Μήπως η σχέση σας χρειάζεται ανανέωση;

Μήπως η σχέση σας χρειάζεται ανανέωση;

Άρθρο της Θέτιδας Παπαδοπούλου.

Πότε καταλαβαίνεις ότι τίποτα δεν είναι όπως πριν μεταξύ σας και τι μπορείς να κάνεις; Τι πρέπει, τι δεν πρέπει; Καταπολέμησε τη ρουτίνα και τα επακόλουθά της, γνωρίζοντας ότι πρόκειται για ύπουλα συμπτώματα που χτυπούν κάθε σχέση.

Το αγόρι συναντά το κορίτσι. Φλερτ, τυχαία αγγίγματα και ένα γλέντι με ορμόνες επισφραγίζει την έλξη και αποτελεί την αφετηρία για μια καινούρια ιστορία. Αυτή τη φορά είσαι αποφασισμένη να τα κάνεις όλα σωστά. Δε θα αφήσεις την ύπουλη ρουτίνα να χαλαρώσει τις στιγμές της μεταξύ σας έντασης ούτε θα επιτρέψεις να παραγνωριστείτε τόσο, ώστε να καταλήξετε σαν συγγενείς και στο τέλος σαν δύο ξένοι στον ίδιο καναπέ.

Oι ορμόνες εδώ παίζουν πάλι τον ύπουλο ρόλο τους. Ενώ ευθύνονται για την έλξη που αρχικά νιώθει το ζευγάρι, ευθύνονται και για τον εκφυλισμό του έρωτα, αφού έχουν έναν κύκλο το πολύ τεσσάρων χρόνων που διατηρείται το πάθος. Μετά και αυτές αντικαθίστανται από άλλες που, αντί για έρωτα και ανάγκη για συνεχές έρωτα, δημιουργούν συνθήκες συνήθειας και συντροφικότητας.

Και ενώ δικαιολογημένα δεν μπορείς να πάρεις όλο το βάρος της βιολογίας πάνω σου και να διαψεύσεις τις ορμόνες, μπορείς όμως να προσέξεις, για να παρατείνεις τη διάρκεια του έρωτά σου και να αποτρέψεις τη ρουτίνα που καραδοκεί να σου φέρει το τέλος. Έχεις κάνει τα ίδια λάθη στο παρελθόν -τα επανέλαβες μέχρι που τα έμαθες- και είσαι αποφασισμένη αυτή τη φορά να μην αφήσεις τις ύπουλες τοξίνες να διαβρώσουν τη σχέση σου.

Oι πιο συνηθισμένες κρίσεις σε μία σχέση.

Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη

Ακόμη και η πιο ενδιαφέρουσα δουλειά δεν μπορεί να σε κρατήσει μακριά από το άγχος. Ειδικότερα όταν μεταφέρεις δουλειά στο σπίτι -και μετά το στάνταρ ωράριο- με τηλέφωνα και υποχρεώσεις. Σε όλους αρέσουν οι δυναμικές γυναίκες, αλλά σε κανέναν οι υστερικές με τη δουλειά τους. Κι επειδή η γυναίκα σήμερα έχει αναλάβει πολλές υποχρεώσεις, συχνά χάνει την ισορροπία ανάμεσα στις απαιτήσεις της δουλειάς και της προσωπικής της ζωής. Το βασικό είναι να κάνεις χώρο για την προσωπική σου ζωή, αλλιώς σε εκδικείται.

Αν δε φροντίσεις τη σχέση σου προσφέροντάς της στοιχειωδώς χρόνο και διάθεση, αυτομάτως την υποσκάπτεις και τη σαμποτάρεις. Πρέπει με απλές κινήσεις να δείχνεις ότι τον σκέφτεσαι τουλάχιστον, ακόμη κι όταν είσαι στη δουλειά. Αν του τηλεφωνείς καθημερινά ή κάνεις διάλειμμα στη δουλειά σου για να τον συναντήσεις κάποιο μεσημέρι ή αν ακόμη κανονίσεις να πάρεις μερικές ώρες άδεια κάποια μέρα που κι εκείνος μπορεί, αυτά είναι πράγματα που θα τα εκτιμήσει.

Η συνωμοσία του καναπέ

Πολύ συχνά, αφού περάσει το πρώτο διάστημα της έντασης και του μεγάλου πάθους, μαζί με τις ορμόνες που καταλαγιάζουν μεταφέρεται και το ερωτικό κρεβάτι στον καναπέ μπροστά από την τηλεόραση. Το τρίπτυχο παντόφλα-πιτζάμα-τηλεκοντρόλ έρχεται να αντικαταστήσει τα πάλαι ποτέ δείπνα με κεριά και τις συζητήσεις, όπου και οι δυο κάνατε τις φιγούρες σας και παριστάνατε τους ωραίους τύπους λέγοντας τα χάι λάιτς της ζωής σας.

Η εικόνα ενός άντρα με πιτζάμες και όλα τα κοντρόλ στην κοιλιά του, μπροστά από το τραπεζάκι της τηλεόρασης με μπίρες και ντελίβερι, όχι μόνο θυμίζει τον Αλ Μπάντι από τους Παντρεμένους με παιδιά, αλλά βάζει και υποθήκη για την αρχή του τέλους. Αν δεν κάνεις κάτι για να τον ξεκολλήσεις από την ύπνωσή του, σιγά σιγά θα καταντήσεις κι εσύ κατοικίδιο του καναπέ. Προσπάθησε να οργανώσεις τη ζωή σας, έτσι ώστε να τον απομακρύνεις από τη δίνη της τηλεόρασης. Γραφτείτε γυμναστήριο, παίξτε επιτραπέζια ή βγείτε έξω για φαγητό, πάντως κάνε κάτι για να αποφύγετε αυτή την αποχαύνωση.

Ένα φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά

Η υπόθεση των φίλων του μπορεί να γίνει ένα μόνιμο αγκάθι στη σχέση σας. Τα κεκτημένα δικαιώματα που έχουν λόγω της μακρόχρονης σχέσης τους νομίζουν ότι τους δίνουν το δικαίωμα να ελέγχουν τη ζωή του φίλου τους ανά πάσα στιγμή. Στην αρχή κάθε σχέσης, ενστικτωδώς, ο φίλος σου σου προσφέρει απλόχερα το χρόνο και την προσοχή του, για να σε κατακτήσει και να σε σιγουρέψει.

Μετά σιγά σιγά τα στεγανά υποχωρούν και το αλαφιασμένο μπουλούκι των κολλητών του εισβάλλει στη ζωή και τον προσωπικό σας χώρο. Ξαφνικά δεν είσαι εσύ κι εκείνος, αλλά εσύ και ένα κοπάδι απαιτητικών αρσενικών, που τους κάνεις το δουλικό όταν μαζεύονται σπίτι σου και πίνουν δυο δυο τις μπίρες μιλώντας για γκόμενες και ομάδες.

Η λύση στο πρόβλημα σου είναι να τους αντιμετωπίσεις με τα δικά τους όπλα. Όταν έρχονται στο σπίτι για να ξεσηκώσουν τον καλό σου, σήκω και φύγε ή, ακόμη καλύτερα, οργάνωσε τα αντίστοιχα με τις δικές σου φίλες. Σε καμιά περίπτωση μην προσπαθήσεις να τους αντιμετωπίσεις ευθέως, γιατί και δε θα βγάλεις άκρη και θα φέρεις σε δύσκολη θέση τον καλό σου. Καλύτερα να πεις στο φίλο σου τι σε ενοχλεί όταν θα είστε μόνοι και φυσικά χωρίς γκρίνιες και μιζέριες, ώστε να τους βάλει εκείνος στη θέση τους.

Η ακαταστασία του

Αν έχει μετατρέψει όλα τα έπιπλα του σπιτιού σε καλόγερους για τα ρούχα του και το σπίτι μοιάζει ολόκληρο με ακατάστατη ντουλάπα, δεν έχεις παρά να το συζητήσεις μαζί του. Η αλήθεια είναι πάντως ότι τέτοιους καβγάδες έχουν, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο, τα περισσότερα ζευγάρια που συμβιώνουν. Είναι φυσικό, όταν δύο άνθρωποι ζουν μαζί, να περάσει κάποιος χρόνος ώσπου να προσαρμοστεί ο ένας στις ανοχές του άλλου.

Και βέβαια είναι περιττό να πούμε ότι από τους δύο εσύ θα επωμιστείς την περισσότερη δουλειά. Όσο κι αν αντισταθείς, αν δεν κάνεις κάτι δραστικό, θα καταλήξεις με την πατσαβούρα, να κάνεις τζάμια και παντζούρια και να γκρινιάζεις. Η λύση στο πρόβλημά σας είναι να του εξηγήσεις πόσο σε ενοχλεί η αδιαφορία του και να μοιράσετε στοιχειωδώς τα πράγματα που πρέπει να κάνετε για το σπίτι.

Το space βγήκε από τον παράδεισο

Πριν φτάσετε στο σημείο να σου ξεστομίσει αυτή τη λέξη (space) στα ελληνικά ή στα ξένα, πρέπει να δημιουργήσεις τις συνθήκες ώστε να μη νιώσει καταπιεσμένος. Αν η ανάγκη σου να τα μοιράζεστε όλα σε έχει κάνει να του γίνεις τσιμπούρι και να του πλακώσεις την ψυχή, καλά θα κάνεις να προσπαθήσεις να αποσυμφορήσεις την κατάσταση, πριν γίνει αφόρητη. Άφηνέ τον να νιώθει ελεύθερος, πριν η ασφυκτική σου αγάπη τον πνίξει.

Επειδή συχνά τα ζευγάρια όταν πρωτογνωρίζονται έχουν την τάση να κλείνονται στο καβούκι τους και να ζουν τον έρωτά τους στο μάξιμουμ, κρατούν αυτούς τους ρυθμούς και στη συνέχεια, προσαρμόζοντας ο ένας τη ζωή του στη ζωή του άλλου.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει η ίδια ένταση στο πάθος τους και σιγά σιγά αυτή η εξάρτηση γίνεται προβληματική. Για να μην είσαι συνέχεια κρεμασμένη πάνω από ένα τηλέφωνο ή να τον περιμένεις, βρες πράγματα που θα γεμίσουν τη ζωή σου, έστω κι αν βρίσκεστε λιγότερο, προκειμένου να κάνεις πιο ωραίες και πιο ουσιαστικές τις ώρες που θα είσαστε μαζί.

H αρχή του τέλους

Υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που άμα εμφανιστούν γίνονται προάγγελοι μιας επερχόμενης καταστροφής.

Μούγκα στη στρούγκα: Φτάνει ένα στάδιο που βαριέστε και οι δύο τόσο πολύ, το οποίο ξεκινάει από τη βουβή παρακολούθηση τηλεόρασης και επεκτείνεται στα κωφάλαλα γεύματα τις Κυριακές, που ο καθένας διαβάζει την εφημερίδα του.
Νεύρα: Σε αυτό το στάδιο ο οργανισμός σας αντιδρά, αφού είστε και οι δυο μέσα στην ένταση και την υστερία. Η αφορμή είναι πάντα ασήμαντη, αλλά στο τέλος αρχίζετε μια ανασκόπηση όλων των καημών σας.
Αποχή από την ερωτική πράξη: Είναι το αμέσως επόμενο στάδιο της μουρμούρας και της υστερίας. Το τελευταίο που θέλετε, κι εσύ αλλά και εκείνος, είναι να εκτονώσετε την οργή σας στο κρεβάτι.
Αναλύσεις: Το θλιβερό στάδιο του τέλους, όπου προσπαθείτε και οι δυο να εκλογικεύσετε την κατάσταση και αρχίζετε τις ατέλειωτες συζητήσεις γιατί πήρατε τη ζωή σας λάθος.
Ανάγκη διαφυγής: Δε σε χωράει το σπίτι, όπως κι εκείνον. Έχετε χωρίσει και δεν το ξέρετε και μένει πια να συμβεί κάτι δραστικό, για να πάρετε και πρακτικά την απόφαση.

Προηγούμενο άρθροΌταν οι γαλαξίες προσκρούσουν…
Επόμενο άρθροΠως να κατακτήσεις την καρδιά του. Μεθοδολογία
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας