Μιας κλοπής μύρια κακά έπονται

Η υπόθεση κλοπής οπλισμού από την Κω ήταν η αφορμή για να έρθει στο φως μια κατάσταση που επικρατεί χρόνια τώρα σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας. Ελλείψεις προσωπικού, κακή εφαρμογή μέτρων ασφαλείας και λανθασμένη νοοτροπία περί πειθαρχίας τόσο από τους εφέδρους, όσο και από τους μονίμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί λένε ότι χρειάζονται ριζοσπαστικά μέτρα για να εφαρμοστεί η «νέα δομή» του στρατεύματος. Οι πολιτικοί που υποτίθεται πως ευθύνονται ν φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο διασφάλισης της Εθνικής Άμυνας καλούν συμβούλους επιχειρήσεων από το εξωτερικό, επιτείνοντας το πρόβλημα…

Πριν από μερικές ημέρες, οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν την προσοχή τους στραμμένη στον Γιάννο Παπαντωνίου και στις ανακοινώσεις που επρόκειτο να κάνει ύστερα από την ολοκλήρωση της Ένορκης Διοικητικής Εξετάσεως που διενήργησαν αξιωματικοί της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεων Ελληνικών Νήσων (ΑΣΔΕΝ). Όταν τελείωσε η απ’ ευθείας μετάδοση από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας, στήθηκαν «πηγαδάκια» σε γραφεία, όρχους και λέσχες αξιωματικών.

Όλοι είχαν να πουν κάτι αλλά και να συμφωνήσουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο αυτονομίας ώστε να μην χρειάζονται ξένους συμβούλους για να οργανώσουν τη φύλαξη και την αποθήκευση του οπλισμού σε νέες βάσεις. Ταυτοχρόνως, πολλοί ήταν εκείνοι που θεώρησαν πολιτικώς ανοίκεια τη «διαρροή» ποινών προς αξιωματικούς κατά παράβαση του Στρατιωτικού Κανονισμού 20-2 (Περί εκτίσεως-κοινοποιήσεως ποινών αξιωματικών).

Πηγές της στρατιωτικής δικαιοσύνης σημείωναν στην «Εξπρές» πως όλοι δίνουν όρκο στον κανονισμό είτε είναι ένστολοι, είτε όχι ενώ θεώρησαν επιβεβλημένη τη διαταγή διενέργειας ΕΔΕ. Ο λόγος για τη διενέργεια της έρευνας θα επιβεβαιώσει αν η διαρροή των ποινών προέκυψε από πολιτικά πρόσωπα και να τους αποδοθεί η ποινική ευθύνη.

Η αναδιοργάνωση

Σχετικώς με την πολυσυζητημένη αναδιοργάνωση του στρατεύματος, από το 1996 γίνονται συζητήσεις για την κατάργηση ενός στα τέσσαρα στρατόπεδα. Τα σχέδια που άρχισαν να γίνονται πιο συγκεκριμένα τα τελευταία χρόνια είναι φιλόδοξα αλλά προϋποθέτουν ρίσκο.

Από τον Ιανουάριο ο τότε αρχηγός ΓΕΣ και σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Γιώργος Αντωνακόπουλος έχει δηλώσει πως πρόκειται να καταργηθούν 120 στρατόπεδα. Η εκμετάλλευσή τους θα γίνει από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενώ τα έσοδα θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση νέων στρατιωτικών βάσεων. Από την άλλη πλευρά, επιτελείς σχολιάζουν πως αυτό το φιλόδοξο πρόγραμμα βρίσκεται πολύ μακρυά από την πραγματικότητα.

Η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων με αντικειμενικά επιχειρησιακά δεδομένα είναι δύσκολη στην παραμεθόριο ζώνη και μάλιστα σε αποστάσεις 150-200 χιλιομέτρων όπου υπάρχουν κίνδυνοι προσβολής τόσο από την Αεροπορία, όσο και από το Πυροβολικό (με πυροβολαρχίες MLRS). Ποιος θα αναλάβει το ρίσκο να κάνει τέτοιου είδους στρατιωτικές βάσεις σε ευαίσθητα σημεία της επικράτειας;

Αυξομειώσεις θητείας

Την ίδια στιγμή, το σχέδιο μείωσης της στρατιωτικής θητείας και της ταυτόχρονης πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (Επ.Οπ.) φαίνεται πως έχει αποτύχει παταγωδώς. Αξιωματικοί που έχουν υπηρετήσει στην Κω σχολίαζαν πως με την τραγική έλλειψη επάνδρωσης του νησιού, νεαροί ανθυπολοχαγοί και υπολοχαγοί όχι μόνο δεν αναζητούν στρατιώτες για να τους εκπαιδεύσουν, αλλά μεταξύ σοβαρού και αστείου σκέφτονται να αναλάβουν μέχρι και υπηρεσίες περιπόλων!

Οι έφεδροι μάλιστα, λένε ότι το παλιό σύστημα που προέβλεπε μία ημέρα ή δύο ημέρες υπηρεσίας και μιας εξόδου έχει ξεχαστεί προ πολλού. Τα στοιχεία αποδεικνύουν το προφανές: Το ΓΕΣ είχε προκηρύξει πέντε χιλιάδες θέσεις Επ.Οπ. έως το τέλος του 2001 και άλλες 2.500 για το πρώτο εξάμηνο του 2002. Έως τα τέλη του χειμώνα είχαν υποβληθεί μόλις 2.881 αιτήσεις. Υστερα από την «απαλλοτρίωση» του οπλισμού στην Κω, η στρατιωτική ηγεσία διατείνεται πως δεν μελετά αύξηση της θητείας αλλά δέχεται πιέσεις για το αντίθετο.

Τα κονδύλια και οι «ξένοι»

Το τρίτο ζήτημα που ενέσκηψε από τη στρατιωτική επικαιρότητα των ημερών αφορά στη μελέτη για τη φρούρηση, τη φύλαξη και την αποθήκευση οπλισμού στις Ενοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με αξιωματικούς, η μελέτη δόθηκε «απευθείας» σε πολυεθνική εταιρεία συμβούλων και στο Πολυτεχνείο, επειδή οι δίαυλοι επικοινωνίας του ΕΠΥΕΘΑ (επιτελείο υπουργού) με τις διευθύνσεις και τα Επιτελικά Γραφεία δεν λειτουργούν όπως παλαιότερα. Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν πως η ΔΕΠΛΗ (Διεύθυνση Πληροφορικής) έχει παράσχει σημαντικό έργο από την πρώτη στιγμή της ιδρύσεώς της με μελέτες και εγκαταστάσεις που ανταγωνίζονται κάθε άλλο «ειδικό» περί την ασφάλεια και την τεχνολογία.

Ταυτοχρόνως, η διενέργεια μελέτης από στελέχη πολυεθνικής επιχείρησης προϋποθέτει εκπαίδευση και διαβάθμιση, η οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για λόγους που δεν εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα.

Μία παράμετρος του ζητήματος αφορά στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος από τα κονδύλια του εξοπλιστικού προγράμματος, όπως τόνισε ο κ. Παπαντωνίου. Προφανώς το θέμα θα τύχει αντιμετωπίσεως από το ΕΠΥΕΘΑ, η ηγεσία του οποίου φέρεται να έχει ζητήσει εδώ και μήνες τη μετακύλιση των δανείων προμηθειών μετά το 2008. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, το υπουργείο μπορεί να υπογράψει συμβάσεις για προμήθειες και μελέτες, αλλά οι τόκοι από τη μεταφορά τους θα είναι υπέρογκοι.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος, η στρατηγική που είχε τεθεί επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου αλλά και η πολιτική της μη-ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τη ΓΔΕ έχουν επιβάλει πλήρες σκότος σε όλα. Για τα θέματα αυτά μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία επιφυλάσσεται να ζητήσει πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.