ΑρχικήΑπόψειςΜιχάλης Ζαμπίδης: «Κάθε μου προσπάθεια είναι τιμή, αλλά και ευθύνη»

Μιχάλης Ζαμπίδης: «Κάθε μου προσπάθεια είναι τιμή, αλλά και ευθύνη»

Το γεγονός ότι στη καριέρα του ήδη καταγράφονται 163 αγώνες, 145 νίκες, µόνο 18 ήττες και τρεις παγκόσµιοι τίτλοι, καθιστά τον Μιχάλη Ζαµπίδη –ή αλλιώς τον Iron (Σιδερένιο) Mike- ένα πρόσωπο για το οποίο οι συστάσεις περισσεύουν.

Γεννηµένος στην Αθήνα το 1980, ξεκίνησε από την ηλικία των 6 τον αθλητισµό µε κλασσική γυµναστική και συνέχισε µε Καράτε Shotokan, στο οποίο πήρε καφέ ζώνη. Ασχολήθηκε και µε την ενόργανη γυµναστική. Παράλληλα, άρχισε το kick boxing και κατέκτησε το πρωτάθληµα kick boxing Ελλάδος στην κατηγορία junior. Στα 16 του προτάθηκε για µια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, επιτυγχάνοντας 48 νοκ-άουτ αντιπάλων σε 60 αγώνες!

Από το 2003 αγωνίζεται ανάµεσα στους top αθλητές παγκοσµίως στην κορυφαία διοργάνωση του Κ-1, ενώ ρίχνοντας µια µατιά στα στατιστικά των δυο τελευταίων χρόνων της επίσηµης ιστοσελίδας του, το www.ironmikezambidis.com, βλέπει κανείς ότι έχει δεχθεί πάνω από 45 εκατοµµύρια επισκέψεις από όλο τον κόσµο.

Στο ερώτηµα ποιες ήταν –και είναι- οι µεγαλύτερες θυσίες που έπρεπε να κάνει ασχολούµενος µε το άθληµα, απαντά πως «όσες και αν χρειάζονται στον πρωταθλητισµό από άποψη χρόνου, διατροφής και πειθαρχίας, θεωρώ ότι αποδυναµώνονται λόγω της σηµαντικότητας του στόχου».

Εκείνο που τον κάνει και ξεχωρίζει, εκτός από το υγιές πείσµα του, είναι ο συγκινητικός ιδεαλισµός του.

Όπως δηλώνει, «φροντίζω να προετοιµάζοµαι σωστά και να εξελίσσοµαι γρήγορα, βάζοντας πάντα στόχο τη µέγιστη απόδοσή µου, το καλό θέαµα και την ευχαρίστηση των ανθρώπων που πιστεύουν σε εµένα, σε κάθε αγώνα που δίνω ανά τον κόσµο. Γι’ αυτό, η κάθε µου προσπάθεια είναι τιµή, χαρά, αλλά και µεγάλη ευθύνη».

Πόσο εύκολο ήταν για να ένα µικρό παιδί, να βρει τα ερεθίσµατα για να µπει στο χώρο του kick boxing;

Καθόλου εύκολο. Ο πατέρας µου, µού δίδαξε όταν ασχολούµαι µε κάτι, να το κάνω όσο καλύτερα µπορώ. Οπότε, όταν αποφάσιζα να ασχοληθώ µε κάποιο άθληµα, παθιαζόµουν. Έδινα πάντα τον καλύτερο εαυτό µου. Το ίδιο έκανα για 2,5 χρόνια και στην ενόργανη. Με το kick boxing γνωρίστηκα κάπου στην ηλικία των 11. Το συγκεκριµένο άθληµα µου έδωσε διάφορα κίνητρα. Στην αρχή ξεκίνησα µε στόχο να γίνω ο καλύτερος της σχολής. Στη συνέχεια µου άρεσαν οι ζώνες.

Πιο µετά έπαιζα σε διάφορους ερασιτεχνικούς αγώνες µε παιδιά της ηλικίας µου, ύστερα µε µεγαλύτερα παιδιά και σιγά-σιγά κόλλησα το µικρόβιο και προσπαθούσα να γίνω ολοένα και καλύτερος.

Υπήρξε κάποιος από το άµεσο περιβάλλον σας, που σας απέτρεψε να ασχοληθείτε µε το kick boxing;

Πολλοί. Όταν ξεκίνησα, το 1992, ήταν µία εποχή που κανείς δεν γνώρισε το kick boxing. Θυµάµαι, πολλοί µου έλεγαν, άστο δεν έχει µέλλον. Εγώ πίστευα ότι υπάρχει και οραµατιζόµουν ότι κι εγώ κάποια µέρα θα µπω στις µεγάλες διοργανώσεις. Σιγά-σιγά, το σύµπαν συνωµότησε και στα 20 µου πήγα Αυστραλία, έπαιξα ένα πολύ µεγάλο µατς, κέρδισα στο 10ο γύρο µε νοκ-άουτ και από εκεί και πέρα άλλαξε η ζωή µου.

Τώρα, είναι διαφορετικά τα πράγµατα. Στα 10 γυµναστήρια, τα 9 έχουν kick boxing. Το άθληµα είναι πλέον αναγνωρισµένο από το κράτος και τα παιδιά µπορούν να πάρουν µόρια.

Ποιες θεωρείτε τις πιο σηµαντικές στιγµές στην καριέρας σας;

Έχω την τιµή να αγωνίζοµαι στις σηµαντικότερες διοργανώσεις σε όλο τον κόσµο, µε χιλιάδες θεατές κάθε φορά. Από τις πιο σηµαντικές στιγµές για µένα είναι εκείνες που αγωνίζοµαι στην χώρα µου, µε το ελληνικό κοινό να µε στηρίζει και να µε αγκαλιάζει, όπως τον Μάρτιο στο ΣΕΦ, µε 10.000 άτοµα στο IRON CHALLENGE, του οποίου η τηλεοπτική προβολή στον ΑΝΤ1 έφτασε στο 67% τηλεθέασης.

Οι παγκόσµιοι τίτλοι κάνουν τον αθλητή ή είναι αναγκαίες και άλλες προϋποθέσεις;

Η επίτευξη των µεγάλων και µοναδικών στόχων αναδεικνύουν έναν πραγµατικό πρωταθλητή. Απαραίτητα στοιχεία επιτυχίας είναι το όραµα, η πίστη, η υποµονή, η επιµονή και η πειθαρχία.

Ποια είναι η φιλοσοφία του kick boxing;

Η φιλοσοφία του kick boxing φαντάζοµαι είναι η ίδια, όπως σε κάθε άλλο άθληµα. Αυτό µε απλά λόγια σηµαίνει ότι είναι απαραίτητος ο σεβασµός στον αντίπαλο, η πειθαρχία, η καλή υγεία και γενικότερα η ψυχοσωµατική ενδυνάµωση.

Πόσο «σκληρό» άθληµα είναι το kick boxing και τι χρειάζεται για να το ακολουθήσει κανείς;

Σίγουρα το kick boxing σε επίπεδα πρωταθλητισµού, είναι πολύ απαιτητικό. Όµως το να γυµναστεί κάποιος για να µάθει αυτοάµυνα, για να έχει καλή φυσική κατάσταση ή για να αδυνατίσει και να αποσυµπιεστεί από το διαρκές στρες και τις διαρκείς απαιτήσεις της καθηµερινότητας, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προϋποθέσεις. Η «συνταγή» για να ξεκινήσει κανείς περιλαµβάνει έναν καλό δάσκαλο, µια καθαρή σχολή, µια φόρµα και ελάχιστα χρήµατα.

Είναι δύσκολο το kick boxing; Μπορούν να ασχοληθούν µε αυτό γυναίκες ή παιδιά;

Δεν είναι δύσκολο, σε καµία περίπτωση. Οι σχολές και τα γυµναστήρια που κάνουν kick boxing -ειδικά στους καιρούς που διανύουµε- έχουν γεµίσει µε γυναίκες και παιδιά. Ο κύριος λόγος ενασχόλησης µε το άθληµα είναι η αυτοάµυνα και η γυµναστική.

Τι πιστεύετε ότι προσφέρει ψυχικά και σωµατικά σε όσους ασχολούνται µε αυτό;

Αναµφίβολα, τα οφέλη –σωµατικά και ψυχικά- είναι πολλά. Καταρχήν, όποιος ασχολείται µε το kick boxing αποκτά αυτοπεποίθηση, οξύτητα αντίληψης, ψυχική ευεξία και καλή φυσική κατάσταση. Επιπλέον, το kick boxing συµβάλλει στην καλή λειτουργία του αναπνευστικού συστήµατος και στο αδυνάτισµα.

Ποια είναι τα µυστικά της σωστής προπόνησης;

Δεν µπορώ να αναφέρω ένα σωστό προπονητικό πρόγραµµα για ευνόητους λόγους, όµως η ηµιµάθεια είναι χειρότερη και πιο επικίνδυνη από την αµάθεια. Αυτό που πρέπει να προσέξει κανείς, είναι να βρει έναν δάσκαλο- προπονητή, που να γνωρίζει καλά την δουλειά του.

Οι γονείς τι πρέπει να γνωρίζουν σχετικά µε τη σωστή άθληση των παιδιών τους;

Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί σε τρία πράγµατα:

  1. Να βρουν και να επιλέξουν έναν σωστό δάσκαλο που θα εµπιστευθούν για να διδάξει το παιδί τους. Ο καλός δάσκαλος πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά αυτό που κάνει, να έχει σωστή προσωπικότητα και καλά στοιχεία ως άνθρωπος. Ας µην ξεχνάµε ότι το παιδί και ειδικά σε µικρές ηλικίες καθρεφτίζεται συνειδητά-υποσυνείδητα στους µέντορές του.
  2. Να µην πιέσουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν µε ένα άθληµα, που δεν τους αρέσει ή δεν τους ταιριάζει.
  3. Ο χώρος στον οποίο γυµνάζεται το παιδί, θα πρέπει να είναι µεγάλος, άνετος, µε καλό οξυγόνο, καθαρός και να τηρεί σε ικανοποιητικό βαθµό τους κανονισµούς ασφάλειας και υγιεινής.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας στο άµεσο µέλλον;

Σε αγωνιστικό επίπεδο, στις 27 Μαΐου, στη Μελβούρνη της Αυστραλίας (την «άλλη» Ελλάδα)- αγωνίζοµαι µε τον J.W. Parr, έναν από τους 4-5 κορυφαίους tai boxers στον κόσµο, µε τον οποίο είµαστε 1-1 σε νίκες και δίνουµε το τρίτο µατς ξεκαθαρίσµατος. Να σηµειωθεί ότι µετά από αυτό το µατς, o Parr θα αποσυρθεί από ενεργός αθλητής.

Επίσης, µετά το πρώτο Zambidis Club, τη σχολή µου στην Γλυφάδα, ετοιµάζω τους επόµενους µήνες το δεύτερο, στη Δουκίσσης Πλακεντίας.

Του Ραζμίκ Αγαμπατιάν.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166