταν σε τοποθετήσεις κυρίως σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Η βελτίωση του κλίμ ατος στις διεθνείς αγορές οδήγησε σε αγορές από ξένα funds και εγχώριους επενδυτές σε δεικτοβαρείς τίτλους, όπως στην Alpha Bank και στην Eurobank, οι οποίες υπέγραψαν και σύμβαση με την ΕΤΕπ αλλά και στην ΕΤΕ που επανήλθε σε επίπεδα άνω των 12 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και στην Marfin Bank.

Καλή εικόνα δείχνει και η μετοχή του ΟΤΕ που αποτελεί τον σημαντικότερο εξισορροπητικό καταλύτη απέναντι στις τράπεζες. Ταυτόχρονα υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον για επιλεκτικούς τίτλους στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Η άνοδος οφείλεται στο κλίμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας που έχει διαχυθεί στις ξένες αγορές ότι η σύσκεψη των G20 θα αποτελέσει μία ευκαιρία για ανάληψη καίριων μέτρων για τη βελτίωση του οικονομικού κλίμακος.