Μέτρα, όχι φιλανθρωπίες που ευτελίζουν την ανθρώπινη υπόσταση

ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙ η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνέρχεται σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, μέτρα για την προστασία της πραγματικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να θιγεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η κρίση και η αντιμετώπισή της από την κυβέρνηση θα είναι το θέμα της συζήτησης προ της ημερήσιας διάταξης στη Βουλή την Παρασκευή.

Η ΕΙΣΒΟΛΗ της κρίσης στην πραγματική οικονομία θα έχει άμεση επίπτωση στην παραγωγή και την ανάπτυξη, δηλαδή θα έχουμε μείωση και υποχώρηση και κατά συνέπεια περιορισμό της απασχόλησης και άρα αύξηση της ανεργίας, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αγοραστικής ικανότητας των πολιτών, περισσότερο, μάλιστα, των ασθενέστερων.

ΣΥΝΕΠΩΣ, τα μέτρα της κυβέρνησης θα πρέπει να αποσκοπούν κυρίως στην προστασία των εργαζομένων, που είναι τα πρώτα υποψήφια θύματα της κρίσης. Δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ότι στόχος είναι «πρώτα απ’ όλα να θωρακίσουμε τους ήδη εργαζομένους και βεβαίως να εξασφαλίσουμε σταθερή και ποιοτική εργασία στους μελλοντικούς εργαζομένους».

ΑΝ ΤΟΝ ΠΕΤΥΧΕΙ η υπουργός αυτόν τον τόσο φιλόδοξο στόχο και μάλιστα υπό το κλίμα της κρίσης και της αβεβαιότητας, τότε θα έχουμε ένα παγκόσμιου θαυμασμού θαύμα! Περιέγραψε τον στόχο, αλλά δεν ανέφερε τίποτε για τα μέσα, δηλαδή τα μέτρα. Θα είναι έτοιμο, είπε, το πακέτο των παρεμβάσεων, όταν ολοκληρώσει τη συνεργασία της με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ από τις συνεργασίες της κυρίας Πετραλιά, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει μέτρα-ασπιρίνες, που θα τα εμφανίσει ως «δίχτυ προστασίας» των εργαζομένων. Το καίριο ερώτημα είναι: Θα ληφθούν μέτρα πρόληψης των απολύσεων, που θα κάνουν οι επιχειρήσεις μόλις αντιμετωπίσουν πρόβλημα;

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ να δοθεί απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, που απασχολεί και τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να ενισχυθούν, για να μην κάνουν απολύσεις προσωπικού. Προσανατολίζεται, πάντως, η κυβέρνηση να αυξήσει το επίδομα ανεργίας -αυτό σημαίνει ότι προβλέπει αύξηση- να επεκτείνει τις προσλήψεις νέων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας (stage), να ενεργοποιήσει τον ΟΑΕΔ και να επιδοτήσει θέσεις εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για τα γνωστά και ήδη εφαρμοζόμενα μέτρα, τα οποία δεν «θωρακίζουν τους ήδη εργαζομένους» και ούτε βέβαια πρόκειται να εξασφαλίσουν «σταθερή και ποιοτική εργασία στους μελλοντικούς εργαζομένους».

ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ, πάντως, θα πρέπει να ανακοινωθούν σύντομα, διότι το κλίμα στον κόσμο της εργασίας και στις επιχειρήσεις είναι βαρύ και η ανησυχία εντείνεται από τον βομβαρδισμό των ειδήσεων, που έρχονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αν η κυβέρνηση αρκεστεί μόνο στο επίδομα θέρμανσης και στις φιλανθρωπικές ενισχύσεις από το περιβόητο Φτωχοταμείο, το κλίμα θα γίνει χειρότερο και οι επιπτώσεις βαρύτερες.